Αντικατάσταση woofer σε mini hi-fi

jimacid

New member
18 September 2010
18
Καλησπέρα παιδιά, πρώτα απο όλα δεν ξέρω αν το ποστ μου είναι στην σωστή κατηγορία, αν δεν είναι ας μετακινηθεί.

λοιπόν έχω ένα υποσύστημα στο οποίο έχουν σκιστεί τα λάστιχα των woofer στα ηχεία.
απο ότι είδα μπορεί να επισκευαστεί μια τέτοιου είδους ζημιά, οπότε είμαι στο δίλλημα του να αγοράσω repair foams και να του βάλω καινούρια λάστιχα η να αγοράσω καινούρια woofer.

refoam δεν έχω ξανά κάνει ποτε και απo ότι είδα στο youtube κολλάς το λάστιχο πάνω στον κώνο του woofer και στο πλαίσιο.
το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο woofer δεν έχει χώρο πάνω στον κώνο του για να κολλήσει το λάστιχο.
το λάστιχο που είχε πάνω του είναι κολλημένο από την κάτω μεριά του κώνου!
οπότε δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω να περάσω το καινούριο λάστιχο.. (δεν ξέρω πως θα το κάνω, θα πρέπει να βγει ο κώνος για να κολλήσει το λάστιχο απο κάτω του?)

η δεύτερη περίπτωση όπως είπα είναι να αγοράσω καινούρια woofer όμως μιας και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με ηχεία δεν γνωρίζω τι παίζει με τις μάρκες και τις ποιότητες...
να σημειώσω ότι ο ήχος που έβγαζε το συγκεκριμένο ηχοσυστημα όταν ήταν στα καλά του ήταν πολύ ανώτερος απο τα περισσότερα αν όχι όλα hi-fi της κατηγορίας του. (είχε πέσει εκτενής έρευνα και ακούσματα πριν την αγορά του και απλά δεν βρήκα ούτε καν κάτι που να συγκρίνετε μαζί του σε ήχο. ούτε καν το επόμενο μοντέλο της ίδιας εταιρίας το οποίο για χάρη της εμφάνισης θυσίαζε 2 tweeter σε κάθε ηχείο... και έπεφτε στους 2 "δρόμους" αντί για τους 3 που έχει αυτό.)

όπως καταλαβαίνετε θέλω η ποιότητα των woofer που θα αγοράσω να είναι ισάξια τουλάχιστον με τα μανισια του.
οπότε έχετε να μου προτείνετε κάποιες μάρκες? κάποιο εύρος τιμών απο το οποίο θα πρέπει να διαλέξω η και κάποια μαγαζιά τα οποία πουλάνε ηχεία?
(απο Θεσσαλονίκη είμαι αλλά και online μαγαζιά να μου προτείνετε δεν με πειράζει)
φοβάμαι κιόλας ότι θα ζοριστώ να βρω 6ωμα woofer

ευχαριστώ κιόλας για τον χρόνο σας, περιμένω τις απαντήσεις σας.

Δεν μπορούμε δυστυχώς να βοηθήσουμε, αφού δεν ξέρουμε τύπο μεγαφώνου, ή έστω μέγεθος και κάποια χαρακτηριστικά, για να προτείνουμε κάποιο εναλλακτικά.

Πώς είσαι σίγουρος ότι θα βρεις ανταλλακτικό για refoam? το έχεις ψάξει?

Η καλλίτερη λύση είναι να πας τα μεγάφωνα σε εργαστήριο επισκευής μεγαφώνων.

Στο παρελθόν είχα κάψει-χαλάσει πολλά μεγάφωνα και είχα δοκιμάσει πολλά εργαστήρια επισκευής μεγαφώνων.
Ο καλύτερος με διαφορά είναι ο Πετρος Μιλανακης, Αριστείδου 10-12, στο βάθος της στοάς στον 2ο όροφο τηλ. 210-3254840.

η αλήθεια είναι ότι έχω μπερδευτεί λίγο με τα χαρακτηριστικά των ηχείων γιατί αυτά που μετραω εγώ δεν συμφωνούν με αυτά που γράφει το manual...
στο manual λέει ότι τα woofer είναι 6.5 ίντσες εγώ μετρώντας την διάμετρο του λάστιχου βρίσκω ότι είναι 15.5 εκατοστά και με μια μετατροπή βλέπω ότι 15,5 εκατοστά είναι 6.1 ίντσες.
το μεγάφωνο έχει 6 ohm αντίσταση πράγμα που πιστεύω θα με ζορίσει στο να βρω κάποιο άλλο για αντικατάσταση και τέλος ο ενισχυτής του ηχοσυχτηματος σε κάθε κανάλι βγάζει 120watt rms.

