Απορίες σχετικά με codecs/encoders/etc..

jsmith

New member
21 May 2012
4
Καλημέρα σας,

Έχω μερικές απορίες σχετικά με τα codecs που υπάρχουν εκεί έξω και φαντάστηκα ότι είστε το καταλληλότερο μέρος για να ρωτήσω..

Βασικά θα ήθελα να καταλάβω τις διαφορές που έχουν τα codecs/encoders (δεν είμαι 100% σίγουρος αν τα αναφέρω σωστά) που υπάρχουν, τα audio formats, τα bitrate κτλ.

Πως μπορώ να το ψάξω αυτό το θέμα; Δηλαδή τι να γράψω στην αναζήτηση;

Με λίγα λόγια, θέλω να μπορώ να "διαβάζω" και να ξεχωρίζω πχ ανάμεσα σε 2 ή περισσότερα Video & Audio Info τι είναι καλύτερο για εμένα και το σύστημα μου..

Ευχαριστώ!

Το θέμα είναι μεγάλο - τεράστιο για να αναλύσουμε όλα τα φορμά ήχου και εικόνας. Αλλά αν θες να ξεχωρίζεις ποια αρχεία είναι καλύτερης ποιότητα με λίγα λόγια κατ'αρχήν ένας βασικός μπούσουλας είναι το μέγεθος του αρχείου. Όσο πιο μικρό τόσο πιο συμπιεσμένο.

Ηχος: Wav, FLAC, APE μη απωλεστικοί αλγόριθμοι συμπίεσης (και άλλοι). Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πάντα καλά γιατί εξαρτάται από την αρχική τους μορφή / κατάσταση.

Video: Εδώ τα πράγματα είναι πιο μπερδεμένα και η κατάληξη του αρχείου δεν είναι αυτό που δηλώνει την ποιότητα αλλά π.χ. όταν βλέπεις xvid είναι κατά βάση χαμηλής ποιότητας και μικρού μεγέθους αρχεία.

Πες καλύτερα τι θές να κάνεις γιατί αλλιώς πρέπει να διαβάσεις πολύ και δεν ξέρω αν έχει και νοημα αναλόγως του σκοπού.