Αποσυνχρονισμένος ήχος με εικόνα σε 1080ρ

dkazaz

Senior Member
15 August 2007
306
Athens
Καλημέρα σε όλους. ´Εχω στήσει ένα καινούργιο desktop αρκετά καλών προδιαγραφών:
- Intel Quad 9300 (2.5GHz)
- Asus P5Q Deluxe (Intel p45 express)
- 4 GB DDR2 1066MHz
- Saphire Radeon 3650 512MB GDDR3
- WD Raptor 74GB + Seagate 500GB
- Vista x64
- Vista 64bit codec pack (ffdshow 64-bit etc).
- Media Player Classic Home Cinema 64-bit

Όλα μου τα video παίζουν άψογα, αλλά για να δοκιμάσω τις δυνατότητες του μηχανήματος, κατέβασα το γνωστό κλιπάκι MKV ''eternal sunshine of the spotless mind'' που έχει κυκλοφορίσει αρκετά στο φόρουμ σαν καλό τεστ του 1080ρ playback.

Η εικόνα είναι άψογη και μιάζει να παίζει ομαλά (χωρίς σπασίματα) αλλά παίζει αργά εν συγκρίση με τον ήχο.

Το CPU utilization δεν ξεπερνά το 40% και σε κάθε πυρήνα μεταβάλεται απο 25-40% το πολύ.

Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί δεν παίζει σωστά; Μήπως φταίνε οι ρυθμίσεις μου στο ffdshow; Απενεργοποίησα το postprocessing χωρίς αποτέλεσμα...

Δε νομίζω πως έχει σχέση, το πρόβλημα μου δεν μιάζει να είναι η επιλoγή codec.

Θα ήταν ιδεώδες, γιατί έχω αγορασμένο το CoreAVC Pro και το χρησιμοποιώ στο HTPC μου, αλλά μονο 64-bit codecs δουλεύουν στα Vista 64. Πάλι όμως με αυτό το hardware και το χαμηλό cpu use δεν θα έπρεπε να έχει πρόβλημα.

Ελπίζω κάποιος να μπορεί να με συμβουλέψει για το τι φταίει...

Για να απαντήσω στην πρώτη σου ερώτηση, νομίζω πως ναι, γιατί βλέπω δραστηριότητα σε όλους τους πυρήνες αν και διαφέρει από 10-20% έως 50-60% από τον ένα στον άλλο. Δεν ξέρω πώς να το δω μέσα στο ffdshow, γιατί δεν βρίσκω καμιά ρύθμιση για επεξεργαστές.
Έχω ακούσει όμως ότι το 64-bit ffdshow βλέπει πολλαπλούς επεξεργαστές, άρα γιατί όχι και πυρήνες;

Τώρα έκανα μερικά ακόμα τεστ και ανακάλυψε νέα στοιχεία:

1) Όλα το MKV παίζουν μέτρια με τους 64-bit players (wmp64, mpchc64) αλλά με τους 32μπιτους παίζουν καλύτερα, έως τέλεια. Δοκίμασα το mpc 6.4.90 και τον 32μπιτό WMP και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιάκά.
Όλα τα HD παίζανε καλά στον WMP32 και άψογα στον MPC, ακόμα και το ''eternal sunshine of the spotless mind'' που είναι αρκετά ζόρικο και χωρίς μεγάλο βάρος στο CPU.

2) Κάτι που ίσως κάνει διαφορά είναι το ότι αν κατάλαβα σωστά, τα 32bit players χρησιμοποιούν το AC3filter για audio decoding (το έχω ρυθμίσει να παίζει σε όλα τα format). Τα 64μπιτα αντίστοιχα τους για κάποιο λόγο χρησιμοποιούντο ffdshow audio decoder που προσωπικά συχαίνομαι αλλά τι να κάνεις;

3) Παρατήρησα ότι στα 32bit players, οι υπότιτλοι (μέσω Direct VobSub/VS filter) παίζουν νωρίτερα από τo video/audio ενώ ξέρω ότι ήταν συγχρονισμένοι... Μήπως αυτό σημαίνει ότι το video παίζει με λάθος frame rate?

Θα το ψάξω περισσότερο το βράδυ, εν το μεταξύ, ότι συμβουλές έχετε να μου δώσετε, ειδικά για ffdshow και 64-bit codecs/players, θα σας είμαι ευγνώμων.

Με επαρκώς ισχυρό pc (αν και όχι τοσο όσο το δικό σου) έχω τα ίδια προβλήματα. Η σύνθεσή μου είναι:
core duo 8400,
2GB,
Asus P5Q (intel p45),
Saphire 4850,
vista 32bit.

Δεν έχω ασχοληθεί με ffd και τις ταινίες τις παίζω με kmultimedia player ή με τον media player classic που βρίσκεται εντός του cccp codec pack. Παρακολουθώ την συζήτησή σας και αναρωτιέμαι τί μπορεί να φταίει και σε μενα και είναι ασυγχρόνιστα μονο τα 1080?

Είμαι πλέον σχεδόν σίγουρος ότι είναι πρόβλημα τού ffdshow, αφού εκτός Media center τα κλιπάκια παίζουν καλά, με άλους decoders.

Αφού έχεις και εσύ το πρόβλημα σε περιβάλλον 32bit, ίσως να μπορούμε να το διορθώσουμε με τους οδηγούς για ρτυθμίσεις του ffdshow που υπάρχουν σε αυτές τις σελίδες (όπως και σε άλλες). Το έχεις δοκιμάσει? Εγώ θα το κάνω αύριο...

Αυτό που έκανα ήταν τελικά απλό. Απεγκατέστησα drivers καρτας γραφικών, cccp και kmplayer και εγκατεστησα τους νέους drivers απο την ΑΤΙ το ac3codec και μετά ξανά kmplayer. Δουλευει χωρίς προβλημα πλεον...

Εγώ βρήκα ότι μάλλον έφτεγε το colorspace conversion του ffdshow. Το ρύθμισα σε output YV12 και το πρόβλημα έφυγε αν και το playback ακόμα δεν είναι τέλειο.
Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό είναι 'σπασμένο' στο ffdshow αφού αποσυγχρόνιζε χωρίς να ανεβάσει το CPU.