Απορία για αντιστάσεις ηχείων

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,999
Αθηνα
Διαβαζω συνεχεια και παντου οτι ηχεια 8Ω ειναι πιο "ευκολο-οδηγητα" απο 6Ω, τα 6 απο τα 4 κτλπ... Αυτο δεν το πολυκαταλαβαινω. Απο φυσικη σχολειου θυμαμαι οτι "οσο πιο πολλα Ω" τοσο μεγαλυτερη αντισταση και "υπο σταθερη ταση" τοσο μικροτερη ενταση ρευματος. Αρα οπως το σκεφτομαι θα επρεπε τα "λιγα Ω" να ειναι καλυτερα.

Προφανως και δεν ισχυει αυτο, αλλα δεν εχω μπορεσει να βρω εξηγηση. Αρχικα σκεφτηκα οτι τα ηχεια/αντιστασεις ειναι συνδεδεμενα παραλληλα. Αλλα και παλ , ι 1/Rολ = 1/R1 + 1/R2 (και για R1=R2), Rολ=R/2. Οποτε παλι οσο αυξανει η αντισταση καθε ηχειου, αυξανει και η συνολικη αντισταση.

Αν βαριεται να εξηγησει καποιος που ξερει, με ενα λινκ (ελληνικα/αγγλικα) ειμαι μια χαρα!

ευχαριστω

Απάντηση: Απορια για αντιστασεις ηχειων

Mικρότερη αντίσταση σημαίνει περισσότερη ανάγκη για ρεύμα από τον ενισχυτή.

ohm.png

Υπό σταθερή τάση, η μισή αντίσταση θέλει τα διπλάσια Watt.

Κείμενο στα ελληνικά για τα ηχεία: Ηχεία - Διάβασε τα 3.4,3.5,3.6
Κείμενο στα αγγλικά: Impedance & Sensitivity of a Speaker, & Damping Factor - Διάβασε εκεί που λέει Problem With Low Impedance Speakers

Re: Απορια για αντιστασεις ηχειων

Αυτο ακριβως που εψαχνα! Με το P = V^2/R καταλαβαινω την απαντηση στην αρχικη μου ερωτηση, αλλα τα δυο αρθρα εχουν και αρκετα αλλα ενδιαφεροντα μεσα.

Όπως τα λέει ο Portioli. Μικρότερη αντίσταση -> περισσότερο ρεύμα. Αν δεν προσέξεις και βάλεις ηχεία με μικρότερη αντίσταση από αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί ο ενισχυτής, μπορεί να τον κάψεις αν δεν έχει ανάλογες προστασίες. Είναι σα να τον βραχυκυκλώνεις.

Αυτο ακριβως που εψαχνα! Με το P = V^2/R καταλαβαινω την απαντηση στην αρχικη μου ερωτηση, αλλα τα δυο αρθρα εχουν και αρκετα αλλα ενδιαφεροντα μεσα.

Ρίξε και μία ματιά στο παρακάτω post:

http://avclub.gr/forum/showthread.p...Ohm-των-ηχείων?p=334669&viewfull=1#post334669