Αναγνωσιμότητα παλιών εγγράψιμων οπτικών δίσκων

athlon6401

Supreme Member
12 December 2018
4,170
Τακτοποιώντας τη ντουλάπα στο γραφείο μου έπεσα σε μία θήκη CD με πάρα πολλά παλιά εγγράψιμα CD και DVD. Το παλιότερο ήταν του 1997. Σκέφτηκα να τα τσεκάρω αν διαβάζονται και αν έχει κάτι πραγματικά χρήσιμο να τα μεταφέρω στο NAS. Τα CD/DVD ήταν όλα από την περίοδο 1997 ως 2003 και είχαν warez/games/cracks/utils/divx/mp3 κτλ κτλ

Τα περισσότερα διαβάζονταν μια χαρά, ειδικά τα Mitsui Gold που έπαιρνα τότε σε 25αδες και 50δες από disc impex. Κάποια ασημένα noname που στο μάτι ήταν σχεδόν διάφανα δε διαβάζονταν καθόλου. Άλλα επώνυμα όπως Verbatim ή BASF κάποια διαβάζονταν και κάποια όχι.

Πραγματικά το να διαβάζεται ένα CD που έγραψες το 1997, 29 χρόνια πριν είναι κάτι. Το δισκάκι του 1997 το κράτησα για να το δοκιμάσω ξανά σε 5-10 χρόνια. Επίσης βρήκα κάποια πολύ παλιά CD-RW, σίγουρα πριν το 2004, που ακόμα και σήμερα γράφονται και σβήνονται κανονικά.

Δυστυχώς δε μπορώ να πω το ίδιο για δισκάκια BD-R. Δεν έχω και πολλά, αλλά είχα κάνει 2-3 backup σε δισκάκια BD-R DL (50GB) το 2015. Όλα δεν διαβάζονται σήμερα.

Έχετε εμπειρίες από αναγνωσιμότητα παλιών εγγράψιμων δίσκων;

• Like
Reactions: Deneb
Για cd είναι ότι να ναι η κατάσταση. Καλή τύχη δηλαδή.
Bluray player πήρα αρκετά αργά το 2018 νομίζω. Έχω ακόμη την ντάνα με τα δισκάκια με τη ζελατίνα. Για Backup τα είχα πάρει αλλά δεν έκανα ποτέ τίποτα. Και το player χρησιμοποιήθηκε μόνο ως transport για να μεταφέρω κάποια audio cd σε flac. Λίγες ώρες και τον υπόλοιπο χρόνο σε συρτάρι.
Πάντως όλα μου τα audio cd από το 1990 το πρώτο που είχα αγοράσει παίζουν απροβλημάτιστα. Απίστευτο μέσο.

• Like
Reactions: Deneb
Τα πρεσαριστά αν δε τα έχεις εκθέσει σε ακραίες συνθήκες (πχ μέσα στο αμάξι 45+ C) δε παθαίνουν τίποτα. Τα εγγράψιμα είναι το θέμα. Πάντως 29 χρόνια είναι εκπληκτικό αποτέλεσμα

Τα πρεσαριστά αν δε τα έχεις εκθέσει σε ακραίες συνθήκες (πχ μέσα στο αμάξι 45+ C) δε παθαίνουν τίποτα. Τα εγγράψιμα είναι το θέμα.
Όντως, κάποια από τα εγγράψιμα που είχα στο αυτοκίνητο, έχουν παραδώσει πνεύμα.

εχω κ γω απο το 2000....πολλα... κ τα ξεκαθαριζω....αλλα διαβαζονται αλλα οχι...αλλα παιζουν τα μισα κ αλλα οχι..ειμασταν τοτε στην αρχη, κ κατα πως βλεπω τωρα, εχει σημασια , η εταιρεια κατασκευης, η ποιοτητα, κ το λειζερ που τα εκαψα
υγ κατι md που εχω , της sony, δεν επαθαν τιποτα

• Like
Reactions: athlon6401
Όλα μου τα DVD παίζουν από το 2002 μέχρι και σήμερα.
Τα έκαιγα τότε με plextor ( το έχω ακόμη) και από δισκάκια προτιμούσα verbatim για ευκολία να τα βρω αλλά κυρίως είναι Taiyo Yuden.

Με blu-ray δεν ασχολήθηκα.

Τότε κάναμε συμπίεση και rip με το Gordian knot...

• Like
Reactions: athlon6401