Φυσικά και μιλάμε για συμπιεσμένα formats, εφόσον έτσι γίνεται η εγγραφή από την ίδια την κάμερα στην κασέτα, ή στην p2, ή όπου αλλού. Είναι όμως άλλο το mpg-1 ή 2, όπου η μία ώρα video είναι περίπου 2gb, άλλο το dv όπου η μία ώρα είναι περίπου 13gb, άλλο το DVCPro και το HD όπου η μία ώρα είναι περίπου 90gb και βάλε. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να δουλεύεις σε project του ίδιου format με αυτό στο οποίο γράφει η κάμερα, χωρίς να "ρίχνεις" το υλικό με οποιουδήποτε άλλου είδους συμπίεση. Με τέτοια formats δουλεύω, είτε είμαι στο στούντιο, είτε στο σπίτι.
Όσο για τον Avid, δεν έχει κανένα πρόβλημα στο import "έτοιμου" υλικού, το ξέρω ότι δουλεύει native dv και hd, δεν χρειάζεται καμία μετατροπή του υλικού, τα δέχεται μια χαρά με όποιον τρόπο κι αν τα κάνω capture. Τα τελευταία χρόνια, ο Avid Media Composer (που αντικατέστησε τις προηγούμενες εκδόσεις του Avid) είναι πλήρης, δεν χρειάζεται κανένα επιπλέον add-on για να λειτουργήσει.
Το ερώτημα είναι αν η κάρτα και το πρόγραμμα που κάνει capture το υλικό, το "σκοτώνει" ελαφρώς (ή και βαρέως) ΠΡΙΝ το πάρουμε για μοντάζ με οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα (πέρα από τους προφανείς περιορισμούς στην ανάλυση που μπορεί να έχει η κάθε κάρτα). Αυτός είναι ο φόβος μου, αυτό προσπαθώ να αποφύγω. Και επειδή τα reviews και τα αστεράκια δε μου λένε και πολλά, ψάχνω πληροφορίες από όσους έχουν πράγματι κάνει τέτοια διαδικασία.
Η μοναδική ιδιοτροπία του Avid έγκειται στην αναγνώριση των πηγών (κάποιες κάμερες ή κάρτες δεν τις πολυγουστάρει...), του hardware που συνδέουμε στον υπολογιστή (αλλά και αυτό έχει τους λόγους του που συμβαίνει) και όχι του ήδη captured οπτικοακουστικού υλικού.
Κατά τα άλλα είναι μακράν το καλύτερο πρόγραμμα για μοντάζ που υπάρχει (εάν και εφόσον μιλάμε για επαγγελματική χρήση). Δεν υπάρχει σύγκριση με κανένα άλλο, εκτός ίσως του Final Cut Pro, το οποίο έχει ανέβει τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά εξακολουθεί να θέλει πολλή δουλειά ακόμα...