Αναβάθμιση συστήματος ,προτάσεις !

Riouwashere

New member
31 March 2025
9
Καλησπέρα σε όλους ,

Θα ήθελα την γνώμη σας για μια αναβάθμιση που θέλω να κάνω .

Το σύστημα μου είναι το παρακάτω :

Ενισχυτής :YAMAHA RX-VA6A
Κολώνες: Pioneer Cs 711
Κεντρικό : YAMAHA NS-C55
Surround :JBL A130

Αρχικά βλέπω και ταινίες και μουσική ,απλά έχω παρατηρήσει ότι στις ταινίες οι διάλογοι δεν ακούγονται με βάθος (νιώθω ότι δεν υπάρχει μπάσο ) γενικά με ενοχλεί λίγο ο ήχος .
Γενικά από τα άλλα δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο αν και είναι σχετικά πάλια(κολώνες)

Θα ήθελα να σε πρώτη φάση να αλλάξω το κεντρικό και να δω αισθητή διαφορά και ίσως μετά να πάω και σε άλλες κολώνες γιατί η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο αρχαίες 😂

Το budget μου για κεντρικό είναι γύρω στα 400-500 και 700-900 για κολώνες αν χρειάζεται αλλαγή (ίσως λίγο αργότερα )

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για οποιαδήποτε πρόταση !

Το subwoofer το 'σκασε;
Χωρίς subwoofer είσαι;
Τα ηχεία σου είναι επιεικώς... απαράδεκτα, άντε πες τα JBL A130 είναι απλώς ανεκτά.

Με τις πληροφορίες που μας δίνεις όμως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή πρόταση.
Ούτε σχέδιο (έστω σκίτσο) του χώρου.
Ούτε αποστάσεις ακρόασης/θέασης.

Επίσης θα πρέπει να καθορίσεις ένα γενικότερο μπάτζετ. Παρότι θες να πας σε τμηματική αναβάθμιση, πρέπει να έχεις ένα "μαξ" και ένα "σίγουρο" για να μπορεί να προτείνει κανείς κομμάτια.
Ιδανικά θα πρέπει να πας σε ίδιας μάρκας ηχεία σε όλες τις θέσεις, εκτός του subwoofer.
Το κεντρικό είναι σημαντικό ηχείο, και σε οριζόντιας μορφής, τα καλά είναι λίγα και ακριβά.
Θα πρέπει και για αυτό να μας δώσεις θέση, και μέχρι τι μέγεθος χωράει δίχως να σου κρύψει την εικόνα. Ααα ναι, και θα πρέπει να είναι τοποθετημένο όσο πιο κοντά γίνεται στο ύψος της TV/οθόνης.

Το subwoofer το 'σκασε;
Χωρίς subwoofer είσαι;
Τα ηχεία σου είναι επιεικώς... απαράδεκτα, άντε πες τα JBL A130 είναι απλώς ανεκτά.

Με τις πληροφορίες που μας δίνεις όμως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή πρόταση.
Ούτε σχέδιο (έστω σκίτσο) του χώρου.
Ούτε αποστάσεις ακρόασης/θέασης.

Επίσης θα πρέπει να καθορίσεις ένα γενικότερο μπάτζετ. Παρότι θες να πας σε τμηματική αναβάθμιση, πρέπει να έχεις ένα "μαξ" και ένα "σίγουρο" για να μπορεί να προτείνει κανείς κομμάτια.
Ιδανικά θα πρέπει να πας σε ίδιας μάρκας ηχεία σε όλες τις θέσεις, εκτός του subwoofer.
Το κεντρικό είναι σημαντικό ηχείο, και σε οριζόντιας μορφής, τα καλά είναι λίγα και ακριβά.
Θα πρέπει και για αυτό να μας δώσεις θέση, και μέχρι τι μέγεθος χωράει δίχως να σου κρύψει την εικόνα. Ααα ναι, και θα πρέπει να είναι τοποθετημένο όσο πιο κοντά γίνεται στο ύψος της TV/οθόνης.
Είμαι χωρίς subwoofer ναι ,για κάποιο
Λόγο το μπάσο που μου δίναν οι κολώνες μου φαινόταν αρκετό !

Κάπως έτσι είναι,είμαι στην δουλειά τώρα και δεν έχω την ευχέρεια να κάνω κάτι καλύτερο 😂

Θα έλεγα συνολικά ότι μπορώ να διάθεση μαξ 1500 για όλα (κεντρικό κολώνες )
Ή τηλεόραση θα μπει σε βάση στον τοίχο όταν καταλήξω σε κεντρικό οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα !

Ελπίζω να βοήθησα και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση !

