Ανορθόγραφη πανδαισία...

Δεν θέλω να σας στενοχωρήσω αλλά η εμπειρία μου υποδεικνύει ότι τα περισσότερα ορθογραφικά λάθη δεν αποτελούν προϊόν βιασύνης αλλά άγνοιας. Διδάσκω σε 4ετείς φοιτητές Πολυτεχνείου και συχνά η εικόνα των γραπτών (τόσο εργασιών όσο και εξετάσεων) που πέφτουν στα χέρια μου είναι τραγική. Φυσικά δεν αναφέρομαι στα "κουλτουριάρικα" λάθη όπως π.χ. πότε χρησιμοποιείται το "ότι" και πότε το "ό,τι" ή πότε το "που" δέχεται τόνο και πότε όχι.
Η γυναίκα μου, η οποία είναι εκπαιδευτικός, ωρύεται ότι ευθύνεται η μεταρρύθμιση η οποία έχει απλοποιήσει τη διδασκαλία των ελληνικών στα σχολεία. Ωστόσο, πιστεύω ότι αυτό εξηγεί μερικώς μόνο το πρόβλημα. Ισως πιο σημαντικό να είναι το γεγονός ότι ο κόσμος δεν παρακολουθεί πλέον σχεδόν καθόλου γραπτό λόγο. Αναφέρομαι βέβαια όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά ακόμα και στον απλό Τύπο (έστω τον κυριακάτικο) με τα ωραία ιλλουστρασιόν έντυπα τα οποία περνούν απαρατήρητα. Προσθέστε το γεγονός ότι όλα πλέον τα έντυπα είναι γεμάτα εικόνες και όχι κείμενο, βάλτε τα greeklish, τα speller (ακόμα και στο Firefox !!!) και ιδού το αποτέλεσμα.
Αντιλαμβάνομαι ότι η σωστή ορθογραφία επιβάλλει τη γνώση κανόνων γραμματικής και ετυμολογίας, θέματα στα οποία κανείς μας δεν έδωσε σημασία όταν διδάσκονταν στο σχολείο. Ομως, αν κάποιος έχει λίγη ανησυχία, λίγο προβληματισμό, λίγη περιέργεια, μπορεί εύκολα να παράξει τους κανόνες αυτούς μέσω παραδειγμάτων. Π.χ. για να γράψει σωστά αυτό το άτιμο το "πολύ, πολλοί, πολλή" αρκεί να σκεφτεί το μέρος του λόγου, τον αριθμό και το γένος. Στις 10 φορές που θα προβληματιστεί κάποιος, δεν μπορεί, θα παράξει τον κανόνα μόνος του χωρίς να χρειάζεται ως βοηθό το μπλε βιβλίο του Τριανταφυλλίδη (για όσους το πρόλαβαν) ...

φιλε gagvas αυτα μπορει να ισχυουν για τους νεωτερους για τους οποιους οντως μπορει να επηρεαζονται απο τους λογους που ειπες.

Για τους ....ωριμοτερους εδω μεσα ( γιατι για εδω μεσα κανουμε κουβεντα) τι εχεις να πεις?
Γιατι εγω θυμαμαι βιτσα οταν καναμε λαθος....( απο κει μου εμεινε και μαστιγωνω τους ανορθογραφους )

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Ανορθόγραφη πανδαισία...

Σοβαρά τα λες ?
Το μόνο παράλογο που δέχομαι είναι οτι πολλοί διαχειριστές είναι τόσο ανορθόγραφοι που αδυνατούν να ελέγξουν τα τυχόν "λάθη" ορισμένων ποστ.
Ε τοτε ναι,είμαι παράλογος ....
Σοβαρότατα τα λέω (και μάλλον δεν είμαι ο μόνος – δεν έχω ξανακούσει σε forum οι mods να κάνουν τους spellcheckers).

Αν μιλάς σοβαρά ότι θεωρείς ότι μπορεί να αποτελεί υποχρέωση των διαχειριστών η ορθογραφική διόρθωση των post προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας (εκτός βέβαια αν οι mods πληρώνονται ή δεν εχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν στη ζωή τους).

Δεν είναι μόνο θέμα κόπου, αλλά και κομψότητας. Είναι λίγο προσβλητικό να παρέμβω στη δημοσίευση κάποιου και να του διορθώσω τα ορθογραφικά. Και για ποιο λόγο; Για να ωραιοποιήσω την προς τα έξω εικόνα του φόρουμ; Ο ίδιος ο συντάκτης του μηνύματος στιγματίζεται. Βέβαια για τους τίτλους των θεμάτων πιστεύω πως θα έπρεπε να κάνω μία εξαίρεση.

Ζήτημα δεν υπάρχει μόνο για την ορθογραφία των μηνυμάτων, αλλά και για τη σύνταξη και το γενικότερο νόημα. Υπάρχουν μηνύματα που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτελούν τον σκοπό της επικοινωνίας.

Σοβαρότατα τα λέω (και μάλλον δεν είμαι ο μόνος – δεν έχω ξανακούσει σε forum οι mods να κάνουν τους spellcheckers).

Αν μιλάς σοβαρά ότι θεωρείς ότι μπορεί να αποτελεί υποχρέωση των διαχειριστών η ορθογραφική διόρθωση των post προφανώς έχουμε διαφορετική αντίληψη της πραγματικότητας (εκτός βέβαια αν οι mods πληρώνονται ή δεν εχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν στη ζωή τους).

Καλα δεν νομιζω οτι ο Δημητρης εννοει να το κανετε και καθηκον.
Μαλλον αν πεφτει κατι στην αντιληψη σας και δε βαριεστε εννοει.

