Απο Hi8, DVD. Πώς;

bill8k

Established Member
11 February 2012
242
Οκ για ακόμη μια φορά θα κάνω κατάχρηση της υπομονής σας - :chinese: - και θα ρωτήσω.

Εχω κασσέτες Hi8 ή αλλιώς Digital8 (ανάλογα την εταιρεία). Η κάμερα αρχαιοτάτη - της sony -, handycam προφανώς. Προσπάθησα πριν χρόνια (4-5) να περάσω το υλικό στον υπολογιστή, να το editarο και να βγει σε dvd.

Αν θα πω οτι το αποτέλεσμα ήταν :furious3:, λίγα θα πω. Η ποιότητα που βλέπω στην τηλεόραση οταν γίνεται απ' ευθείας σύνδεση της κάμερας, με αυτη που βγαίνει σε dvd μετά την επεξεργασία, είναι απείρως χειρότερη. Αν και επιλέγω να γινει εξαγωγή (τότε) στις μέγιστες γραμμές (lines) για να έχω την μέγιστη δυνατή ανάλυση. Τίποτα.

Να πω οτι τις κασσέτες τις είχα περάσει "με το χέρι", δηλαδή, καθώς έτρεχε η κασσέτα, ο υπολογιστής έγραφε σε real time (μεσω USB). Σαν να λέμε 60'-90' / κασσέτα.

Τώρα, νομιζω εχει φθάσει η ωρα να γίνει σωστά η δουλειά. Καταρχήν, πλέον δεν υπάρχει Movie Maker. Τότε ήμουν μικρός, δεν ήξερα. Ας δοκιμάσουμε με το adobe premiere pro cs6 (αυτο εχω σε demo αλλά θα το πληρώσω καθώς μου άρεσε) ή κάτι άλλο αν έχετε να προτείνεται.

Πως θα περάσω σωστά το υλικό; Πως δεν θα χάσει την ποιότητα του και δεν θα προσθέσω θόρυβο;

Αυτάαααααααα....! :grinning-smiley-043

Κατ' αρχήν άλλο digital8 άλλο Hi8. Το πρώτο έκανε ψηφιακή εγγραφή το δεύτερο αναλογική. Αν οι κασέττες σου και -κυρίως- η κάμερά σου είναι digital8 τότε πράγματι μπορείς να κάνεις το capture μέσω firewire (λογικά θα έχει firewire έξοδο η κάμερα). Αν μιλάμε για αναλογική σύνδεση τότε φοβάμαι ότι δεν θα δεις καλό αποτέλεσμα ούτε στο premiere. Άσε που δεν είναι σίγουρο ότι θα συνεργαστεί σωστά με το USB gadget που αναφέρεις παραπάνω.

Πάντως εγώ στη θέση σου θα δοκίμαζα να ψηφιοποιήσω το υλικό σε κάποιο dvd recorder. Έχω την αίσθηση ότι θα πάρεις καλύτερο αποτέλεσμα από ότι αν χρησιμοποιήσεις το gadget στο pc.

Με firewire το περασα το υλικο αλλα οπως ειπα, μουφα το αποτέλεσμα. Ισως επειδη κανω λαθος ρυθμίσεις πριν το capture?

Αν το πέρασες με firewire τότε δεν θα έπρεπε να έχεις πρόβλημα.
Αν το πέρασες με USB (όπως αναφέρεις στο πρώτο μήνυμα) τότε είναι λογικό να μη την κατεβάσεις σωστά.
Όταν παίζει στο preview παράθυρο του premier βλέπεις χάλια ποιότητα;

Με firewire το περασα το υλικο αλλα οπως ειπα, μουφα το αποτέλεσμα. Ισως επειδη κανω λαθος ρυθμίσεις πριν το capture?

Αν μπορείς να ξεμπερδέψεις τα δεδομένα σου θα βοηθήσει. Firewire + capture δεν ταιριάζουν. Τελικά τί έχεις Hi8 ή Digital8 ?? ... Firewire ή svideo ??.

Firewire = αντιγραφή

Capture = σύλληψη αναλογικού σήματος και αποθήκευση με μετατροπή σε ψηφιακό. Εδώ έχεις δυνατότητες επιλογής πως θα γίνει η μετατροπή ..
Αν θα χρειαστεί να κάνεις και κάποια επεξεργασία καλύτερα σώσε σε ασυμπίεστο ή καλύτερα "μη απωλεστικά συμπιεσμένο" video στην αρχή http://neuron2.net/www.math.berkeley.edu/benrg/huffyuv.html
Εναλλακτικά σε DV http://en.wikipedia.org/wiki/DV ελαφρα συμπιεσμένο (απωλεστική συμπίεση, ίδιο format με το Digital8 + firewire).

Την τελική συμπίεση αποθήκευση θα την κάνεις ανάλογα με το που προορίζεις να παίζει το αρχείο σου.