Attachments

• IMG_6157.jpeg
    IMG_6157.jpeg
    60.5 KB · Views: 22
1) Home Cinema δίχως subwoofer = αμάξι δίχως ρόδες. Δεν πας πουθενά. Για να πάρεις μπάσο τύπου subwoofer από ηχεία... άστο, δεν θες να σου πω τιμές και μεγέθη (και πάλι δεν φτάνουν τα καλά subwoofer).
2) Μπορείς να μειώσεις την απόσταση ακρόασης; Βοηθάει πάρα πολύ σε πολλά, μειώνει τις απαιτήσεις σε ηχεία, και βοηθάει ακόμα περισσότερο αν απομακρυνθείς από τον πίσω τοίχο (που τώρα βάση του σκίτσου σου, υποπτεύομαι πως είναι κολλητά στον πίσω τοίχο).
3) Ξεκίνα να βγάζεις budget και για subwoofer, ΔΕΝ ξέρεις τι χάνεις, και δεν θα γίνει προκοπή δίχως αυτό.

Είσαι ανοιχτός για καλά μεταχειρισμένα; (πιθανόν και με εγγύηση);

1) Home Cinema δίχως subwoofer = αμάξι δίχως ρόδες. Δεν πας πουθενά. Για να πάρεις μπάσο τύπου subwoofer από ηχεία... άστο, δεν θες να σου πω τιμές και μεγέθη (και πάλι δεν φτάνουν τα καλά subwoofer).
2) Μπορείς να μειώσεις την απόσταση ακρόασης; Βοηθάει πάρα πολύ σε πολλά, μειώνει τις απαιτήσεις σε ηχεία, και βοηθάει ακόμα περισσότερο αν απομακρυνθείς από τον πίσω τοίχο (που τώρα βάση του σκίτσου σου, υποπτεύομαι πως είναι κολλητά στον πίσω τοίχο).
3) Ξεκίνα να βγάζεις budget και για subwoofer, ΔΕΝ ξέρεις τι χάνεις, και δεν θα γίνει προκοπή δίχως αυτό.

Είσαι ανοιχτός για καλά μεταχειρισμένα; (πιθανόν και με εγγύηση);
1)Θα βάλω στο πλάνο και το subwoofer ,

2)Ίσως 30-40 εκατοστά ναι μπορώ να την μειώσω

Θα προτιμούσα κάτι σε καινούργιο ναι πω την αλήθεια !

1) You must.
2) Τουλάχιστον 40 μπροστά, η βελτίωση που προσφέρει σε όλα (εικόνα και ήχο) είναι σημαντικότατη, trust me.

Για καινούργια θα πέσουμε αρκετά σε ποιότητα σε σχέση με το τι μπορείς να πάρεις σε αυτά τα λεφτά σε αντίστοιχα μτχ. Ή έστω μιξ καινούργιων και μτχ.

Περιορισμούς στα μεγέθη έχουμε;

Στις κολώνες όχι δεν έχουμε κάποιον περιορισμό ,

Στο κεντρικό αν γινόταν κάτι όχι πολύ μεγάλο σε ύψος θα ήταν τέλειο …αλλιώς θα ανέβει λίγο παραπάνω η τηλεόραση

1) You must.
2) Τουλάχιστον 40 μπροστά, η βελτίωση που προσφέρει σε όλα (εικόνα και ήχο) είναι σημαντικότατη, trust me.

Για καινούργια θα πέσουμε αρκετά σε ποιότητα σε σχέση με το τι μπορείς να πάρεις σε αυτά τα λεφτά σε αντίστοιχα μτχ. Ή έστω μιξ καινούργιων και μτχ.

Περιορισμούς στα μεγέθη έχουμε;

Στις κολώνες όχι δεν έχουμε κάποιον περιορισμό ,

Στο κεντρικό αν γινόταν κάτι όχι πολύ μεγάλο σε ύψος θα ήταν τέλειο …αλλιώς θα ανέβει λίγο παραπάνω η τηλεόραση

Το κεντρικό είναι που θέλει όγκο το καημένο :D
Λεπτό κεντρικό = καλύτερα κανένα κεντρικό :D

Εφόσον έχεις απαιτήσεις από τον ήχο και θες καλό κεντρικό, ανοίγεις διαστάσεις :D
Δεν θες να σου πω το μέγεθος του δικού μου :D

Το κεντρικό είναι που θέλει όγκο το καημένο :D
Λεπτό κεντρικό = καλύτερα κανένα κεντρικό :D

Εφόσον έχεις απαιτήσεις από τον ήχο και θες καλό κεντρικό, ανοίγεις διαστάσεις :D
Δεν θες να σου πω το μέγεθος του δικού μου :D
Χαχαχαα ωραία. Ας πάμε σε κανονικό κεντρικό !!!

