Αναβάθμιση ηχοσυστήματος (ενισχυτικά-πηγές)

raindog

Established Member
22 June 2009
292
Πειραιάς
Πρώτα πρώτα δεν ήξερα αν πρέπει να μπει στο Hi-Fi ενισχυτικά ή στο Hi-Fi πηγές αφού πιάνει και τις δύο κατηγορίες

Ο τίτλος είναι πολύ γενικός, γι’ αυτό εξηγούμαι:

Πριν από 10 περίπου χρόνια κάνοντας έρευνα αγοράς προχώρησα στην αγορά των ηχείων Acoustic Energy Aegis Evo 3 και του AV Receiver Marantz SR4300. Ο Marantz SR4300 αγοράστηκε με τη λογική ότι θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σαν δικάναλος και με την πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί στην πορεία και ως πολυκάναλος για home cinema (κάτι που δεν έγινε ποτέ).

Σαν πηγή έχω ένα DVD Universal Player (Pioneer DV575) με χρήση όμως κυρίως για CD και ελάχιστα SACD, DVD-Audio, και στην πορεία προστέθηκε να ένας media player (WD TV HD Media Player gen1) για την αναπαραγωγή (πέρα από ταινίες) και μουσικής σε μορφή mp3/flac.

Και στις δύο περιπτώσεις (DVD Player, Media Player) γίνεται χρήση του DAC του Marantz.

Άρα λοιπόν αυτή τη στιγμή έχω:
Ενισχυτής, DAC, Tuner: Marantz SR4300
Πηγές: Pioneer DV-575A, WD TV HD Media Player
Ηχεία Acoustic Energy Aegis Evo 3

Με δεδομένο ότι τα ηχεία θα τα κρατήσω, σκέφτομαι διάφορες εκδοχές αναβάθμισης του συστήματος στον τομέα των ενισχυτικών-πηγών.
Οι απαιτήσεις αναπαραγωγής παραμένουν οι ίδιες, δηλαδή θέλω να συνεχίσω να έχω αναπαραγωγή CD, αναπαραγωγή mp3/flac καθώς και FM Tuner (το ενδεχόμενο πολυκάναλης ακρόασης δεν με ενδιαφέρει πια)

Έχουν περάσει από το μυαλό μου διάφορα σενάρια αναβάθμισης (με διαφορετικό κόστος), όπως τα παρακάτω (τα έχω βάλει και με κάποια σειρά «προτίμησης»):

1. αγορά ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή (ενδεικτικά Marantz PM6004) και ενός network audio player (π.χ. Marantz NA7004) o οποίος θα παίξει το ρόλο και του DAC και του tuner (με χρήση του υπάρχοντος DVD σαν CD player και αντικαθιστώντας τον media player στην αναπαραγωγή mp3/flac) έχοντας και σαν bonus και internet radio (αν το DAC του NA7004 αξίζει θα ήταν η ιδανική λύση)
  2. αγορά ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή και ενός DAC (ενδεικτικά Arcam rDac, Cambridge Audio DacMagic 100) με χρήση των υπαρχουσών πηγών (DVD, media player) (+ κάποιου tuner)
  3. αγορά ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή με ενσωματωμένο DAC (ενδεικτικά Onkyo A-9050) (+ κάποιου tuner) με χρήση των υπαρχουσών πηγών (DVD, media player)
  4. αγορά κάποιου ενισχυτή σαν τον ONKYO TX-8050 (network stereo receiver) ο οποίος τα καλύπτει όλα (dac, network player, ενισχυτή, tuner) (+ το υπάρχον DVD Player). Βέβαια πολλά κάνει και φαντάζομαι ότι δεν θα τα κάνει και πολύ καλά.
  5. αγορά ενός ολοκληρωμένου ενισχυτή + CD Player + DAC (με χρήση του υπάρχοντος media player)
  6. αγορά μόνο ενός DAC και χρήση των υπαρχουσών πηγών και ενισχυτή-tuner

Για το θέμα του tuner δεν θα ήθελα να αγοράσω ξεχωριστό tuner αλλά μάλλον δεν μπορώ να το γλιτώσω στην περίπτωση αγοράς ολοκληρωμένου.
Τα μοντέλα που ενδεικτικά αναφέρω είναι με βάση τα χαρακτηριστικά τους, διαφόρων reviews αλλά και τιμής βεβαίως.

Είμαι μπερδεμένος για το ποια κατεύθυνση να ακολουθήσω και θα ήθελα τις συμβουλές σας. Το μόνο σίγουρο είναι πρέπει το αποτέλεσμα που θα πάρω να αξίζει τον κόπο.

Τις αλλαγές θα τις κάνω σταδιακά και το συνολικό budget δεν θέλω να ξεπεράσει τα 1000. Βέβαια, αν είναι και μικρότερο ακόμη καλύτερα!

Ευχαριστώ προκαταβολικά,
Γιώργος

Από ότι κατάλαβα έχεις μηχανήματα που ουσιαστικά δεν χρησιμοποιείς τις δυνατότητες τους. Δηλαδή έχεις έναν av όπου ποτέ δεν βλέπεις ταινίες και ένα dvd όπου μόνο cds του βάζεις. Αφού σε ενδιαφέρει αποκλειστικά η στερεοφωνική ακρόαση νομίζω η επιλογή 5 είναι ιδανική. Και οι δυο εταιρίες που σου αρέσουν pioneer, marantz διαθέτουν σετ ολοκληρωμένου, CD player, dac.

Καλημερα φιλε raindog
Η επιλογη 5 πιστευω ειναι η η καλυτερη κατευθυνση
για ουσιαστικη αναβαθμιση

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση ηχοσυστήματος (ενισχυτικά-πηγές)

Ευχαριστώ για τις μέχρι τώρα απαντήσεις

modright και leo1964: Η αλήθεια είναι ότι και σε μένα φαίνεται κάπως υπερβολική η αγορά και DAC και CDPlayer. Ακόμη και ένα οικονομικό CD Player έχει 300 ευρώ. Δεν είναι αρκετά χρήματα για να χρησιμοποιηθεί μόνο ως transport? Θα ήθελα να παρω ένα CD player αλλά να χρησιμοποιήσω το DAC του. Το ιδανικό θα ήταν να είχε και ψηφιακή είσοδο αλλά απ' ότι έχω δει αυτό παίζει μόνο σε πανάκριβα μοντέλα.

Επειδή όπως είπα με ενδιαφέρει και το θέμα του tuner, ποια είναι η γνωμη σας για τους stereo receivers που έχουν όλες οι εταιρίες; Υπερβολικά φτηνοί μου φαίνονται...Αν πάρω π.χ. έναν Marantz SR5023, μήπως δεν είναι καν αναβάθμιση σε σχέση με τον ενισχυτή που έχω ήδη;
Αλλιώς η αγορά ενός ξεχωριστού tuner προσθέτει στο κόστος

Για τους λόγους αυτούς η επιλογή 1 μου φαίνεται αρκετά συμφέρουσα (με δεδομένο ότι θέλω και tuner και αναπαραγωγή mp3/flac). Έχω διαβάσει και καλά και άσχημα για το DAC του Marantz NA7004

Re: Απάντηση: Αναβάθμιση ηχοσυστήματος (ενισχυτικά-πηγές)

Πρέπει απαραίτητα να είναι ενσωματωμένο το tuner;
όχι δεν είναι απαραίτητο, απλά το ξεχωριστό αυξάνει το κόστος, χωρίς να αποκλείω βέβαια το ενδεχόμενο αυτό

