Αποριες περι τεχνολογιων και pc συνδεση με home cinema

BladeGT

New member
29 May 2012
11
Κατ αρχας καλο μηνα και καλως σας βρηκα μιας και δεν γραφω στο φορουμ αλλα παρακολουθω μονο...

Θα ηθελα τα φωτα σας οσον αφορα καποια πραγματα στον ηχο...

Δεν εχω καταλαβει ποια τεχνολογια ειναι η πραγματικη..περιπλεκεται πολυ το θεμα και εχω μπερδευτει...
Εγω θελω οταν η ταινια εχει πισω αριστερα τον ηχο εκει να τον ακουω κι ολας... Θελω πραγματικο surround..
Και οχι upmix και τετοια..
Απο οτι εχω καταλαβει ας πουμε το Dolby Pro logic (1.2 κλπ) ειναι τεχνολογια που κανει upmix τον stereo ηχο σε 5.1
Αρα ΔΕΝ ειναι πραγματικο surround... σωστα? Εν τελη εγω τι επιλογες να ενεργοποιησω για πραγματικο surround στο ηχοσυστημα μου;
Τι ειναι ολες αυτες οι τεχνολογιες? Γιατι να θελω upmix και κολπα; Μπορει καποιος να πει με ενα how stuff works σε 2 γραμμες για dummies για να το καταλαβω? Ψαχνωντας στο ιντερνετ δεν βοηθησε και πολυ

Εως και εχθες ειχα πολυ πιο απλα στημενα τα πραγματα.... Τον υπολογιστη μου με 5.1 ηχεια της creative (10-12 ετων ηχεια ..σκυλια)
την επεξεργασια εννοειται την εκανε ο υπολογιστης και ειχα ενα σχετικα καλο ηχο.. Ηθελα επιτελους να αναβαθμιστω και ειπα να αγορασω
home cinema για χρηση στον υπολογιστη. Στην οπτικη εξοδο του υπολογιστη εχει ενεργοποιησει 2 επιλογες.. το DTS και dolby pro logic σαν κωδικοποιησεις εξοδου...

Οταν κανω sound check ακουω 1 ξεχωριστο ηχο απο καθε ηχειο! Αρα λεω καλα ειμαστε... Επειτα παω στις ταινιες και ακουω διαφορα πραγματα γυρω γυρω .. Η αισθηση του ηχου φαινεται ικανοποιητικη αλλα αν δεν σιγουρεψω οτι ειναι 5.1 χωρις upmix χωρις τιποτα θα σκασω.

Επαθα και κατι αλλο με ενα παιχνιδι, το battlefield 3 .. παρολο που ειναι σεταρισμενο ως home cinema και με το παλιο setup ειχα οντως surround.. Π.χ εσκαγε χειροβομβια πισω μου και την ακουγα οντως απο πισω... Τωρα πισω δεν ακουω τιποτα! Εδω δε μπορειτε να με βοηθησετε καθως μαλλον ειναι και trick της εφαρμογης αυτα.. απλα μπας και ξερει κανεις...

Αν μιλας για AV ενισχυτη, τοτε σιγουρα αυτος μπορει να αποκωδικοποιησει τα 5.1 καναλια και να στα δωσει.
Απλα οι AV ενισχυτες ακομα κι αν παρουν stereo σημα, εχουν την ικανοτητα αν επιθυμει ο ακροατης να δημιουργησουν διαφορα DSP προγραμματα (live, game κλπ) καθως και να κανουν upmix ενα δικαναλο υλικο σε 5.1 βαση ενος αλγοριθμου. (dolby pro logic/dts neo)
Η λογικη του upmix, ειναι να προσομοιωσεις τον 5.1 ηχο οταν αυτος ειναι stereo, για καλυτερη ευχαριστηση.

Aν εσυ στις ρυθμισεις του AV εχεις αφησει το stereo να το δινει stereo, δεν θα ακους καποιο upmix.
Απο τη στιγμη ομως που ο ενισχυτης παρει απο την οπτικη 5.1 ηχο, θα τον αποκωδικοποιησει και θα ακουσεις σε ολα σου τα ηχεια τα 5.1 διακριτα καναλια.

Aυτο που δεν καταλαβα στο συστημα σου ειναι το εξης:
Τα creative ηχεια σου, λες οτι ηταν επανω στην καρτα ηχου του pc. Αρα να υποθεσω οτι εχουν ενσωματωμενο ενισχυτακι.? Αν ναι πως συνδεθηκαν στον AV. ?
Αν οχι, ποσα watt ειναι ο ενισχυτης και ποσα αυτα. ?

Αν θες, δωσε και καποιες πληροφοριες των ηχειων και του AV ενισχυτη για να καταλαβουμε για ποια μιλαμε.

Τελος οσον αφορα το παιχνιδι που αναφερεις, οταν την επεξεργασια αποκωδικοποιησης την κανει η καρτα ηχου στα παιχνιδια ισως το 5.1 αποδιδεται σωστα και οταν η καρτα ηχου στειλει ηχο με οπτικη, να το στελνει stereo. Εκει, μονο καποιο upmix (ψευδοsurround) θα κανει ο AV, αν δεν εχει την δυνατοτητα να στειλει η καρτα ηχου 5.1 μεσω οπτικης.
Ομως το setup στις καρτες ηχου και το τι αυτες δινους στις εξοδους οταν παιζουν ενα παιχνιδι 5.1 ειναι λιγο πονεμενη ιστορια.!

Δυστυχως μαλλον το τελευταιο που λες για τα παιχνιδια ισχυει..και θα φαω μεγαλη ηττα... και δε ξερω τι θα γινει γιατι θα σκασω με αυτο..

1. Για τα creative ηχεια ναι ειχαν ενισχυτακι επανω στο sub.. (10 χρονων και κατι ηχεια ειναι..)
Συνδεοντουσαν στον υπολογιστη απευθειας στις 3 εξοδους που δινει !
Ακουγοντουσαν πολυ δυνατα πισω (μη πω ισως και πιο δυνατα σε γενικο βαθμο απο του home cinema..βεβαια το ευρος που παιζαν ηταν αισχος..μπουκωναν σε πολλα πραγματα..)
Ο μεγαλυτερος λογος που αλλαξα ηταν κι ολας οτι ηθελα ενα subwoofer να μπορει να κατεβαινει σε συχνοτητες και να παιζει πιο σωστα απο αυτα που ειχα που δεν το χαν καθολου!
2. Τωρα πια εχω το Pioneer BCS-222 συνδεμενο με οπτικη ινα. Οταν βαζω το καναλι της οπτικης για να παιξει εμφανιζει ενα εικονιδιο κ λεεει στερεο που αυτο με σκαλωνει...

Σε sound check παντως ακουσα οντως το καθε ηχειο να παιζει ξεχωριστα μονο του...

A καταλαβα, αγορασες νεο al in one.!
Λοιπον, αν κοιταξεις στο pdf manual (θα το βρεις εδω http://www.pioneer.eu/uk/products/archive/BCS-222/media.html ) θα δεις στη σελιδα 56 οτι κατα τη διαρκεια αναπαραγωγης δικαναλου ηχου (ταινια, μουσικη ή παιχνιδι) μπορεις να εχεις το ψευδοsurround στο off, η να επιλεξεις καποια προσομοιωση για ταινιες, παιχνιδια, κλπ.
Επισης δυναται να εξαγει τον δικαναλο σε ολα τα ηχεια (με ή χωρις το subwoofer)

Σε περιπτωση βεβαια οπου θες ακροαση μουσικης καθαρα στερεοφωνικη διχως επεξεργασια, βαζεις το sourround στο off.

Kαι φυσικα, ανεξαρτητως του αν το απενεργοποιησεις, οταν το μηχανημα κληθει να παιξει υλικο οπου εχει 5.1 διακριτα καναλια, (ταινιες) θα τα αποκωδικοποιησει και θα εχεις 5.1 ηχο.
Το αν θα επιλεξεις να ακους δικαναλο περιεχομενο σε ψευδοsurround, εξαρταται απο εσενα και τα γουστα σου.
Ισως καποια στιγμη, βρεις ενδιαφερον την δικαναλη αναπαραγωγη απο ολα τα ηχεια (π.χ. party) ή να επιλεξεις το ψευδοsurround για καποιο παιχνιδι.
Για καθαρα μουσικη αναπαραγωγη stereo, δεν θα προτεινα το ψευδοsurround, μιας και η αλλοιωση του ηχου ειναι εμφανης ( echo, delay, αλλαγη χροιων κλπ)

-bye-

Πανω κατω εχεις δικιο.. Surround βαζω τη μουσικη για περισσοτερη ενταση κ να γεμιζει το δωματιο.. ασχετο βεβαια αυτο ...
Να μπω στο θεμα.. Απενεργοποιησα το surround και οντως ταινιες π.χ οπως το avatar παιζουν true surround ..οι φωνες στο κεντρικο και τα γυρω γυρω μια χαρα..υπαρχουν τωρα αλλες ταινιες (1080p και σιγορα για να ναι 30 gb εχουν 5.1 ηχο)
που οι φωνες ακουγονται στα μπροστα left/right ! :S Sdoing!
Αν το γυρισω ομως σε dolby pro logic το διορθωνει... οτι να ναι! Το προβλημα παραμενει με το gaming..
Συνδεσα το hdmi να δω διαφορα..βλεπει 5.1 ηχεια..απο οτι καταλαβαινω εκει κανει την επεξεργασια το pc αλλα επειδη ηταν μεσα απο την καρτα γραφικων δεν ειχα επιλογες για καμια ρυθμιση... Και τα παντα παιζανε surround(! ?? !) η μουσικη κλπ..
ακομα και οι ταινιες ακουγοντουσαν απο ολα τα ηχεια..κ δεν ειχα καμια επιλογη... τεσπα
Απο οτι διαβαζω μαθαινω κλπ μαλλον πρεπει να αγορασω μια αλλη καρτα ηχου γιατι η on board δεν μας τα λεει καλα στην οπτικη

Διορθωση..με το hdmi ωπου απο οτι καταλαβα ο υπολογιστης κανει την επεξεργασια του ηχου και βλεπει και τα 5 ηχεια το gaming ειναι μια χαρα

Διορθωση..με το hdmi ωπου απο οτι καταλαβα ο υπολογιστης κανει την επεξεργασια του ηχου και βλεπει και τα 5 ηχεια το gaming ειναι μια χαρα

με το hdmi το σημα περναει στον επεξεργαστη του blue ray και κανει αυτος την αποκωδικοποιηση για αυτο και εχεις τη βελτιστη ποιοτητα ηχου που για το συγκεκριμενο συστημα (εχω το ιδιο συνδεδεμενο με htpc για ταινιες) συνδεδεμενο με pc ειναι DTS (σκετο, οχι DTS-HD).