Απόπειρα ρύθμισης με "μάτι"...

Strax

Established Member
19 June 2006
190
Βρέθηκε πρόσφατα στα χέρια μου ένα «μάτι» Eye-One Display Lt για λίγες μέρες και αποφάσισα να προσπαθήσω να «αποκρυπτογραφήσω» τη συμπεριφορά τόσο του προβολέα μου, όσο και της τηλεόρασής μου. Ο προβολέας είναι ένα καινούριος JVC HD-350 και η τηλεόραση μια Sony LCD 3,5+ ετών (KV-40 κάτι).
Από τον προβολέα πήρα απλά μια γρήγορη μέτρηση grayscale στο Cinema 1 και πραγματικά εντυπωσιάστηκα με τα αποτελέσματα. Δεν ήθελα να μπω στη διαδικασία ρυθμίσεων (προς το παρόν), μια και περιμένω να γράψω λίγες ώρες για να έρθει «ειδικός» στο σπίτι.

Οπότε μας έμεινε η έρημη η τηλεόραση για να δεχτεί τα πειράματά μου. Να σημειωθεί ότι την TV την είχα ρυθμίσει με τη χρήση απλού dvd (Video Essentials) και με τη χρήση κάποιων γνωστών μου σκηνών από διάφορες ταινίες. Επίσης, από ότι είδα δεν διαθέτει φουλ ρυθμιστικά, παρά μόνο για τα 3 βασικά χρώματα και αυτά μέσα από το service menu. Θα σας παραθέσω τις εικόνες από το πριν και το μετά.

Ομολογώ ότι έχω προβληματιστεί ιδιαίτερα στο θέμα του gamma. Από ότι έχω διαβάσει / ακούσει, επιθυμητή είναι μια τιμή γύρω στο 2,2. Δοκίμασα και μια άλλη ρύθμιση, όπου το gamma ήταν πιο κοντά στο 1,7.

Κατέληξα σε δύο διαφορετικές ρυθμίσεις. Δεν είμαι σίγουρος ποια να κρατήσω. Ποια φαίνεται πιο «σωστή» στα χαρτιά? Γνωρίζει κανείς τι θα κερδίσω / χάσω με τα δύο διαφορετικά gamma?

Ποστάρω άμεσα τις εικόνες από το "πριν" και ακολουθούν τα δύο "μετά".

Attachments

• Sony before_greyscale.jpg
    Sony before_greyscale.jpg
    169.5 KB · Views: 12
  • Sony before temp.jpg
    Sony before temp.jpg
    122.8 KB · Views: 7
  • Sony before_Lum.jpg
    Sony before_Lum.jpg
    115 KB · Views: 6
  • Sony before_gamma.jpg
    Sony before_gamma.jpg
    150.7 KB · Views: 5
Συνεχίζω με τις μετρήσεις με gamma γύρω στο 1,7!

Attachments

• Sony final_Triangle3.jpg
    Sony final_Triangle3.jpg
    188.2 KB · Views: 6
  • Sony final_Temp3.jpg
    Sony final_Temp3.jpg
    118.2 KB · Views: 3
  • Sony final_Lum3.jpg
    Sony final_Lum3.jpg
    116.1 KB · Views: 2
  • Sony final_greyscale3.jpg
    Sony final_greyscale3.jpg
    156.4 KB · Views: 7
  • Sony final_gam3.jpg
    Sony final_gam3.jpg
    147.1 KB · Views: 3
Και τέλος οι μετρήσεις με gamma γύρω στο 2...

Attachments

• Sony final_gam0.jpg
    Sony final_gam0.jpg
    147.7 KB · Views: 3
  • Sony final_greyscale0.jpg
    Sony final_greyscale0.jpg
    154.8 KB · Views: 7
  • Sony final_Lum_0.jpg
    Sony final_Lum_0.jpg
    115.7 KB · Views: 2
  • Sony final_Temp0.jpg
    Sony final_Temp0.jpg
    120.6 KB · Views: 2
  • Sony final_Triangle0.jpg
    Sony final_Triangle0.jpg
    186.6 KB · Views: 10
στην TV πόσο το έχεις το gamma (0-4) για να πάρεις τιμή κοντά στο 2?

πάντως το τρίγωνο είναι πιο σωστο με gamma 2 με απόκλιση στο πράσινο που φτιαχνει από το service menu.

Στο 1.7 η εικόνα θα είναι πιο "flat" και "ξεβαμμένη" από ότι με τιμές κοντά στο 2.2. Κάτι αντίστοιχο με το να έχεις την μέγιστη φωτεινότητα πιο υψηλά από το ιδανικό σημείο.

Με τιμές μεγαλύτερες του 2.2 παίρνεις πιο "γεμάτη" εικόνα, αλλά αρχίζεις να χάνεις λεπτομέρειες στα σκοτεινά. Κάτι αντίστοιχο με το να έχεις την ελάχιστη φωτεινότητα πιο χαμηλά από το ιδανικό σημείο.

Last edited:
στην TV πόσο το έχεις το gamma (0-4) για να πάρεις τιμή κοντά στο 2?

πάντως το τρίγωνο είναι πιο σωστο με gamma 2 με απόκλιση στο πράσινο που φτιαχνει από το service menu.

Το μενού της τηλεόρασης σε αφήνει να ρυθμίσεις το gama από 0-5. Την τιμή κοντά στο 2 την πέτυχα με τη ρύθμιση στο 0. Με άλλα λόγια δεν έχω άλλο περιθώριο.

Όλες οι ρυθμίσεις έγιναν από το service menu. Το πράσινο πως μπορώ να το φτιάξω? Δεν θα μου χαλάσει το grayscale?

Στο 1.7 η εικόνα θα είναι πιο "flat" και "ξεβαμμένη" από ότι με τιμές κοντά στο 2.2. Κάτι αντίστοιχο με το να έχεις την μέγιστη φωτεινότητα πιο υψηλά από το ιδανικό σημείο.

Με τιμές μεγαλύτερες του 2.2 παίρνεις πιο "γεμάτη" εικόνα, αλλά αρχίζεις να χάνεις λεπτομέρειες στα σκοτεινά. Κάτι αντίστοιχο με το να έχεις την ελάχιστη φωτεινότητα πιο χαμηλά από το ιδανικό σημείο.

Νομίζω ότι αυτή είναι η αισθηση που αποκομίζω και εγώ. Αν ρίξω το contrast, υπάρχει περίπτωση να ανέβει το gamma προς το ζητούμενο 2,2? Ρωτάω γιατί δεν έχω άλλα περιθώρια από την ίδια τη ρύθμιση του gamma. Όπως έγραψα είμαι ήδη στο μηδέν!

απο default η sony το έχει στο 0 το gamma έτσι και αλλιως και αυτή νομίζω οτι είναι η καλύτερη ρύθμιση.