Αποριες για βελτιωση συστηματος, νεου ενισχυτη..

nikos_f3n

New member
12 October 2010
65
Δραμα
Καλημερα παιδια εχω μερικες αποριες για να βελτιωσω οσο γινεται το μουσικο κομματι του συστηματος μου. Συστημα sb x-fi , yamaha rx-v465 και ηχεια HECO VICTA 500.
1. Παιζω μουσικη απο λαπτοπ (flac,mp3) και εχω καρτα ηχου την sb x-fi surround. Την εχω συνδεσει με οπτικη ινα στον ενισχυτη. [FONT=arial, sans-serif]Ιδου η απορια[/FONT], ποιος DAC κανει την μετατροπη, αυτος της καρτας η αυτος του ενισχυτη. Την συνδεσα με οπτικη γι αυτο τον λογο, για να δουλευει ο dac του ενισχυτη αλλα δεν ξερω αν πραγματικα εχει γινει ετσι. Στο signal info του ενισχυτη βλεπω ANALOG ως input.
2. Ειναι καλυτερος ο dac της καρτας η του ενισχυτη? (YAMAHA RX-V465)
3. Ποσο μεγαλη διαφορα θα εχει σε μουσικη αποδοση το συστημα αν ας πουμε παρω εναν ολοκληρομενο δικαναλο ενισχυτη περιπου στα 800 με 1000 ευρω?
πχ καποιος σαν αυτους Denon PMA-1510AE η Advance Acoustic MAP 305 DA II η Marantz PM-KI Pearl Lite...

Η διαφορά προφανώς θα είναι χαώδης..Όταν άκουσα τον πολυκάναλό μου πρώτη φορά στη θέση του λαμπάτου μου απογοητεύτηκα τόσο πολύ που δεν το ξαναεπιχείρησα..Όσο για τα dac νομίζω ότι είναι πάρε το ένα και χτύπα το άλλο...Η συνέχεια στους περισσότερο γνώστες..

Αν ακούς ΜΡ3, ό,τι και να κάνεις δεν θα βελτιώσεις τον ήχο. Για τα υπόλοιπα, στους περισσότερο γνώστες όπως είπε και ο Νίκος.

Καλημέρα φίλε μου, για να σου βγάζει Analog στον ενισχυτή σου, αυτό σημαίνει πώς η μετατροπή απο ψηφιακό σε αναλογικό έχει ήδη γίνει, πρίν φτάσει το σήμα στον ενισχυτή. Με απλά λόγια, έχεις ενεργοποιήσει το DAC της κάρτας ήχου σου.

Μέσα απο τις ρυθμίσεις τις δήλωσε ότι θέλεις να βγαίνει το σήμα αυτούσιο και μετά άσε τον ενισχυτή σου να κάνει την υπόλοιπη δουλειά, δηλαδή να δουλέψει με το δικό του ενσωματωμένο DAC.
Άν τα κάνεις σωστά, θα λάβεις την ένδειξη Digital στην οθόνη του ενισχυτή σου. Παίξε λίγο με τις ρυθμίσεις της κάρτας ήχου (output κτλ) και θα λάβεις το σωστό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά την αγορά δικάναλου, αξίζει ασυζητητί η αγορά του και θα δείς τρομερή διαφορά.
Στην κατηγορία των 800-1000 ευρώ θα αγοράσεις κάτι πολύ δυνατό, ίσως και με διαφορά καλύτερο σε σχέση με την υπόλοιπη αλυσίδα σου (laptop-sb-heco).

Γνώμη μου είναι ότι μπορείς να κινηθείς σε αγορά δικάναλου και με λιγότερα λεφτά, η διαφορά που θα λάβεις θα είναι εξίσου σημαντική.
Τα ζυγίζεις και αποφασίζεις..

