Αναβάθμιση ενισχυτή AV

tsatasos

Senior Member
Καλησπέρα,

Εδώ και 4-5 χρόνια έχω έναν Yamaha RX-V661 και σκέφτομαι να τον αλλάξω με κάποιον νεότερο και καλύτερο που:

1. Να βγάζει περισσότερα watt.
2. Να βγάζει ποιοτικότερο ήχο.
3. Να έχει 2 εξόδους sub-out για να συνδέω ταυτόχρονα χωρίς Υ-Adaptor και το sub αλλά και τον 2καναλο τελικό που έχω για να παίζει τα woofer στα ηχεία που έχω φτιάξει.
4. Να έχει περισσότερες εισόδους HDMI (ο 661 έχει μόνο 2 ενώ έχω 3 συσκευές με HDMI).
5. Να συνδέεται στο δίκτυο έτσι ώστε να έχω πρόσβαση στη μουσική που υπάρχει στον Η/Υ αλλά και internetικό ραδιόφωνο.
6. Να έχω τη δυνατότητα να τον χειρίζομαι από κινητό με Android εύκολα και γρήγορα.
7. Να έχει 2 εξόδους HDMI για πιθανή μελλοντική σύνδεση με προβολέα.
8. Να είναι συμβατός με όλα τα τελευταία φορμά ήχου και εικόνας.

Νομίζω ότι όλα τα παραπάνω (εκτός από τα 1-2) τα καλύπτει και ο RX-V773 και στην αρχή σκεφτόμουν να πάρω αυτόν, αλλά έχω την εντύπωση ότι με τον 773 δεν θα δω διαφορά στον ήχο και έλεγα μήπως ανέβαινα κατηγορία και πήγαινα στον RX-A820 ή και ακόμα παραπάνω στους 1020 και 2020.

Παραπάνω λεφτά από όσο κάνει ο 2020 δεν θα ήθελα να δώσω και αν στον ήχο (ένταση-ποιότητα) δεν έχει αντιληπτή διαφορά με τον 1020 τότε ας δώσω λιγότερα και να πάω στον 1020 ή και ακόμα πιο κάτω στον 820. Στα χαρτιά πάντως βλέπω ότι όσο ανεβαίνουμε το μεγάλο σκαλοπάτι όσον αφορά τα watt είναι από τον 1020 στον 2020. Ο 3020 απ´ότι βλέπω μάλλον δεν αξίζει τα παραπάνω χρήματα.

Όσον αφορά τη χρήση το 90% είναι για ταινίες mkv 720/1080p - AC3/DTS από ένα WD Live 3 media player, αλλά που και που και για δυνατή μουσική (και κανά πάρτυ).

Το υπόλοιπο σύστημα αποτελείται από τα παρακάτω:

TV: Panasonic Viera 42PX8 (πλάσμα)
DVD-Player: Pioneer DV-600AV (το χρησιμοποιώ σπάνια)
Front: Ηχεία με κούτες δικής μου κατασκευής με Ciare CT267 tweeter, 18teen 10MB600 Midrange, Peerless xls 12" woofer
Τα Peerless τα παίζω με έναν επαγγελματικό 2κάναλο τελικό Crown XLS-402D (2x300wrms) και τον ανοίγω μόνο γα μουσική.
Center: Tannoy Sensys C
Surround: 2 ηχεία από τα Gigaworks S750
Subwoofer: JBL e150pch 10"

Το ξέρω ότι τα έχω ανακατέψει πολύ, αλλά γενικά είμαι ευχαριστημένος. :P

Έχω σκεφτεί αρκετές φορές να αλλάξω τα μπροστά ηχεία που έχω φτιάξει με κάποια επώνυμα έτοιμα που θα είναι σίγουρα πιο ποιοτικά και καλύτερα για ταινίες που τα χρησιμοποιώ πιο πολύ, αλλά σίγουρα δε θα είναι τόσο δυνατά στη μουσική που θέλω να βάζω καμιά φορά, γι αυτό προς το παρόν δεν τα αλλάζω.

Και δύο φώτος από το σύστημα:

Τί λέτε να κάνω?

Εφ' όσον τα οδηγείς τα θεριά με επαγγελματικό crown, δεν νομίζω ότι πρέπει να σε πολυαπασχολούν τα watt του καινούργιου.

Ο καινούργιος A/V θα σου δώσει DTS HD MA και Dolby True HD. Αν και νομίζω ότι ο δικός σου ναι μεν δεν τα αποκωδικοποιεί, αλλά μπορεί να τα δεχτεί ως πολυκάναλο PCM. Συνεπώς μικρή η διαφορά, αν και το να βλέπεις στην οθόνη να το γράφει σε ανεβάζει ψυχολογικά.
Ο νέος θα σου δώσει και 3D. Και μια δεύτερη έξοδο HDMI που θα σου χρειαστεί. Όλοι πλέον έχουν δεύτερη έξοδο για sub, η οποία δεν είναι εκεί απλά για να σε γλυτώσει από τη διχάλα. Το σύστημα ισοστάθμισης λαμβάνει υπ' όψη και τις διαφορές φάσης των δύο sub (άμα είναι κανένα καλό δηλαδή και το χρησιμοποιήσεις).

Ο crown οδηγεί μόνο τα woofer και μόνο όταν βάζω μουσική.
Τα mid και τα tweeter παίζουν με Bi-amp από τον Yamaha με ένα crossover από το set ηχείων αυτοκινήτου ΜΒ-Quart PVF-216.

Τελικά δεν κρατήθηκα και για να μην ξανασχοληθώ με το θέμα παρήγγειλα τον RX-A2020.
Το σκ λογικά θα τον έχω βάλει οπότε και θα γράψω εντυπώσεις σε σχέση με τον RX-V661.

Ευχαριστώ Σταύρο!

Εντυπώσεις:

- Αισθητά πιο δυνατός από τον 661. Εκεί που ο 661 κουραζόταν αυτός έδινε κι άλλο.
- Πιο αναλυτικός-καθαρός ήχος σε όλο το φάσμα
- Πολύ καλή ποιότητα κατασκευής
- Εύκολος χειρισμός
- Εύκολο μενού
- Πολλές συνδέσεις
- Πολλές ρυθμίσεις (μέχρι και parametric equalizer 7 ρυθμιζόμενων περιοχών ξεχωριστά για κάθε κανάλι έχει...)

Γενικά έμεινα απόλυτα ευχαριστημένος από τον ενισχυτή και δεν έχω βρει ούτε ένα αρνητικό.

Επόμενο βήμα είναι να φτιάξω άλλα κουτιά για τα μπροστινά ηχεία, γιατί τα 20λίτρα για τα 12αρια woofer που παίζω με τον crown είναι πολύ λίγα και ειδικά τώρα με τον νέο ενισχυτή που παίζει πιο δυνατά τα mid, τα woofer δυσκολεύονται πιο πολύ να ακολουθήσουν.

*Δεν έχω βρει πώς μπορώ να βάλω στα bookmarks στο ιντερνετικό ραδιόφωνο κάποιους σταθμούς, γιατί είναι ολόκληρη διαδικασία να πηγαίνω συνέχεια Europe-->Greece-->ALL stations κτλ. Αν ξέρει κανείς να μου πει...

Last edited: