αντικατάσταση brd με hdd 2,5 inch σε λαπτοπ. Γίνεται? Πως?

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,717
Θεσσαλονίκη
Σκοπεύω να ξηλώσω το blue ray από τον φορητό μου που είναι αυτός: http://globalsp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/ds-amilo-pi-3560.pdf
και να προσθέσω ένα διομισάρη σκληρό στη θέση του χρησιμοποιώντας ένα προιόν τέτοιου τύπου: http://www.amazon.com/SATA-caddy-9-5mm-Universal-DVD-ROM/dp/B004Y8SGXW
Το λαπτοπ φαίνεται από τα specs πως έχει πρωτόκολλο sata στη σύνδεση με το drive. Επειδή θέλω να είμαι σίγουρος πως γίνεται και δε θα βρεθώ αντιμέτωπος με θέματα συμβατότητας και ούτω καθεξής ήθελα να με βοηθήσετε σε κάποιες απορίες που προκύπτουν.
Καταρχάς οι δυομισάριδες σκληροί έχουν όλοι τις ίδιες διαστάσεις (προφανώς αναφέρομαι στο ύψος)? Γιατί θέλω να βάλω δίσκο αρκετά μεγάλης χωρητικότητας (1tb ή στη χειρότερη 750gb για να πάρω wd black που κι εδώ θα ήθελα μια γνώμη).
Είναι αξιόπιστες οι θήκες αυτές και ο σκληρός δίσκος πλέον θα είναι το ίδιο άμεσα συνδεδεμένος στο λαπτοπ όπως και ο υφιστάμενος?
Επίσης, στο συγκεκριμένο λαπτοπ, το πλαστικό κάλυμμα του drive είναι φαλτσοκομμένο για λόγους αισθητικής. Προφανώς στην αγορά δε θα μπορέσω να βρω θήκη σκληρού με τέτοιο κάλυμμα. Μπορώ να το μετακινήσω από το drive και να το βάλω στη θήκη του σκληρού? Ο τρόπος που κουμπώνουν αυτά τα πράγματα είναι τυποποιημένος?
Μελλοντικά λέω να αναβαθμίσω και τον υπάρχοντα πεντακοσάρη σκληρό. Έχει νόημα να πάω σε hybrid σκληρό για αναπαραγωγή μουσικής ή να προτιμήσω να πετάξω σκληρό χωρητικότητας 1tb κι εκεί?
Τέλος, επειδή το blue ray θα ήταν χρήσιμο, σκέφτομαι να πάρω μια εξωτερική θήκη και να το συνδέσω μέσω εξωτερικής θύρας. το λαπτοπ έχει usb2 & esata. Επειδή από εξωτερικό σκληρό που συνέδεσα στην esata δεν τη βλέπω για πολύ αξιόπιστη σκεφτόμουν να προτιμήσω θήκη με usb3 σύνδεση ώστε τουλάχιστον μελλοντικά να έχει κάποια παραπάνω χρηστική αξία. Το οποίο όμως σημαίνει ότι δυστυχώς θα χάσω σε ταχύτητες μεταγωγής αφού θα τρέχω με ταχύτητες usb2. η ταχύτητα αυτή σε περίπτωση αναπαραγωγής blue ray υπάρχει περίπτωση να γίνεται αντιληπτή?
Το λαπτοπ χρησιμοποιείται ως πηγή στο σύστημα και θέλω πάνω του κάποιο player για ταινίες (μάλλον xbmc) και το foobar. Όμως καλώς κακώς πρέπει να έχει πάνω και ένα δύο προγράμματα - εργαλεία δουλειάς που πρέπει να υπάρχουν πάνω όπως autocad, office, adapt fcalc & τεεκενακ. Έχει νόημα να χωρήσω κάπως τον τρόπο με τον οποίο θα bootαρει ώστε να φορτώνει μόνο τα μεν ή μόνο τα δε?

