Ανεπιθύμητο "κλείδωμα" αρχείων του HDD

Ulysses

AVClub Enthusiast
28 June 2008
732
Θεσσαλονίκη
Πριν 1 εβδομάδα πήγα να ανοίξω κάτι αρχεία office + pdf απο τον εξωτερικό σκληρό seagate και παρατήρησα οτι δεν έχω πρόσβαση (open,cut,copy,paste,rename) ενώ με αφήνει να σκαλίζω τις φώτος+τραγούδια.Μου βγάζει μήνυμα... "δεν επιτρέπεται η πρόσβαση το αρχείο μπορεί να είναι κρυπτογραφημένο ή μόνο για ανάγνωση".
Εγινε αφότου παρέλαβα τον πύργο απο τεχνικό για ένα φορμάτ που έκανε και εγκατέστησε office 2007 (ενώ τόσο καιρό είχα 2003).

Επίσης πήγα πάνω στο αρχείο και στο "ιδιότητες" είδα οτι είναι επιλεγμένο το "κρυπτογράφηση",το απενεργοποίησα και μόλις πάτησα "εφαρμογή" μου έγραψε οτι δεν έχω πρόσβαση κτλ

Μπορώ με κάποιο τρόπο να τα σώσω?

Εχω σπαστεί απίστευτα!

Μήπως σου άλλαξε τα credentials?
Πχ άν πριν έκανες login στο PC σαν "User", μήπως τώρα κάνεις με άλλο όνομα? Η αλλαγή του office δεν νομίζω ότι παίζει ρόλο.

Σε αλλο υπολογιστη δοκιμασες να τον συνδεσεις να δεις αν συμβαινει το ιδιο??

Τι windows είχες και τι έχεις τώρα μετά το format ?

Αν είχες vista ή 7 και είχες ενεργοποιήσει την κρυπτογράφηση (BitLocker Drive Encryption) πριν το format, τότε με το format θα χάθηκαν τα κλειδιά της κρυπτογράφησης. Έπρεπε να σώσεις τα κλειδιά σε stick.

Χωρίς τα κλειδιά δεν νομίζω να υπάρχει τρόπος να ανακτήσεις τα δεδομένα.

και στα XP το EFS θέλει το PC/account από το οποίο έγινε η κρυπτογράφηση

http://support.microsoft.com/kb/308993/EL/

όπως λέει και εδώ http://support.microsoft.com/kb/223316/EL/

Γιατί πρέπει να δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των πιστοποιητικών σας

Επειδή δεν υπάρχει τρόπος να ανακτήσετε τα δεδομένα, τα οποία έχουν κρυπτογραφηθεί με ένα πιστοποιητικό που καταστράφηκε ή χάθηκε, είναι ιδιαίτερα σημαντική η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των πιστοποιητικών και η αποθήκευσή τους σε μια ασφαλή θέση. Μπορείτε επίσης, να καθορίσετε έναν παράγοντα αποκατάστασης. Αυτός ο παράγοντας μπορεί να ανακτήσει τα δεδομένα. Το πιστοποιητικό του παράγοντα αποκατάστασης επιτελεί διαφορετικό σκοπό από αυτόν του πιστοποιητικού χρήστη.

Πάντως άν ήταν θέμα "άλλου χρήστη", με ένα backup σε WHS θα μπορούσες να πάρεις πίσω τα αρχεία σου, έστω κι άν τα είχε δημιουργήσει άλλο "account".
Όμως, άν τίθεται θέμα κρυπτογράφησης, χλωμό το βλέπω χωρίς τα "κλειδιά". Κάτι αντίστοιχο με το "password protected file", που όπου και να το βάλεις, ανοίγοντάς το, σου ζητάει password.

Πριν 1 εβδομάδα πήγα να ανοίξω κάτι αρχεία office + pdf απο τον εξωτερικό σκληρό seagate και παρατήρησα οτι δεν έχω πρόσβαση (open,cut,copy,paste,rename) ενώ με αφήνει να σκαλίζω τις φώτος+τραγούδια.Μου βγάζει μήνυμα... "δεν επιτρέπεται η πρόσβαση το αρχείο μπορεί να είναι κρυπτογραφημένο ή μόνο για ανάγνωση".
Εγινε αφότου παρέλαβα τον πύργο απο τεχνικό για ένα φορμάτ που έκανε και εγκατέστησε office 2007 (ενώ τόσο καιρό είχα 2003).

Επίσης πήγα πάνω στο αρχείο και στο "ιδιότητες" είδα οτι είναι επιλεγμένο το "κρυπτογράφηση",το απενεργοποίησα και μόλις πάτησα "εφαρμογή" μου έγραψε οτι δεν έχω πρόσβαση κτλ

Μπορώ με κάποιο τρόπο να τα σώσω?

Εχω σπαστεί απίστευτα!

Το πιθανότερο είναι οτι πριν το format είχες επιλέξει "κρυπτογράφηση" στα δεδομένα του εξωτερικού σου δίσκου(ίσως και άλλων) και μετά το format, λόγω αλλαγής του user(άλλο username, κλπ) δεν σε αφήνει....

Φυσικά δεν φταίει ο τεχνικός, εκτός αν τον είχες ενημερώσει......(και αν ισχύει αυτό που λέω, έτσι?).

Υ.Γ Τώρα είδα τα σχόλια....μετά το δεύτερο post...

Τελικά, "ότι κλειδώνει, ξεκλειδώνει". Μιά φράση που πάει παντού!
Κάτι παρόμοιο είχα αντιμετωπίσει με το "χάσιμο" του password του administrator, σε Windows 2000 PC.
To password βρέθηκε τελικά, έναντι κάποιας μικρής αμοιβής!