Για μενα ειναι υποχρεωτικο παντως να διορθωνονται οι τιτλοι των νηματων.:damnyou:

Ρε συ Συριε μηπως τωρα πουσαι ολοκληρη συντακτικη ομαδα μονος σου αλλαξεις καθηκοντα και κανεις ορθογραφικο ελεγχο??

Για σκεψου το ρε συ.

Last edited:
Δεν είναι μόνο θέμα κόπου, αλλά και κομψότητας. Είναι λίγο προσβλητικό να παρέμβω στη δημοσίευση κάποιου και να του διορθώσω τα ορθογραφικά. Και για ποιο λόγο; Για να ωραιοποιήσω την προς τα έξω εικόνα του φόρουμ; Ο ίδιος ο συντάκτης του μηνύματος στιγματίζεται. Βέβαια για τους τίτλους των θεμάτων πιστεύω πως θα έπρεπε να κάνω μία εξαίρεση.

Ελα ρε συ που θα προσβληθει καποιος αν του διορθωσουν το κειμενο....

Αν εχει μια αδυναμια φυσικα και θα πρεπει να βοηθειται απο οποιον μπορει να το κανει.
Εγω ας πουμε αν δεν ξερω να μιλω καλα αγγλικα και γραψω σε ξενο φορουμ λες να παρεξηγηθω αν με διορθωσουν?

Δεν νομιζω....

Ασε που δεν θελουμε να στιγματιζεται κανεις εδω μεσα για τετοια θεματα.
Εκτος αν το επιθυμει οποτε πασο.

Last edited:
Δαιν καταλαβένο πειω τω πρωβλοιμα με τουσ ανωρθωγραφουσ????:flipout:

Για να σοβαρευτούμε και λιγάκι, πράγματι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με την ορθογραφία το οποίο βλέπω καθημερινά στα sms και e-mail που παίρνω, αφού πολλοί ανθρώποι της γενιάς μου (κοντά στα 40) είναι ανορθόγραφοι. Για τους νεότερους δεν το συζητώ καν!!!!

Οι παλαιότεροι τελικά είναι καλύτεροι στην ορθογραφία. Η μητέρα μου που πέρασε τα 60 ακόμη γράφει με ψηλές, δασείες και περισπωμένες και σπάνια κάνει λάθη!

Απάντηση: Re: Ανορθόγραφη πανδαισία...

Ζήτημα δεν υπάρχει μόνο για την ορθογραφία των μηνυμάτων, αλλά και για τη σύνταξη και το γενικότερο νόημα. Υπάρχουν μηνύματα που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ότι επιτελούν τον σκοπό της επικοινωνίας.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό!!!

Καλα δεν νομιζω οτι ο Δημητρης εννοει να το κανετε και καθηκον.
Μαλλον αν πεφτει κατι στην αντιληψη σας και δε βαριεστε εννοει.

Για μενα ειναι υποχρεωτικο παντως να διορθωνονται οι τιτλοι των νηματων.:damnyou:

Ρε συ Συριε μηπως τωρα πουσαι ολοκληρη συντακτικη ομαδα μονος σου αλλαξεις καθηκοντα και κανεις ορθογραφικο ελεγχο??

Για σκεψου το ρε συ.

Καταρχήν, ξεκαθάρισε μέσα σου ότι κακώς απευθύνεσαι σε μένα ως μέλος της ΔΟ και θεωρείς ότι έχω ‘καθήκοντα’ :p

Για τους τίτλους συμφωνώ.

Δεν έβαλες και καμιά φατσούλα βρε παιδί μου και υπάρχει κίνδυνος να πάρω σοβαρά αυτό που έγραψες περί προσωπικής ανάληψης της υπηρεσίας ορθογραφικού ελέγχου :p

Είτε ακούγεται αστείο σε μερικούς είτε όχι,θα μπορούσαν οι συντάκτες/διαχειριστές να διορθώνουν τους τίτλους που βγάζουν μάτια.
Κύκλωπες θα καταντήσουμε σε λίγο.
Οσο για στιγματισμούς μελών το θεωρώ τουλάχιστον αφελές..

Re: Απάντηση: Ανορθόγραφη πανδαισία...

Είτε ακούγεται αστείο σε μερικούς είτε όχι,θα μπορούσαν οι συντάκτες/διαχειριστές να διορθώνουν τους τίτλους που βγάζουν μάτια.
Κύκλωπες θα καταντήσουμε σε λίγο.
Οσο για στιγματισμούς μελών το θεωρώ τουλάχιστον αφελές..
Συμφωνώ απολύτως.

Απάντηση: Re: Ανορθόγραφη πανδαισία...

Ελα ρε συ που θα προσβληθει καποιος αν του διορθωσουν το κειμενο....

Ρε Ναθ πανάθεμά σε, θα σου κάνω την κοπτοραπτική της αρκούδας στα μηνύματα και από κάτω λόγος "ορθογραφικά"! Εκεί να σε δω! :jester:

Πέραν της πλάκας, είμαι της γνώμης ότι έχει μια διαφορά να βάζουμε κάποιον άλλον να μας καθαρίζει το σπίτι από το να μας καθαρίζει τη... γλώσσα. Και εγώ έχω μπει πολλές φορές στον πειρασμό να διορθώσω κάτι που μου χτυπάει, αλλά δεν νομίζω ότι ο άλλος ενθαρρύνεται να γράφει σωστότερα έτσι, μάλλον το αντίθετο.

Βάλτε έναν spell checker και σε λίγο καιρό δεν θα τον χρειάζεστε καν. Είναι πιο απλό ακόμα και από την ανακύκλωση!