Αντι ηλιακές Κεραμικές μεμβράνες τζαμιών με UV

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
30,271
Land of Dystopia
Είπα να ξεκινήσω ένα νέο νήμα, που να αφορά αποκλειστικά τον τίτλο του θέματος.
Σίγουρα όταν στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν 7-8 μήνες το χρόνο θερμοκρασίες πάνω από 20 βαθμούς, καλό θα είναι περισσότερο για την υγεία μας (καρκίνοι δέρματος), να επενδύαμε σε μεμβρανες με uv.

Σίγουρα η τεχνολογία έχει προχωρήσει και προχωράει συνεχώς, ανακαλύπτω καθημερινά και νέες τεχνολογίες, όπως η εφαρμογή νανοτεχνολογίας, στις μεμβράνες αυτοκινήτων.

Ξέρω χονδρικά ότι τα κεραμικά φίλτρα έχουν άζωτο και οξυγόνο, τώρα πως αυτά μπορούν να απορρίπτουν τις ηλιακές υπέρυθρες και υπεριώδεις και να παρέχουν στους επιβάτες δροσιά και προστασία, είναι κάτι που εμένα με απασχολεί.

Έχει κάποιος χρησιμοποιήσει, αντίστοιχες μεμβράνες, εάν όχι τι μεμβράνες έχει βάλει; έχει να γράψει κάποιες παρατηρήσεις, μπορεί να βοηθήσει;

• Like
Reactions: Maestro
Δες τη νομοθεσία πρώτα από όλα. Στο παρπρίζ και στα μπροστά πλαϊνά πρέπει να υπάρχει άνω του 70% διαπερατώτητα του φωτός.
Τα περισσότερα τζάμια σε καινούργια αυτοκίνητα κόβουν την UVB. Το παρπρίζ λογικά κόβει σχεδόν όλη την UVA. Από εκεί και πέρα τα πλαϊνά σε σχέση με UVA θέλει ψάξιμο, αλλά όντως σπάνια θα κόβουν σαν το μπροστινό τόσο μεγάλο ποσοστό.
Κοινώς μπροστά δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα, στα πλαινά μπροστά αν βάλεις πρέπει να είναι σχεδόν διάφανες και πίσω κάνεις ότι θέλεις.

Το τζαμί κόβει έτσι κι αλλιώς τις υπεριώδεις. Το θέμα είναι οι υπέρυθρες που ανεβάζουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό.
Θα είχα βάλει, αλλά κανένας δεν βάζει τις διάφανες κεραμικές στον Βόλο.

Πλακα πλακα επεσα πανω σε εναν τυπο προχτες και εμαθα οτι βαζουν μεμβρανες (προστασιας χρωματος) και στο βαμμενο αμαξωμα.

PPF νομιζω τις λενε πως στα κομματια τις εφαρμοζουν ηθελα να ξερα.....και τι γινεται οταν βγαινουν.

Πλακα πλακα επεσα πανω σε εναν τυπο προχτες και εμαθα οτι βαζουν μεμβρανες (προστασιας χρωματος) και στο βαμμενο αμαξωμα.

PPF νομιζω τις λενε πως στα κομματια τις εφαρμοζουν ηθελα να ξερα.....και τι γινεται οταν βγαινουν.
Ακριβό sport για ακριβά οχήματα, προστατεύουν απο πετραδάκια, γρατζουνιές απο καλοθελητές με κλειδιά κλπ. Κάποια είναι self healing μάλιστα!. Κόστος... φτάνεις και ακόμα και στα 2500€ για όλο το όχημα και πρέπει να πέσεις σε καλό συνεργείο για να στο εφαρμόσουν σωστά. Κάποιοι απλα βάζουν στην μάσκα μπροστά και στο καπώ, κάποιοι συνδυάζουν με χρωματιστά PPF και δίνουν στυλ στο όχημα τους... όρεξη, φαντασία και χρήμα να έχεις.
Όταν το αφαιρείς δε γίνεται τίποτα απολύτως στο original χρώμα, είναι όπως ήταν πριν την εφαρμογή, αυτός ο σκοπός του.

Κάποιοι επίσης, ειδικά εξωτερικό, βάζουν και κεραμική επίστρωση πάνω απο τo PPF, εκει ξεφευγει το πραγμα κοστολογικά και τα benefits... προσωπικά δε ξέρω αν αξίζει αν και κάθε ένα εξυπηρετεί διαφορετικό σκοπό.

• Like
Reactions: Kosh
Το τζαμί κόβει έτσι κι αλλιώς τις υπεριώδεις. Το θέμα είναι οι υπέρυθρες που ανεβάζουν την θερμοκρασία στο εσωτερικό.

To ετήσιο πρώτο κάψιμο της χρονιάς στα αριστερό μπράτσο αμέσως μετά το ταξίδι για χωριό με κάνει να αμφιβάλω για αυτό.

Ασε ρε συ θα οδηγας με το χερι εξω σαν ταξιτζης, σας φταιει τωρα η μεμβρανη του τζαμιου :ROFLMAO:

Όχι ρε τρελός είσαι, λες να οδηγώ με ανοιχτό τζάμι μεσημεριάτικα με 38 βαθμούς; Βέβαια, εδώ και 5-6 χρόνια έχω κομμένο μανίκι πουκάμισου που φοράω επί τούτου και με προστατεύει :D

Πιθανώς να φταίει και το ότι το αμάξι που οδηγούσα μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν προ του 2010, ίσως τα καινούρια όντως να φιλτράρουν.

