Αναζήτηση Προενισχυτή Phono κατάλληλου για δύο πικ-άπ με διπλές εξόδους.

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,621
Αθήνα, Ηλιούπολη
Κάνω κάποιες σκέψεις, μήπως μπορώ ν' αλλάξω το σημερινό Phono Stage Monrio-ADN με κάτι καλύτερο. Αν βρεθεί το κατάλληλο, πιθανόν να δώσω και τον υπάρχοντα προενισχυτή ASR Preamp Collector, απλοποιώντας το set-up μου και ανεβαίνοντας ταυτόχρονα κατηγορία.

Προδιαγραφές:
-Να δέχεται δύο τουλάχιστον κεφαλές, μία MM και μία MC. (Το πικ-άπ μου έχει δύο βραχίονες).

-Να μπορεί να εναλλάσσει άμεσα από τη μία κεφαλή στην άλλη.

-Να έχει όσο το δυνατόν πληρέστερες δυνατότητες ρυθμίσεων (φορτίου, impedance, κλπ). Όσο πληρέστερες οι ρυθμίσεις, τόσο το καλύτερο. Αν οι ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν on-the-fly, χωρίς να απαιτείται πρόσβαση στο εσωτερικό της συσκευής, προτιμάται.

-Να έχει δύο ζεύγη τουλάχιστον εξόδων, μία Unbalanced RCA και μία Balanced XLR (fully).

-Να μην έχει καθόλου δικό του χαρακτήρα, αλλά να είναι διάφανος και εντελώς ουδέτερος. Σκοπός είναι η μεταφορά σε ψηφιακή μορφή βινυλίων. Συνεπώς η μέγιστη ακρίβεια και η διαφάνεια στην αναπαραγωγή εκτιμούνται ιδιαίτερα.

-Το κόστος φυσικά παίζει ρόλο, αλλά όχι για τους σκοπούς της αναζήτησης. Προτείνετε λοιπόν ότι καλύτερο μπορείτε ανεξαρτήτως τιμής, χαμηλής ή υψηλής. Αν κάποια στιγμή λάβω τελικές αποφάσεις, τότε βεβαίως θα μετρήσω τις οικονομικές δυνατότητες. Αλλ' αυτό το αφήνουμε για το μέλλον.

Δώστε ιδέες και προτάσεις λοιπόν. Να δούμε τι υπάρχει και που μπορούμε να φτάσουμε... :smile:

Επειδη γνωριζω την αγαπη σου για επαγγελματικα/ σοβαρα μηχανακια θα σου προτεινω αυτο που πρεπει κατ εμε να παρεις.

ειναι το φωνο που εχει κατασκευαστει για την αρχειοποιηση της βιβλιοθηκης του κονγκρεσου των ΗΠΑ... πιο επαγγελματικο δεν υπαρχει.

LOC-Front-Center_2.jpg

Last edited:
και κατι λιγο πιο οικονομικο, παντα για προ χρηση απο την VadLyd Δανιας. Το MD12 mk III

εχει οτι θες, μπορεις να με ευχαριστησεις αργοτερα με πμ :cool4:

MD12_MK3_front_skraa_WEB.jpg

Νομίζω ότι έχεις το prism sound Oprheus. Αυτό δεν έχει ψηφιακή RIAA?

Για δες κι αυτό το άρθρο.
Σωστό.
Όμως η είσοδος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Phono για τον Prism είναι μόνο MM, όχι MC. Επιπλέον πρόκειται για τις δύο DI εισόδους οργάνων, τις οποίες επίσης χρειάζομαι και δεν μπορώ να δεσμεύσω μόνιμα. Όπως έχουν σήμερα τα πράγματα το Prism χρησιμοποιείται ως καρδιά του συστήματος, όπου με κάποιο τρόπο καταφθάνουν όλες οι αναλογικές και όλες οι ψηφιακές πηγές. Και ο υπάρχων προενισχυτής όμως είναι καρδιά του συστήματος (του αναλογικού μέρους). Η έξοδος του (tape out) είναι που καταλήγει στον Prism.

