Αναζήτηση μεταβλητού ND filter

geox01

Established Member
24 September 2007
130
Είμαι σε αναζήτηση ενός φτηνού μεταβλητού Neutral Density φίλτρου (<50€).

Κλίνω προς το Fotga - στο ebay 11-20€.

Έχει κανείς εμπειρία / άποψη; Καμιά άλλη πρόταση;

Ευχαριστώ

Τα φτηνά μεταβλητά φίλτρα δεν αξίζουν, θα πρέπει να δώσεις αρκετά χρήματα και να πας σε B+W η Heliopan.
Ορισμένα φτηνά φίλτρα σε ευρυγώνιους φακούς παρουσιάζουν αλλαγές χρώματος στην εικόνα και, υπό ορισμένες συνθήκες, υπάρχει ένα τεχνούργημα στην φωτογραφία που είναι γνωστό ως Σταυρός της Μάλτας.
Εγώ έχω πάρει ένα B+W XS-Pro Digital ND Vario MRC nano Filter στα 82mm το οποίο είναι πολύ καλό και πολύ ακριβό.

Είχα πάρει παλιότερα ένα κινέζικο, 77ρι (από αυτά που παίρνουν μετά και 82ρι φίλτρο επάνω) 1-400 (δλδ μέχρι 8 1/2 στοπ), μέχρι τα 5-6 περίπου στοπ δεν παρατήρησα τίντα απλά μου άλλαζε το wb (εύκολα διορθώσιμο βέβαια). Σε μικρά εστιακά μήκη δεν παρατήρησα ιδιαίτερο πρόβλημα, στον 70-200 @ 200mm που το φόρεσα το καλοκαίρι, παρατήρησα μείωση της ευκρίνειας.

Μπορείς να δεις σε αυτό το νήμα (συμμετείχε βλέπω και ο μακαρίτης πλέον Diol...), μετά από το #35 ποστ έχω ανεβάσει και δείγματα. Στα 8 στοπ και 70mm, φαίνεται ότι επηρεάζει σοβαρά την ευκρίνεια.

φτηνό μεταβλητό ND σημαίνει απλα μείωση της ευκρίνειας και χρωματικές αποκλίσεις.
Όσο ανεβαίνει η εστιακη απόσταση τόσο πεφτεικαι η ποιότητα .

Αν δε σε πειράζουν αυτά πήγαινε σε ότι βρεις φτηνότερο.

Αν όμως δε θέλεις υποβάθμιση της ποιότητας εικόνας πρέπει ν ανεβεις ψηλά , Heliopan kai BW .

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις!

Βασικά ψάχνω κάτι με σκεπτικό value for money μιας και διαθέτω περιορισμενο προυπολογισμό. Το θελω για καθαρα "ερασιτεχνική" χρηση, για να πειραματιστώ με υψηλες εκθεσεις σε φωτογραφία μόνο, όχι βιντεο (προς το παρον). Οπότε αναγκαστικά πρέπει να συμβιβαστώ!

Εριξα στο εν τω μεταξύ μια ματιά σε μερικά βίντεο στο youtube και κατάλαβα τι εννοείτε με τις χρωματικες αποκλίσεις. Νομίζω το ποιο σημαντικό μειον τουλάχιστον για μενα είναι η μείωση της ευκρίνειας στα φτηνά-μεσαίας τιμής.

Χμμ... Πάμε για συμβιβασμό... το κοστος δεν είναι και τρελλο και είδωμεν!

Καλυτερη δουλεια θα κανεις με τετραγωνα μεγεθους Cokin P. Φορεα μπορεις να βρεις κινεζικο απο το ebay. Μερικοι εχουν και μεταλλικους πλεον. Τα Hitech που συζχητουσαμε στο νημα που παρεπεμψα (3ετιας) τα εχω και ειναι καλα. Ανετα βαζεις ενα 0.9 και ενα 0.6 για 5 στοπ συνολο. Χρωματικη αλλοιωση παρατηρησα -οχι τραγικη, διορθωσιμη- με το ντεγκραντε τους 1.2 (4στοπ), και κακη εμπειρια ειχα με το προ στοπερ τους,το οποιο θελει μοντιφια στις τσιμουχες του μαλλον.

για παιχνίδι θα κανεις δουλειά, αν εχεις απαιτήσεις απο το τελικο αποτελεςμα μακριά απο τα φθηνά κινεζικά, εδω ακριβά και επώνυμα variable ΝD και δινουν μέτρια αποτελεσματα.