Απορία για DVB-S & DVB-S2 συχνότητες

Digital Screamer

Senior Member
29 August 2011
482
Χτές με την καταιγίδα πού είχε στην Αθήνα παρατήρησα κάτι πού μου έκανε εντύπωση. Καταρχήν να πώ ότι βλέπω με 80αρι πιάτο Hotbird και Eutelsat 16E, έχοντας κεντρικά τον 16 και παράκεντρα τον Hotbird. Χρησιμοποιώ για Hotbird τον δέκτη της Nova και όταν η καταιγίδα είχε πάρει μπρος για τα καλά είδα ότι στη συχνότητα των HD (12130) της Nova η ακρίβεια είχε μηδενίσει! Ενω σε καλές καιρικές συνθήκες είναι στο 80% σταθερά. Το πιο περίεργο είναι πώς στην συχνότητα του Eurosport (11242) πού είναι dvb-s και έχω ακρίβεια 60% ναι μέν με τη βροχή έπεσε στο 40%, χωρίς παρόλα αυτά να κάνει σπασίματα, κάτι το οποίο μου έκανε εντύπωση. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στον άλλο δορυφόρο όπου σε dvb-s2 συχνότητα είχα σπασίματα (όπου η αντίστοιχη ακρίβεια εκεί είναι 100%) ενώ σε dvb-s συχνότητες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα!

Υποθέτω (μπορεί να είναι και αφελές αυτό που θα πώ) πώς οι dvb-s2 συχνότητες είναι πιο "ευαίσθητες" σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.. Παρόλαυτα θα ήθελα μία γνώμη κι από τους πιο ειδικούς στις εγκαταστάσεις!

και σε μενα το ιδιο με 65cm πιατο. η 12130 (με90-100% ακριβεια... αν και τωρα τελευταια ειναι μονο στο 90% κολλημενη) χαθηκε ενω οι αλλες μονο στιγμιαια και επανηλθαν.

Χτές με την καταιγίδα πού είχε στην Αθήνα παρατήρησα κάτι πού μου έκανε εντύπωση. Καταρχήν να πώ ότι βλέπω με 80αρι πιάτο Hotbird και Eutelsat 16E, έχοντας κεντρικά τον 16 και παράκεντρα τον Hotbird. Χρησιμοποιώ για Hotbird τον δέκτη της Nova και όταν η καταιγίδα είχε πάρει μπρος για τα καλά είδα ότι στη συχνότητα των HD (12130) της Nova η ακρίβεια είχε μηδενίσει! Ενω σε καλές καιρικές συνθήκες είναι στο 80% σταθερά. Το πιο περίεργο είναι πώς στην συχνότητα του Eurosport (11242) πού είναι dvb-s και έχω ακρίβεια 60% ναι μέν με τη βροχή έπεσε στο 40%, χωρίς παρόλα αυτά να κάνει σπασίματα, κάτι το οποίο μου έκανε εντύπωση. Κάτι αντίστοιχο συνέβαινε και στον άλλο δορυφόρο όπου σε dvb-s2 συχνότητα είχα σπασίματα (όπου η αντίστοιχη ακρίβεια εκεί είναι 100%) ενώ σε dvb-s συχνότητες δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα!

Υποθέτω (μπορεί να είναι και αφελές αυτό που θα πώ) πώς οι dvb-s2 συχνότητες είναι πιο "ευαίσθητες" σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες.. Παρόλαυτα θα ήθελα μία γνώμη κι από τους πιο ειδικούς στις εγκαταστάσεις!

ακριβώς έτσι είναι.Για παράδειγμα στον Astra υπάρχουν περιπτώσεις που κατεβαίνουν όλα τα DVBs Κανάλια αλλα όχι όλα τα DVBs2.Και τα πρώτα που "φεύγουν" σε μια κακοκαιρία είναι τα DVBs2

Είναι πολλά που επηρεάζουν ένα σήμα. Η 12130 8PSK 3/4 έχει ελάχιστο σήμα για λοκάρισμα τα 7,91dB. Η 10930 DVB-S 29900 3/4 έχει 5,46 dB. Είναι απολύτως λογικό λοιπόν πρώτα να χάνεται η 12130 και μετά η 10930. H 11242 που αναφέρεις είναι και αυτή DVB-S 3/4, άρα κλειδώνει κατ' ελάχιστο με 5,46 dB επίσης. Επιπλέον, οι υψηλές συχνότητες επηρεάζονται περισσότερο από τη βροχή απ' ότι οι χαμηλότερες. Δηλαδή η 12700 θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από την 10700.

Γενικά το DVB-S2 είναι πιο ανθεκτικό σε θόρυβο και λοκάρει με λιγότερο σήμα, αν είναι παρόμοια η ποσότητα της πληροφορίας ή σε ίδιο σήμα δίνει περισσότερη πληροφορία. Για παράδειγμα, ένα σήμα DVB-S2 QPSK 3/4 θέλει μόνο 4 dB όταν το αντίστοιχο DVB-S θέλει 5,46 dB. Αντίστοιχα, ένα σήμα DVB-S2 8PSK με 3/5 FEC έχει κατώφλι τα 5.5 dB, ίσο ουσιαστικά με το DVB-S 3/4, δίνοντας 20% παραπάνω bandwidth. Απλώς οι πάροχοι "τσιτώνουν" τις ανοχές των DVB-S2 8PSK αναμεταδοτών για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότερη πληροφορία, και έτσι χάνουν στο κατώφλι σήματος.