Last edited:
δικαναλος ενισχυτης (ακομα και ενας της κατηγοριας των 600 ευρω θα δωσει σημαντικα καλυτερο ηχο απο τον 4300) και ενα dac. Στο dac θα συνδεσεις το dvd και το media player και θα παρεις αρκετα καλα αποτελεσματα, αν και τον καλυτερο ηχο θα τον παρεις αν βαλεις στο παιχνιδι και ενα laptop με συνδεση usb στο dac. Ραδιοφωνο δεν χρειαζεσαι,θα συνδεσεις το out του 4300 σε μια εισοδο του καινουργιου δικαναλου ενισχυτη. Mια αλλη επιλογη ειναι η αγορα ενος music network player με δυνατοτητα να δουλεψει και σαν dac, οπως το Cambridge audio stream magic 6 ή το pioneer N-50 ( τα πιο προσιτα στη χωρα μας σημερα) που θα αντικαταστησει στην αναπαραγωγη μουσικης το dvd,media player,ενω ισως κανει και την χρηση ραδιοφωνου περιττη (αν και τα fm εχουν πιο γεματο ηχο). Το συστημα σου για ηχο τοτε θα ειναι ο δικαναλος ενισχυτης,το dac-music network player και τα ηχεια (αν κανεις τα cd σου flac δεν θα χρειαζεσαι και transport). Φυσικα για τις ταινιες θα μπορεις να συνδεεις σε αυτο και το dvd+media player για να εχεις καλυτερο ηχο. Σε αυτη την περιπτωση ο 4300 δεν σου χρειαζεται (τον πουλας απλα και συμπληρωνεις τα χρηματα στην αγορα νεου εξοπλισμου).
Η πρωτη επιλογη dac+ενισχυτης την κανεις χαλαρα με το χιλιαρικο, την δευτερη με λιγα παραπανω αναλογα με το music network player που θα επιλεξεις.

Last edited:
Είσαι ευχαριστημένος από το πως οδηγεί τα ηχεία σου ο ενισχυτής της Marantz; Εννοώ τα οδηγεί άνετα στις στάθμες που σου αρέσουν; Έχεις παρατηρήσει κάτι στον ήχο τους που δε σ' αρέσει και θες να το διορθώσεις ή απλά σκέπτεσαι να αναβαθμίσεις; Αν σε γενικές γραμμές είσαι ικανοποιημένος από τον Marant, καλό είναι να τον κρατήσεις και να γλυτώσεις τα πολλά έξοδα. Λίγο δύσκολο να πετύχεις αναβάθμιση στον ήχο, με έναν καινούριο ενισχυτή τον 300 ευρώ + 100 για δέκτη. Αν θέλεις ουσιώδη αναβάθμιση με λογικά λεφτά, θα πρέπει με πολλή προσοχή να πας σε μεταχειρισμένο ενισχυτή.
Εγώ προτείνω για σένα τη λύση του εξωτερικού dac, το οποίο έχει ορισμένα πλεονεκτήματα: Είναι ευχερώς αναβαθμίσιμο όποτε το θελήσεις, ενώ τον ενισχυτή τον ψιλοπαντρεύεσαι / Εάν χαλάσει πετάς μόνο το dac / Σου προσφέρει μια είσοδο usb σε περίπτωση που συνδέσεις και τον υπολογιστή σου / Κατά πάσα πιθανότητα έχει καλύτερο ήχο από τον dac του ενισχυτή που έχεις τώρα, ή κάποιου καινούριου προσιτού ενισχυτή. Θα κρατήσεις για πηγές τα υπάρχοντα, με την υποσημείωση ότι τα λίγα SACD που έχεις θα τα ακούς από τις αναλογικές εξόδους του 575 (εξ όσων γνωρίζω δεν περνάει ψηφιακό ήχο από sacd το player σου, μόνο από τις αναλογικές εξόδους).

δικαναλος ενισχυτης (ακομα και ενας της κατηγοριας των 600 ευρω θα δωσει σημαντικα καλυτερο ηχο απο τον 4300) και ενα dac. Στο dac θα συνδεσεις το dvd και το media player και θα παρεις αρκετα καλα αποτελεσματα, αν και τον καλυτερο ηχο θα τον παρεις αν βαλεις στο παιχνιδι και ενα laptop με συνδεση usb στο dac. Ραδιοφωνο δεν χρειαζεσαι,θα συνδεσεις το out του 4300 σε μια εισοδο του καινουργιου δικαναλου ενισχυτη. Mια αλλη επιλογη ειναι η αγορα ενος music network player με δυνατοτητα να δουλεψει και σαν dac, οπως το Cambridge audio stream magic 6 ή το pioneer N-50 ( τα πιο προσιτα στη χωρα μας σημερα) που θα αντικαταστησει στην αναπαραγωγη μουσικης το dvd,media player,ενω ισως κανει και την χρηση ραδιοφωνου περιττη (αν και τα fm εχουν πιο γεματο ηχο). Το συστημα σου για ηχο τοτε θα ειναι ο δικαναλος ενισχυτης,το dac-music network player και τα ηχεια (αν κανεις τα cd σου flac δεν θα χρειαζεσαι και transport). Φυσικα για τις ταινιες θα μπορεις να συνδεεις σε αυτο και το dvd+media player για να εχεις καλυτερο ηχο. Σε αυτη την περιπτωση ο 4300 δεν σου χρειαζεται (τον πουλας απλα και συμπληρωνεις τα χρηματα στην αγορα νεου εξοπλισμου).
Η πρωτη επιλογη dac+ενισχυτης την κανεις χαλαρα με το χιλιαρικο, την δευτερη με λιγα παραπανω αναλογα με το music network player που θα επιλεξεις.

Εννοείται όταν αν προχωρήσω στην αναβάθμιση, δεν θα κρατήσω τον πολυκάναλο, οπότε θα χρειστώ κι έναν tuner.

Όπως είπα το ενδεχόμενο του network player μου ακούγεται καλό, ειδικά αν θεωρήσω ότι με ένα τέτοιο παίρνω μαζί και ένα αναβαθμισμένο DAC. Συν του ότι δεν θα χρειάζεται πια να ανoοίγω την τηλεόραση για να ακούσω μουσική από flac/mp3.....

Είσαι ευχαριστημένος από το πως οδηγεί τα ηχεία σου ο ενισχυτής της Marantz; Εννοώ τα οδηγεί άνετα στις στάθμες που σου αρέσουν; Έχεις παρατηρήσει κάτι στον ήχο τους που δε σ' αρέσει και θες να το διορθώσεις ή απλά σκέπτεσαι να αναβαθμίσεις; Αν σε γενικές γραμμές είσαι ικανοποιημένος από τον Marant, καλό είναι να τον κρατήσεις και να γλυτώσεις τα πολλά έξοδα. Λίγο δύσκολο να πετύχεις αναβάθμιση στον ήχο, με έναν καινούριο ενισχυτή τον 300 ευρώ + 100 για δέκτη. Αν θέλεις ουσιώδη αναβάθμιση με λογικά λεφτά, θα πρέπει με πολλή προσοχή να πας σε μεταχειρισμένο ενισχυτή.
Εγώ προτείνω για σένα τη λύση του εξωτερικού dac, το οποίο έχει ορισμένα πλεονεκτήματα: Είναι ευχερώς αναβαθμίσιμο όποτε το θελήσεις, ενώ τον ενισχυτή τον ψιλοπαντρεύεσαι / Εάν χαλάσει πετάς μόνο το dac / Σου προσφέρει μια είσοδο usb σε περίπτωση που συνδέσεις και τον υπολογιστή σου / Κατά πάσα πιθανότητα έχει καλύτερο ήχο από τον dac του ενισχυτή που έχεις τώρα, ή κάποιου καινούριου προσιτού ενισχυτή. Θα κρατήσεις για πηγές τα υπάρχοντα, με την υποσημείωση ότι τα λίγα SACD που έχεις θα τα ακούς από τις αναλογικές εξόδους του 575 (εξ όσων γνωρίζω δεν περνάει ψηφιακό ήχο από sacd το player σου, μόνο από τις αναλογικές εξόδους).

Για το αν είμαι ευχαριστημένος με το υπάρχον είναι μεγάλη κουβέντα. Δυσαρεστημένος σίγουρα δεν είμαι, αλλά σκέφτομαι μετά από τόσα χρόνια για κάποια αναβάθμιση.

Αν όντως ένας δικάναλος των 400-500 + ένα dAC των 300 δεν θα κάνει ουσιαστική διαφορά σε σχέση με τον πολυκάναλο που έχω, τότε δεν έχει νόημα να κάνω κάτι. Πιστεύετε ότι όντως δεν θα έχει ουσιαστική διαφορά;

Για τα SACD το έχω υπόψη μου, δεν με απασχολει ιδιαίτερα προς το παρόν

Και σίγουρα δεν αποκλείω και το ενδεχόμενο του μεταχειρισμένου, απλά θέλει περισσότερο ψάξιμο

Μια πρώτη δοκιμή θα ήταν να βάλω κάποιο δανεικό DAC στο υπάρχον σύστημα να δω αν καταλαβαίνω κάποια διαφορά.