Απλό DAC με CS8416 και CS4334

dimkasta

AVClub Addicted Member
14 November 2006
2,246
Για κάποιο περίεργο λόγο δεν μου φτάνουν τα 15 ημιτελή προτζεκτάκια (μετρημένα), αλλά θέλω να ξεκινήσω να μαθαίνω και τι παίζει με τα ρημάδια τα ψηφιακά.

Δεν θέλω να μπλέξω προς το παρόν με saber κλπ ή να χώσω πολλά λεφτά, πιο πολύ να παίξω και να μάθω

Σαν βάση σκοπεύω να πάρω το dac από τη σελίδα του Rod Elliott αλλά να χρησιμοποιήσω το CS8416.
Έχω δει ότι έχει αλλαγές, και δεν είναι απλή αντικατάσταση, αλλά λογικά δεν θα είναι δύσκολο να μπεί σε hardware mode και να μιλήσει με το CS4334

Τα τσιπάκια θα τα πάρω σε SOIC και σκοπεύω να φτιάξω δική μου πλακετίτσα με 3 ξεχωριστές τροφοδοσίες.

Αν έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο ηχητικά αλλά με παρόμοια ευκολία, πολύ ευχαρίστως να σας ακούσω. Θα προτιμούσα να μην πάρω έτοιμο κιτ ή πλακέτες breakout .
 
Thanks παιδιά. Για πρώτη προσπάθεια μάλλον θα προτιμήσω κάτι πολύ απλό και φτηνό.

Έκατσα και έπαιξα λίγο στο Eagle

cs4334.PNG

Το έφτιαξα σε φάση πρόσθετη καρτούλα, αν και λείπει μια σύνδεση GND προς το ground plain του receiver. Αλλά έτσι κι αλλιώς μάλλον θα το φτιάξω όλο σε μια πλακέτα.

Οι αντιστάσεις θα είναι melf, ενώ στην τροφοδοσία θα υπάρχει 100nF C0G κεραμικός, και 10uF πολυμερούς (Θα ψάξω να βρώ και ένα άρθρο με κάτι τριπλέτες bypass που είχα πετύχει και υποτίθεται ότι έπαιζαν καλύτερα).

Και για την τροφοδοσία δεν θέλω προς το παρόν να βάλω κάτι μεγάλο. Κάτι σε απλό LDO για τώρα. Aν πάει καλά, αργότερα βλέπουμε...
 
@dimkasta = τα 47R που θέτεις ως είσοδο τερματισμού του i2s, μη τα "δέσεις"...θα χρειαστείς αναπροσαρμογή με τη βοήθεια του παλμογράφου για να δεις σε τι τιμή θα "κλειδώσεις". Η χαρακτηριστική αντίσταση που θα δημιουργήσεις εξαιτίας της πλακέτας σου είναι άγνωστη (Χ).
 
OK κρατάω σημείωση :)

Έβλεπα και το wm8804 του Βασίλη, αλλά θα με ζορίσει το SSOP

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σχετικά με το CS4334, αν κάνω το DEM/SCLK low, θα μπεί σε Internal Serial clock mode και θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα επιλογής φίλτρου αποέμφασης.

Αξίζει λέτε το internal clock?
 
Θα σε ζορίσει στη δημιουργία πλακέτας ή στην κόλληση...και τα δύο πάντως ξεπερνιούνται ...

Για το εάν αξίζει το συγκεκριμένο mode, δεν ξέρω. Ίσως με παράλληλη χρήση FFT, να διαπιστωθούν τυχόν διαφορές και να φωτίσουν για το αποτέλεσμα.
 
Ψάχτηκα λίγο χτες για τροφοδοσία.

Η λύση του Subbu μου άρεσε αρκετά, και διαβάζω αρκετά καλά πράγματα για τα MIC5205, ενώ και το enable pin μπορεί να βοηθήσει αρκετά για το σχεδιασμό reset κυκλώματος.

mic.PNG

To σχέδιο είναι να φτιαχτούν πλακετίτσες που θα μπαίνουν πρόσθετες τοπικά.