:ernaehrung004:

Ευχαριστω για τις απαντησεις παιδια. Κατ αρχας το mp3 το αφηνουμε ναι δεν συζηταω για ποιοτητα στο mp3.
Δευτερον ψαχνω την καρτα για μερες τωρα και δεν υπαρχει τπτ που να εχω βρει. SPDIF out λεει και η μονη επιλογη ειναι 48 η 96khz. Ολα τα αλλα ειναι εφε και τετοια. Και ο λογος που πηρα την καρτα ηταν η οπτικη για να δινω αυτουσιο το σημα στον ενισχυτη.

Μήπως πρέπει να ψάξεις στις ρυθμίσεις του προγράμματος αναπαραγωγής;

Το Foobar είναι μονόδρομος απ' ότι καταλαβαίνω. Θα βρεις οδηγίες χρήσης στο forum.

Κατ αρχας το mp3 το αφηνουμε ναι δεν συζηταω για ποιοτητα στο mp3.

Η ουσία είναι η εύρεση ΚΑΛΟΥ ριπαρισμένου υλικού.
Υπάρχουν MP3 (192/320Kbps) που πατάνε κάτω Flac 24/96 και το ανάποδο...

Αξίζει να μπούμε σε διαδικασία είτε εύρεσης σωστά ριπαρισμένων αρχείων είτε μετατροπής της δικιάς μας συλλογής.

Δεν ξέρω κανένα από τα μηχανήματα του φίλου. Ούτε αυτά που έχει, ούτε αυτά που σκέφτεται αλλά θεωρώ ιεροσυλία να συγκρίνουμε έναν ενισχυτή δικάναλο της τάξης του χιλιάρικου με έναν καραεισαγωγικό avr των 300 ευρώ. Θα χάσει αρκετά έως πάρα πολλά σε συνδεσιμότητα αλλά σαν ήχος νομίζω πως πρέπει κανείς να είναι κουφός ή αδιάφορος για να μην καταλάβει τη βελτίωση. Τώρα το κατά πόσο το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό από πλευράς vfm κατά τον φίλο μόνο αυτός μπορεί να το αποφασίσει. Αν έχει κάποιο γνωστό με δικάναλο σύστημα ας τον αγκαρέψει να του φέρει τον ενισχυτή του σπίτι να πάρει μια γεύση. Ως προς τα flac στα οποία αναφέρθηκε ο Κώστας, ε, εντάξει είναι λίγο αφοριστικός ο τρόπος γραφής του αλλά να είσαι σίγουρος ότι αφού χρησιμοποιείς άυλα θα ακούσεις σημαντική βελτίωση αν ξεκινήσεις την προσαρμογή της συλλογής σου. Και προφανώς αναφέρομαι σε flac που προκύπτουν απευθείας από το cd και όχι το παράδοξο και μάταιο που γίνεται ορισμένες φορές, το να μετατρέπουμε δηλαδή τα Mp3 μας σε flac από το οποίο δεν κερδίζουμε και τίποτα. Με το σύστημα που έχεις τώρα η αλλαγή σε flac δε νομίζω πως θα παρέχει ιδιαίτερα πράγματα αλλά και πάλι ίσως αξίζει να το ακούσεις γιατί έστω κι έτσι κάποιο κέρδος θα υπάρχει. Αλήθεια ποιόν player χρησιμοποιείς? Α! και έχε υπόψην σου ότι αν κινηθείς στην κατηγορία τιμών που αναφέρθηκες για ενισχυτή, αφενός υπάρχουν πάρα πολλοι ενισχυτές και αφετέρου υπάρχει περίπτωση να μπριζωθείς και να το ψάξεις και για αλλαγή ηχείων και πηγής.

Χρησιμοποιω jriver media center και foobar αν και το jriver ειναι βαρυ για το λαπτοπ.. Η αναβαθμιση σε ενισχυτη γινεται με σκεψη να αναβαθμιστουν και τα ηχεια στο μελλον βεβαια. Παλι ηχεια των 300ευρω το σετ με ηχεια των 2000 δεν νομιζω να εχουν σχεση, αλλα πρωτα ο ενισχυτης αν μπορεσω. Εχω εναν φιλο με δικαναλο yamaha A1 νομιζω. Μπορει να τον αγγαρεψω.

