Αποθήκευση αρχείων βιντεοκαμερών HD

macgyvergr

Established Member
17 January 2007
231
Μια κάμερα HD βγάζει αρχείο περίπου 10gb/ώρα (μπορεί και μεγαλύτερο)
Αν πχ θελει κάποιος να έχει 1,5 ώρα σημαίνει 15gb

Η σχεδόν ρητορική ερώτηση:
Που αρχειοθετεί κανείς τόσο μεγάλα αρχεία;
Σε σκληρό δίσκο; (δεν αποτελεί λύση γιατί υπόκειται σε αμέτρητους κινδύνους καταστροφής, είναι ακριβή λύση και απαιτεί Η/Υ)
Σε blue-ray; (πιθανή λύση, πολύ ακριβή, απαιτεί αντιγραφικό, H/Y και player)
Σε μνήμες ; (ίδια σχεδόν προβλήματα με το σκληρό δίσκο)
Σε DVD; (τέλεια λύση, φθηνή, ανθεκτικό μέσο, συμβατό με τα "πάντα" πλεον αλλά......χρειάζεται μετατροπή σε χαμηλότερη ανάλυση ώστε τα 15 να γίνουν 4,7 gb)

Η πραγματική ερώτηση:
Τι γίνεται βρε παιδιά, αγοράζουμε κάτι καλό (HD) για να μην μπορούμε να είμαστε συμβατοί ή πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά για συνοδά μηχανήματα και blue-ray δίσκους; (θυμίζω οτι οι περισσότερες τηλεοράσεις μας πλεον είναι τουλάχιστον hd-ready)
Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα να έχεις HD κάμερα και να φτιάχνεις DVD από το έχεις SD κάμερα για τον ίδιο λόγο;
(μάλιστα διαβάζω σε forum οτι για να εξασφαλίσεις λήψεις κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να πας σε ακριβή κατηγορία HD ώστε η ποιότητα να είναι συγκρίσιμη με SD)

Τι λέτε εσείς για αυτό;
Ισχύουν αυτά;
Γιατί αγοράζει κανείς HD κάμερα; Για μελλοντική χρήση; Επειδή ήδη έχει μόνο HD εξοπλισμό;

Απο τα λιγα που γνωριζω πρεπει να εχεις τα εξης:
1) προγραμμα επεξεργασιας και εγγραφης σε blu-ray
2) Blu-ray recorder η εσωτερικο η εξωτερικο σε pc
3) αρκετα δυνατο pc
4) δισκακια blu ray
5) blu-ray player κατα προτιμηση επιτραπεζιο
6) βιντεοκαμερα hd η φωτογραφικη μηχανη
και καποιες εστω και λιγες γνωσεις....

Last edited:
μονταρεις αυτα που θες και οι 2 ανουσιες ωρες γινονται 10-15 λεπτα σωστου βιντεο. Μετα δεν εχεις προβλημα που θα τα αποθηκευσεις... Τα υπολοιπα τα σβηνεις....

Μια κάμερα HD βγάζει αρχείο περίπου 10gb/ώρα (μπορεί και μεγαλύτερο)
Αν πχ θελει κάποιος να έχει 1,5 ώρα σημαίνει 15gb

Η σχεδόν ρητορική ερώτηση:
Που αρχειοθετεί κανείς τόσο μεγάλα αρχεία;
Σε σκληρό δίσκο; (δεν αποτελεί λύση γιατί υπόκειται σε αμέτρητους κινδύνους καταστροφής, είναι ακριβή λύση και απαιτεί Η/Υ)
Σε blue-ray; (πιθανή λύση, πολύ ακριβή, απαιτεί αντιγραφικό, H/Y και player)
Σε μνήμες ; (ίδια σχεδόν προβλήματα με το σκληρό δίσκο)
Σε DVD; (τέλεια λύση, φθηνή, ανθεκτικό μέσο, συμβατό με τα "πάντα" πλεον αλλά......χρειάζεται μετατροπή σε χαμηλότερη ανάλυση ώστε τα 15 να γίνουν 4,7 gb)

Η πραγματική ερώτηση:
Τι γίνεται βρε παιδιά, αγοράζουμε κάτι καλό (HD) για να μην μπορούμε να είμαστε συμβατοί ή πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά για συνοδά μηχανήματα και blue-ray δίσκους; (θυμίζω οτι οι περισσότερες τηλεοράσεις μας πλεον είναι τουλάχιστον hd-ready)
Υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα να έχεις HD κάμερα και να φτιάχνεις DVD από το έχεις SD κάμερα για τον ίδιο λόγο;
(μάλιστα διαβάζω σε forum οτι για να εξασφαλίσεις λήψεις κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να πας σε ακριβή κατηγορία HD ώστε η ποιότητα να είναι συγκρίσιμη με SD)

Τι λέτε εσείς για αυτό;
Ισχύουν αυτά;
Γιατί αγοράζει κανείς HD κάμερα; Για μελλοντική χρήση; Επειδή ήδη έχει μόνο HD εξοπλισμό;

Το ερώτημά σου ενώ αρχικώς ταιριάζει με τον τίτλο του thread τελικά καταλήγει στο ερώτημα HD or not HD, πράγμα που σημαίνει πως έχεις ήδη σοβαρές αμφιβολίες για το αν χρειάζεσαι HD!

