Απορίες σχετικές με οδήγηση ηχείων απο ενισχυτή...

scooterlord

Established Member
9 December 2007
236
Καλησπερίζω και πάλι τους φίλους συμφορουμίτες. Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά γιατί πραγματικά εχω κατακλύσει το φόρουμ με ερωτήσεις που γεννιούνται συνεχώς. Να τονίσω πως διάβασα ένα κάρο άρθρα σχετικά με τις απορίες μου, αλλα ΣΑΦΗ απάντηση δεν πήρα και για μας (τους άσχετους) θα είναι μεγάλη βοήθεια η γνώση τους.

Διαβάζοντας από δω κι από κει, ας πούμε ότι καταστάλλαξα σε ένα συγκεκριμένο σετ ηχείων/ενισχυτή και γιαυτό οι απορίες μου θα έχουν να κάνουν με τα συγκεκριμένα μοντέλα.

Σκέφτομαι να πάω για Roister Emphasis 25/5+C5, subwoofer τo 12" της Crystal Audio και ενισχυτή (ας πούμε -γιατί δεν ξέρω αν μας κάνει, εξού και οι απορίες) τον Denon 1911.

Τα στοιχεία που έχω είναι από τα ηχεία ότι ειναι 2x140W RMS, 92db τα 25, 2x100W, 89db τα 5, 120W 90db το C5, όλα στα 6Ohm, ενώ ο Denon δίνει 125W ανά κανάλι στα 6 Ohm.

Αυτό σημαίνει ότι ο Denon δε μπορεί να οδηγήσει τα ηχεία καθόλου; Ότι μπορεί, αλλά θα υπολειτουργούν τα μεγάλα μπροστά; Ότι μπορεί να κάχω τον ενισχυτή/ηχεία/και τα δύο αν τα ζορίσω; Ή ότι θα χάνω κάποιο φάσμα ήχου;.. ή δηλαδή εν τέλει πάω για μεγαλύτερο ενισχυτή;;;

Το sub αυτοτροφοδοτείται έτσι;

Γενικά προσέχω δηλαδή πως στα χαμηλότερα Ohm οι ενισχυτές δίνουν παραπάνω Watt. Έχει κάποια πρακτική σημασία αυτό; Δηλαδή συγκρίνοντας δύο ηχεία 100Watt, το ενα 6 Ohm, το άλλο 8 Ohm, έχουμε διαφορά μόνο στο ζόρι του ενισχυτή -δηλ στα 6 να ζορίζεται περισσότερο; Η τίθεται και θέμα ευαισθησίας;

Συγγνώμη και πάλι, πιστεύω θα βοηθήσουν αρκετούς οι απαντήσεις σας στις ερωτήσεις μου! :) Αναμένω πως και πως τις απαντήσεις! Για το σετ τι λέτε;

Κώστα.. διάβασα προσεκτικότερα αυτά που είπες και φαντάζομαι το ζουμί της υπόθεσης είναι σε αυτό που έχεις σε bold:

"Έτσι έχει επικρατήσει να αναφέρεται σαν μέγιστη ισχύς του ενισχυτή η ελάχιστη τιμή της ισχύος σε όλες τις συχνότητες από 20 ως 20000Hz στους σύγχρονους ενισχυτές."

...Τώρα μιλάμε για τα RMS έτσι; Δηλαδή ο ενισχυτής που έχει 100RMS/κανάλι, μπορεί να πάει στα 160 πχ, αλλά με παραμόρφωση; Πώς μπορώ να γνωρίζω την ανοχή όμως του ενισχυτη;

Υπάρχει μήπως μια μέγιστη τιμή κατανάλωσης των ηχείων όταν παίζουν όλα ταυτόχρονα;

Τέλος, όταν σε έναν εφτακάναλο ενισχυτή συνδέσεις 5 ηχεία, έχεις "αέρα" 2 καναλιών σε watt?

Κώστα.. διάβασα προσεκτικότερα αυτά που είπες και φαντάζομαι το ζουμί της υπόθεσης είναι σε αυτό που έχεις σε bold:

"Έτσι έχει επικρατήσει να αναφέρεται σαν μέγιστη ισχύς του ενισχυτή η ελάχιστη τιμή της ισχύος σε όλες τις συχνότητες από 20 ως 20000Hz στους σύγχρονους ενισχυτές."

...Τώρα μιλάμε για τα RMS έτσι; Δηλαδή ο ενισχυτής που έχει 100RMS/κανάλι, μπορεί να πάει στα 160 πχ, αλλά με παραμόρφωση; Πώς μπορώ να γνωρίζω την ανοχή όμως του ενισχυτη;

Υπάρχει μήπως μια μέγιστη τιμή κατανάλωσης των ηχείων όταν παίζουν όλα ταυτόχρονα;

Τέλος, όταν σε έναν εφτακάναλο ενισχυτή συνδέσεις 5 ηχεία, έχεις "αέρα" 2 καναλιών σε watt?

Φίλε μου δεν θα λεγα ότι έχεις αέρα με τα δυο ηχεία που δεν θα συνδέσεις. Το κάθε κανάλι πάλι 100W θα βγάλει. Αυτό που μπορείς όμως να κάνεις είναι τρόπον τινά να "διενισχύσεις" τα μπροστινά L-R ηχεία σου. Αν δλδ τα ηχεία σου στο πίσω μέρος έχουν δύο ζευγάρια σύνδεσηςε αντί για ένα ζευγάρι. Στην περίπτωση αυτή το ηχείο σου θα δέχεται 100+100=200W ενίσχυσης και θα οδηγείται ποιο εύκολα. Ετσι 100W θα δίνονται στα μεσαία/υψηλά κυκλώματα και 100W θα δίνονται στο χαμηλό κύκλωμα των ηχείων σου.