Αποστάσεις συσκευών ήχου

agg70s

Senior Member
7 February 2010
361
Αθηνα
Καλησπερα, ποια ειναι η μικροτερη δυνατη αποσταση ασφαλειας, επανω κατω δεξια και αριστερα τοποθετησης των συσκευων οταν το Rack ειναι κλειστου τυπου (ανοικτο μονο εμπρος και πισω). Οι συσκευες ειναι με τραντζιστορ και οχι λαμπατες.

Το βασικό σου θέμα φαντάζομαι είναι ο επαρκής αερισμός των συσκευών και άρα κύρια του ενισχυτή.

Όλα εξαρτώνται από το πόσο ζεσταίνεται ο κάθε ενισχυτή. Θα έλεγα ότι είναι το ελάχιστο είναι πέντε εκατοστά για έναν τυπικό ολοκληρωμένο τάξης Β.

Απάντηση: Re: Αποστάσεις συσκευών ήχου

Όλα εξαρτώνται από το πόσο ζεσταίνεται ο κάθε ενισχυτή. Θα έλεγα ότι είναι το ελάχιστο είναι πέντε εκατοστά για έναν τυπικό ολοκληρωμένο τάξης Β.

Τυπικος ολοκληρωμενος Α/Β NAD

Re: Απάντηση: Re: Αποστάσεις συσκευών ήχου

Τυπικος ολοκληρωμενος Α/Β NAD

Συνήθως στις οδηγίες λένε τις ελάχιστες αποστάσεις για την τοποθέτηση. Αν δεν τις έχεις μπορείς να τις κατεβάσεις από το site της NAD.

Last edited:
Καλημερα, οι οδηγιες λενε 50cm up-10cm left/rihgt νομιζω πως ειναι τυπογραφικο λαθος. Εγω επειδη φοβηθηκα (ειναι καινουρια ολα) τα εχω απλωσει σαν τραχανα, το <<ρακ>> ειναι κλειστου τυπου (ανοιγμα εμπρος και πισω) και οι αποστασεις για τον ενισχητη οι μεγιστες εαν τοποθετηθη μεσα εινα 20 εκ. επανω 1εκ. δ/α. οι γριλιες που εχει ειναι παντου, επανω/κατω(ολο το σασι περιπου + ψυκτρα) και δ/α στις πλευρες.

Re: Απάντηση: Αποστάσεις συσκευών ήχου

Καλημερα, οι οδηγιες λενε 50cm up-10cm left/rihgt νομιζω πως ειναι τυπογραφικο λαθος. Εγω επειδη φοβηθηκα (ειναι καινουρια ολα) τα εχω απλωσει σαν τραχανα, το <<ρακ>> ειναι κλειστου τυπου (ανοιγμα εμπρος και πισω) και οι αποστασεις για τον ενισχητη οι μεγιστες εαν τοποθετηθη μεσα εινα 20 εκ. επανω 1εκ. δ/α. οι γριλιες που εχει ειναι παντου, επανω/κατω(ολο το σασι περιπου + ψυκτρα) και δ/α στις πλευρες.

Δε νομίζω να είναι τυπογραφικό λάθος...

Αυτοί βάζουν μια απόσταση ασφαλείας, φαντάζομαι για να μπορεί να λειτουργήσει ο ενισχυτής πολλές ώρες και σε μεγάλες εντάσεις χωρίς προβλήματα. Αν εσύ κάνεις χαλαρή χρήση τον ελέγχεις και δεν τον αφήνεις να ζεσταίνεται πολύ, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα. Το 1 εκ δεξιά - αριστερά είναι λίγο πάντως κατά την γνώμη μου και θα είναι ακόμα λιγότερο το καλοκαίρι με τη ζέστη.

Για να καταλάβεις, εγώ έχω ένα έπιπλο τηλεόρασης και συγκεκριμένα αυτό:
http://www.munari.it/home.asp?lnk=52&rsc=g&ln=&idart=267

Έχω βάλει τα παιχνιδάκια μου λοιπόν στα ράφια που έχει, αλλά αν προσέξεις τα μηχανίματα ενω είναι ανοιχτά από τη μια πλευρά, η άλλη πλευρά τους, λόγο του κεντρικού ντουλαπιού, έχει πολύ μικρή απόσταση από το ξύλο (ή ότι άλλο είναι αυτό το υλικό). Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ενισχυτής ζεστένεται πολύ περισσότερο από τη πλευρά που έχει μικρή απόσταση (τα υπόλοιπα δεν έχουν πρόβλημα γιατί οι θερμοκρασίες τους είναι πολύ μικρότερες). Πρόβλημα δεν έχει βεβαίως, γιατί αερίζεται επαρκέστατα, αλλά ίσως να είχε αν ήταν κλειστός από όλες τις πλευρές....

Last edited:
εγω εχω ενα C325BEE ο οποιος χωραει ακριβως στο επιπλο με μονο 5 εκατοστα μαξιμουμ κενο απο πανω για να αεριζεται. Δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα

Μισό μέτρο είναι πάρα πολύ. Ακόμα και στον Parasound 10 10 πόντους έχω (αν και το ρακ είναι ανοιχτό στα πλάγια). Νομίζω ότι με 10 πόντους γύρω-γύρω θα είσαι εντάξει.

Νομίζω πως οι NAD έχουν και κύκλωμα προστασίας που διακόπτει την λειτουργία σε περίπτωση υπερθέρμανσης, λάθος κάνω?

εγω εχω ενα C325BEE ο οποιος χωραει ακριβως στο επιπλο με μονο 5 εκατοστα μαξιμουμ κενο απο πανω για να αεριζεται. Δεν ειχα ποτε κανενα προβλημα

Παντελη ισως θυμασαι το ρακ μου, εαν αφησω 1εκ δεξια /αριστερα(αναγκαστηκα) και περιπου 20-25 επανω θα ειναι Ο.Κ με χαμηλες-μετριες εντασεις (παρα τεταρτο εως πριν απο την μεση το βολιουμ)

Παντελη ισως θυμασαι το ρακ μου, εαν αφησω 1εκ δεξια /αριστερα(αναγκαστηκα) και περιπου 20-25 επανω θα ειναι Ο.Κ με χαμηλες-μετριες εντασεις (παρα τεταρτο εως πριν απο την μεση το βολιουμ)

και πολυς ειναι ο χωρος που λες να του αφησεις. Δεν ειναι τοσο τραγικα τα πραγματα με τις θερμοκρασιες του ενισχυτη. Δεν θα υπαρξει προβλημα ουτε σε υψηλες εντασεις.

Ενταξη προς το παρον,μετα το Πασχα θα κανω παλι τις αλλαγες που ισως αλλαξω και κανενα καλωδιο οποτε θα τα κανω ολα μαζι.