Android Lollipop: Κάνει δύσκολη -έως αδύνατη- τη διαδικασία του Root

airb

Super Moderator
Staff member
25 May 2008
15,738
Λιβαδειά

Η δυνατότητα απόκτησης δικαιωμάτων διαχειριστή (root) είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του Android.
Με την απόκτηση αυτών των δικαιωμάτων, ο χρήστης μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες της συσκευής του,
με τη χρήση νέων εφαρμογών που απαιτούν αυξημένα δικαιώματα και άλλων τροποποιήσεων. Η δυνατότητα αυτή
είναι ίσως ο λόγος που το Android αγαπήθηκε τόσο, όχι μόνο από τους πιο προχωρημένους χρήστες, αλλά και από
τους προγραμματιστές. Η διαδικασία του root βέβαια βασίζεται συνήθως σε κάποιες «τρύπες» και «κενά» του λειτ-
-ουργικού κάθε κατασκευαστή, τα οποία τις περισσότερες φορές διορθώνονται μετά από κάποια αναβάθμιση του
λειτουργικού.​

Τα δυσάρεστα νέα έρχονται από την πλευρά του Android 5.0 Lollipop, την ίσως μεγαλύτερη και σημαντικότερη ανα-
-βάθμιση του Android μέχρι σήμερα. Η τελευταία έκδοση που έχει κυκλοφορήσει (LPX13D) –που αφορά προγραμμ-
-ατιστές και όχι τους τελικούς χρήστες- φαίνεται πως φέρνει το τέλος του root, τουλάχιστον με τα μέσα που έχουν
αναπτυχθεί μέχρι σήμερα. Ένας από τους πλέον διάσημους προγραμματιστές για Android, ο Chainfire, εδώ και πολύ
καιρό μιλάει για τις αλλαγές που έχουν πραγματοποιηθεί στο Android από την έκδοση Jelly Bean και κυρίως στην
KitKat, στις οποίες έγιναν αλλαγές στην ασφάλεια των συσκευών, δυσκολεύοντας και την διαδικασία του root.

Στην τελευταία όμως έκδοση φαίνεται πως οι αλλαγές αυτές κάνουν αδύνατη την απόκτηση δικαιωμάτων διαχειριστή.
Όπως εξηγεί ο Chainfire, το script που δίνει τα δικαιώματα αυτά δεν μπορεί να τρέξει κατά την εκκίνηση της συσκευής
μέσα από τον κώδικα του init.d, αλλά αναγκάζεται να τρέχει μέσα σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον του SELinux.
Εκεί όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να τρέχουν όλες οι εφαρμογές που πρέπει να τρέξουν κατά την εκκίνηση της συσκευής.
Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε από τον ίδιο τον προγραμματιστή στο post του στο Google+.

Η λύση που προτείνει ο Chainfire είναι η ενεργοποίηση του root σε επίπεδο kernel. Με άλλα λόγια απαιτείται ένας custom
kernel για να έχει κανείς δικαιώματα διαχειριστή στη συσκευή του. Όμως, πολλές φορές χρειάζεται να υπάρχουν ήδη αυτά
τα δικαιώματα για να εγκατασταθεί ένας custom kernel. Η λύση σε αυτή την περίπτωση μπορεί να δοθεί με την εγκατάστα-
-ση μιας custom recovery, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να είναι ξεκλείδωτος ο bootloader.Τι γίνεται όμως αν ο bootloader
δεν μπορεί να ξεκλειδώσει;

Ουσιαστικά η Google δίνει τη δυνατότητα στους κατασκευαστές μια χρυσή ευκαιρία να αποκλείσουν τη δυνατότητα root των
συσκευών τους μια για πάντα. Η Google φυσικά δεν θα κάνει κάτι τέτοιο στις δικές της συσκευές, καθώς τα Nexus έρχονται
με ξεκλείδωτο bootloader, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το ίδιο θα κάνουν και οι άλλοι κατασκευαστές;

Το ερώτημα λοιπόν είναι, θα θέλουν οι κατασκευαστές να «κλειδώσουν» τις συσκευές τους, με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος
των πωλήσεών τους οφείλεται στην διάδοση θετικών σχολίων από στόμα σε στόμα; Μόλις αρχίσουν οι πρώτες συσκευές να
λαμβάνουν την νέα έκδοση του Android θα έχει ενδιαφέρον τι τακτική θα ακολουθήσουν οι μεγάλες εταιρείες. Τέλος, πρέπει
να επισημάνουμε ότι η παραπάνω ανάλυση γίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα και εργαλεία και δεν αποκλείεται μετά την
επίσημη κυκλοφορία του Android Lollipop οι προγραμματιστές να βρουν λύση και για αυτό το πρόβλημα.

