Aνεβασμα φωτογραφιων στο facebook κ επιλογη φακου

Harry_BMW

New member
28 November 2009
34
Πρωτα απ ολα να θυμησω οτι ειμαι ενας απειρος κ νεος κατοχος μιας canon eos 500D.

Λοιπον,ημουν ταξιδι στο Λονδινο κ ειχα την ευκαιρια να τραβηξω πολλες φωτο.Απογοητευτικα απ το αποτελεσμα γιατι πιστευω οτι η ποιοτητα κ η καθαροτητα των φωτογραφιων συγκριτικα με την compact που τραβουσα παλιοτερα ειναι απειροελαχιστα καλυτερη κ δεν δικαιολογει με τπτ το προβλημα φορητοτητας καθως κ την πολυ υψηλοτερη τιμη κτησης.Ισως να φταιει η ποιοτητα του αρχικου φακου του Κιτ οπως εχω διαβασει κ δεν ειμαι ικανοποιημενος.

Η ερωτηση μου τωρα ειναι αν θα πρεπει να αγορασω αλλο φακο για πολυ καλυτερη ευκρινια κ τι φακο θα πρεπει να επιλεξω.Εναν ζουμ γιατι κανω γενικα ζουμ η εναν σταθερο νορμαλ 50μμ πχ? Ενας 50μμ θα εχει μονιμη εικονα σαν να εχω τον φακο του κιτ μου περιπου τερμα ζουμ? (το λεω γιατι ειναι 18-55) Πανω απ ολα με νοιαζει η ευκρινια ακομα κ στο auto.

Η αλλη μου ερωτηση αφορα το facebook.Oι φωτο μου απο Αγγλια δεν φτανει που δεν μου αρεσε η ευκρινεια τους αλλα ειχαμε κ αλλο "ατυχημα". Οταν ανεβηκαν στο προφιλ μου στο facebook χαλασε κ αλλο η ποιοτητα τους κ περιηχαν πολυ θορυβο.Η ευκρινεια ηταν αστα να πανε κ καμμια σχεση με τις ιδιες φωτο στο pc μου.Τι μπορει να φταιει?Εγω γνωστο που ανεβαζει συνεχεια φωτογραφιες με dslr κ πραγματικα ειναι ολες πεντακαθαρες οποτε γινεται καπως να ειναι καλες οι φωτο κ δεν χαλανε ολες αυτοματα στο ανεβασμα εκει.Μπορει καποιος να βοηθησει?

Last edited:
Η αλλη μου ερωτηση αφορα το facebook
Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα δυστυχώς. Το fb κάνει αισχρό downgrade στην ποιότητα των φωτογραφιών και όσο καλή και να την έχεις τραβήξει την εμφανίζει χάλια.

Αγαπητέ Harry το ίδιο είχα πάθει κι εγώ όταν έκανα μετάβαση από compact σε dslr.

Οι φωτό με την Compact ιδίως σε φως ημέρας ήταν καλύτερες από την DSLR.

Βέβαια η compact που είχα ήταν η Olympus 5060WZ η οποία θεωρώ ότι ακόμα και σήμερα είναι καταπληκτική μηχανή (ευτυχώς την πούλησα στον κουμπάρο μου και τη βλέπω που και που).

Μετά από 3 χρόνια συμβίωσης με το βαλιτσάκι της dslr τολμώ να πω ότι δεν υπάρχει γυρισμός. Κάθε φορά που περνάω από τα mediamarkt για να "παίξω" με τις σούπερ-ντούπερ compact των 400+ ευρώ απογοητεύομαι...

Πάρε έναν καλό all around φακό και...διάβασε. Πάρε βιβλία, διάβασε στο ιντερνετ κλπ. Οι δυνατότητες που σου δίνει μια dslr στο να "δημιουργήσεις" είναι πρακτικά απεριόριστες.

Αλλά να ξέρεις πάντα ότι η καλή φωτογραφία είναι στο μάτι του φωτογράφου και όχι στον εξοπλισμό.

