αναλογικη slr-προτασεις

olympuse410

Established Member
15 May 2008
172
γεια σας να μαι παλι,
λοιπον αυτη τη φορα θελω να με βοηθησετε σχετικα με τις αναλογικες slr.ειμαι τελειος ασχετος και ψαχνω να αγορασω μια τετοια μηχανη για αρχη ας θεσουμε τα 300 ευρω σαν οριο.ακουω τις προτασεις σας.δεν βρηκα κατι σχετικο στο φορουμ,συγνωμη αν εχει ξαναμπει.

Εδώ σου απαντώ και εγω που πέρασα τα ίδια...

Το ποσο που βάζεις είναι μεγάλο. Στο ebay θα βρείς πολύ φτηνές μηχανές σε εξεωτελιστικές τιμές. Και αν δεν πάς σε Nikon η Canon και τελείως χειροκίνητά σώματα μιλάμε πλέον για τιμές στα 20 και 50Ε.

Αλλα το φιλμ δεν είναι ευκολή υπόθεση σε προειδοποιω. Εγώ ξεκίνησα πρίν απο 4 μήνες και ακόμα την παλέυω. Θέλει πολύ δουλεία για να τραβήξεις αυτο που θές, και όταν δεν τα καταφέρνεις το μαθαίνεις μόλις πάρεις το φίλμ εμφανισμένο (πολύ αργα δλδ...)

Ούτε είναι φθηνό... Μπορέι να μην δώσεις πολλά για αγορά αλλα τα αναλώσιμα, δλδ τα φιλμ και η εμφάνιση δεν ειναι φθηνή υπόθεση. Τα slide κοστίζουν 7-8Ε και η εμφάνισή-εκτύπωση αλλα τόσα.

Αλλα υπάρχουν και πολλά καλά. Μαθαίνεις πρώτα απο όλα την βάση της φωτογραφίας. Η ψηφιακή είναι τόσο ευκολή που μπορέι να βγάζεις χωρίς να χρειάζεται να μάθεις τπτ γιατί κάτι βγαίνει έτσι και όχι αλλιώς.
Με το φίλμ δεν είναι έτσι.
Για την ποιότητα των φωτογραφιών ότι και να πώ είναι λίγο. Δεν υπάρχει ψηφιακή αυτή την στιγμη που να μπορεί να ανταγωνιστει τα slides. Είναι σαν να ειναι τρισδιάστατα...

Εγώ μπήκα στο φιλμ και είμαι πολύ ευχαριστημένος που το έκανα. Με αυτά που έμαθα (και έχω πολλά ακόμα...) βγάζω καλύτερες φωτογραφίες και με την ψηφιακή μου...
Άν έχεις την διάθεση να ασχοληθείς λίγο με το θέμα θα σου έλεγα προχώρα δεν θα το μετανιώσεις. Είναι πολύ ωραία αίσθηση να τραβάς με φίλμ. Έχεις την αίσθηση οτι κάθε κλίκ μετράει, το σκέφτεσαι παραπάνω.

Τώρα για σύστημα τα υπόλοιπα παιδία έχουν μεγαλύτερη εμπειρία θα σε βοηθήσουν καλύτερα.

Αν πρόκειται να αγοράσεις και ψηφιακή και αναλογική μηχανή, τότε καλό θα ήταν να πρόκειται για το ίδιο σύστημα. Δηλ. όλα τα εξαρτήματα (φακοί, φλας, άλλα χαζουλάκια )να παίζουν και στην ψηφιακή και στη φιλμάτη μηχανή. Το πιο εκτεταμένο σύστημα αλλά και το πιο ακριβό με διαφορά από τα άλλα είναι αυτό της ΝΙΚΟΝ F. Και ο λόγος είναι ότι σχεδόν ότι έχει κυκλοφορήσει από το 1978 και μετά και πολλά από προηγούμενα χρόνια παίζει και στις ψηφιακές μηχανές της εταιρείας. Κατά τη γνώμη μου είναι υπερτιμημένο, ιδίως στους φακούς του. Αντίθετα μπορεί να βρει κανείς πιο φθηνές, πολύ καλές CANON EOS που μοιράζονται τα ίδια αξεσουάρ με τις ψηφιακές. Πλήρης συμβατότητα υπάρχει επίσης ανάμεσα στο σύστημα SONY A και στις αναλογικές MINOLTA AF καθώς η πρώτη αγόρασε τη δεύτερη και χρησιμοποιεί τη μοντούρα της, όμως τα φλας και κυρίως οι παλιοί φακοί είναι πολύ ακριβοί, και μεταξύ των σημ
ερινών ψηφιακών PENTAX και των αναλογικών με μοντούρα

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
AlexTheodin
το θεμα με τις φωτογραφίες σου το είχα δει και εξαιτίας αυτού μου άνοιξε και πάλι η όρεξη για τις αναλογικές.Αυτό το καιρό σκέφτομαι να αγοράσω την Olympus e410 προκειμένου να αντικαταστήσω την compact μου,δηλαδή θα την κουβαλάω μαζί μου αντι της compact.Σκέφτομαι όμως να πάρω και μια αναλογική για πιο συγκεκριμένα πράγματα και όχι για καθημερινή χρήση.
Δεν το ήξερα πως μπορώ να χρησιμοποιήσω τους ίδιους φακούς με την dslr.Επομένως με dslr Olympus e410 ποια αναλογική μου προτείνεται?τα 300 ευρώ βέβαια τα έθεσα ως ανώτατο όριο αν μπορούσα να πάρω μια με 100 ευρώ για παράδειγμα θα μουν ευχαριστημένος.

Δυστυχώς η OLYMPUS σειρά E δεν έχει καμιά συμβατότητα με τη σειρά OLYMPUS OM της εποχής του φιλμ. Ούτε καν τις ίδιες φυσικές διαστάσεις στη μοντούρα. Επομένως η ποθανότητα να χρησιμοποιεί κανείς τα ίδια περιφερειακά σε φιλμ και σε ψηφιακή δεν ισχύει για την Oly.

Θα πρέπει να ψάξεις στα άλλα τέσσερα συστήματα που ανέφερα.

Δυστυχώς η OLYMPUS σειρά E δεν έχει καμιά συμβατότητα με τη σειρά OLYMPUS OM της εποχής του φιλμ. Ούτε καν τις ίδιες φυσικές διαστάσεις στη μοντούρα. Επομένως η ποθανότητα να χρησιμοποιεί κανείς τα ίδια περιφερειακά σε φιλμ και σε ψηφιακή δεν ισχύει για την Oly.

Θα πρέπει να ψάξεις στα άλλα τέσσερα συστήματα που ανέφερα.

Κρίμα γιατι αν πάω σε dslr άλλης εταιρίας θα ξεφύγω πολύ από τα χρήματα μου.Επομένως προτείνετε μου αναλογικες slr χωρίς το κριτήριο της συμβατότητας με την dslr.

Θα μπορούσες να συμβιβαστείς με μεταχειρισμένη ψηφιακή, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα εικόνας, έτσι ώστε να μην έχεις 2 συστήματα;

Εγώ από αναλογική πήρα Minolta (γιατί ειχα και ψηφιακό σώμα Minolta και μπόλικους φακούς) την 700si.
Παρόλα αυτά είναι σε καλή τιμή και βγάζει πολύ καλές φωτογραφίες.
Από ebay την πήρα σε τέλεια κατάσταση 90 ευρώ και ένα AF 50/1,8 φακό για άλλα 60.
Ο ένας από τους γάτους μας με αυτό τον συνδιασμό σε ΤΜΑΧ φιλμάκι και σκαναρισμένο αρνητικό :

Gandalf_700si_1.jpg

Εάν κοιτάς στο ebay, ναι, με 300 ευρώ βρίσκεις άνετα -για μεταχειρισμένη μιλάμε πάντα- μία καλή αναλογική και τουλάχιστον 2 αξιόλογους φακούς.

Θα έλεγα να προσέξεις να επιλέξεις το πακέτο βάσει των φακών που προσφέρονται και να προσπεράσεις πακέτα με τους βασικούς φθηνούς ζουμ.
Ειδικά σε μη-AF σώματα βλέπω καταπληκτικές τιμές σε πακέτα με φακούς (πχ τις προάλλες είδα μία Nikon F3 + Nikkor 50/1.4 + 35/2.8 + 105/2.5 στα 275 ευρώ!).

Εάν έχει κανείς υπομονή, βρίσκει απίστευτες ευκαιρίες σε επαγγελματικά/ημιεπαγγελματικά σώματα... πχ EOS 33v στα 60 εάν θυμαμαι καλά ευρώ.

Επίσης αν είσαι Αθήνα πέρνα στο κέντρο από Παπαδάκη, Σταυρινάκη και θα βρεις αρκετές καλές αναλογικές μεταχειρισμένες.

....
Το πιο εκτεταμένο σύστημα αλλά και το πιο ακριβό με διαφορά από τα άλλα είναι αυτό της ΝΙΚΟΝ F. Και ο λόγος είναι ότι σχεδόν ότι έχει κυκλοφορήσει από το 1978 και μετά και πολλά από προηγούμενα χρόνια παίζει και στις ψηφιακές μηχανές της εταιρείας. Κατά τη γνώμη μου είναι υπερτιμημένο, ιδίως στους φακούς του. ...

Το περιβόητο για τη διαχρονικότητα του σύστημα F της Nikon έχει νόημα μόνο αυτούς που είναι από παλιά στη Nikon και έχουν ήδη φακούς από την εποχή των φιλμ. Είναι ωραίο να χρησιμοποιείς φακούς που αγόρασες πριν 20 ή 30 χρόνια - και σου έχουν δώσει ήδη τόσες ωραίες φωτογραφίες- σε ένα σύγχρονο ψηφιακό σώμα με επίσης εξαιρετικά αποτελέσματα.
Αν όμως μπεις τώρα στον κόσμο των dslr μη σε επιρρεάζουν τέτοιες σκέψεις, πας όπου σου αρέσει.

Αν όμως πάς σε μηχανή φιλμ τότε υπάρχει ένας παράγοντας που ίσως αξίζει να τον λάβεις υπ όψη σου. Αν πάρεις Nikon όσους φακούς αγοράσεις τώρα για τη φιλμάτη μηχανή σου θα τους χρησιμοποιείς για πολλά χρόνια ακόμη και στην ψηφιακή (που μάλλον θα πάρεις κάποτε).

Πριν επιλέξεις μάρκα πρέπει να ξέρεις πρώτα αν θέλεις manual ή af . Από nikon για αυτόματης εστίασης προτείνω F90x που πήρε και ο φίλος πιο πάνω (alex). Τη βρίσκεις σε καλή τιμή και είναι εξαιρετικής ποιότητας σώμα. Χειροκίνητης εστίασης είναι πολύ καλή η FM2 και ακόμα καλύτερη η F3.