τέλος το woofer αυτό είναι πάνω σε ένα κουτί το οποίο περιέχει 1 tweeter 2.5" ferrofluid στα 6 ohm και αυτό (το οποίο υποψιάζομαι πως είναι mid range και όχι tweeter) 2 tweeter polydome 1" και ένα subwoofer 6" το οποίο όμως είναι πατέντα της phillips, λέγεται WooX και στην ουσία είναι 2 μεγάφωνα τοποθετημένα με την πλάτη μεταξύ τους.
δεν είναι συνδεμένο πουθενά, δεν έχει καλώδιο καν.
αυτό που κάνει είναι να κουνιέται ο εσωτερικός κώνος απο τα ηχητικά κύματα μέσα στην κούτα του ηχείου και κατά συνέπεια επειδή αυτός ο κώνος είναι προσαρμοσμένος κάπως με τον εξωτερικό κώνο κουναει τον εξωτερικό ο οποίος με αυτόν τον τρόπο παράγει πολύ χαμηλές συχνότητες και λειτουργεί σαν ένα κανονικό subwoofer χωρίς όμως να είναι συνδεμένο στον ενισχυτή.
Να σημειώσω επίσης ότι σε όλες τις γλώσσες του manual λέει πως τα ηχεία στο σύνολο τους είναι 3 δρόμων εκτός απο την ελληνική γλώσσα που πιθανότατα έχει γίνει τυπογραφικό λάθος και λέει ότι τα ηχεία είναι 2 δρόμων.

αυτές είναι όλες οι πληροφορίες που έχω για τα ηχεία.

για ανταλλακτικά λάστιχα έχω βρει απο ebay αυτά για 6" και 6,5" αντίστοιχα αν καταφέρω να καταλάβω ποιο από τα δυο είναι το σωστό για το ηχείο μου.
http://www.ebay.de/itm/6-inch-Speak...27?pt=Speakers_Subwoofers&hash=item587f9f8bef

http://www.ebay.com/itm/6-1-2-Speak...01?pt=Speakers_Subwoofers&hash=item45ea90fc89

αλλά σε αυτά το πρόβλημα είναι αυτό που έγραψα στο πρώτο ποστ μου, ότι συνήθως το λάστιχο αυτό κολλαει στην πάνω μεριά του κώνου όμως το δικό μου μεγάφωνο δεν έχει χώρο στην πάνω του μεριά για να κολλήσει το λάστιχο.
το λάστιχο είναι κολλημένο απο την κάτω μεριά του κώνου και δεν ξέρω αν θα καταφέρω να περάσω το λάστιχο στην κάτω μεριά ούτε και αν θα μπορέσω να το κολλήσω σωστά απο κάτω γιατί σε εμποδίζει το πλαίσιο του ηχείου και δεν μπορείς να βάλεις και βάρος για να κολλήσει σωστά.

εκτός απο αυτό βρήκα ένα μήνυμα σε άλλο φόρουμ απο κάποιον που είχε ακριβώς το ίδιο πρόβλημα με έμενα στο ίδιο ηχοσυστημα και μετά το refoam που έκανε με λάστιχα αγορασμένα από ebay είπε πως η απόδοση των ηχείων δεν είναι πλέον η ιδία όπως πριν.

σχετικά με την επισκευή τους σε μαγαζί τώρα ένα μεγάφωνο μέχρι τώρα έχω στείλει για επισκευή (15" subwoofer) και μετά την επισκευή κατέληξε στα σκουπίδια... ο άνθρωπος δεν έπαιρνε απο λόγια, του τύλιγε πηνία ενώ το πρόβλημα του δεν ήταν το πηνίο και μετά το έβαζε να παίξει σε ένα ραφιοφωνακι του 80 που έπαιζε ρεμπέτικα τραγούδια.... ισα που ακουγόταν το καημένο το ηχείο ότι έβγαζε ήχο και μου έλεγε ορίστε μια χαρά παίζει το έφτιαξα, μόλις το έβαζες στον ενισχυτή έκανε σαν βρακολαστιχο... όχι τίποτα άλλο αλλά δεν μου έδινε και τα λεφτά μου πίσω, είχα τρελαθεί τότε...

στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχω και πολλά να χάσω βεβαία...
ποσό περίπου κοστίζει αυτή η επισκευή? έχετε καθόλου ιδέα?
η ποιότητα του ήχου παίζει να πέσει απο το καινούριο λάστιχο όπως ανέφερε και το παλικάρι που σας είπα προηγούμενος?

και τέλος σχετικά με το μαγαζι που αναφέρθηκε, επειδή δεν μένω Αθήνα, ξέρετε αν μπορώ να του τα στείλω ταχυδρομικός? η ακόμα καλύτερα έχετε να μου προτείνετε κάποιο μαγαζί στην Θεσσαλονίκη?

Δε θα σε δυσκολέψει και τόσο πολύ το γεγονός ότι το refoam kit κολλιέται κάτω από τον κώνο. Κάποιες λίγες φωτογραφίες έχω βάλει και εγώ εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=41570

Ότι θα είναι διαφορετική η ανάρτηση του ηχείου και άρα η συμπεριφορά του πριν και μετά αυτό είναι το μονό σίγουρο. Το θέμα είναι εάν θα είναι καλύτερα από ότι τώρα. Για να το ψάχνεις προφανώς έχεις πρόβλημα και μόνο μια δοκιμή θα σε πείσει.

Δε μας έχεις αναφέρει το μοντέλο των ηχείων, δε ξέρω το αρχικό κόστος τους ούτε κατά πόσο θα βρεις ανταλλακτικό για τα συγκεκριμένα ή τελικά εάν θα ψάξεις για kit γενικής χρήσης όπως αυτά που έχεις δει στο ebay. Μετρά καλά τις αποστάσεις και επιλέγεις κάποιο γενικής χρήσης.

Είναι παθητικοί ακτινοβολητές, σκέτες μεμβράνες δηλαδή χωρίς πηνία. Δεν κατάλαβα όμως, στο ίδιο κουτί με τα υπόλοιπα δεν είναι? ή σε χωριστό δικό τους (αυτό θα ήταν μαύρη μαγεία)

Δε θα σε δυσκολέψει και τόσο πολύ το γεγονός ότι το refoam kit κολλιέται κάτω από τον κώνο. Κάποιες λίγες φωτογραφίες έχω βάλει και εγώ εδώ http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=41570

Ότι θα είναι διαφορετική η ανάρτηση του ηχείου και άρα η συμπεριφορά του πριν και μετά αυτό είναι το μονό σίγουρο. Το θέμα είναι εάν θα είναι καλύτερα από ότι τώρα. Για να το ψάχνεις προφανώς έχεις πρόβλημα και μόνο μια δοκιμή θα σε πείσει.

Δε μας έχεις αναφέρει το μοντέλο των ηχείων, δε ξέρω το αρχικό κόστος τους ούτε κατά πόσο θα βρεις ανταλλακτικό για τα συγκεκριμένα ή τελικά εάν θα ψάξεις για kit γενικής χρήσης όπως αυτά που έχεις δει στο ebay. Μετρά καλά τις αποστάσεις και επιλέγεις κάποιο γενικής χρήσης.

εφόσον ο κωνος έχει μια “α” διάμετρο και η διάμετρος του λάστιχου που θα αγοράσω είναι μικρότερη επειδή συνήθως το λάστιχο κολλαει πάνω στον κώνο, δεν θα πρέπει είτε να βγει είτε να λυγίσει ο κώνος έτσι ώστε να περάσει το λάστιχο απο την κάτω μεριά ?
δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω...
ανταλλακτικά για τα συγκεκριμένα ηχεία δεν παίζει να βρω τα ηχεία πάνε μαζί με το mini hifi και τελειώνει εκεί η υποστήριξη. δεν υπάρχει όνομα μοντέλου ηχείων δηλαδή για να τα αγοράσεις σκέτα.

το όνομα του ηχοσυστηματος που έχω το οποίο έχει τα συγκεκριμένα ηχεία είναι το phillips fw-c85

Είναι παθητικοί ακτινοβολητές, σκέτες μεμβράνες δηλαδή χωρίς πηνία. Δεν κατάλαβα όμως, στο ίδιο κουτί με τα υπόλοιπα δεν είναι? ή σε χωριστό δικό τους (αυτό θα ήταν μαύρη μαγεία)

ίσως να μην το εξήγησα εγώ σωστά, στο ίδιο κουτί είναι όπως λες και εσύ, απλά το έγραψα γιατί ίσως να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιλογή του μεγαφώνου που πρέπει να διαλέξω για αντικατάσταση. μιας και ο συγκεκριμένος ακτινοβολητής βασίζετε στο woofer που μου έχει χαλάσει για να δουλέψει...

οτι πληροφορίες είχα για τα ηχεία μου τις έδωσα, οπότε τελικά έχετε τίποτα συμβουλές να μου δώσετε σχετικά με το τι μεγάφωνα να προσπαθήσω να βρω? μάρκα? κατηγορία τιμής? κανένα μαγαζί προς Θεσσαλονίκη μεριά η και online?

σε μπέρδεψα πολύ τελικά και μάλλον άδικα.
λοιπόν αυτό είναι το ηχοσυστημα.

το μπροστά είναι αυτό που έχει χαλάσει και είναι το κανονικό μεγάφωνο.

το επάνω είναι το λεγόμενο woox το οποίο είναι αυτό που είπες 2 αντικριστά με την πλάτη τους μεγάφωνα χωρίς πηνία.

Άρα έχουμε ένα ηχείο 3 δρόμων (αν και στα μίνι είναι συνήθως 2,5) με 1 woofer, 1 tweeter, 2 super tweeter και ένα παθητικό ακτινοβολητή. Προφανώς αν δεν δουλεύει το γούφερ δεν δουλεύει και ο ακτινοβολητής. Η προσωπική μου άποψη για το refoam είναι να μην το κάνεις μόνος σου αν δεν έχεις προηγόυμενη εμπειρία. Δεν γνωρίζω κάποιο συγκεκριμένο κατάστημα που να ειδικεύεται στις επισκευές όμως...ίσως το κέντρο μεγαφώνου; Ίσως η ΜΤΖ;
Αλλαγή μεγαφώνου σίγουρα θα γίνεται με προϋποθέσεις, αλλά το να βρείς μεγάφωνο με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά...δύσκολο.