Σκοπεύω να ξηλώσω το blue ray από τον φορητό μου που είναι αυτός: http://globalsp.ts.fujitsu.com/dmsp/Publications/public/ds-amilo-pi-3560.pdf
και να προσθέσω ένα διομισάρη σκληρό στη θέση του χρησιμοποιώντας ένα προιόν τέτοιου τύπου: http://www.amazon.com/SATA-caddy-9-5mm-Universal-DVD-ROM/dp/B004Y8SGXW
Το λαπτοπ φαίνεται από τα specs πως έχει πρωτόκολλο sata στη σύνδεση με το drive. Επειδή θέλω να είμαι σίγουρος πως γίνεται και δε θα βρεθώ αντιμέτωπος με θέματα συμβατότητας και ούτω καθεξής ήθελα να με βοηθήσετε σε κάποιες απορίες που προκύπτουν.
Καταρχάς οι δυομισάριδες σκληροί έχουν όλοι τις ίδιες διαστάσεις (προφανώς αναφέρομαι στο ύψος)? Γιατί θέλω να βάλω δίσκο αρκετά μεγάλης χωρητικότητας (1tb ή στη χειρότερη 750gb για να πάρω wd black που κι εδώ θα ήθελα μια γνώμη).
Είναι αξιόπιστες οι θήκες αυτές και ο σκληρός δίσκος πλέον θα είναι το ίδιο άμεσα συνδεδεμένος στο λαπτοπ όπως και ο υφιστάμενος?
Επίσης, στο συγκεκριμένο λαπτοπ, το πλαστικό κάλυμμα του drive είναι φαλτσοκομμένο για λόγους αισθητικής. Προφανώς στην αγορά δε θα μπορέσω να βρω θήκη σκληρού με τέτοιο κάλυμμα. Μπορώ να το μετακινήσω από το drive και να το βάλω στη θήκη του σκληρού? Ο τρόπος που κουμπώνουν αυτά τα πράγματα είναι τυποποιημένος?
Μελλοντικά λέω να αναβαθμίσω και τον υπάρχοντα πεντακοσάρη σκληρό. Έχει νόημα να πάω σε hybrid σκληρό για αναπαραγωγή μουσικής ή να προτιμήσω να πετάξω σκληρό χωρητικότητας 1tb κι εκεί?
Τέλος, επειδή το blue ray θα ήταν χρήσιμο, σκέφτομαι να πάρω μια εξωτερική θήκη και να το συνδέσω μέσω εξωτερικής θύρας. το λαπτοπ έχει usb2 & esata. Επειδή από εξωτερικό σκληρό που συνέδεσα στην esata δεν τη βλέπω για πολύ αξιόπιστη σκεφτόμουν να προτιμήσω θήκη με usb3 σύνδεση ώστε τουλάχιστον μελλοντικά να έχει κάποια παραπάνω χρηστική αξία. Το οποίο όμως σημαίνει ότι δυστυχώς θα χάσω σε ταχύτητες μεταγωγής αφού θα τρέχω με ταχύτητες usb2. η ταχύτητα αυτή σε περίπτωση αναπαραγωγής blue ray υπάρχει περίπτωση να γίνεται αντιληπτή?
Το λαπτοπ χρησιμοποιείται ως πηγή στο σύστημα και θέλω πάνω του κάποιο player για ταινίες (μάλλον xbmc) και το foobar. Όμως καλώς κακώς πρέπει να έχει πάνω και ένα δύο προγράμματα - εργαλεία δουλειάς που πρέπει να υπάρχουν πάνω όπως autocad, office, adapt fcalc & τεεκενακ. Έχει νόημα να χωρήσω κάπως τον τρόπο με τον οποίο θα bootαρει ώστε να φορτώνει μόνο τα μεν ή μόνο τα δε?

Εγώ θα προτείνω μια λίγο διαφορετική λύση. Οι 2.5 σκληροί δίσκοι στις 7200 καταργούνται πλέον (δεν θυμάμαι ποια εταιρία το έχει ανακοινώσει επισήμως. Κάποια από τις μεγαλες) για να προωθήσουν τους ssd. Θα πρότεινα λοιπόν να βάλεις στη θέση του υπάρχοντος έναν 7200 1τβ για όσο καιρό βρίσκεις ακόμη διαθέσιμο και να πάρεις και μια θήκη εξωτερική usb 3.0 για τον εσωτερικο που θα αλλάξεις. Να κρατήσεις δλδ το br ως έχει εσωτερικό. Πέρα από το αισθητικό μέρος το προτείνω αυτό για το ενδεχόμενο κάποιας ασυμβατότητας που μπορεί να προκύψει συν το γεγονός ότι ένας εξωτερικός σκληρός λογικά θα σου είναι πιο χρηστικός από το br το οποίο θα το βάλεις στην θήκη και απλά θα κάθεται δίπλα στον φορητό.

