Απορία σxετικά με NAS

huey43

New member
6 May 2016
27
Καλησπέρα σε όλους. Καινούργιος στο φόρουμ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις γνώσεις που δίνετε σ´εμάς τους λιγότερο σχετικούς με το αντικείμενο.
Σκέφτομαι την αγορά ενός NAS κυρίως για αποθηκευτικό χώρο και streaming ταινιών σε μια SAMSUNG SMART TV UE37ES6100. Προς το παρόν παρακολουθώ στην τηλεόραση, τις ταινίες που έχω αποθηκευμένες σε laptop, μέσω DLNA με το player της τηλεόρασης ή μέσω του PLEX app της ΤV χωρίς κανένα πρόβλημα, και εννοώ κανονικά με εξωτερικούς υπότιτλους .srt και κυρίως, ότι video format θέλω να παίξω, το Plex δεν χρειάζεται να κάνει ποτέ trancoding. Η απορία μου είναι η εξής, όταν όλα θα μεταφερθούν σε κάποιο NAS θα εξακολουθήσω να τα βλέπω όλα απροβλημάτιστα ή παίζει ρόλο ότι τώρα τα αρχεία μου είναι σε laptop με καλύτερο hardware από το NAS; Δηλαδή το γεγονός ότι βλέπω υπότιτλους και οποιοδήποτε video format απροβλημάτιστα, οφείλεται περισσότερο στις δυνατότητες της TV ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο αποθηκευτικός χώρος απ´όπου γίνεται srteaming;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις σας.....

καλησπέρα φίλε.

τα nas τελικά είναι φοβερές συσκευές, καλά κάνεις που το σκέφτεσαι. επίσης οι samsung tvs σαν χρήστης κι εγώ έχω να πω τα καλύτερα: παίζουν τα πάντα σχεδόν, σπάνια έχω πρόβλημα. το εσωτερικό media player που διαθέτουν παίζει άνετα όλους τους υπότιτλους και το plex app όντως λειτουργεί ικανοποιητικά. δες λίγο εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/51052-NAS-Qnap/page68 τι γράφω για τις πρώτες εντυπώσεις μου από το qnap ts 251+ όσον αφορά την λειτουργία του σαν media server. λογικά μία ανάλογη υλοποίηση λόγω του ότι διαθέτει hdmi out (που κάνει την μεγάλη διαφορά γιατί αξιοποιείς την tv σου) με το οποίο μπορείς να συνδεθείς απευθείας στην tv σου θα σε καλύψει 100% αξιοποιώντας τo dlna πρωτόκολλο, αφήνοντας παρά μέρος το laptop σου όπως κι εγώ μια και μπορείς πλέον να τις κατεβάζεις απευθείας στο nas και να τις αποθηκεύεις εκεί αυτόματα. διαθέτει εκτός του KODI και το Plex ως app μια και το χρησιμοποιείς. βέβαια εγώ χρησιμοποιώ περισσότερο το KODI για παρόμοια χρήση όπως κι εσύ, διότι δεν τα βρήκα εύκολα με το Plex. αλλά υπάρχει και αν το σετάρεις σωστά μάλλον θα του κάνεις χρήση, χωρίς trancoding. σημειωτέον ότι θεωρώ ότι το συγκεκριμμένο nas (με δύο υποδοχές για σκληρούς) είναι πολύ δυνατό μηχάνημα αλλά είναι και σχετικά ακριβό (με έναν τεσσάρι γίγα δίσκο, πήγε στα 530 ευρώ περίπου). νομίζω ότι υπάρχει ανάλογο πιο φθηνό μοντέλο λίγο υποδεέστερο σε επεξεργαστή και μνήμη, δες λίγο τις συγκρίσεις στα μηχανήματα στο site της qnap. επίσης πριν καταλήξω αφιέρωσα αρκετό χρόνο στο ψάξιμο μελετώντας πολλά συγκριτικά βίντεο στο youtube, κάνοντας search με την ονομασία των nas θα σου βγάλει διάφορα βιντεάκια που τελικά βοηθάνε μια και συνοψίζουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των nas... αν σε ενδιαφέρουν αυτά και θες να ρωτήσεις κάτι περισσότερο, ευχαρίστως να απαντήσω σε ότι έχω καταφέρει ως τώρα να κάνω. πάντως σε κάθε περίπτωση θα το ευχαριστηθείς!