Lock.png

[via] . [via]

Είναι και κάτι άλλο εκτός από το root. Έχω αρκετούς browsers στα κινητά και στο tablet μου, για διαφορετικές δουλειές στον καθένα. Σε πολλές από τις αναβαθμίσεις που έχουν έρθει τελευταία γράφεται ότι το flash δεν δουλεύει στο Android L, όπως το αναφέρουν. Δεν ξέρω αν είναι σε όλους, ή αν είναι προσωρινό. Αλλά ίσως ένα άλλο χαρακτηριστικό που κόβει η Lollipop είναι και ο flash. Μέχρι και την Kit Κat το πράγμα με τον flash είχε δυσκολέψει πολύ, αλλά υπήρχαν λύσεις. Μόνο για την Lollipop όμως βλέπω να αναφέρεται σe σημειώσεις αναβάθμισης σε browser ότι δεν δουλεύει ο flash.
Αν όντως δεν δουλεύει τελικά o flash, και δεν γίνεται και root, πολύ περιοριστική έκδοση είναι η Lollipop. Πολύ κόσμο θα δυσαρεστήσει.

Αν θέλει ξεκλειδωτο bootloader για root τοτε μονο nexus.
H samsung έχει ξεκλειδωτο αλλά έχει knox οποτε χάνεις την εγγύηση.
Htc,lg,sony,motorola τους έχουν κλειδωμενους.
Απο εκεί και πέρα το χάος (χάος = Κίνα :p )

πλέον οι συσκευές είναι τόσο δυνατές που αν κάποιος το κάνει για θέμα ταχύτητας της συσκευής νομίζω ότι δε χρειάζεται να ρουτάρει πλέον.

έχω το note II και μετά απο αρκετούς πειραματισμούς (και παραλίγο ένα μπρικαρισμένο κινητό) κατέληξα στην τελευταία official αρουτάριστη.

Πάει σφαίρα, η χρήση της μνήμης δεν ανεβαίνει πάνω από το 1-1,2 όσες εφαρμογές και αν ανοίξω.

Όταν είχα το note I το ρουτάρισμα μου έδωσε...άλλο κινητό! Εκεί ναι, χρειαζόταν.

Αν και στο παρελθόν δεν ήμουν ιδιαίτερα φίλος του ρουτ πλέον το χρειάζομαι λόγο δυο,τριων εφαρμογών που μόνο έτσι λειτουργούν.
Οι συγκεκριμένες εφαρμογές αλλάζουν σημαντικά την χρήση της συσκευής και δεν θα μου άρεζε να μην τις έχω.
Κατά τα άλλα θα συμφωνήσω πως στους περισσότερους δεν λείπει το ρουτ.
Πάντως όμως διαβάζω στο myphone αρκετοί έχουν ρουταρει ηδη τα nexus τους με την lollipop χωρίς να έχουν κάτι διαφορετικό από πριν.

Δεν έχει να κανει με θέμα ταχύτητας αποκλειστικά.
Υπαρχουν προγράμματα τα οποία ξεκλειδωνουν ρυθμίσεις, προσφέρουν backup,μεγαλύτερη αυτονομία και αλλά ακόμα.

Δεν μπορώ να διανοηθώ unrooted συσκευή χωρίς AdAway. Η διαφημήσεις μου καίνε τον εγκέφαλο. Nexus 4 ever. :p

Με android 5 και art πάντως θα χρειαστεί λίγος καιρός μέχρι να υποστηριχτεί σωστα το xposed και αλλά προγράμματα που επαιζαν με dalvik μονο

Εδώ (στο 1.50 περίπου):

Nexus 6 NRT Unlock bootloader, Root, And TWRP Rec…: http://youtu.be/XBIPQVDfAQ8

Λέει πως στις νέες Nexus συσκευές μαζί με το usb debugging θα πρέπει να ενεργοποιηθεί κ το "enable OEM unlock"
Βεβαια απο ότι βλέπω στο Ν5 δεν υπάρχει αυτή η επιλογή.