Από άποψη ταχυτήτων σίγουρα ένας 7200 δεν φτάνει τους ssd αλλά πρόσφατα αναβάθμισα σε έναν φίλο τον σκληρό του φορητού του με έναν 500αρη 7200 και θεωρώ ότι είναι οκ για νορμάλ χρήση. Βέβαια ένας ssd είναι ακόμη ταχύτερος αλλά είναι ακόμη πολύ ακριβοί για μεγάλες χωρητικότητες.

Στο πάχος που αναφέρεις μόνο ένας 2τβ της wd (ή της seagate, δεν θυμάμαι σιγουρα) είναι πιο παχύς. Μέχρι 1τβ έχουν κανονικό πάχος. Σε κανονικό πάχος υπάρχει και ένας τοσιμπα 1.5 αλλά είναι 5400 και τον έχω βρει μόνο σε εξωτερικό. Πρόσφατα έψαχνα εξωτερικό γιατί μου χτύπησε ένας εσωτερικός 1.5 τβ και μου κόπηκαν τα πόδια και κοιτούσα για 1.5-2 τβ σε 2.5 αλλά τελικά κατέληξα σε έναν 3τβ 3.5 εξωτερικό wd λόγω καλής τιμής και χωρητικότητας.

Γενικότερα προτείνω την λύση του εξωτερικού σκληρού λόγω ευελιξίας (μεταφέρεις σε φίλο τα αρχεία σου και παίρνεις αλλά κλπ). Και ειδικά αν αυτός που έχεις τώρα μέσα είναι 5400 θα δεις και αρκετή διαφορά. Φυσικά με την ταλαιπωρία να ξανά στήσεις Windows. Βέβαια τα οποία αρχεία έχεις μέσα θα σου είναι διαθέσιμα μόλις βάλεις τον παλιό σου σε μια θήκη.

Θελω να βγαλω το brd ωστε ο σκληρος με τα flac να εχει αμεση επικοινωνια με τη μητρικη για ψυχαναγκαστικους λογους ποιοτητας ηχου κατα την αναπαραγωγη. Ξερω ξερω... γελατε. Τεσπα, ουτως η αλλως αλλοι εξωτερικοι σκληροι ηδη υπαρχουν και σε τετοιο θελω να κραταω αντιγραφα ασφαλειας. Το blue ray ειναι σχεδον αχρηστο παρα μονο για εγκατασταση προγραμματος και κανα νοικιασμενο δισκακι στη χαση και στη φεξη. Ετσι θα ελαφρυνει και ο φορητος αφου αυτο ειναι πιο βαρυ απο το δισκο.

Θελω να βγαλω το brd ωστε ο σκληρος με τα flac να εχει αμεση επικοινωνια με τη μητρικη για ψυχαναγκαστικους λογους ποιοτητας ηχου κατα την αναπαραγωγη. Ξερω ξερω... γελατε. Τεσπα, ουτως η αλλως αλλοι εξωτερικοι σκληροι ηδη υπαρχουν και σε τετοιο θελω να κραταω αντιγραφα ασφαλειας. Το blue ray ειναι σχεδον αχρηστο παρα μονο για εγκατασταση προγραμματος και κανα νοικιασμενο δισκακι στη χαση και στη φεξη. Ετσι θα ελαφρυνει και ο φορητος αφου αυτο ειναι πιο βαρυ απο το δισκο.

Κατάλαβα. Οπότε το προχωράς όπως έγραψες αρχικά. Αν μπορείς μόνο κάνε μια προσεκτική αναζήτηση για να βρεις σε κάποιο φόρουμ του εξωτερικού κάποιον που να πράγματοποιησε την αλλαγή για να είσαι βέβαιος ότι δεν θα έχεις τα οποία θέματα.