Δεν ηχογραφώ όμως μόνο με τον Prism. Χρησιμοποιείται κι' άλλος εγγραφέας (ο Korg MR-1000) για εγγραφές σε DSD128. Και με κάποιο τρόπο ο σημερινός προενισχυτής έχει βολέψει πάρα πολύ. Διότι έχει διπλή έξοδο Tape Out. Μπορώ να γράφω είτε στον Prism είτε στον Korg κατ' επιλογήν, ή και στους δύο ταυτόχρονα! Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυξάνει όμως την πολυπλοκότητα του set-up πάρα πολύ. Ένας προενισχυτής σαν αυτόν που αναζητώ θα απλοποιούσε τα πράγματα. (Θέσεις στα ρακ, καλώδια, κλπ).

Γι' αυτό κι' άρχισα να το ψάχνω.

Last edited:
Επειδη γνωριζω την αγαπη σου για επαγγελματικα/ σοβαρα μηχανακια θα σου προτεινω αυτο που πρεπει κατ εμε να παρεις.

ειναι το φωνο που εχει κατασκευαστει για την αρχειοποιηση της βιβλιοθηκης του κονγκρεσου των ΗΠΑ... πιο επαγγελματικο δεν υπαρχει.

LOC-Front-Center_2.jpg
Λες να μην ξέρω τη Millenia; :cool:
Δεν δέχεται όμως δύο κεφαλές. Αν ποτέ επεκτείνω τη δραστηριότητα μου πέρα από τα βινύλια (σπάνιοι δίσκοι, δίσκοι 78 στροφών με κάθε λογής περίεργη καμπύλη ισοστάθμισης) σίγουρα μπαίνει στις πρώτες επιλογές. Θα χρειαστεί όμως και άλλη χωροταξική διαρρύθμιση (εκτός από τα 8-9 χιλιάρικα που κοστίζει) κι' αυτό είναι άλλη ιστορία...

και κατι λιγο πιο οικονομικο, παντα για προ χρηση απο την VadLyd Δανιας. Το MD12 mk III

εχει οτι θες, μπορεις να με ευχαριστησεις αργοτερα με πμ :cool4:

MD12_MK3_front_skraa_WEB.jpg
Μμμμμμμμμμ.... Αυτό ΝΑΙ! :2thumb22sup:
Παίρνει θέση κατ' ευθείαν στη λίστα.

Δε νομίζω να το φέρνει όμως κάποιος.
(Ούτε και τον Prism έφερναν. Αν δεν κάνω λάθος πήρα τον πρώτο)! :cool:

Το να υπάρχει επιλογέας και ειδικά με ρελέ στο ευαίσθητο σήμα μίας κεφαλής το βρίσκω κάπως...
Το badget έχεις Μιχάλη;

edit: Τώρα είδα ότι είναι έκθεση ιδεών. :p

Εγώ θα σου πρότεινα ένα διπλό DACT CT100...

Δες εδώ specs.

Υπολόγισε να σου βγει κάπου στα 1500 (χονδρικά) το διπλό.

Last edited:
Το να υπάρχει επιλογέας και ειδικά με ρελέ στο ευαίσθητο σήμα μίας κεφαλής το βρίσκω κάπως...
Το badget έχεις Μιχάλη;
Το Budget το αφήνουμε στην άκρη. Τώρα φτιάχνουμε μία λίστα. Αργότερα θα σκεφτώ τι μπορώ να πουλήσω, ν' ανταλλάξω, τέλος πάντων ως που μπορώ να φτάσω. Άλλωστε δεν βρίσκονται εύκολα Phono μ' αυτές τις προδιαγραφές.

Και υποθέτω, το νήμα δεν αφορά μόνο εμένα. Υπάρχουν αρκετοί με δύο πικ-άπ, ή με πικ-άπ με δύο βραχίονες.

για ψηφιοποιηση το απολυτο οπλο ειναι η metric halo lio-8.
την παραγγελνεις με τους 4 pre, ζητας οι 2 να ειναι 47κ ohm και οι αλλοι 2 οσο θες για mc.
φυσικα πουλας η ανταλαζεις την πρισμ, αφου με την μετρικ κανεις οτι και με αυτη.