Κάνε μια βόλτα στο www.pbase.com και ψάξε φωτογραφίες με μια φωτογραφική που θεωρείς "ξεφτίλα". Θα δεις ότι ακόμα και με αυτές τις παλιές μηχανές βγαίνουν πολύ καλές φωτογραφίες...

Πρωτα απ ολα να θυμησω οτι ειμαι ενας απειρος κ νεος κατοχος μιας canon eos 500D.

Λοιπον,ημουν ταξιδι στο Λονδινο κ ειχα την ευκαιρια να τραβηξω πολλες φωτο.Απογοητευτικα απ το αποτελεσμα γιατι πιστευω οτι η ποιοτητα κ η καθαροτητα των φωτογραφιων συγκριτικα με την compact που τραβουσα παλιοτερα ειναι απειροελαχιστα καλυτερη κ δεν δικαιολογει με τπτ το προβλημα φορητοτητας καθως κ την πολυ υψηλοτερη τιμη κτησης.Ισως να φταιει η ποιοτητα του αρχικου φακου του Κιτ οπως εχω διαβασει κ δεν ειμαι ικανοποιημενος.

Η ερωτηση μου τωρα ειναι αν θα πρεπει να αγορασω αλλο φακο για πολυ καλυτερη ευκρινια κ τι φακο θα πρεπει να επιλεξω.Εναν ζουμ γιατι κανω γενικα ζουμ η εναν σταθερο νορμαλ 50μμ πχ? Ενας 50μμ θα εχει μονιμη εικονα σαν να εχω τον φακο του κιτ μου περιπου τερμα ζουμ? (το λεω γιατι ειναι 18-55) Πανω απ ολα με νοιαζει η ευκρινια ακομα κ στο auto.

Η αλλη μου ερωτηση αφορα το facebook.Oι φωτο μου απο Αγγλια δεν φτανει που δεν μου αρεσε η ευκρινεια τους αλλα ειχαμε κ αλλο "ατυχημα". Οταν ανεβηκαν στο προφιλ μου στο facebook χαλασε κ αλλο η ποιοτητα τους κ περιηχαν πολυ θορυβο.Η ευκρινεια ηταν αστα να πανε κ καμμια σχεση με τις ιδιες φωτο στο pc μου.Τι μπορει να φταιει?Εγω γνωστο που ανεβαζει συνεχεια φωτογραφιες με dslr κ πραγματικα ειναι ολες πεντακαθαρες οποτε γινεται καπως να ειναι καλες οι φωτο κ δεν χαλανε ολες αυτοματα στο ανεβασμα εκει.Μπορει καποιος να βοηθησει?

Το γεγονός ότι αγόρασες μια αξιοπρεπέστατη μηχανή με ένα βασικό φακό δεν εγγυάται ότι οι φωτογραφίες που θα πάρεις θα είναι άριστες. Διότι τις φωτογραφίες θα τις τραβήξεις εσύ. Αν τραβάς στο auto το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμιά σχέση με αυτό που μπορεί να καταφέρει η μηχανή όταν εσύ δώσεις τις καλύτερες για την περίσταση ρυθμίσεις. Μην ξεχνάς επίσης ότι το φως είναι βασικός παράγοντας για μια καλή λήψη. Αν δεν είναι καλό φως στο Λονδίνο (που μάλλον δεν είχε), θα έπρεπε να ήσουν καλός μάγκας για να βγάλεις καλές φωτογραφίες.

Επίσης τα αρχεία σου, αν τα επεξεργαστείς στο ΗΥ θα είναι ακόμη καλύτερα.

Συνέχισε, έχεις πολύ χρόνο και δρόμο μπροστά σου..

Καλό θα ήταν να μην αγοράσεις κι άλλο φακό. Μάθε να χρησιμοποιείς τη μηχανή και το φακό ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε στιγμής. φαντάζομαι ότι έχεις διαβάσει όλο το μάνουαλ της μηχανής, καθώς και τα περί προτεραιότητας διαφράγματος, ταχύτητας, ανεβάσματος iso, κλπ. έτσι δεν είναι;

Harry αν τραβας σε jpeg,ψαξε στο μενου και βρες την επιλογη picture styles.
Εκει επελεξε ενα απο τις επιλογες,πχ faithfull η nuetral.Πατωντας καποιο κουμπι εκει μεταβαινεις στην οθονη οπου αλλαζεις τις ρυθμισεις για το picture style που επελεξες.Να βαλεις την οξυτητα αναμεσα στο 2 και το 4 καπου,και ρυθμισε και το χρωμα ισως λιγο παραπανω και το κοντραστ,αναλογα με το θεμα βεβαια και τι θες να πετυχεις κτλ.