- Αν θέλεις να παίζει σε κλασσικό απλό DVD αναγκαστικά θα συμπιέσεις με mpeg2 576ι50 οπότε μια απώλεια σε ποιότητα σε σχέση με το DV θα την έχεις.

- Aν θα παίζει σε BluRay - media player η απολύτως καλύτερη ποιότητα χρειάζεται resampling σε 720p50 και συμπίεση με Χ264 ...

Βρε παιδια συγχωρέστε με, μπορει να μπερδεψα τους ορους. Δεν ειμαι ειδικος. Θα προσπαθήσω να τα ξεκαθαρίσω. Οι κασσέτες της TDK γράφουν επάνω Digital8 και οι κασσετες της Sony γραφουν επάνω Hi8. Το μέγεθος ειναι το ίδιο. Το καλώδιο που σας λέω, είναι αυτο. Στην θύρα USB μπαινει η άκρη του. Κανω καποιο λάθος; Εχω καιρο να το πιάσω στα χέρια μου. Μπορει να κανω λάθος; Επίσης, οταν λεω "capture" εννοώ το "capture" που κάνει σε real time ο movie maker. Αυτο χρησιμοποιούσα τοτε. Δεν μιλησα ποτε για Svideo. Θα κοιταξω τα λινκ που μου εδωσες, δεν ειχα πολυ χρονο αυτες τις ημέρες. Ευχαριστώ για την υπομονή σας. :))

Αν μπορείς να ξεμπερδέψεις τα δεδομένα σου θα βοηθήσει. Firewire + capture δεν ταιριάζουν. Τελικά τί έχεις Hi8 ή Digital8 ?? ... Firewire ή svideo ??.

Firewire = αντιγραφή

Capture = σύλληψη αναλογικού σήματος και αποθήκευση με μετατροπή σε ψηφιακό. Εδώ έχεις δυνατότητες επιλογής πως θα γίνει η μετατροπή ..

Αυτό Ηλία δεν ισχύει. Γενικά capture (ή INGEST στη γλώσσα του broadcast) είναι η διαδικασία περάσματος του υλικού από κασέτα ή live σύνδεση στον σκληρό δίσκο. Αυτό γίνεται ψηφιακά στα format DV, DVcam, HDV και παλιότερα στο digital8 μέσω σύνδεσης firewire (IEEE1394), ή -αν διαθέτουμε κατάλληλη κάρτα στον Η/Υ- μέσω HD/SD SDI σύνδεσης με ομοαξονικό καλώδιο BNC.
Αν μιλάμε για αναλογικό capture μπορεί να έχουμε οποιαδήποτε αναλογική πηγή (2", 1", UMATIC, BETA, VHS, Hi8, SVHS) και ανάλογα με το τί κάρτα διαθέτουμε στον υπολογιστή μας μπορούμε να εγγράψουμε το υλικό μέσω σύνδεσης composite, component, RGB ή Svideo. Υποψιάζομαι ότι ο bill8k χρησιμοποίησε έναν μικρό φτηνό μετατροπέα A/D που σαν είσοδο είχε composite video και analog audio σε 3 RCA βύσματα (κίτρινο λευκό και κόκκινο) και σαν έξοδο μετέφερε το ψηφιοποιημένο video στον Η/Υ του μέσω σύνδεσης USB. Αυτή είναι η χειρότερη δυνατή μετατροπή γιατί η ποιότητα των chip που ενσωματώνουν αυτές οι συσκευές και κατα συνέπεια η ποιότητα της μετατροπής από αναλογικό σε ψηφιακό σήμα, είναι πολύ χαμηλή. Αν αντί για αυτό το gadget χρησιμοποιούσε μια κάρτα PCI θα έπαιρνε καλύτερα αποτελεσματα.

Υπήρχαν Digital8 κάμερες της Sony με USB.
http://www.sony.gr/product/sdh-digital-8/dcr-trv140e/tehnikes-prodiagrafes#tab

Αν θες να κάνεις τη δουλειά σωστά πρέπει να συνδέσεις την κάμερα με τον υπολογιστή με Firewire, το οποίο η Sony το λέει iLink. Software έχει μέσα το πακέτο της βιντεοκάμερας. Δεν έχει σημασία το πρόγραμμα που θα τρέχει ο υπολογιστής, αρκεί να το ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην αλλάξει την κωδικοποίηση (ποιότητα DV). Firewire έχουν λίγοι υπολογιστές, αλλά μια κάρτα της Unibrain είναι φτηνή.

Για τις αναλογικές κασέτες Hi8 μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια διαδικασία αν η βιντεοκάμερα βγάζει ψηφιακό σήμα από την αναλογική ταινία. Αν όχι, θα χρειαστείς ψηφιοποίηση και όντως αυτά τα USB κουτάκια δεν είναι της προκοπής. Η λύση που χρησιμοποιώ εγώ είναι ένα DVD recorder με σκληρό δίσκο.