Απορία

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Υπάρχει περίπτωση το αναλογικό με το ψηφιακό σήμα στην εκπομπή τηλεοράσεως να έχουν χρονική διαφορά φασης ;

Εχω δυο τηλεοράσεις , η μία βλέπει μόνο αναλογικό σήμα ( δεν έχει αποκωδικοποιητή ) και η άλλη ψηφιακό . Σήμερα που ήταν και οι δυο στο ίδιο κανάλι ( Mega ) το ένα ψηφιακά και το άλλο αναλογικά , παρατήρησα ότι οι διάλογοι σε αυτήν που βλέπει μόνο το αναλογικό σήμα ακούγονταν τουλάχιστον 5-6 δευτερόλεπτα πιο νωρίς από την άλλη . Τελείωνε δηλαδή η πρόταση στην μία και άρχιζε στην άλλη η ίδια πρόταση .

( αυτός που βλέπει στο ένα δωμάτιο θα πεί το τέλος της εκπομπής στον άλλο :flipout::flipout::flipout:)

Τόχει παρατηρήσει κανείς ; Μήπως ξέρει κανείς την εξήγηση του φαινομένου ;

Υπάρχει περίπτωση το αναλογικό με το ψηφιακό σήμα στην εκπομπή τηλεοράσεως να έχουν χρονική διαφορά φασης ;

Εχω δυο τηλεοράσεις , η μία βλέπει μόνο αναλογικό σήμα ( δεν έχει αποκωδικοποιητή ) και η άλλη ψηφιακό . Σήμερα που ήταν και οι δυο στο ίδιο κανάλι ( Mega ) το ένα ψηφιακά και το άλλο αναλογικά , παρατήρησα ότι οι διάλογοι σε αυτήν που βλέπει μόνο το αναλογικό σήμα ακούγονταν τουλάχιστον 5-6 δευτερόλεπτα πιο νωρίς από την άλλη . Τελείωνε δηλαδή η πρόταση στην μία και άρχιζε στην άλλη η ίδια πρόταση .

( αυτός που βλέπει στο ένα δωμάτιο θα πεί το τέλος της εκπομπής στον άλλο :flipout::flipout::flipout:)

Τόχει παρατηρήσει κανείς ; Μήπως ξέρει κανείς την εξήγηση του φαινομένου ;

Ετσι ειναι. Η (χοντρικη) εξηγηση ειναι πως τα δυο σηματα χρησιμοποιούν διαφορετικες "διαδρομες" και κωδικοποιήσεις μεχρι να φτασουν στις τηλεορασεις μας.

Δημήτρη το ψηφιακό είναι κάπως χοντρικά σαν το δορυφορικό, πάντα φτάνει 2ο στο τέρμα.... και λαχανιασμένο...:D

Στα δορυφορικά η καθυστέρηση είναι 3 δεύτερα, το ίδιο είναι και στα ψηφιακά...

Απολύτως φυσιολογική συμπεριφορά. Τα παλαιά τα χρόνια, η αναμετάδοση των αναλογικών καναλιών γινόταν με ένα δίκτυο κεραιών που κάλυπτε όλη την επικράτεια και ήταν σύγχρονη ως προς το αρχικό σήμα που έφευγε από τον τηλεοπτικό σταθμό.

Εδώ και αρκετά χρόνια όμως, η αναμετάδοση γίνεται πλέον από δορυφόρο, ψηφιακά και μόνο στο τελευταίο στάδιο μετατρέπεται σε αναλογικό σήμα προκειμένου να εκπεμφθεί από τους κατά τόπους πομπούς.

Η ίδια διάταξη, μέσες-άκρες ακολουθείται και στην ψηφιακή τηλεόραση, μόνο που η τελική εκπομπή εδώ, είναι επίσης ψηφιακή.

Σε όλα αυτά λοιπόν τα συστήματα ψηφιακής δορυφορικής αναμετάδοσης, το σήμα αφού κατέβει από τον δορυφόρο, αναπαράγεται από μνήμη buffer για την τελική τοπική επίγεια εκπομπή. Αναλόγως του μεγέθους της μνήμης buffer, όπως και των σχετικών ρυθμίσεων από τους τεχνικούς, θα εισάγεται μικρότερη η μεγαλύτερη χρονική καθυστέρηση.

Στην περίπτωση της digea, ένα μέρος της καθυστέρησης οφείλεται και στην διαδικασία του multiplexing των καναλιών, όπως και σε πιθανό transcoding σε mpeg4 από πρωτογενές σήμα άλλης μορφής...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΠΑΝΤΩΣ. ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟ ΠΧ Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΑΡΓΕΙ 4-5 ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΛΟΓΩ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΗ.

Μισό λεπτό παιδιά γιατί μπερδεύτηκα. Πέστε μου κάτι ευχάριστο, δεν σταματά η αναλογική εκπομπή με την άφιξη της digea σε κάθε περιοχή? Συνεχίζεται ταυτόχρονα? Δηλαδή στην Θεσσαλονίκη βλέπετε και αναλογικά τα ιδιωτικά κανάλια?

ναι, ε?

Ναι!

Είναι τέτοιο το "στήσιμο" που έχω, που δεν παίρνει καμία προσθήκη χωρίς να χαλάσει το εικαστικό του πράγματος.
Άσε που έχω και dvd recorder μέσω του οποίου κάνω το "απαραίτητο" pip/pap.
Με έσωσες σου λέω.:a0210:

PS: εάν δεν μας κερδίζατε και σήμερα στην τούμπα, θα ήταν ακόμα καλύτερα... :)

Last edited:
Με τον Άρη είσαι? Πάντως ματσάρα. Πάνω - κάτω η μπάλα με πάθος.

δεν ασχολούμαι....

(πάντως με την ΑΕΚ είμαι....αν πρέπει να είμαι με κάποιον)