Απορία! (Για να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι)

tsourakis13

Established Member
4 January 2011
230
ATHENS
Έχω παρατηρήσει ότι οι φιλμάτες φωτογραφικές μηχανές έχουν δυνατότητα για ευαισθησία (iso) από 1 ως....1000 και παραπάνω. Όταν όμως χρησιμοποιήσεις iso 1 πόση ώρα πρέπει να περιμένεις για να βγει η φωτογραφία; Λογικά θα πρέπει να είναι πεντακάθαρη (με τρίποδο βέβαια)...:chinscratch:

Ασχέτος της μηχανής δε νομίζω καν να υπάρχει τέτοιο φιλμ.

και εγώ αυτό πιστεύω αλλά αφού (εάν δεν κάνω λάθος) υπάρχει επιλογή για δυνατότητα ευαισθησίας "1" τότε θα πρέπει να υπάρχει κάποιο φιλμ...

Είσαι σίγουρος ότι είναι 1 και όχι 100 που ήταν και το σύνηθες ;;;;

Οι φιλματες δεν εχουν ευαισθησια , τα φιλμ την εχουν (ASA).
Εγω θυμαμαι το 25 ASA σαν πιο αργο , για 1 ASA δεν εχω ακουσει χωρις αυτο να σημαινει πως δεν υπηρξε φυσικα γιατι στο παρακατω λινκ μιλαει για φιλμ με 6ASA.

Για περισσοτερα..
http://en.wikipedia.org/wiki/Film_speed

κοίτα αυτή τη φωτογραφία http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e9/Pentax_K1000.jpg
έχει επιλογή iso 1, 2, 4, 8, 15, 30, 60, 125, 250, 500 και 1000 όπως οι περισσότερες...πχ εγώ έχω μια παλιά Mamiya MSX 1000 και με έχει προβληματίσει αυτό...:chinscratch:

Aυτοι ειναι οι χρονοι του κλειστρου (η ταχυτητα) . Διαλεγεις αν θυμαμαι καλα στο οθονακι τα ASA του φιλμ ωστε να γινεται σωστα η εκθεση.

ααα οκ...δηλαδή είναι το shutter speed και όχι το iso...είπα κι εγώ...όμως μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου σημαίνει χειρότερη ποιότητα εικόνας...έτσι δεν είναι...?

Last edited:
κοιτα φιλε κατω απο 100 ασα δεν εχει σημασια,δεν χρειαζεται.
και μιλαμε για το φιλμ οχι για τη μηχανη.
προς τι ομοως η ερωτηση σου?ετσι για ναχαμε να λεγαμε?

ααα οκ...δηλαδή είναι το shutter speed και όχι το iso...είπα κι εγώ...όμως μεγαλύτερη ταχύτητα κλείστρου σημαίνει χειρότερη ποιότητα εικόνας...έτσι δεν είναι...?

Ο περιστροφικος διακοπτης ειναι διπλης χρησης ,τον τραβας προς τα πανω και αλλαζει ΑΣΑ (στο οθονακη πανω στον διακοπτη) η χρονους.
Οσο μεγαλυτερη ειναι η ταχυτητα τοσο πιο καθαρη βγαινει η φωτογραφια γιατι δεν επηρεαζεται απο το παρκινσον του φωτογραφου , παιζουν βεβαια και αλλα ρολο.

Re: Απάντηση: Απορία! (Για να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι)

H χαμηλότερη ταχύτητα ήταν ISO 6 από ένα ορθοχρωματικό φίλμ της ...χμμμ Kodak εάν θυμάμαι καλά.

Για καμμια Hasselblad ,Mamiya φανταζομαι με αρνητικα 6χ6 τιποτα , η οχι ?

Να θυμίσω ότι μέχρι να έλθουν οι ψηφιακές, οι φιλμάτες χρησιμοποιούνταν και για επιστημονικές χρήσεις και σε συνθήκες εργαστηρίου. Έτσι υπήρχαν για τέτοια χρήση (κι όχι για το εμπόριο) ειδικά φιλμ με πολύ μικρές ευαισθησίες (αλλά όχι σε 35 mm) ειδικά φλας που έριχναν πολλές φλασιές μαζί στο ίδιο δευτ. ώστε να καταγράψουν ταχύτητα κίνηση (π.χ. σφαίρας) κλπ.

Σε κάθε περίπτωση το 1 είναι για τις ταχύτητες κι όχι για το iso.

Από ψηφιακές η μόνη μηχανή που κατέβηκε τόσο χαμηλά σε ευαισθησία ήταν η kodak DCS pro/n τροποποιημένη ώστε να κατεβαίνει σε ευαισθησία 25 και σε ευαισθησία 6 (με software).

Το συνηθεστερο φιλμ παραγωγης παντως με την χαμηλοτερη ευαισθησια ηταν το kodachrome 25. Yπεροχο το ατιμο αν και παρα πολυ δυσκολο.

Απάντηση: Re: Απορία! (Για να μαθαίνουμε και εμείς οι νέοι)

Το συνηθεστερο φιλμ παραγωγης παντως με την χαμηλοτερη ευαισθησια ηταν το kodachrome 25. Yπεροχο το ατιμο αν και παρα πολυ δυσκολο.

Kαι το Αgfapan APX 25 (απίθανο Α/Μ φιλμ) ,το Technical-Pan της Kodak στα 32. Υπήρχαν ακόμη και κάποια ανατολικής προέλευσης μαυρόασπρα στα 20 και στα 16 iso

H AGFA σταμάτησε την παραγωγή films, χαρτιών και χημικών και όλη η τεχνογνωσία και τα μηχανήματα αγοράστηκαν απο την ADOX.
Απ ότι βλέπω παράγει και κάποιο film 20 ΙSO αλλά και συνεχίζει την παγωγή του αειθαλούς εμφανιστή film Rodinal με νέο όνομα Adonal !!
Νίκο επειδή ξέρω ότι σε "φτιάχνω" :D:D ρίξε μια ματιά σε όλο το site. Είναι πάντως ενθαρρυντικό ότι κάποιοι επιμένουν και συντηρούν την "αναλογική" πλευρά της φωτογραφίας που χρειάστηκε 170 χρόνια για να εξελιχθεί και ουσιαστικά κατέρρευσε μέσα σε μια πενταετία...

Ήδη το κοιτάω...

Εγώ ξεκίνησα ανάποδα, ή μάλλον έμαθα ότι έμαθα στην ψηφιακή και μετά ανακάλυψα τον μαγικό κόσμο του φιλμ.

Ευτυχώς που υπάρχουν οι "κινούμενες εγκυκλοπαίδειες" σαν και σένα
:ernaehrung004:

Η πρώτη φωτογραφία μου στις "καλύτερες για το 2010", εμφανίστηκε με Rodinal!(δανεικό φυσικά).

Last edited: