Αναζήτηση πηγής και η κάρτα TC Impact Twin, μήπως κάνουμε κάτι λάθος?

tio4711

AVClub Addicted Member
24 October 2007
2,113
Η προμήθεια καινούργιου ενισχυτη (Plinius) και ηχειων (Chario) με έβαλαν στην αναζήτηση και..καινούργιας πηγής! Εχοντας στην κατοχή μου 4 CD/DVDs θεωρούσα ότι κάποιο από αυτά θα ήταν αρκετό (σε χαλεπούς καιρους) να συντροφέψει τις μουσικές μου αναζητήσεις με τα νέα μου αποκτήματα, φευ! Μια απλή συγκριτική δοκιμή μεταξύ του Sony DVP-S900V, ένα SACD που είχα πληρώσει αρκετά χρήματα πριν μια 10τια με ένα σύγχρονο CD μου προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση για τις πηγές που είχα στην κατοχή μου.

Ετσι λοιπόν άρχισα την αναζήτηση για καινούργια πηγή. Οι λύσεις ήταν εν γένει 2 ειδών, ή να πάρω καινούργιο ολοκληρωμένο CD ή να πάρω ένα DAC και να χρησιμοποιώ τις υπάρχουσες πηγές (πχ το SONY) ως απλό transport, με την δεύτερη να μου φαντάζει πιο ελκυστική δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσα να αξιοποιήσω και το laptop με ότι αρχεία έχω ψηφιοποιημένα στους δίσκους. Αρχισα λοιπόν να ψάχνω για DAC..παράλληλα όμως και δεδομένης της ενασχόλησής μου με τους υπολογιστές κοιτούσα και για κάρτες ήχου, οι οποίες παρέχουν DAC και κάλυπταν τις απαιτήσεις που είχα θέσει.

Διαβάζοντας λοιπόν εδώ στο φορουμ και ρωτώντας και φίλους επαγγελματίες μουσικούς μου προτάθηκε από κοινού (!) η κάρτα ήχου TC Impact Twin. Κόστος όχι ιδιαίτερα υψηλό (περίπου 400 Ε) συγκριτικά με τα διαθέσιμα DACs τα οποία θα μπορούσαν να κάνουν up sampling στα 192. Παράλληλα και τον ευχαριστώ πολύ ο συμφορουμίτης μας VetNik προσφέρθηκε να μου την δανείσει.

Η πρώτη δοκιμή έγινε με το SACD της SONY στο δικό μου σύστημα με χρήση της TC ως DAC. Μόλις ξεκίνησε να παίζει το set up ..έμεινα άφωνος! Ξαφνικά όλα μεγεθύνθηκαν, η έκταση της μουσικής, η στερεοφωνική εικόνα, χαμηλά, ψηλά..είναι δυνατόν, σκέφτηκα? Θα πρέπει να το ακούσω συγκριτικά με κάτι καλύτερο, είπα, για να ξέρω τι γίνεται.

Δανείστηκα από συνάδελφο ένα DAC της Aqvox, στην κλάση τιμής των 1200 Ε και άρχισα τις συγκριτικές δοκιμές. Καμία σχέση! Η κάρτα TC έπαιζε σε άλλο ταμπλό! Όταν γύριζα από την TC στο Aqvox ήταν σαν να έπεφτε ένα πέπλο πάνω στην μουσική και σκίαζε τα πάντα. Επόμενη δοκιμή με ολοκληρωμένο CD της Yamaha. Και πάλι η κάρτα παρουσίαζε τα μουσικά δρώμενα λες και ήσουν μέσα στην εκτέλεση του κομματιού, νόμιζες ότι θα απλώσεις το χέρι σου και θα αγγίξεις την τραγουδίστρια στα 2 μέτρα, όταν το CD είχα μια πιο «νωχελική» και «απομακρυσμένη» απόδοση της μουσικής. Το συγκεκριμένο CD κόστιζε λιγο πάνω από 1000 Ε οπότε είπα να δοκιμάσω και με ακριβότερο CD. Η επόμενη δοκιμή έγινε με το Primare CD31 ως ολοκληρωμένη πηγή vs της κάρτας ως DAC. Εχοντας συνδέσει ψηφιακά το Primare πάνω στην κάρτα ήχου άλλαζα τις πηγές από τον ενισχυτή μου μεταξύ του CD και της κάρτας και η απόδοση ξανά ήταν υπέρ της κάρτας, με την σύμφωνη γνώμη και του ιδιοκτήτη του Primare που ήταν παρών. Δεν συνέχισα τις δοκιμές καθότι η κάρτα με είχε πείσει περί της αξίας της.

Και λέω, ψάχνοντας για DACs ως πηγές γιατί δεν κοιτάμε τις επαγγελματικές κατηγορίες προιόντων, όπως η TC Impact Twin? Οντας εργαλεία για επαγγελματίες, καταρχάς αποκλείεται να είναι κακοσχεδιασμένα ως προς το ηχητικό τους αποτέλεσμα καθότι απλά θα μένανε στο ράφι. Επιπρόσθετα, επειδή είναι εργαλεία δουλειάς και όχι χόμπυ οι τιμές τους λειτουργούν βάσει του ανταγωνισμού και άρα παίρνεις πολλά περισσότερα για τα χρήματα που διαθέτεις. Κακά τα ψέματα, οι κατασκευές που στοχεύουν τον χομπίστα θες γιατί δεν έχουμε μεγάλο αριθμό πωλήσεων θες γιατί παίζουν σε άλλη ψυχολογία αγοράς υπερτιμολογούνται με αποτέλεσμα μια κάρτα των 400 Ε να μπορεί να τα βάλει με DACs 3 και 4 φορές μεγαλύτερης αξίας.

ΥΓ: αν συνέχιζα τις δοκιμές με DACs υψηλότερης τιμής δεν αποκλείω και πάλι η κάρτα να έπαιζε καλύτερα..