Απόβαση στη Νορμανδία

.... που σε κανει να αναρωτιεσαι ....

ΑΝ ο Χιτλερ ΔΕΝ επιτιθονταν στην Ρωσια και τηρουσε το συμφωνο ... ποια θα ηταν η εκβαση του πολεμου ?
 
Χρειαζόταν τους φυσικούς πόρους.... αργά ή γρήγορα θα αναγκαζόταν να το κάνει. Ακόμη και για τη Δυτική του Εκστρατεία, υπολόγιζε σημαντικά στο ρωσικό πετρέλαιο που λάμβανε βάσει της εμπορικής συμφωνίας που προανέφερα.
Εάν είχαν πετρελαιοπηγές στη Γερμανία.... θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους Συμμάχους. Εδώ μέχρι και πολεμικά τζετ είχαν αναπτύξει οι Γερμανοί, και δεν είχαν καύσιμα να τα πετάξουν στο τέλος.
 
Στα παραπάνω θα πρέπει να επισημανθεί και το ότι ο Χίτλερ μπήκε με ...τσαμπουκά στην Πολωνία, ποντάροντας πως κι αυτό το θέμα θα έκλεινε τελικά από τις δυτικές δυνάμεις. Ούτε ο Χίτλερ αλλά ούτε, και πολύ περισσότεροι, οι Σύμμαχοι είχαν έτοιμα σχέδια για άμεση εμπλοκή στο δυτικό μέτωπο μετά την Πολωνία. Για 8 μήνες όλοι κάθονταν ουσιαστικά στα αυγά τους. Ούτε οι αγγλογάλλοι άρχισαν σοβαρά τον πόλεμο που είχαν κηρύξει στον Χίτλερ όπως είχαν δεσμευτεί απέναντι στους Πολωνούς, αλλά ούτε κι ο Χίτλερ κίνησε αμέσως μετά τη γρήγορη νίκη του στην Πολωνία να εισβάλει στη Γαλλία. Πίστευε ότι οι αγγλογάλλοι τελικά θα την κατάπιναν και την Πολωνία. Μάλιστα για τους Άγγλους αυτή η ενδιάμεση περίοδος έλαβε και το χαρακτηριστικό όνομα, ο Ψεύτικος Πόλεμος (Phoney War).


Από ό,τι φαίνεται δε, δεν ήταν στα αρχικά σχέδια του Χίτλερ να ανοίξει το δυτικό μέτωπο τόσο γρήγορα. Αλλά ακόμη και αυτό το μέτωπο, το έβλεπε ως προηγούμενο της εισβολής του στη Ρωσία, η οποία είχε βασικό ρόλο από νωρίς στους σχεδιασμούς του. Όλη αυτή η θεωρία του περί Lebensraum (ζωτικός χώρος) αναφέρεται κατά βάση σε ρωσικά, όχι δυτικά, εδάφη.
 
Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Απόβαση στη Νορμανδία

Δεν έχει καθόλου έτσι το πράγμα.

Πρώτον ο Στάλιν ήταν παίκτης, και διαπραγματευόταν ΚΑΙ με τους αγγλογάλλους. Καθόλου δεν υπήρξε το σύμφωνο Μολότωφ-Ριμπεντροπ άμεση (υπό την έννοια του αναπόδραστου) συνέπεια της Συνθήκης του Μονάχου, αφού στο 10μηνο μέχρι το σύμφωνο Μολότωφ-Ριμπεντροπ μεσολάβησαν και τριμερείς διαπραγματεύσεις με τους αγγλογάλλους, τους οποίους συνέχισε να παίζει ο Στάλιν ανοίγοντας ταυτόχρονα και μυστικές συνομιλίες με τους Ναζί.

