Αλλοίωση βινυλίων κατα την αποθήκευση

ecodrifter

Supreme Member
27 January 2009
3,012
Απο οτι φαινεται το προβλημα ειναι σχετικα παλιο και πιθανον οι ενδιαφερομενοι να εχουν ηδη επιληφθει, αλλα μολις το αντιληφθηκα και ειπα να ενημερωσω τους συλλεκτες βινυλιων (ιδιως παλιων) που αφθονουν στην κοινοτητά μας.
Οπως ξερετε τα εσωφυλλα που περικλειουν το βινυλιο δεν θα πρεπει να ειναι φτιαγμενα απο πλαστικο PVC αλλα απο πολυπροπυλενιο (http://en.wikipedia.org/wiki/Vinyl_disc_records_preservation - υπαρχει και αναφορα μελετης μεσα)

Εχει παρατηρηθει οτι ορισμενα προστατευτικα εξωφυλλα απο PVC μπορουν να αλλοιωσουν την ποιοτητα του βινυλιου μετα απο μακροχρονια αποθηκευση και εχει δημιουργηθει θεμα γιατι ειναι πολλοι αυτοι που αναφερουν καταστροφη μεγαλων συλλογων.
Δεν εχω καταλαβει ακριβως αλλα μαλλον αυτο προκαλειται απο τη σταδιακη διαχυση καποιων χημικων,
που ιδιως σε υψηλες θερμοκρασιες και υγρασια, μπορουν να διαπερασουν και το χαρτινο εξωφυλλο και να προκαλεσουν αλλοιωσεις ακομα και σε διπλανα LPs.

Δεν θελω να σπειρω τον πανικο, γιατι μπορει να ειναι υπερβολή, αλλα καλου κακου διαβαστε για συμπτωματα και τσεκαρετε τα βινυλιά σας (ή προσεξτε οταν αγοραζετε μεταχειρισμενα).

ενδεικτικα
http://recordcollectormag.com/letters/ruined-vinyl-the-sequels
http://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?f=53&t=43623&start=135
 
Ως συλλέκτης και εκ πείρας μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με αυτό στο οποίο αναφέρεσαι, δεν έχει πέσει ποτέ στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο. Έχω δει βινύλια να είναι κολλημένα στο πλαστικό εσώφυλλο και η χαρά μου ιδιαίτερα μεγάλη όπως και άλλων συλλεκτών, για τον λόγο ότι ίσως να μην έχει παιχτεί ο δίσκος ή να έχει μείνει άπεχτος για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό που θα πρέπει κανείς να προσέχει είναι τα φύλλα από πολυουρεθάνη που υπάρχουν συνήθως σε κουτιά Φίλιπς τα οποία βάζει η εταιρεία για να καλύψει το κενό που υπάρχει, γιατί τα κουτιά είναι ογκωδέστερα από όσο χρειάζεται και αυτό συνήθως συνέβαινε, γιατί αρχικά έβαζε η εταιρεία κάποιο γενικό, διαφημιστικό αρκετά χοντρό ένθετο, πέραν του λιμπρέτου ή του απαραίτητου ένθετου για τα υπάρχοντα έργα, το οποίο σε κατοπινές εκδόσεις το παρέλειπε. Αυτό θα πρέπει να αφαιρεθεί με πολύ προσοχή γιατί διαλύεται στην κυριολεξία και αν κολλήσει στο βινύλιο μάλλον πολύ δύσκολα βγαίνει.Λ.Σ.
 
Την εχω παρακολουθήσει την κουβέντα στο VE, αλλα τα πράγματα δεν ηταν τοσο ξεκάθαρα και στην συλλογή μου μονο ενας δίσκος εχει αυτη την θαμπάδα (δυστυχώς ειναι και καλός, Brubeck, For Iola). Δεν πιστεύω ομως οτι εχει να κάνει με τα εσωφυλλα.

Τα μονα που πραγματικά θελουν λιγο προσοχή ειναι τα χαρτινα, με χαρτι επεξεργασμένο με οξεα-bleach. H υγρασία (εαν πιάσει) απελευθερώνει κάποιες μικροποσοτητες χημικών που μπορει να ειναι διαβρωτικά για την σύνθεση του βινυλιου/Plasticizers.

Στο παρελθόν εχουν ακουστεί ασχημα λογια και για πολυ ποιοτικά επώνυμα εσωφυλλα, γενικα το βρισκω λιγο αδικαιολόγητο. Οι συλλέκτες φοβούνται και τον ίσκιο τους οποτε πανικοβάλλονται εύκολα.

Εχω αρκετά που ειναι 50-60 ετων και περαν της υγρασίας-μουχλας που κάποια μπορει να ειχαν πιασει οταν τα αγορασα δεν βλεπω κανενα λογω αλλαγής τους.

Το θεμα που αναφέρει ο Λουκας ισχυει, η πολυουρεθανη πρεπει να ειναι το πρωτο που θα αφαιρέσουμε σε τετοιες κασετίνες. Πρεπει ομως να γινετε αντικατάσταση με καποιο χαρτονι γιατι οι δισκοι θα κάθονται πλαγιαστά χωρις τον απαραίτητο ογκο που γέμιζε το κουτι.