στην διάθεσή σου

καλησπέρα φίλε.

τα nas τελικά είναι φοβερές συσκευές, καλά κάνεις που το σκέφτεσαι. επίσης οι samsung tvs σαν χρήστης κι εγώ έχω να πω τα καλύτερα: παίζουν τα πάντα σχεδόν, σπάνια έχω πρόβλημα. το εσωτερικό media player που διαθέτουν παίζει άνετα όλους τους υπότιτλους και το plex app όντως λειτουργεί ικανοποιητικά. δες λίγο εδώ http://avclub.gr/forum/showthread.php/51052-NAS-Qnap/page68 τι γράφω για τις πρώτες εντυπώσεις μου από το qnap ts 251+ όσον αφορά την λειτουργία του σαν media server. λογικά μία ανάλογη υλοποίηση λόγω του ότι διαθέτει hdmi out (που κάνει την μεγάλη διαφορά γιατί αξιοποιείς την tv σου) με το οποίο μπορείς να συνδεθείς απευθείας στην tv σου θα σε καλύψει 100% αξιοποιώντας τo dlna πρωτόκολλο, αφήνοντας παρά μέρος το laptop σου όπως κι εγώ μια και μπορείς πλέον να τις κατεβάζεις απευθείας στο nas και να τις αποθηκεύεις εκεί αυτόματα. διαθέτει εκτός του KODI και το Plex ως app μια και το χρησιμοποιείς. βέβαια εγώ χρησιμοποιώ περισσότερο το KODI για παρόμοια χρήση όπως κι εσύ, διότι δεν τα βρήκα εύκολα με το Plex. αλλά υπάρχει και αν το σετάρεις σωστά μάλλον θα του κάνεις χρήση, χωρίς trancoding. σημειωτέον ότι θεωρώ ότι το συγκεκριμμένο nas (με δύο υποδοχές για σκληρούς) είναι πολύ δυνατό μηχάνημα αλλά είναι και σχετικά ακριβό (με έναν τεσσάρι γίγα δίσκο, πήγε στα 530 ευρώ περίπου). νομίζω ότι υπάρχει ανάλογο πιο φθηνό μοντέλο λίγο υποδεέστερο σε επεξεργαστή και μνήμη, δες λίγο τις συγκρίσεις στα μηχανήματα στο site της qnap. επίσης πριν καταλήξω αφιέρωσα αρκετό χρόνο στο ψάξιμο μελετώντας πολλά συγκριτικά βίντεο στο youtube, κάνοντας search με την ονομασία των nas θα σου βγάλει διάφορα βιντεάκια που τελικά βοηθάνε μια και συνοψίζουν τα κυριότερα χαρακτηριστικά των nas... αν σε ενδιαφέρουν αυτά και θες να ρωτήσεις κάτι περισσότερο, ευχαρίστως να απαντήσω σε ότι έχω καταφέρει ως τώρα να κάνω. πάντως σε κάθε περίπτωση θα το ευχαριστηθείς!

στην διάθεσή σου
Σε ευχαριστώπολύ για τις πληροφορίες που μου έδωσες. Και γω όπως και συ έτσι κινούμαι, πολύ διάβασμα στο φόρουμ και πολλά βίντεο στο YouTube. Βέβαια για μένα το 251+ είναι απαγορευτικό λόγω κόστους. Περισσότερο είμαι ανάμεσα στο ts-131 ή στο ts-231. Γι αυτό πρώτη προτεραιότητα είναι να μην χρειάζεται να γίνεται transcoding λόγω αδύναμου hardware. Δεν μ' ενδιαφέρει να βλέπω ταινίες σε smartphone ή laptop. Θέλω κάτι που ότι έχω αποθηκευμένο μέσα να μου το δίνει στην TV.
Μάλλον έχω πολύ διάβασμα ακόμα να κάνω!!!!

Εκτός απο διάβασμα θέλει και αξιολογηση των αναγκών σου.

