Αναπαραγωγή 3D mkv χωρίς μαύρες μπάρες

kgian

Senior Member
5 June 2008
442
Έχω προτζέκτορα και οθόνη 120" αλλά και πάλι οι ταινίες 3D σε αναλογία διαφορετική από 16:9 είναι μικρές. Απο καιρό προσπαθούσα να βρω μια λύση για να μπορέσω να ζουμάρω τα 3D αλλά τίποτα. Καμια εφαρμογή media player δεν μπορεί να το κάνει, ότι και να έχω δοκιμάσει.

Την λύση την βρήκα σε ένα ρώσικο site που προσφέρει ταινίες 3d cropαρισμένες σε 16:9. Θα μου πει κανείς, μα έτσι χάνεις εικόνα δεξιά-αριστερά. Βλέπεις κάτι διαφορετικό από το όραμα του σκηνοθέτη κλπ. Η δικιά μου απάντηση; ΔΕΝ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ!!!! Η απόλαυση που παίρνω από την μεγαλύτερη εικόνα αντισταθμίζει για τα δικά μου γούστα το λίγο που χάνω. Προσωπικά και τις μη 3d 2.33:1 τις ζουμάρω αρκετά.

Αφού λοιπόν κατέβασα μερικές ταινίες σκέφτηκα ότι πρέπει να βρω πως γίννεται για να μην εξαρτάμαι από τους ρώσους. Μετά από αρκετό google translate ορίστε τα συμπεράσματά μου περιληπτικά. Αν δω πως υπάρχει ζήτηση θα τα γράψουμε πιο αναλυτικά.

1. Κατεβάζουμε και εγκαθιστούμε το avisynth
2. Κατεβάζουμε μια ταινία 3D top bottom, πχ το terminator.
3. φτιάχνουμε ένα αρχείο κειμένου και το λέμε πχ test.avs (προσοχή, να έχει κατάληξη .avs) και μέσα κάνουμε copy paste τα εξής

L=DirectShowSource("C:\02\term.mkv", fps=23.976)
R=L.Crop(256,72,1408,396)
L=L.Crop(256,612,1408,-72)
return StackVertical(R,L)

Φυσικά η διαδρομή και το όνομα του αρχείου που θα γράψουμε πρέπει να συμφωνεί με την θέση και το όνομα του αρχείου που έχουμε στον υπολογιστή μας.

4. Αν δοκιμάσουμε να παίξουμε το αρχείο test.avs με τον media player classic σαν να ήταν αρχείο βίντεο θα δούμε την ταινία μας χωρίς μαύρες μπάρες. Γυρνάμε κανονικά την τηλεόραση-προβολέα μας σε 3D και δουλέυει απευθείας.

Αυτό για τα πολύ βασικά. Προσωπικά όταν το δοκίμασα μου έχανε στον συγχρονισμό ήχου-εικόνας αλλά αυτό διορθώνεται με τα επόμενα βήματα που έχω. Αν υπάρχει ενδιαφέρον απαντήστε και θα επανέλθω.

Δεν χρειάζεσε Ρώσους. Οι ift βγάζουν τις 3d ταινίες σε imax που φαίνεται όλη η οθόνη και τα βρίσκεις παντού τα releases. Σε 55αρα δεν φαίνεται το crop σε καμία περίπτωση αλλά σε προβολέα σίγουρα θα φαίνονται αρκετά πιο μακροστενα τα πρόσωπα κτλ.

Με μαύρες μπάρες στο 3D χάνεις όλο το βάθος που έχει να προσφέρει.