Επισης ο φακος του κιτ ειναι λιγο περιεργος στο θεμα του autofocus.Μπορει να παιρνεις λιγο θολες και ελαφρως ανεστιαστες φωτο λογω της οχι και τοσο ιδιατερα ακριβης αυτοματης εστιασης σε καποιες περιπτωσεις...

Αλλα βεβαια πρεπει να εχεις μαθει να εστιαζεις καλητερα με μονο ενα σημειο εκει που εσυ θελεις(καλητερα το κεντρικο),και να ρυθμιζεις και το διαφραγμα αναλογα το θεμα.Στις κομπακτ το βαθος πεδιου ειναι μεγαλητερο και ετσι εχεις στις περισσοτερες περιπτωσεις μεγαλη εστιαση στη φωτογραφια και φαινονται ολα καθαρα.
Στην slr αν τη δουλευεις auto επιλεγει η μηχανη μονη της πιο ανοιχτα διαφραγματα γενικα και σε καποια θεματα μπορει να μην εχεις την εστιαση που πρεπει.

Βεβαια τωρα ολα αυτα μπορει να σου φαινονται κινεζικα,αλλα και εγω οταν ειχα την fuji f30 και μετα πηγα στην 400d με το φακο που εχεις(18-55is)μου ηρθε να παω να τη σουταρω.Αν τη μαθεις ομως τα αποτελεσματα θα ειναι καλητερα ακομη και σε jpeg,αν χρησιμοποιεις σωστα και τα picture styles απο τα μενου.

Last edited:
Επισης προσεξε και αυτα που σου ειπε ο Βλασσης,δωσε χρονο να μαθεις καποια πραματα και μετα απο λιγο καιρο θα εκπλαγεις ευχαριστα.

Δεν ηταν ουκ ολιγες οι φορες στο παρελθον που απογοητευτικα αρχικα απο καποιες αγορες που εκανα,αλλα στην πορεια ειδα οτι δεν ηταν τα πραματα ετσι,απλα ηθελε λιγο το χρονο του...Οχι μονο με φωτογραφικα,αλλα και με ηχητικα κτλ.
Μη βιαζεσαι να βγαζεις συμπερασματα,ψαξτο λιγο και θα δεις.

Απογοητευτικα απ το αποτελεσμα γιατι πιστευω οτι η ποιοτητα κ η καθαροτητα των φωτογραφιων συγκριτικα με την compact που τραβουσα παλιοτερα ειναι απειροελαχιστα καλυτερη κ δεν δικαιολογει με τπτ το προβλημα φορητοτητας καθως κ την πολυ υψηλοτερη τιμη κτησης.Ισως να φταιει η ποιοτητα του αρχικου φακου του Κιτ οπως εχω διαβασει κ δεν ειμαι ικανοποιημενος.

Φίλε μου μην απογοητεύεσαι. Η compact είναι "εντυπωσιακή" σε πρώτη ματιά, γιατί έχει πολύ (έως υπερβολικά) κορεσμένα χρώματα, υψηλό κοντράστ κ.λ.π. Επίσης επειδή έχει "άπειρο" βάθος πεδίου, οι φωτογραφίες βγαίνουν άψογα εστιασμένες χωρίς "θολούρα" - αλλά αυτό είναι μειονέκτημα αν θες να εστιάσεις σε κάτι συγκεκριμένο...

Η DSLR έχει πιό φυσικά χρώματα, κανονικό κοντράστ κ.λ.π. και βέβαια σε χαμηλό φωτισμό ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ! Όλα αυτά βέβαια είναι "ρυθμίσιμα" , και τα jpeg αρχεία που θα σου δώσει η μηχανή μπορούν να είναι "Ομοια" με της compact. Αν αυτό σου αρέσει ή όχι είναι δικό σου θέμα. Επίσης μπορείς να τραβάς RAW+JPEG , όπου το Raw το κάνεις ότι θέλεις , ενω το Jpeg θα έχει τις "ρυθμίσεις σου".