Η κυρίως τροφοδοσία θα είναι 2 μετασχηματιστές με 2 δευτερεύοντα ο καθένας, 4 σέτ ανορθώσεις με MUR860, 4 σέτ φίλτρου CRC, και 4 LM1086 που θα ρίχνουν το ρεύμα στα 3-4 βόλτ πάνω από τα 5 ή τα 3,3 για να μην ζεσταίνονται πολύ τα μικρά.

Σκέφτομαι να δοκιμάσω και την πλακέτα του CCS που ετοιμάζω για το εργαστηριακό τροφοδοτικό, για να δίνω και σταθερό ρεύμα. Είμαι πολύ περίεργος τι επίδραση μπορεί να έχει κάτι τέτοιο πριν και μετά το V reg.
 
Ορίστε και η πλακετούλα

Από πίσω έχει χώρο και για έναν μεγαλούτσικο πυκνωτή πολυμερούς για την είσοδο

large_i.png

Μπορεί ή να χρησιμοποιηθεί σαν απλό reg 3 ποδιών με βραχυκυκλωμένο το enable στο in, ή με 4 πίν αν χρειαστεί να απενεργοποιείται για κάποιο λόγο η παροχή

Διαστάσεις ~12x13mm
 
Με τέτοιες πλακετίτσες μπορείς να κάνεις θεσπέσια δουλειά στην εξέλιξη ενός dac.
Αλλάζεις τοπικές σταθεροποιήσεις στο λεπτό και η σύγκριση γίνεται παιχνιδάκι.

Πολύ καλή σκέψη, θέλει όμως λίγη προσοχή στην επιλογή του pre-reg.
Είναι και αυτό ένα σημείο που χρήζει προσοχής και δυνατότητας αλλαγών.
 
Το κακό είναι ότι πολλά ultra low noise ldo δεν θα δουλέψουν σωστά σε τέτοια πλακετάκια... Όσο διαβάζω για high speed πράματάκια, τόσο βλέπω ότι χρειάζεται μεγάλο επίπεδο βελτιστοποίησης των συνδέσεων αλλά και της πλακέτας... Θα δούμε...
 
Η διάταξη των ultra low ldo θέλει πολύ προσεγμένη διάταξη όπως είδες, διαφορετικά η επίτευξη υπερχαμηλού θορύβου δεν επιτυτχάνεται και έχουμε και αντίθετο αποτέλεσμα.
Συνήθως οι περισσότεροι ακολουθούν την πεπατημένη της διάταξης που δίνει η πλακέτα εκτίμησης του κατασκευαστή.

Για το mic 5205 δεν νομίζω όμως να υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, η διάταξη πάνω στο Subbu δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, με εξαίρεση την επιλογή του πηνίου για σωστό φιλτράρισμα (από ότι θυμάμαι στα γραφόμενα του νηματός του...).
 
Και μια προσπάθεια για το ADM7150, που μάλλον δεν κάνει για τέτοια δουλειά πάντως γιατί ούτε έχει καλή απόκριση σε transients, ούτε ανέχεται μεγαλύτερες ή μικρότερες από 10uF χωρητικότητες στην έξοδό του, αλλά άντε κόλλα με το χέρι το ADM7170...

Δεν είναι δοκιμασμένο, και μπορεί να μην παίζει γιατί είναι ιδιότροπο με 100nF με έστω και ελάχιστη αυτεπαγωγή στην έξοδο, αλλά είναι σύμφωνο με τις οδηγίες του gmorita απ το diyaudio (υπάλληλος AD)

7150TEST.PNG

Μάλλον κακό ματσάρισμα με το DAC, αλλά ήταν καλή αφορμή να μάθω περισσότερα για σωστότερο bypassing.