Απο βιντεοταινια σε dvd 16/9 υπάρχει παραμόρφωση;;;;

kiss1

Senior Member
11 August 2006
321
Θελω νια απλή ερώτηση να κανω....
Ένα βίντεο (βάπτιση παιδιού) γραμμένο σε κοινά βιντεοκασέτα αποφασίζω να το πάω στο φωτογράφο να μου το κανει dvd (δεν αξίζει ο κόπος για 15 ευρώ να κανω όλη αυτήν την φασαρία που προσπάθησα παλιότερα να το κάτω αλλά δεν τα κατάφερα) και μου είπε οτι θα γίνει 4/3 και οχι 16/9 που το ήθελα γιατί έτσι έιναι γραμμένο και άμα γίνει θα υπάρχει μεγάλη παραμόρφωση. :rifle:
Αληθεύει αυτό οτι θα υπάρχει μεγάλη παραμόρφωση στο 16/9;;;;; Τι θα πρέπει να κανω ή να κανει αυτός για να μην υπάρχει η παραμόρφωση σε αυτό το φορματ εικόνας;;;;;

Προσωπικά δεν βρίσκω τον λόγο να το κάνεις 16/9, εφόσον η αρχική λήψη είναι σε 4/3, αλλά για την ιστορία, υπάρχουν δύο τρόποι:

α) Παραμόρφωση της εικόνας (οριζόντιο τέντωμα) ώστε να γεμίσει ένα κάδρο 16/9.

β) Κόψιμο της εικόνας πάνω και κάτω, ώστε αυτό που θα μείνει να έχει αναλογίες 16/9. Εδώ δεν έχουμε παραμόρφωση, έχουμε όμως απώλεια πληροφορίας.

Από τη στιγμή που τα δύο παραπάνω μπορείς να τα κάνεις και με τα σχετικά ρυθμιστικά μιας τηλεόρασης, κατά την ώρα προβολής, άποψή μου είναι να αφήσεις το βίντεο στις αρχικές του αναλογίες στον δίσκο...

'Οπως γράφει ο JL_?.Το αφήνεις 4:3 ως έχει για να μην έχεις απώλειες γιατί σε αυτό το φορμά γυρίστηκε, μετά εάν θές το "απλώνεις" σε 16:9 απο τα ρυθμιστικά της τηλεόρασης ...με παραμόρφωση όμως!

Ο φωτογραφος σωστα το εθεσε το θεμα. Απο 4/3 σε 16/9 ειναι μεγαλη η παραμορφωση.
Ακομα και αν επιμενεις, δεν χρειαζεται να το κανεις 16/9 γιατι ολες οι LCD πλεον μπορουν να προβαλλουν το 4/3 σε 16/9 και σε οτι αλλο λογο πλευρων θελεις με απλη ρυθμιση του καδρου μεσα απο τα μενου.

Θα πρότεινα στο φίλο μας να κάνει το βίντεο σε 16:9 ακολουθώντας τη 2η μέθοδο, δηλαδή το κόψιμο.
Γιοα μένα αξίζει τον κόπο, το έχω ήδη δοκιμάσει. Γι αυτό το λέω.

Re: Απάντηση: Απο βιντεοταινια σε dvd 16/9 υπάρχει παραμόρφωση;;;;

Θα πρότεινα στο φίλο μας να κάνει το βίντεο σε 16:9 ακολουθώντας τη 2η μέθοδο, δηλαδή το κόψιμο.
Γιοα μένα αξίζει τον κόπο, το έχω ήδη δοκιμάσει. Γι αυτό το λέω.

Δεν αξιζει καθολου να χασεις μερος του καδρου σου και της πληροφοριας σου απλα για να εχεις ενα διοφορετικο καδρο.

Αν το κανεις "καλλιτεχνικη αδεἰα" τοτε κανε οτι θες κοφτο και σε κορδελες :D

Αλλα απο την στιγμη που δεν τραβηξες με τον ετσι κι αλλιως "φτωχο" σενσορα σου σε wide καδρο τοτε μην το πειραζεις.

Next time.