Το γυαλί απορροφά τις υπεριώδεις UVB από φυσικού του. Αλλά όχι τις πιο επικίνδυνες UVA. Αντίστοιχα κόβει το υπέρυθρο μεγάλου μήκους κύματος, αλλά όχι το εγγύς υπέρυθρο.

Οπότε μπορεί να μην μαυρίσεις αλλά καίγεσαι.

• Wow
Reactions: Kosh
Όσοι πάντως που έχω διαβάσει τοποθετούν, σου χορηγούν πιστοποιητικό, για το ΚΤΕΟ.
Το έδειξε ο υιός μου στον αστυνομικό που τον σταμάτησε σε μπλόκο Ελευσίνα από περιφερειακό - ότι δεν ξεπερνά το όριο με την νομοθεσία- αυτός γέλαγε (γιατί προφανώς το όριο του 70% είναι πολύ εύκολο να το δεις και δεν το πληρούσε) , του έκοψε την κλήση του πήραν πινακίδες και μετά από τηλέφωνο που έπεσε για να μην του πάρουν και το δίπλωμα πήγε τις ξήλωσε στον τοποθετητη και πήγε στο τμήμα να τους το δείξει το αυτοκίνητο ότι τις έβγαλε και πήρε πίσω πινακίδες.

Last edited:
  • Wow
Reactions: toupia
Το έδειξε ο υιός μου στον αστυνομικό που τον σταμάτησε σε μπλόκο Ελευσίνα από περιφερειακό - ότι δεν ξεπερνά το όριο με την νομοθεσία- αυτός γέλαγε του έκοψε την κλήση και για να μην του πάρουν και το δίπλωμα πήγε τις ξήλωσε και πήγε στο τμήμα να τους το δείξει ξανά ότι τις έβγαλε .
Πρέπει να έπεσε σε μυρωδιάδες....
Από την άλλη βέβαια, άντε να τους πείσεις...

Πρέπει να έπεσε σε μυρωδιάδες....
Από την άλλη βέβαια, άντε να τους πείσεις...
Η αστυνομία δυστυχώς δεν ρίχνει πρόστιμο στον τοποθετητή , σου λέει πήγαινε και βγάλε άκρη εσύ μαζί του καντου μυνηση κλπ. το ξέρουν καλά αυτοί και κάποιοι (όχι οι σοβαροί) δίνουν πιστοποιητικά μαϊμού ότι η μεμβράνη είναι 70% ενώ δεν είναι κι άντε βγάλε άκρη

Τις περισσότερες φορές βέβαια είναι εν γνώση του οδηγού ότι η μεμβράνη είναι πιο σκούρα και ότι το χαρτί δεν στέκει απλά μπορεί να σε γλιτώσει αν πέσεις σε κανένα ψιλοασχετο αστυνομικό ,

γιατί αυτή με το 70% δουλειά σοβαρή δεν κάνει και οι περισσότεροι θέλουν πιο σκούρα (και για άλλους λόγους)

Η αστυνομία δυστυχώς δεν ρίχνει πρόστιμο στον τοποθετητή , σου λέει πήγαινε και βγάλε άκρη εσύ μαζί του καντου μυνηση κλπ. το ξέρουν καλά αυτοί και κάποιοι (όχι οι σοβαροί) δίνουν πιστοποιητικά μαϊμού ότι η μεμβράνη είναι 70% ενώ δεν είναι κι άντε βγάλε άκρη

Τις περισσότερες φορές βέβαια είναι εν γνώση του οδηγού ότι η μεμβράνη είναι πιο σκούρα και ότι το χαρτί δεν στέκει απλά μπορεί να σε γλιτώσει αν πέσεις σε κανένα ψιλοασχετο αστυνομικό ,

γιατί αυτή με το 70% δουλειά σοβαρή δεν κάνει και οι περισσότεροι θέλουν πιο σκούρα (και για άλλους λόγους)
δεν σε αμφισβητώ, αλλά σίγουρα υπάρχουν και επαγγελματίες, στο χώρο, βέβαια, εάν μπλέξεις άντε να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας

Μα γιαυτό έγραψα τι συνέβη ώστε αν κάποιος ασχοληθεί να το κάνει με πολύ προσοχή.

Το παρμπρίζ θέλει μεμβράνη 75%, όχι 70. Μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε καμία 75% ή παραπάνω και έτσι σε οποιοδήποτε έλεγχο αν ήθελαν σου έριχναν πρόστιμο. Πλέον υπάρχουν με 75%, για την ακρίβεια της Xpel είναι 80%. Αυτήν έβαλα εγώ στο ID3 στο παρμπρίζ.

Μακάρι όλα τα καινούρια να είχαν τζάμια με φίλτρα UVA/UVB. Το παλιό μου Nissan Pulsar του 2016 είχε, το ID3 του 2021 δεν είχε όμως.

Ιδού και ένα link που αναφέρει για το 75% για το παρμπρίζ

Ιδού και ένα link που αναφέρει για το 75% για το παρμπρίζ

Δεν εχει αλλαξει ο νομος απο το 23 που ειναι το αρθρο ?