Για εμένα η λύση του microserver είναι μονόδρομος σε budget των 200 γιατί τα μηχανάκια που πουλάνε οι qnap synology κλπ είναι αδύναμα και σε 2-3 χρόνια πρέπει να τα αντικαταστήσεις και να ξαναπληρώσεις. Στον HP που είναι ήδη πιο δυνατός, όλο και κάποια αναβάθμιση θα μπορέσεις να κάνεις.

Επίσης, αν έχεις περισσευούμενο hardware μπορείς να πειραματιστείς και με έναν DIY home server.

έχεις απόλυτο δίκιο αλλά δυστυχώς δεν έχω τις απαιτούμενες γνώσεις να στήσω home server μόνος μου και νομίζω θα αντιμετωπίσω πολλές δυσκολίες. Oι ανάγκες μου άλλωστε είναι σχετικά μικρές, αποθήκευση αρχείων και των προσωπικών video από μια fhd κάμερα, και παρακολούθηση ταινιών από torrent download. Γι αυτό νομίζω η έτοιμη λύση μου ταιριάζει καλύτερα. Το ερώτημα είναι τώρα, QNAP ή SYNOLOGY; 1 Βay ή 2 bay;

Ο συντονιστής τα έγραψε καλά. Από την άλλη, οι έτοιμες λύσεις δίνουν εξαιρετικό λειτουργικό/λογισμικό με έτοιμες εφαρμογές για σχεδόν όλα. Το υλικό από την άλλη είναι πολύ καλής ποιότητας με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Ενδεικτικά, το Synology DS215+ που έχω καταναλώνει από 9W έως 18W max την ώρα. Όταν ο server είναι ανοικτός 24/7, παίζει σημαντικό ρόλο στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
QNAP & Synology είναι κορυφαίες επιλογές και δεν θα χάσεις όποια και αν πάρεις. Θα έλεγα 2 bay, η διαφορά τιμής είναι μικρή και η επεκτασιμότητα που σου δίνουν τα 2 bay είναι σημαντική.

Και γω από όσα διαβάζω πιστεύω ότι οτι οι συσκευές με δύο σκληρούς έχουν την καλύτερη σχέση τιμής/ απόδοσης, οπότε προς τα κει προσανατολίζομαι.

Αν το θες μόνο για ταινίες - σειρές νομίζω ότι καλύτερα να πας σε 1 bay.
Αν θες να κρατάς backup τότε πας σε 2.

Περισσότερο για ταινίες και οικογενειακά βιντεάκια το θέλω.Ψάχνω μόνο να δω τι ισχύει με το αν θα βλέπει υπότιτλους και με το αν θα χρειάζεται transcoding μέσω του plex στην TV.

Ο συντονιστής τα έγραψε καλά. Από την άλλη, οι έτοιμες λύσεις δίνουν εξαιρετικό λειτουργικό/λογισμικό με έτοιμες εφαρμογές για σχεδόν όλα. Το υλικό από την άλλη είναι πολύ καλής ποιότητας με πολύ χαμηλή κατανάλωση. Ενδεικτικά, το Synology DS215+ που έχω καταναλώνει από 9W έως 18W max την ώρα. Όταν ο server είναι ανοικτός 24/7, παίζει σημαντικό ρόλο στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
QNAP & Synology είναι κορυφαίες επιλογές και δεν θα χάσεις όποια και αν πάρεις. Θα έλεγα 2 bay, η διαφορά τιμής είναι μικρή και η επεκτασιμότητα που σου δίνουν τα 2 bay είναι σημαντική.

Να διευκρινήσω ότι δεν είμαι συντονιστής εδώ, γράφω σαν απλό μέλος και οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες.

Το δικό σου μηχάνημα υπερβαίνει κατα πολύ το budget των 200 οπότε δεν μπορεί να συγκριθεί. Εχει και την δύναμη και την οικονομία. Υπολόγισε όμως ότι θέλεις +3 χρόνια χρήσης του για να κάνεις απόσβεση το επιπλέον κόστος αγοράς, σε σχέση με την κατανάλωση ρεύματος ένός microserver.. και έχεις εγγύηση μόνο για 2 :chinscratch:

Και εγώ φίλε huey43 ξεκίνησα να αντικαταστήσω ένα nas D-link απλά για backup, ούτε Plex δεν ήθελα να βάλω γιατί στο μυαλό μου ήταν πιο απλό να χρησιμοποιώ δίσκους και στικάκια "για να μην μπλέξω"
Εφτιαξα από παλιό hardware ένα pc με XPE και είδα ότι είναι πολύ πιο εύκολο απο ότι νόμιζα.

