Απενεργοποίηση δεύτερου σκληρού όταν ΔΕΝ χρειάζεται.Γινεται???

Διονύσης1

AVClub Addicted Member
5 January 2007
1,568
Κέρκυρα
Ένα ενδιαφέρον θέμα που ίσως αφορά και άλλους είναι το εξής:

Ένας γνωστός μου, έχει βάλει στο HTPC του, δύο σκληρούς δίσκους. Έναν 120GB που είναι master και περιέχει και το λειτουργικό, και έναν 500GB slave που τον χρησιμοποιεί σαν αποθήκη για ταινίες και υλικό media που κατεβάζει από το internet ... :antlers:

H ερώτηση είναι, αν μπορεί με κάποιο τρόπο να βάζει σε standby το δεύτερο σκληρό δίσκο (Αποθήκη) όταν ΔΕΝ τον χρησιμοποιεί, προκειμένου να ΜΗΝ φθείρεται και δουλεύει όταν δεν χρειάζεται....

Για παράδειγμα, όταν αφήνει το PC ανοικτό το βράδυ για να καταβάζει, ή όταν βλέπει μια ταινία,να δουλεύει μόνο ο ένας από τους δύο σκληρούς δίσκους και ο άλλος να είναι απενεργοποιημένος ή να είναι σε αναμονή......

Γινεται αυτό , και ΠΩΣ ??? :grandpa:

Αν και ίσως ακούγεται παράξενο, ο σκληρός θα αντέξει πολύ περισσότερο σε συνεχή λειτουργία και μέσες θερμοκρασίες (37-40c).

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ταλαιπωρία για ένα δίσκο άπο τα συνεχή spin-up, spin-down.

Εάν πάλι για οποιοδήποτε άλλο λόγο θέλει κάτι τέτοιο, τότε μπορεί να ενεργοποιήσει το Turn off hard disks ,απο το control panel -> power options.

Συμφωνώ με τον sfortis... Αυτό που φθίρει ένα δίσκο (και τις περισσότερες από τις ηλεκτρονικές συσκευές) είναι η αυξομείωση της θερμοκρασίας τους... Η σταθερή θερμοκρασία, έστω και υψηλή (αλλά εντός ορίων λειτουργίας) είναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις στην μακροημέρευση του δίσκου σου... Εχω άμεσο παράδειγμα ενός σέρβερ που δεν έχει σταματήσει ποτέ από τότε που βγήκαν τα win 2000 server (πρίν 8 χρόνια), παρά μόνο γιά ένα fast reboot κάθε μήνα...

Αυτό που φθίρει ένα δίσκο (και τις περισσότερες από τις ηλεκτρονικές συσκευές) είναι η αυξομείωση της θερμοκρασίας τους... Η σταθερή θερμοκρασία, έστω και υψηλή (αλλά εντός ορίων λειτουργίας) είναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις στην μακροημέρευση του δίσκου σου...
...

νομίζω ότι ο ιονύσης ενδιαφέρεται να κλείνει μόνο τον έναν από τους δύο σκληρούς το οποίο νομίζω δε γίνεται...

οπως και να χει τον master δεν μπορει σε καμια περιπτωση να τον απενεργοποιησει. τωρα για τον αλλο ας τον βαλει sata external και να τον βγαζει οποτε θελει, θα μπορει να κανει και sharing

νομίζω ότι ο ιονύσης ενδιαφέρεται να κλείνει μόνο τον έναν από τους δύο σκληρούς το οποίο νομίζω δε γίνεται...

Ούτως η άλλως, ο system δίσκος δεν πρόκειται να σβήσει σχεδόν ποτέ λόγω πολύ συχνών disk access τωv windows ;)

Ευχαριστώ όλους για τις απαντησεις παιδιά ! :grinning-smiley-043
Δεν είναι serial ata αλλα IDE ο δεύτερος σκληρός....
Είχε ψάξει και σε άλλα φόρουμ ο γνωστός μου, αλλά δεν βρήκε κάτι, και είπα να ρωτήσω και εδώ μήπως ξέρει κανείς τίποτα .....