Και βέβαια , κάποιες στιγμές η compact μπορεί να είναι μαζί σου - η "Μεγάλη" όχι... Άρα χρειάζεσαι και τις δύο! -bye-

Καλημέρα..

είμαι και εγώ το ίδιο νέος στις DSLR όπως και ο Harrys..

έχω μάθει απέξω το εγχειρίδιο και δουλεύω-πλέον-στο manual...

τραβώντας-αυτές τις δύο εβδομάδες-με την D90 τρίβω τα μάτια μου από τις φωτο που βγάζω....

καμιά σχέση με τις compact...

δεν υπάρχει επιστροφή!!!

Φίλε μου μην απογοητεύεσαι. Η compact είναι "εντυπωσιακή" σε πρώτη ματιά, γιατί έχει πολύ (έως υπερβολικά) κορεσμένα χρώματα, υψηλό κοντράστ κ.λ.π. Επίσης επειδή έχει "άπειρο" βάθος πεδίου, οι φωτογραφίες βγαίνουν άψογα εστιασμένες χωρίς "θολούρα" - αλλά αυτό είναι μειονέκτημα αν θες να εστιάσεις σε κάτι συγκεκριμένο...

Η DSLR έχει πιό φυσικά χρώματα, κανονικό κοντράστ κ.λ.π. και βέβαια σε χαμηλό φωτισμό ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ! Όλα αυτά βέβαια είναι "ρυθμίσιμα" , και τα jpeg αρχεία που θα σου δώσει η μηχανή μπορούν να είναι "Ομοια" με της compact. Αν αυτό σου αρέσει ή όχι είναι δικό σου θέμα. Επίσης μπορείς να τραβάς RAW+JPEG , όπου το Raw το κάνεις ότι θέλεις , ενω το Jpeg θα έχει τις "ρυθμίσεις σου".

Και βέβαια , κάποιες στιγμές η compact μπορεί να είναι μαζί σου - η "Μεγάλη" όχι... Άρα χρειάζεσαι και τις δύο! -bye-

Τα ειπε ολα ο cacau.

Re: Απάντηση: Aνεβασμα φωτογραφιων στο facebook κ επιλογη φακου

Καλημέρα..

τραβώντας-αυτές τις δύο εβδομάδες-με την D90 τρίβω τα μάτια μου από τις φωτο που βγάζω....

δεν υπάρχει επιστροφή!!!

Καλοριζικη , τελεια επιλογη νομιζω στα λεφτα της.

Αν θυμάσαι φίλε μου στο είχα πεί οτι στην αρχή και πριν μάθεις κάποια βασικά πράγματα, οι φωτογραφίες θα σε απογοητεύσουν σε σχέση με αυτό που περίμενες. Οι DSLR έχουν μεγάλες δυνατότητες αλλά όχι στα αυτόματα προγράμματα. Για να τις ξεκλειδώσεις χρειάζεται ενασχόληση και χρόνος.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Aνεβασμα φωτογραφιων στο facebook κ επιλογη φακου

Καλοριζικη , τελεια επιλογη νομιζω στα λεφτα της.

Νάσαι καλά!!!..σ´ ευχαριστώ πολύ!!!

Η D90-απ´αυτά που διαβάζω-δείχνει «τα δόντια της» και στην πιο ανώτερη (σε χρήματα) κατηγορία των DSLR!!!

Last edited:
Re: Απάντηση: Aνεβασμα φωτογραφιων στο facebook κ επιλογη φακου

Καλημέρα..

δεν υπάρχει επιστροφή!!!

Mια από τα ίδια, χωρίς όμως την δυνατότητα να καυχιέμαι ότι έχω διαβάσει το μάνιουλ καλά.
Καμία σύγκριση με compact, απολύτως καμία χαίρομαι που σας άκουσα.
Το ταξίδι συνεχίζεται-bye-