Απαραιτητα φιλτρα

ggeorgecv

Established Member
29 December 2007
264
Πεύκη- Αthens
Χρειαζομαστε καποιο φιλτρο για ληψεις πχ ενος καταρακτη ωστε να βγει αυτο το milky εφε; Δοκιμασα να βγαλω με αργη ταχυτητα και κλειστο διαφραγμα αλλα δεν καταφερα κατι. Ηταν σχεδον μεσημερι με συννεφια. Εκανα κατι λαθος ή ειναι απαραιτητο καποιο φιλτρο;

Τhanks για την αμεση απαντηση. Ειναι κατι που πρεπει να προσεξω; Εχει διαφορες τιμες ανοιχτο, σκουρο κλπ ή ειναι ενας μόνο τυπος;

Όπως υπάρχουν τα UV και τα FL-D, υπάρχουν και τα polarized filters C-PL.

Απόσο ξέρω όλα σχεδόν είναι ίδια.

Δες εδώ...http://photography.shop.ebay.co.uk/..._sacZ1QQ_sacatZ625QQ_trksidZp3286Q2ec0Q2em282

Χρειαζομαστε καποιο φιλτρο για ληψεις πχ ενος καταρακτη ωστε να βγει αυτο το milky εφε; Δοκιμασα να βγαλω με αργη ταχυτητα και κλειστο διαφραγμα αλλα δεν καταφερα κατι. Ηταν σχεδον μεσημερι με συννεφια. Εκανα κατι λαθος ή ειναι απαραιτητο καποιο φιλτρο;

Σωστά προσπάθησες αλλά σε πόσο αργή ταχύτητα κατέληξες τελικά; Κατεβάζεις και τα ISO όσο πάει η μηχανή, με στόχο ταχύτητες κοντά στο ένα δευτερόλεπτο ή και περισσότερο. Το πολωτικό θα κόψει περίπου 2 στοπ ακόμα, μπορείς να προσθέσεις ND για να πας ακόμα πιο χαμηλά. Και φυσικά τρίποδο. Σε αυτές τις ταχύτητες δεν βοηθάει πια καμία σταθεροποίηση.

Μια διαφορετική προσέγγιση για το milky effect είναι αρκετές ίδιες φωτογραφίες από τρίποδο με όποια ταχύτητα έχουμε διαθέσιμη και μετά η ένωσή τους στο photoshop σε layers με διαφορετική διαφάνεια. Οι διαφορές στο νερό λόγω κίνησης θα δώσουν κάτι παρόμοιο.

Και μία ακόμα πιο πονηρή λύση είναι 2 καρέ, αλλά το ένα ελαφρά ανεστίαστο. Ενώνουμε τα layers με όποιο ποσοστό διαφάνειας μας ικανοποιεί, αλλά αφαιρούμε από το ανεστίαστο τα πάντα εκτός απ' το νερό.

Υ.Γ. Στην ένωση σε layers θέλει προσοχή η ακρίβεια σε επίπεδο pixel, γιατί συχνά τα καρέ διαφέρουν μεταξύ τους. Το πάτημα του κλείστρου μπορεί να μετακινήσει ελαφρά την μηχανή ακόμα και σε καλά τρίποδα. Αν υπάρχει τηλεκοντρόλ σίγουρα βολεύει. Φυσικά μπορούμε να μετακινήσουμε ελαφρά κάθε layer στο photoshop ώστε να συμπέσει ακριβώς με το προηγούμενο, αρκεί να το θυμηθούμε...!

Last edited:
Στο νημα landscape http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=21798&page=58
εχω βαλει μια φωτο σε καταρακτη που ειναι με ΝD8 + πολωτικο . Με αρκετη προσπαθεια θα πετυχεις αυτο ζητας , καλιτερο αποτελεσμα σε θαλλασα θα εχεις νωρις το πρωι η σουρουπο .

Χρειαζόσουν φίλτρο ND (Ουδέτερης Πυκνότητας).
Μειώνουν την ποσότητα του φωτός αναλογικά, μειώνεται η ποσότητα του φωτός που περνά από το φακό της μηχανής χωρίς να χάνεται η αντίθεση η χρωματική του θέματος.
Κυκλοφορούν σε διάφορους βαθμούς πυκνότητας.

Toν πιο αργο χρονο που μου εδινε η μηχανη ηταν λιγοτερο απο μισο δευτερολεπτο. Αν ηταν καταρακτης ισως κατι γινοταν αλλα στη θαλασσα μαλλον θελει πιο πολυ. Τελικα ND θελει η πολωτικο; Η ειναι το ιδιο; Δεν εχω ιδεα απο αυτα. Εσεις τι προτεινεται ως πιο χρησιμο;

Για θάλασσα θέλεις 2 δεύτερα το ελάχιστο. Με πάνω από 10-15 δεύτερα παραγίνεται γάλα/ατμός.
Κλείσε διάφραγμα, κατ' αρχήν, όσο μπορείς (εννοείται στην ελάχιστη ευαισθησία της μηχανής). Το πολωτικό ρίχνει περίπου 1 1/2 στοπ, κάτι κάνει και αυτό. Για πιο πέρα θέλεις ND, όπως γράφηκε παραπάνω.

Toν πιο αργο χρονο που μου εδινε η μηχανη ηταν λιγοτερο απο μισο δευτερολεπτο. Αν ηταν καταρακτης ισως κατι γινοταν αλλα στη θαλασσα μαλλον θελει πιο πολυ. Τελικα ND θελει η πολωτικο; Η ειναι το ιδιο; Δεν εχω ιδεα απο αυτα. Εσεις τι προτεινεται ως πιο χρησιμο;

Το πολωτικό είναι πιο γενικής χρήσης και θα σε βολέψει να κόψεις και ανεπιθύμητες αντανακλάσεις ανά περίπτωση.
ND κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές, κυρίως με τρεις διαβαθμίσεις φωτεινότητας, αλλά και μισά ώστε να σκουραίνεις μόνο τον ουρανό.

Το πολωτικό είναι πιο γενικής χρήσης και θα σε βολέψει να κόψεις και ανεπιθύμητες αντανακλάσεις ανά περίπτωση.
ND κυκλοφορούν σε διάφορες παραλλαγές, κυρίως με τρεις διαβαθμίσεις φωτεινότητας, αλλά και μισά ώστε να σκουραίνεις μόνο τον ουρανό.
oποτε με ενα πολωτικό και ένα ND ειμαι καλυμμενος απ' οτι κατάλαβα.

oποτε με ενα πολωτικό και ένα ND ειμαι καλυμμενος απ' οτι κατάλαβα.

Σχεδόν ναι, εξαρτάται κυρίως απ' την προσέγγισή σου στα θέματά σου. Θα δείς στην χρήση τι σου δίνουν, αν σε καλύπτουν και ίσως τι θα προτιμούσες διαφορετικό.