Δεύτερον, δεν μπορείς να βάλεις ίσα κι όμοια τα "κέρδη" των αγγλογάλλων από τη Συνθήκη του Μονάχου με τα πραγματικά κέρδη του Στάλιν από το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ. Στην πρώτη περίπτωση το μόνο που κέρδιζαν οι αγγλογάλλοι ήταν ο "κατευνασμός" του Χίτλερ, με την ελπίδα ότι έτσι "αγόραζαν" -δίχως καμία εγγύηση- ειρήνη στην Ευρώπη, και αυτό λόγω της τεράστιας πίεσης της κοινής γνώμης και των φιλειρηνικών κινημάτων σε Γαλλία και Αγγλία. Περαιτέρω, η Σουδητία που "παραδόθηκε" όπως λες στους Γερμανούς, ήταν περιοχή με συντριπτική πλειοψηφία Γερμανών (3 εκατομμύρια κάτοικοι), η οποία παραχωρήθηκε στην Τσεχοσλοβακία μετά τον Α' ΠΠ ακριβώς για αποδυνάμωση της ηττημένης Γερμανίας. Η περίπτωσή της δεν διαφέρει και πολύ από αυτή της Σάαρλαντ, η οποία είχε γερμανικό πληθυσμό, είχε τεθεί υπό 15ετή αγγλογαλλική κατοχή και επέστρεψε στη Γερμανία με δημοψήφισμα. Άρα οι αξιώσεις του Χίτλερ δεν στερούνταν εντελώς βάσης.
Αντίθετα ο Στάλιν μοίραζε με τους Γερμανούς μια μεγάλη ξένη χώρα, και όχι μόνο. Το "σύμφωνο μη επίθεσης" παραβλέπεις πως δεν ήταν παρά η επίσημη ονομασία του. Στην πραγματικότητα, όχι μόνο αφορούσε στον διαμοιρασμό ολόκληρης της περιοχής (από Φινλανδία μέχρι Ρουμανία), αλλά συνέπεσε και με σπουδαιότατη οικονομική συμφωνία, βάσει της οποίας οι Σοβιετικοί τροφοδοτούσαν τους Ναζί με πρώτες ύλες απαραίτητες για τον πόλεμο στη Δύση. Συμφωνία που οι Σοβιετικοί τηρούσαν απαρέγκλιτα, μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι και την ημέρα της έναρξης της επιχείρισης Μπαρμπαρόσα, έφευγαν τρένα με πρώτες ύλες για τη Γερμανία. Μην ξεχνάμε πως το σύμφωνο Μολότωφ-Ρίμπεντροπ είναι μια μυστική συμφωνία, μια συμφωνία για την οποία μάλλον δεν ήταν και τόσο περήφανοι οι Σοβιετικοί, καθώς τους πήρε 50 και πλέον χρόνια για να την παραδεχθούν και να αποκαλύψουν τα σχετικά έγγραφα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα εδάφη που απέσπασαν από την Πολωνία με το παραπάνω κατάπτυστο σύμφωνο, δεν έλεγαν να τα επιστρέψουν, και αρκετά τα κράτησαν μόνιμα. Αντίθετα η Σουδητία επέστρεψε οριστικά στους Τσέχους μετά τον Β' ΠΠ και οι Γερμανοί κάτοικοί της εκπατρίστηκαν.


Ωραία λοιπόν η εκδοχή του "εξαναγκασμού" του Στάλιν και των "γεωπολιτικών" ανησυχιών του, αλλά προσωπικώς δεν αγοράζω. Προφάσεις εν αμαρτίαις. Κάτι έπρεπε να πει στο πόπολο για τη συνεργασία του με τους Ναζί.

πολλοι ιστορικοι που δεν ειναι κομμουνιστες εχουν την αντιθετη αποψη απο σενα, διαβασε εδω
Η Σ.Ενωση ζητησε να παρασχει βοηθεια για την προστασια της Τσεχοσλοβακιας η οποια δεν εγινε αποδεκτη απο τους συμμαχους,μετα την συμφωνια του Μοναχου προσπαθησε να ξαναπροσεγγισει για τριμερη συμφωνια και οι Αγγλογαλλοι εστειλαν τριτοκλασσατους διπλωματες αντι για την ανοιξη τον Αυγουστο του 39,ηταν φανερο οτι δεν ηθελαν συνεργασια,ηθελαν να στρεψουν τον Χιτλερ προς την ανατολη,ο Σταλιν ειχε και την Ιαπωνικη απειλη απο ανατολικα (με τους Ιαπωνες οι συμμαχοι ηταν πολυ φιλικοι) και ηταν απομονωμενος απο τις αποφασεις των συμμαχων,δεν ειναι λογικο να οδηγηθει προς τα εκει?
Ανεξαρτητως του οτι ηταν γερμανοφωνη η Σουδητια προστατευονταν ολακερη η Τσεχοσλοβακια απο τους Γαλλους με την συνθηκη του Λοκαρνο την οποια παραβιασαν οι συμμαχοι,ετσι εδωσαν σημαντικα εδαφη με βαρεια βιομηχανια και οχυρωματα στους ναζι.
 