Η εγκατάσταση XPE σε έναν home server είναι πιο απλή απο το να βάλεις windows σε ένα pc και η χρήση του ακριβώς ίδια με ένα Synology. Για έναν microserver gen8 τα πράγματα είναι λίγο πιό πολύπλοκα αλλά υπάρχουν δεκάδες σελίδες με αναλυτικότατες οδηγίες.

Με αυτά δεν σου λέω να το κάνεις σώνει και καλά, αλλά να μην το φοβηθείς, αν καταλήξεις ότι σε συμφέρει οικονομικά και για τη χρήση που το θες.

Δε διαφωνώ, αν έχεις κέφι, χρόνο και λίγες γνώσεις η επιλογή να το φτιάξεις μόνος σου είναι η βέλτιστη καθώς - εκτός όλων των άλλων - θα κερδίσεις και σε εμπειρίες.
Από την άλλη, τα έτοιμα λογισμικά που προσφέρουν οι εταιρίες σαν την Synology, σου λύνουν τα χέρια σε ελάχιστο χρόνο.
Π.χ. με λίγα κλικ είχα τη δυνατότητα πρόσβασης στα αρχεία του nas από οπουδήποτε (και map network drive).
Ο καθένας σταθμίζει και επιλέγει.

Πάρε με 2bay. Ακόμη και να μην το χρειάζεσαι τώρα, στο μέλλον δεν ξέρεις. Άλλωστε παίρνεις 2ο δίσκο μετά.

Όσον αφορά το transcoding, αν μέχρι τώρα δεν χρειαζόταν, ούτε με το NAS θα χρειάζεται. Transocode γίνεται αν το format που θα παίξεις δεν είναι συμβατό με την TV σου. Το NAS απλά σερβίρει τα αρχεία όπως κάνει τώρα το PC σου.

Και εγώ φίλε huey43 ξεκίνησα να αντικαταστήσω ένα nas D-link απλά για backup, ούτε Plex δεν ήθελα να βάλω γιατί στο μυαλό μου ήταν πιο απλό να χρησιμοποιώ δίσκους και στικάκια "για να μην μπλέξω"
Εφτιαξα από παλιό hardware ένα pc με XPE και είδα ότι είναι πολύ πιο εύκολο απο ότι νόμιζα.

Η εγκατάσταση XPE σε έναν home server είναι πιο απλή απο το να βάλεις windows σε ένα pc και η χρήση του ακριβώς ίδια με ένα Synology. Για έναν microserver gen8 τα πράγματα είναι λίγο πιό πολύπλοκα αλλά υπάρχουν δεκάδες σελίδες με αναλυτικότατες οδηγίες.

Με αυτά δεν σου λέω να το κάνεις σώνει και καλά, αλλά να μην το φοβηθείς, αν καταλήξεις ότι σε συμφέρει οικονομικά και για τη χρήση που το θες.[/QUOTE]

Δυστυχώς δεν υπάρχει παλιό hardware που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω για το στήσιμο ενός home server και δεν ξέρω κατά πόσο συμφέρει η αγορά κομμάτι-κομμάτι. Θα το κοιτάξω πάντως γιατί σαν ιδέα μου αρέσει πολύ.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πάρε με 2bay. Ακόμη και να μην το χρειάζεσαι τώρα, στο μέλλον δεν ξέρεις. Άλλωστε παίρνεις 2ο δίσκο μετά.

Όσον αφορά το transcoding, αν μέχρι τώρα δεν χρειαζόταν, ούτε με το NAS θα χρειάζεται. Transocode γίνεται αν το format που θα παίξεις δεν είναι συμβατό με την TV σου. Το NAS απλά σερβίρει τα αρχεία όπως κάνει τώρα το PC σου.

Αυτό ήθελα να μάθω. Η ΤV μου παίζει σχεδόν τα πάντα χωρίς transcoding είτε μέσω PLEX είτε μέσω DLNA με υπότιτλους κανονικότατα. Σ´ευχαριστώ πολύ.