Ανάλυση σήματος εισόδου

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,110
Κηφισια Αττικής
Καλησπέρα παιδιά θα ήθελα να μου λύσετε την εξής απορία. όταν βάζω ένα cd στο dvd player της pioneer που έχω και πατάω play στην οθόνη του ενισχυτή εμφανίζεται το μήνυμα "linear pcm 44 khz". Το ίδιο και όταν παίρνει ήχο απο το pc
οι συνδέσεις έχουν γίνει με coaxial και optical καλώδια αντίστοιχα.
Καταλαβαίνω οτι αυτό είναι η ποιότητα του σήματος και ρωτώ βελτιώνεται απο την πηγή ή είναι έτσι γραμμένο πάει και τελείωσε.
και κάτι άλλο υπάρχει σχετισμός του παραπάνω με τα bits?
Δηλαδή ο ενισχυτής μου αναφέρεται ως ψηφιακός 32 -bit, τί σημαίνει αυτό?
Υπάρχει κάποιο site που να ξεστραβωθούμε και εμείς οι άσχετοι?....
Ευχαριστώ.

Μια παρομοίωση...
Αν βγάλεις μια φωτογραφία στα 3mpx, τότε ότι και να κάνεις, στα 3mpx θα μείνει. Βέβαια αν θες να την μεγενθύνεις για να την βάλεις σε ένα τοίχο, μπορείς να βάλεις κάποια φίλτρα στο photoshop ώστε να μην φαίνονται τα pixel, αλλά ουσιαστικά δεν έχεις δώσει νέα πληροφορία στην αρχική εικόνα.

Κάπως έτσι είναι και ο ήχος. Στο CD γράφεται με 44.1Khz/16bit. Υπάρχουν κάποια μηχανήματα που ανεβάζουν την ανάλυση. Ίσως κάποιος έξυπνος αλγόριθμος να κάνει τον ήχο να ακούγεται καλύτερα, αλλά δεν είναι το ίδιο με το να είχες κάνει την ηχογράφηση σε πχ 24bit/96Khz.

Khz με bit δεν έχουν σχέση. Είναι σαν να λες εικόνα 16.000.000 χρωμάτων με ανάλυση 8mpx, ή εικόνα 256.000 χρωμάτων με 8mpx ανάλυση.
Άλλο το ένα άλλο το άλλο.

Και πάλι.. μπορείς αν θες να βάλεις έναν αλγόριθμο να μαντέψει κάποια χρώματα σε γειτονικά pixel. Το αν η τελική εικόνα θα είναι καλύτερη η όχι εξαρτάται από διάφορα πράγματα.
Όλα αυτά είναι DSP (digital signal processing) και μπορείς να μιλάς για ώρες!
:)

Το αναφέρω πρώτον διότι είμαι άσχετος του ψηφιακού θέματος και δεύτερον διοτι ο ενισχυτής δίνει την δυνατότητα παραπάνω ηχητικής ανάλυσης. Ξέρεις αν υπάρχει στο δίκτυο μουσική με ανάλυση 24 ή και 32 bits να δούμε πως ακούγετε!!!!?
Ευχαριστώ πολύ πάντως.

Πολύ ωραία φίλε μου. Να πώ τώρα τα κομμάτια αυτά που κατεβάζω αν τα "κάψω" σε cd με το nero θα χάσουν την ανάλυσή τους? Αν ναι πώς θα τα μεταφέρω σε ακουστικό ψηφιακό δίσκο να τα παίρνω μαζί μου?

Μπορείς να στείλεις σήμα στον ενισχυτή από PC,
Και γενικά θα σε βολέψει να κάνεις κάποιες δοκιμές με το PC.

Ναι μπορείς να κάψεις dvd-video με 24/96 αλλά, πιθανότατα θα μπλέξεις μέχρι να μάθεις τη διαδικασία. Δε ξέρω το dvd σου πιθανά να παίζει και dvd audio αλλά…
Πιο γρήγορα θα κάνεις τις δοκιμές σου με ένα Laptop / pc …

Απάντηση: Re: Ανάλυση σήματος εισόδου

Το αναφέρω πρώτον διότι είμαι άσχετος του ψηφιακού θέματος και δεύτερον διοτι ο ενισχυτής δίνει την δυνατότητα παραπάνω ηχητικής ανάλυσης. Ξέρεις αν υπάρχει στο δίκτυο μουσική με ανάλυση 24 ή και 32 bits να δούμε πως ακούγετε!!!!?
Ευχαριστώ πολύ πάντως.

Μισό λιγο!
Το να είναι ένας ψηφιακός ενισχυτής 32 bit δεν νομίζω να σημαίνει ότι έχει dac 32 bit απαραίτητα.
Όταν ψάχνεις μουσική υψηλής ανάλυσης, πρέπει να έχεις και να την παίξεις κάπου. Αν βάλεις σε ένα cd player κάτι που το έχεις γράψει σε 24bit/92khz δεν θα το παίξει γιατί τα cd player παίζουν μόνο συγκεκριμένα πράγματα.
Μουσική υψηλής ανάλυσης παίζεις λοιπόν από το pc, που θα παει σε ένα dac αρκεί να υποστηρίζει την ανάλυση αυτή.
Εναλλακτικά και από dvd player με κάποια κόλπα, γιατί το φορματ dvd υποστηρίζει μεγαλύτερη ανάλυση σε αντίθεση με το cd.
Λεπτομέρειες για το τι είναι ψηφιακός ενισχυτής θα σου δώσει κάποιος που ξέρει περισσότερα επι του θέματος.