Ίσως θα ήταν καλύτερο ο φίλος να επενδύσει αυτό το ποσό σε δικάναλο ενισχυτή ΚΑΙ ηχεία, γιατί φαντάζομαι ότι ένας δικάναλος της τάξης των 1000 ευρώ θα πέφτει πολύς για τα Heco Victa 500. Αυτό φυσικά σε περίπτωση που δεν σκοπεύει να αναβαθμιστεί σε ηχεία και πηγή στο μέλλον.

Αν έχεις κατασταλλάξει σε συνολικό budget για ηχεία, ενισχυτή και πηγή σε βάθος χρόνου πες μας που κινείται περίπου. Και καλά κάνεις και τα πας βήμα βήμα και ακόμη καλύτερα που ξεκινάς με τον ενισχυτή επί της παρούσης.

Εδώ θέλω να πώ και να συμπληρώσω πώς, άν σκέφτεσαι σοβαρά να ανέβεις κατηγορία όσον αφορά την ποιότητα του ήχου σου, ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτείς όλό το οικοσύστημα που στόχο έχει την ακρόαση μουσικής, τώρα και στο μέλλον.

Με το υπάρχον υλικό που έχεις θα μπορέσεις να κάνεις μιά χαρά δουλειά και με έναν ενισχυτή ίσως και μέχρι τα 500 ευρώ. Μήν ξεχνάς ότι υπάρχει και η αγορά μεταχειρισμένων μέσω των αγγελιών όπου εκεί μπορείς να βρείς πραγματικά διαμαντάκια σε πολύ συμφέρουσες τιμές και άριστη κατάσταση.

Άν θές να ανέβεις κατηγορία και να πάς σε κάτι πιό μουσικό, εκεί τα πράγματα σοβαρεύουν και....ετοιμάσου για έξοδα.

Άν προχωρήσεις στην αγορά δικάναλου σε αυτή την κατηγορία που λές, δηλαδή μεταξύ 800-1000 ευρώ, τότε, τα ηχεία σου θα σου φανούν λίγα και ίσως χρειαστεί να αγοράσεις άλλα, επίσης θα αποκαλυφθούν μπροστά σου όλες οι αδυναμίες του συστήματος σου και ξεκινώντας απο την πηγή σου, ίσως σε χαλάσουν κάποια mp3 όπως θα ακούγονται (ιδίως άν είναι 128k και κακογραμμένα).

Η έλευση ενός δικάναλου τέτοιας κατηγορίας θα σου δημιουργήσει περισσότερα "προβλήματα" παρά ευχαρίστηση με το υπάρχων σύστημά σου. Ακόμα, η οπτική ίνα, σε αυτή την περίπτωση, θα ήταν καλό να αντικατασταθεί απο ένα καλό coaxial για περισσότερη μουσικότητα, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί η οπτική προσδίδει μιά μουντάδα και ένα στένεμα στον ήχο.
Έπειτα, ίσως χρειαστεί να ξαναστήσεις την συλλογή σου με mp3 άνω των 192k και στην καλύτερη περίπτωση να αρχίσεις να στήνεις και μία μικρή συλλογή με καλές παραγωγές σε flac. Αυτό, άν θές να παραμείνεις σε αναπαραγωγή μέσω laptop.

Αυτά απο εμένα και απο την μικρή εμπειρία που έχω αποκομίσει όταν βρέθηκα και εγώ στην δική σου θέση φίλε μου.
Ελπίζω να βοήθησα με κάποιο τρόπο

Ακομα ψαχνομαι και φυσικα γι αυτο ρωτησα αν αξιζει η κινηση και βλεπω οτι αξιζει και με το παραπανω. Τωρα απλα πρεπει να βρεθει το χρημα. Παντως η πρωτη κινηση θα ειναι ενισχυτης και αργοτερα ηχεια καθως εκει θελω κατι πραγματικα καλο. Αν ειναι να γινει να γινει σωστα. Τα HECO ηταν καλα για τα χρηματα τους αλλα πλεον το ηχοσυστημα ποιο πολυ με ξενερωνει παρα με ευχαριστει αφου απαιτω μεγαλυτερη ποιοτητα και ενταση..