Περιμένω προτάσεις !

Ευχαριστώ και πάλι για το ενδιαφέρον

Πάρε κάτι καλού κακού πριν αρχίσεις να κλικάρεις...

SVS Ultra Evolution Center
Elac Carina CC241.4
SVS Ultra Center
JBL Studio 665C
Kef Q6 Meta
Polk Audio R400
SVS Prime Center
Kef Q250C
Elac Debut C6.3

Με αρκετές παραχωρήσεις στα περισσότερα.
Για πιο κάτω τιμές σε καινούργια, δεν μπορώ να προτείνω καν, μιλάμε για σκουπίδια, όχι ηχεία επί το πλείστον :D

To πιο απλό και το πιο οικονονικό είναι να συμπληρώσεις όλο το setup το JBL stage.
Με κεντρικό το JBL Stage A125C, τα Α180/Α130 μπροστά αναλόγως τα λεφτά και το sub τους JBL Stage A100P.

Πάρε κάτι καλού κακού πριν αρχίσεις να κλικάρεις...

SVS Ultra Evolution Center
Elac Carina CC241.4
SVS Ultra Center
JBL Studio 665C
Kef Q6 Meta
Polk Audio R400
SVS Prime Center
Kef Q250C
Elac Debut C6.3

Με αρκετές παραχωρήσεις στα περισσότερα.
Για πιο κάτω τιμές σε καινούργια, δεν μπορώ να προτείνω καν, μιλάμε για σκουπίδια, όχι ηχεία επί το πλείστον :D
κλείνω προς το Kef , απλά τώρα το ερώτημα μου αν είναι να πάω σε κολώνες πρέπει να επιλέξω την ίδια εταιρία ;

Ή μπορούμε και από άλλη αν συνεργάζονται καλά;

Είμαι λίγο νέος στον χώρο οπότε συγχώρεσε τυχόν χαζές ερωτήσεις

To πιο απλό και το πιο οικονονικό είναι να συμπληρώσεις όλο το setup το JBL stage.
Με κεντρικό το JBL Stage A125C, τα Α180/Α130 μπροστά αναλόγως τα λεφτά και το sub τους JBL Stage A100P.
Θα ήθελα κάτι πιο ποιοτικό ,

Το budget μου για κεντρικό και κολώνες είναι γύρω στα 1500

Επειδή ο Yamaha σου δεν έχει PEQ, καλό θα είναι να διαλέξεις ένα κεντρικό όσο καλύτερο γίνεται. Εκεί τα καταφέρνουν καλύτερα οι σχεδιάσεις τριών δρόμων και ιδίως οι ομοαξονικές. Τουλάχιστον ό,τι αλλαγή θα κάνεις μέσω του λειψού EQ που έχει ο Yamaha, το ηχείο να μπορεί να την ακολουθήσει.

Επειδή ο Yamaha σου δεν έχει PEQ, καλό θα είναι να διαλέξεις ένα κεντρικό όσο καλύτερο γίνεται. Εκεί τα καταφέρνουν καλύτερα οι σχεδιάσεις τριών δρόμων και ιδίως οι ομοαξονικές. Τουλάχιστον ό,τι αλλαγή θα κάνεις μέσω του λειψού EQ που έχει ο Yamaha, το ηχείο να μπορεί να την ακολουθήσει.
Ευχαριστώ για την απάντηση ,

Έχεις να προτείνεις κανένα ;

Ευχαριστώ για την απάντηση ,

Έχεις να προτείνεις κανένα ;

Δες τη λίστα που έβαλε ο Βασίλης.

Να συμπληρώσω ότι το να είναι ομοκεντρικό δεν είναι ο απόλυτος κανόνας. Ας πούμε το μικρότερο από τα δύο ομοκεντρικά της λίστας, δεν είναι και πολύ σπουδαίο. Παίζει ρόλο και το μέγεθος. Θέλω να πω ότι αν υπάρχει μεγαλύτερο και είναι τριών δρόμων αλλά όχι ομοκεντρικό, δεν σημαίνει ότι θα το απορρίψεις.

Μεγαλύτερο και με καλό σπινόραμα ηχείο ψάχνεις βασικά. Το KEF Q6 Meta ας πούμε. Τα SVS είναι τρίδρομα κι αυτά, αλλά μάλλον θα χρειαστεί σε αυτά να πας σε ίδια για τις μπροστινές κολώνες, γενικά αυτό είναι ένας κανόνας που ακολουθούμε, ειδικά όταν ο ενισχυτής δεν έχει πολύ ικανό EQ.

Από κει και πέρα, ικανό και χορταστικό κεντρικό είναι και το Polk R400 που είναι στη λίστα κι ας μην είναι τρίδρομο.