και ειναι κριμα να παρεις phono που δεν εχει επιλογη flat αν εχεις prism η metric.
Θα χασεις πολλα σε ποιοτητα του ηχου.

Ωραία και τα δύο. Το Audia Flight και το EMT.
Το EMT όμως κάτι έχει παραπάνω που κάνει την καρδιά μου να χτυπάει. Έχει πάνω του ότι γυρεύει ένας επαγγελματίας μαζί με την ποιότητα και το όνομα της EMT. Ούτε να ψάξω δε θέλω, να βρώ τιμή. Φαντάζομαι...

Ευτυχώς έχει κι' ένα ελάττωμα, για να μην πολυστενοχωριέμαι: Δεν τα πάω καλά με τις λάμπες! :blush:

για ψηφιοποιηση το απολυτο οπλο ειναι η metric halo lio-8.
την παραγγελνεις με τους 4 pre, ζητας οι 2 να ειναι 47κ ohm και οι αλλοι 2 οσο θες για mc.
φυσικα πουλας η ανταλαζεις την πρισμ, αφου με την μετρικ κανεις οτι και με αυτη.

και ειναι κριμα να παρεις phono που δεν εχει επιλογη flat αν εχεις prism η metric.
Θα χασεις πολλα σε ποιοτητα του ηχου.
Ο Prism με τη Metric κάνουν τα ίδια πράγματα. Έχουν κάποιες διαφορές, περισσότερο σε θέματα χρήσης.´Όσο για τη μεταξύ τους κόντρα, μάλλον δεν υπάρχει νικητής. Αλλ' αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Έγραψα πιο πάνω για ποιό λόγο αποφάσισα να γράφω μέσω line και όχι flat, όπως ενδεχομένως θα μπορούσα. Ούτε να χρησιμοποιήσω τις δυνατότητες Phono του Prism. Τα βινύλια όμως είναι μόνο ένα από τα αντικείμενα με τα οποία καταπιάνομαι και δεν εννοώ, να μειώσω το set-up στις κυρίως ηχογραφήσεις, που επίσης μ' ενδιαφέρουν.

Υπάρχουν όμως και Phono Stages, που μπορούν να δώσουν flat, όπως ήδη προέκυψε. Κι' αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον...

Last edited:
Ο Prism με τη Metric κάνουν τα ίδια πράγματα. Έχουν κάποιες διαφορές, περισσότερο σε θέματα χρήσης.´Όσο για τη μεταξύ τους κόντρα, μάλλον δεν υπάρχει νικητής. Αλλ' αυτό είναι άλλο ζήτημα.

Έγραψα πιο πάνω για ποιό λόγο αποφάσισα να γράφω μέσω line και όχι flat, όπως ενδεχομένως θα μπορούσα. Ούτε να χρησιμοποιήσω τις δυνατότητες Phono του Prism. Τα βινύλια όμως είναι μόνο ένα από τα αντικείμενα με τα οποία καταπιάνομαι και δεν εννοώ, να μειώσω το set-up στις κυρίως ηχογραφήσεις, που επίσης μ' ενδιαφέρουν.

Υπάρχουν όμως και Phono Stages, που μπορούν να δώσουν flat, όπως ήδη προέκυψε. Κι' αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον...

Η πρόταση μου ήταν να αλλάξεις την prism με την halo.
Σε αντίθεση με την prism, Με την παραγγελία των 4 mic preamp με τα χαρακτηριστικά που θέλεις, θα εχεις και mm και mc και τα 2 di που είπες οτι χρειάζεσαι και όλα αυτα με μικρό κόστος λόγω της ¨τραμπας¨
απο εκει και πέρα αν θέλεις να γράφεις την έξοδο ενός phono οταν εχεις ένα τέτοιo εργαλείο, είτε prism είτε metric, αυτο ειναι προσωπική επιλογή και γούστα...
οποτε....