Last edited:
Εαν ο Χιτλερ εξαρτωνταν ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ απο τα πετρελαια της Σοβιετικης Ενωσης ...
τοτε ηταν ο πιο τσαμπουκας αλλαζονας στην συγχρονη ευρωπαικη ιστορια.
Πηγε και εβγαλε τα ματια του με τα χερια του. Η μαλλον .... ηταν εγκληματικα
σιγουρος
οτι θα κατακτουσε την Ρωσια μεχρι τον Δεκεμβριο του 41.

Oι στρατηγοι τι του λεγανε ? Οτι υπαρχει και αλλου πετρελαιο για τα τανκς ?
Πολυ δυσκολο να πιστεψω οτι ξεκινας εκστρατεια χωρις γαλοτσες (και οτι ΘΑ
τις βρεις καποια στιγμη, καθ'οδον ... :blink:)
 
Για τις επιχειρησεις που ειχε στα σκαρια ο Χιτλερ' δεν εφτανε μονο το ρουμανικο. Οι Γερμανοι σχεδον ποτε δεν καταφεραν να εξασφαλιζουν οσες πρωτες υλες ηθελαν για την πολεμικη τους μηχανη, απο πετρελαιο για καυσιμα, μεχρι βολφραμιο για τα βληματα.
 
Ένα μικρό ντοκουκέντο που απεικονίζει την εποχή, το κλίμα και έχει άμμεση σχέση με την τότε πραγματικότητα, άσχετα με μυστικές συμφωνίες, εξοπλισμούς κτλ. (για τα οποία δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ως απλός "χομπύστας" όταν ερευνητές δεν μπορούν να γνωρίζουν πολλές φορές.) είναι και τα βιβλιαράκια-οδηγοί τα οποία δίνονταν στους αμερικανούς στρατιώτες όταν έφθαναν στην Γαλλία ή στις υπόλοιπες χώρες.

Οδηγοί γραμμένοι σε ένα άμμεσο τόνο, προπαγανδιστικό, με πολλά στερεότυπα για τους κατοίκους και την ζωή της κάθε χώρας που θα επισκεπτοντάν ώς μαχόμενοι και απελευθερωτές.
Είχε τύχει να ξεφυλλύσω μερικά τέτοια μια που τα πουλούν ως σουβενίρ πλέον σε ανατυπώσεις και αν τα δεις από απόσταση έχουν πλάκα αλλά από την άλλη αναδήδουν το άρωμα της υπερδύναμης και της ρηχής και εκ των άνω προσέγγισης. Τέτοιας που πολλές φορές οδήγησε ντόπιους να έχουν προβλήματα ή στην καλύτερη να αποκτούν μια απέχθεια για τους φωνακλάδες γιάνκηδες.

Κατάλοιπα αυτής της κατάστασης συναντούμε έως και σήμερα. Για παράδειγμα ένας γάλλος blogger πριν 2-3 χρόνια, για τον οποίο δεν είχα να αναφέρω τίποτα αρνητικό σε όσα κείμενα του είχα διαβάσει έως τότε, καποια στιγμή μέσα σε ένα κείμενο που έκανε αναφορά στο Παρίσι των τελών του 40 ανάμεσα στις γραμμές πέταξε και το εξής:
"'Ότάν ακόμη καλά-καλά δεν είχαν φύγει οι αμερικανοί στρατιώτες που μοίραζαν τσίχλες στα παιδιά και φώναζαν στους δρόμους..."

Μία αναφορά για τους οδηγούς αυτούς έχει ΕΔΩ.

Παρόμοια όμως βιβλιαράκια τύπωναν και οι γερμανοί για τις χώρες τις οποίες κατακτούσαν. Είχα βρει κάποτε αποσπάσματα στον ιστό. Θα το ψάξω ίσως σύντομα.
 
Να θυμόμαστε πάντως ότι μιλάμε για το 1945. Τηλεόραση δεν υπήρχε και ο αναλφαβητισμός ήταν ακόμη πολύ μεγάλος. Σε όλες τις χώρες μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων ήταν αγρότες. Οι πτυχιούχοι πανεπιστημίου ήταν σπάνιο είδος.