με λίγο ψάξιμο και μια μικρή εγχείρηση στο λαπτοπ βρήκα το μέγεθος του blue ray disc. τελικά εχει ύψος 12,7mm. οπότε πάμε για άλλη πιό μεγάλη θήκη. Βρήκα μάλιστα και το συγκεκριμένο ανταλλακτικό. Είναι αυτό:
http://www.fujitsu-ersatzteile.de/product_info.php?products_id=268050474269456718&language=en
Απότι φαίνεται ως προς το μέγεθος της θήκης δεν έχω πρόβλημα αλλά το θέμα με το φαλτσοκομμένο καπάκι συνεχίζει να υπάρχει καθώς απότι φαίνεται δεν υπάρχει στον τρόπο στήριξης του κάποιο συγκεκριμένο πρωτοκολλο και το υπάρχον καπάκι θα πρέπει όπωσδήποτε να είναι συμβατό με τη θήκη αλλιώς δε θα κλείνει το λαπτοπ και θα γίνει χάλια από σκόνες και τα λοιπά.In the meanwhile η σοβαρότητα στην ανταπόκριση των πωλητών από το ebay είναι επαρκώς τραγική. Έχω ποστάρει στους δύο υποψήφιους (μάλιστα ο ένας δηλώνει και αποστολή από Αγγλία) το λινκ του blue ray ρωτώντας τους για θέματα ασυμβατότητας στην προσαρμογή και δε μου έχει απαντήσει κανένας από τους δύο.
Με βλέπω σε πρώτη φάση να προχωράω για απλή αντικατάσταση του σκληρού που ήδη υπάρχει με αυτόν: http://www.visionstudio.gr/prodinfo...manuf=undefined&sort=undefined&step=undefined
Από χαρακτηριστικά δείχνει πολύ καλός. Είναι ο μόνος που βρήκα σε 1tb 7200rpm και μάλιστα με 32mb buffer. Από την άλλη γιατί οι κλασσικές εταιρίες στο χώρο (wd, seagate) δεν έχουν αντίστοιχο μοντέλο? Μήπως είναι πουσαρισμένος σε βάρος της αξιοπιστίας?

Και μια ακόμη ερωτησούλα. Τα 480mb/s που είναι η θεωρητική ταχύτητα usb2 φτάνει για την απρόσκοπτη χρήση του blue ray ως external device?

O σκληρός δίσκος έφτασε (μάλλον με βοιδάμαξα απ τη Λουτετία για να του πήρε τόσο καιρό) και είμαι προ του φορμάτ.
Έχει κανένα νόημα να περάσω στο λαπτοπ τα windows 8 ή τζάμπα η φρίκη της προσαρμογής και με τα 7αρια δεν υπάρχει διαφορά ως τρανσπορτ το λαπτοπ? Μήπως έχει νόημα να κάνω dualboot pc με linux? Ποιά έκδοση? Προφανώς αν δεν έχει νόημα προτιμώ να μείνω στα 7άρια.
Επίσης, έχει πέσει στην αντίληψη σας κανένα freeware πρόγραμμα μίξης για παρτάκια που να υποστηρίζει και αναπαραγωγή flac?
Σημαντική λεπτομέρεια πως το λαπτοπ έχει μόλις 3gb sodimm ddr2 και το να ανέβω στα 4 θα σήμαινε 60 γιούρια και να πουλήσω τις δικές μου για λόγους συμβατότητας μεταξύ μνημών ενώ για τα 8 το μαλλί βγαίνει κανένα διακοσάρι...

Σε ευχαριστώ πολύ για το λινκ. Αν διαβάσεις ολόκληρο το νήμα θα δεις ότι τελικά δεν θα προβώ στην αντικατάσταση. Απλά πήρα ένα δίσκο 1tb για να αντικαταστήσω τον υπάρχοντα των 320gb. Το προιόν που λίνκαρες είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν αλλά συνεχίζει να υπάρχει το ρίσκο να μην κολλήσει το ένα καπάκι πάνω στη θέση του άλλου καθώς απότι κατάλαβα ιδιαίτερη τυποποίηση στον τρόπο εφαρμογής δεν πολυυπάρχει και το να παρουσιαστεί ασυμβατότητα δεν είναι και κάτι σπάνιο. Τεσπα αυτό δείχνει πως κάνει. Όταν το πόσταρες το ξανασκέφτηκα, ειδικά λόγω τιμής. Δεκαπέντε ευρώ... Δώστα και να μην κάνει τελικά δεν έχασες και τίποτα. Όμως όταν προχώρησα την παραγγελία το φαγα το ξενέρωμα καθώς με τα μεταφορικά πήγε σχεδόν τριάντα. Βάλε και τον ssd τον 124άρι που θα έρθει μετά ως φυσικό επακόλουθο κανα κατοστάρι στην καλύτερη...
anyway. Το θέμα παραμένει και το έθεσα εδώ για να μην ανοίγω νέο νήμα και είναι το εξής:

Με το επικείμενο φορματ τι λειτουργικό να περάσω και τι λογισμικό για αναπαραγωγή φλακ ενώ θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα εγκατεστημένα (με ότι σημαίνει αυτό) και με σχετικά περιορισμένη μνήμη 3gb?

dualboot και linux για περισσότερη αμεσότητα και λιγότερους πόρους? Ποιά? και ποιό πρόγραμμα παίζει με linux bitperfect? (υπάρχει και το θέμα με το λογισμικό για μίξη τραγουδιών σε πάρτυ που δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω σε linux)

windows 8? 'Εχω να κερδίσω κάτι σε σχέση με τα 7άρια που έχω και γνήσια κλπ κλπ κλπ δεδομένης της χρήσης?

Απάντηση: Re: αντικατάσταση brd με hdd 2,5 inch σε λαπτοπ. Γίνεται? Πως?

Σε ευχαριστώ πολύ για το λινκ. Αν διαβάσεις ολόκληρο το νήμα θα δεις ότι τελικά δεν θα προβώ στην αντικατάσταση. Απλά πήρα ένα δίσκο 1tb για να αντικαταστήσω τον υπάρχοντα των 320gb. Το προιόν που λίνκαρες είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόταν αλλά συνεχίζει να υπάρχει το ρίσκο να μην κολλήσει το ένα καπάκι πάνω στη θέση του άλλου καθώς απότι κατάλαβα ιδιαίτερη τυποποίηση στον τρόπο εφαρμογής δεν πολυυπάρχει και το να παρουσιαστεί ασυμβατότητα δεν είναι και κάτι σπάνιο. Τεσπα αυτό δείχνει πως κάνει. Όταν το πόσταρες το ξανασκέφτηκα, ειδικά λόγω τιμής. Δεκαπέντε ευρώ... Δώστα και να μην κάνει τελικά δεν έχασες και τίποτα. Όμως όταν προχώρησα την παραγγελία το φαγα το ξενέρωμα καθώς με τα μεταφορικά πήγε σχεδόν τριάντα. Βάλε και τον ssd τον 124άρι που θα έρθει μετά ως φυσικό επακόλουθο κανα κατοστάρι στην καλύτερη...
anyway. Το θέμα παραμένει και το έθεσα εδώ για να μην ανοίγω νέο νήμα και είναι το εξής:

Με το επικείμενο φορματ τι λειτουργικό να περάσω και τι λογισμικό για αναπαραγωγή φλακ ενώ θα υπάρχουν και άλλα προγράμματα εγκατεστημένα (με ότι σημαίνει αυτό) και με σχετικά περιορισμένη μνήμη 3gb?

dualboot και linux για περισσότερη αμεσότητα και λιγότερους πόρους? Ποιά? και ποιό πρόγραμμα παίζει με linux bitperfect? (υπάρχει και το θέμα με το λογισμικό για μίξη τραγουδιών σε πάρτυ που δεν ξέρω αν θα μπορέσω να βρω σε linux)

windows 8? 'Εχω να κερδίσω κάτι σε σχέση με τα 7άρια που έχω και γνήσια κλπ κλπ κλπ δεδομένης της χρήσης?

Γνώμη μου είναι να περάσεις τα 7 αρια λόγω δοκιμασμένων και stable drivers για αυτά που του κολλήσεις επάνω.
Αν θέλεις και linux πέρασε το σε ένα στικάκι με τον τρόπο που περιγράφεται στο γνωστό νήμα.Δεν χρειάζεται να καταναλώνεις χώρους και πόρους.
Θα ήταν νομίζω πιο χρήσιμο να φτιάξεις δυο λογαριασμούς,έναν για ήχο τελείως λιτό και έναν για τα υπόλοιπα και να είσαι μια χαρά.