Ακομα ψαχνομαι και φυσικα γι αυτο ρωτησα αν αξιζει η κινηση και βλεπω οτι αξιζει και με το παραπανω. Τωρα απλα πρεπει να βρεθει το χρημα. Παντως η πρωτη κινηση θα ειναι ενισχυτης και αργοτερα ηχεια καθως εκει θελω κατι πραγματικα καλο. Αν ειναι να γινει να γινει σωστα. Τα HECO ηταν καλα για τα χρηματα τους αλλα πλεον το ηχοσυστημα ποιο πολυ με ξενερωνει παρα με ευχαριστει αφου απαιτω μεγαλυτερη ποιοτητα και ενταση..

επειδή σε βλέπω να μετράς τον παρά όπως όλοι μας σε τέτοιους καιρούς σου ξαναλέω, δες το συνολικό budget που διατίθεσαι να δώσεις εν καιρώ για την αναβάθμιση και πες το μας να δούμε τι καλύτερο και πιο ταιριαστό μπορείς να βρεις.
Επίσης, θα σε δυσαρεστήσω αλλά όλη αυτή η αγορά του hifi είναι στημένη με δεδομένο το "sky is the limit" και σε ποιότητα και σε κόστος... Και τέσσερα χιλιάρικα να δώσεις κανείς δε μπορεί να σου εγγυηθεί πως μετά από λίγο καιρό δεν θα θες κάτι καλύτερο κλπ. Είναι και θέμα αυτεπιβολής η ικανοποίηση ;D

Δυστυχως ετσι ειναι... και δε μπορω να κανω προγραματισμο απλα περιμενω να μαζεψω καποια χρηματα, αλλα ταυτοχρονα ψαχνω και βλεπω τι μηχανηματα κυκλοφορουν... Ετσι shoping therapy χωρις το shoping ομως!!

Συμφωνώ με τον φίλο παραπάνω όσον αφορά την οικονομική σου δυνατότητα αυτή την δεδομένη στιγμή. Με λίγα λόγια, πόσα θέλεις/μπορείς να ξοδέψεις; Όπως σωστά ειπώθηκε και παραπάνω, δέν υπάρχει ταβάνι σε όλη αυτή την ιστορία και μπορεί να μπείς σε περιπέτειες, δυσάρεστες τελικά που μπορεί να μήν σου πληγώσουν μόνο την τσέπη!

Πρώτα απο όλα θα ήταν καλό να μας περιγράψεις και λίγο τον χώρο ακρόασής σου, σε τί τετραγωνικά κινείσαι, απόσταση ακρόασης. Θα βοηθούσαν όλες αυτές οι πληροφορίες προς την σωστή κατεύθυνση.

Επίσης, πές μας σε παρακαλώ τί είδη μουσικής ακούς και σε τί εντάσεις απολαμβάνεις;

Με σιγουρια δεν μπορω να πω τπτ, θα κινηθω γυρω στα 3χιλ συνολο αλλα ακομα ΘΑ. Εξαρταται απο πολλους παραγοντες. Δηλαδη το ποτε θα δειξει. Τωρα ο χωρος δεν ειναι μονιμος αφου νοικιαζω, σημερα ακουω σε σαλονι περι τα 55τ.μ με 4μ αποσταση ακροασης περιπου. Για ενταση δεν μπορω να σου πω, οσο παει το παω αρκει να ειναι ποιοτικος ο ηχος. Π.χ σε pink floyd δεν μπορω να δωσω πολυ, τα κανει μανταρα το συστημα, κατι αλλα blues και soft rocκ και εντεχνα τα δινω οσο παει...