Τελοσπάντων, θα του πω να τον βάλει σε ένα εξωτερικό κουτί USB 2.0 ή Firewire, και να τον ανάβει μόνο όταν θέλει να ανακτήσει κάποια αρχεία από εκεί, ή όταν θέλει να αδειάσει τον κυρίως δίσκο από τα downloads, και να τα αποθηκεύσει στον δεύτερο... :antlers:

Πάντως θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί να βρουν τρόπο να απενεργοποιούνται οι επιπλέον σκληροί του συστήματος (εκτός του πρώτου) όταν αυτοί ΔΕΝ χρησιμοποιούνται για κάποιο διάστημα.... όπως γίνεται με το monitor ..... :grandpa:

Υ.Γ. Έχει σκεφτεί και τη λύση να βάλει διακοπτάκι στο καλώδιο που τροφοδοτεί με ρεύμα τον δεύτερο σκληρό, και όταν ΔΕΝ τον χρησιμοποιεί, ΠΡΩΤΟΥ ξεκινήσει τον υπολογιστή, να κλείνει την τροφοδοσία και έτσι ο δίσκος να μην ανάβει καθόλου ....

Last edited:
Πάντως θα έπρεπε να είχαν σκεφτεί να βρουν τρόπο να απενεργοποιούνται οι επιπλέον σκληροί του συστήματος (εκτός του πρώτου) όταν αυτοί ΔΕΝ χρησιμοποιούνται για κάποιο διάστημα.... όπως γίνεται με το monitor ..... :grandpa:

Υπάρχει!! Είναι ακριβώς αυτό που σου είπαν τα παιδιά παραπάνω! Απλά, αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να το ενεργοποιήσεις και από το BIOS (ίσως τα Windows κάνουν override τις ρυθμίσεις του BIOS, δεν είμαι σίγουρος πια..).

Eχμ, να κάνω μία αδιάκριτη ερώτηση?
Γιατί να εξακολουθεί να ενδιαφέρεται ο γνωστός σου ενώ πλέον ενημερώθηκε (φαντάζομαι) οτι:
Αυτό που φθίρει ένα δίσκο (και τις περισσότερες από τις ηλεκτρονικές συσκευές) είναι η αυξομείωση της θερμοκρασίας τους... Η σταθερή θερμοκρασία, έστω και υψηλή (αλλά εντός ορίων λειτουργίας) είναι το καλύτερο που μπορείς να προσφέρεις στην μακροημέρευση του δίσκου σου...

?

Το Google τρέχει σε 450.000 απλά PC με απλούς δίσκους χωρητικότητας 80-400GB, σχηματίζοντας ενα μεγάλο proprietary cluster. Πανω σε αυτούς τους χιλιάδες δίσκους, αναλύθηκαν τα SMART data αρκετών ετων...τα αποτελεσματα ...άκρως ενδιαφέροντα και με αρκετές εκπλήξεις:

Παραθέτω τα πιο σημαντικά στοιχεία:

1. Δίσκοι, νεότεροι των ΤΡΙΩΝ ετών που χρησιμοποιούνται συχνά, έχουν πολυ λιγότερες πιθανότητες αποτυχίας σε σχέση με δίσκους αντίστοιχης ηλικίας που χρησιμοποιούνται λιγότερο.

2. Το παραπάνω συμπέρασμα δεν ισχύει απόλυτα για δίσκους που δουλεύουν σε υψηλές θερμοκρασίες.

3. Δισκοι που δουλεύουν σε ΧΑΜΗΛΕΣ θερμοκρασίες, εχουν μεγαλύτερα ποσοστα αποτυχίας.

4. Τα 3 χρόνια είναι η ΚΡΊΣΙΜΗ ηλικία του δίσκου. Αν δεν πεθάνει τότε, μετά οι πιθανότητες μειώνονται αρκετά μέχρι την πενταετία.

5. Η ιδανική θερμοκρασία λειτουργίας είναι 38-40 celsius. Πιο πάνω το failure rate αυξάνεται λίγο, πιο κάτω αυξάνεται ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ. ΜΗΝ ΨΥΧΕΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΣΚΟΥΣ ΜΕ ΝΕΡΑ, ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΎΣ ΑΝΕΜΙΣΤΉΡΕΣ ΚΤΛ.!

more info: http://209.85.163.132/papers/disk_failures.pdf

Βρε παιδάκι μ', τζάμπα σου έβαλα το screenshot; Σε ένα σύστημα με Windows 2000 ή μεταγενέστερα, (για τα NT δεν θυμάμαι), μπορείς να θέσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό κριτήριο απραξίας, πέρα από το οποίο το σύστημα κλείνει οποιονδήποτε δίσκο το ξεπεράσει, ακόμη και το δίσκο που περιέχει την κατάτμηση συστήματος. Στα Windows Vista, αυτό γίνεται χωριστά για καθέναν από τους δίσκους που έχει αναγνωρίσει το σύστημα. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι στο BIOS έχει επιλεγεί κάποια από τις δύο παραλλαγές της κατάστασης G1 του πρωτύπου ACPI, S1 (power-on suspend, POS), ή S3 (Suspend to RAM, STR), οι οποίες συνήθως παρέχονται. Όσον αφορά τα Vista, παρέχεται επιπλέον η επιλογή ύπνωσης (sleep), που είναι ένας συγκερασμός των S3 και S4. Δεν είναι και πολύθ απλό, αλλά δεν είναι και δύσκολο, μ;

Βρε παιδάκι μ', τζάμπα σου έβαλα το screenshot; Σε ένα σύστημα με Windows 2000 ή μεταγενέστερα, (για τα NT δεν θυμάμαι), μπορείς να θέσεις ένα συγκεκριμένο χρονικό κριτήριο απραξίας, πέρα από το οποίο το σύστημα κλείνει οποιονδήποτε δίσκο το ξεπεράσει, ακόμη και το δίσκο που περιέχει την κατάτμηση συστήματος. Στα Windows Vista, αυτό γίνεται χωριστά για καθέναν από τους δίσκους που έχει αναγνωρίσει το σύστημα. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι στο BIOS έχει επιλεγεί κάποια από τις δύο παραλλαγές της κατάστασης G1 του πρωτύπου ACPI, S1 (power-on suspend, POS), ή S3 (Suspend to RAM, STR), οι οποίες συνήθως παρέχονται.
Δηλαδή, για να τα κάνουμε πιο λιανά :

1) Πάω στον πίνακα ελέγχου/ενέργεια, και ορίζω απενεργοποίηση δίσκων μετά από μια ώρα αν μείνουν ανενεργοί για παράδειγμα .....
(Έτσι όμως συμπεριλαμβάνεται και ο πρώτος δίσκος, ο οποίος ΔΕΝ θέλω να απενεργοποιείται καθόλου .... :grandpa: )

2) Αυτό με τις ρυθμίσεις στο Bios δεν το πολυκατάλαβα ...
Σε ποιο σημείο πας για να επιλέξεις αυτές τις επιλογές που μου περιέγραψες παραπάνω ??? Έχω mobo Gigabyte , αν αυτό βοηθάει καθόλου....

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! -bye-

Αν και είπαμε οτι καλό ειναι να μην κλείνουν, αν και είπαμε οτι ο πρώτος δίσκος θα απενεργοποιείται σπάνια, τελικα τι σε ενοχλεί? Οταν πρέπει να ανάψει θα το κάνει μονος του!

Δηλαδή, για να τα κάνουμε πιο λιανά :

1) Πάω στον πίνακα ελέγχου/ενέργεια, και ορίζω απενεργοποίηση δίσκων μετά από μια ώρα αν μείνουν ανενεργοί για παράδειγμα .....
(Έτσι όμως συμπεριλαμβάνεται και ο πρώτος δίσκος, ο οποίος ΔΕΝ θέλω να απενεργοποιείται καθόλου .... :grandpa: )

Αυτό δεν γίνεται σε XP, αλλά μόνο σε Windows Vista. Βέβαια, μπορείς να βάλεις ένα διπλό διακόπτη στην τροφοδοσία του δίσκου που θέλεις, και να τον ανάβεις και να τον σβήνεις όποτε θέλεις, αλλά μην το κάνεις, εάν δεν ξεκαθαρίσεις πώς ακριβώς πρέπει να γίνει.

Εάν ο λόγος είναι οτι θέλεις απλά να μην "φαίνεται" ο δίσκος απο το ίντερνετ όσο είσαι συνδεμένος, δοκίμασε αυτό:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?catalog=1&category=1027&product=827134
με το οποίο απενεργοποιείς τον σκληρό εντελώς (αφου ουσιαστικά βγάζοντάς το τον αποσυνδέεις πλήρως) αλλα πρίν την εκκίνηση του υπολογιστή.