Επίσης δείχνεις να έχεις καταλήξει πως το DVD αποτελεί τη βέλτιστη λύση για αποθήκευση αρχείων video σε σύγκριση με όλα τα άλλα μέσα. Μάλιστα η άποψη αυτή ενισχύει και την αμφιβολία σου για τα συγκριτικά ή όχι προτερήματα του HD έναντι του SD!

Νομίζω πάντως πως πρώτα πρέπει να πάρεις απάντηση στο αν χρειάζεσαι HD ή όχι και μετά να κατευθυνθείς στο επόμενο ερώτημα (σε τι μέσο αποθηκεύουμε) Το αν χρειάζεσαι μάλιστα HD μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις σε σχέση πάντα με τις ποιοτικές απαιτήσεις και την οικονομική σου κατάσταση!

Αν τελικά καταλήξεις σε HD νομίζω πως σε όποιο μέσο και να επιλέξεις, θα βρεις στο κάθε ένα συγκριτικά πλεονεκτήματα και μοιονεκτήματα!

Για παράδειγμα το DVD δεν το συζητάμε καν για HD όταν κάνουμε μετατροπή των αρχείων μας. To χρησιμοποιούμε μόνο όταν αποθηκεύουμε αρχεία < της χωρητικότητας του εκάστοτε DVD5 ή DVD9 χρησιμοποιούμε. Το κόστος των DVD είναι πραγματικά ελάχιστο.

Το BR είναι μια δοκιμασμένη λύση αλλά όταν πραγματοποιούμε μετατροπή, έστω χωρίς απώλεια στην ανάλυση, μπλέκουμε με προγράμματα και ρυθμίσεις ενώ επιπλέον απαιτείται και η ύπαρξη BR player για να τα δούμε ή έστω κατάλληλου media player. Το κόστος είναι σοβαρό όχι μόνο για τον εξοπλισμό αλλά και για κάθε δισκάκι.

Η κάρτα μνήμης είναι ακόμη εκτός συζήτησης λόγο μεγέθους και κόστους.

Ο σκληρός δίσκος είναι κατά την άποψή μου η πιο ισορροπημένη λύση.
Μεγάλος χώρος χωρίς περιορισμούς, γρήγορη αντιγραφή και μεγάλη πρακτικότητα και ευχρηστία. Πολύ καλός λόγος μέγεθος/τιμής.
Με 65-70 το Tb είναι πραγματικά μια καλή λύση!

Όπως ίσως πρόσεξες δεν αναφέρθηκα στην ασφάλεια των δεδομένων των παραπάνω λύσεων γιατί τελικά κανένα δεν εξασφαλίζει κάτι τέτοιο από μόνο του! Απαιτείται απαραιτήτως η ύπαρξη 2 ή περισσότερων αντιγράφων ασφαλείας για κάθε ένα από τα μέσα που έχουμε επιλέξει.

Τα ερωτήματά μου προέκυψαν αφού είχα καταλήξει-ψάχνοντας για κάμερα- οτι πρέπει να πάω σε κάμερα HD και όχι SD με δεδομένο οτι υπάρχει τηλεόραση HD και απο δω και μπρος τα παντα οδηγούνται σε HD.
Δεν έχω BDplayer ουτε είναι σε άμεση προτεραιότητα.
HD περιεχόμενο βλέπω από mediaplayer και από PC και τα δύο συνδεδεμένα στην TV.
Επίσης λόγω του επαγγέλματος μου (πληροφορικός) είμαι εξοικειώμενος με προγράμματα και μετατροπές.
Διαπιστώνω όμως οτι αντί τα πράγματα να γίνονται ευκολότερα, γίνονται πλεον πιο σύνθετα.
Επίσης διαπιστώνω ένα κενό : HD τηλεοράσεις για όλους, HD κάμερες προσιτές (αν όχι για όλους), αλλά...αποθήκευση για λίγους.

Σωστά τα λες φίλε xamurabi!
Τελικά, αν θέλω να έχω κάτι HD εκτός σκληρού δίσκου σημαίνει blueray με ότι περιορισμούς (κόστος-συμβατότητα) έχει αυτό.
Και δεν μπορώ να παραβλέψω το οτι ο σκληρός δίσκος ειναι το χειρότερο μέσο σε θεμα ασφάλειας: πχ αστοχία υλικού, καταστροφή λόγω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, λόγω υπερτάσεων, χτυπημάτων-πτώσεων, απώλεια λόγω κλοπής.
Ενώ αντίθετα με καλή φύλαξη μακρυά από τον ήλιο, ειναι μακράν πιο ασφαλή τα dvd ή BD

thx!

Σωστά τα λες φίλε xamurabi!
Τελικά, αν θέλω να έχω κάτι HD εκτός σκληρού δίσκου σημαίνει blueray με ότι περιορισμούς (κόστος-συμβατότητα) έχει αυτό.
Και δεν μπορώ να παραβλέψω το οτι ο σκληρός δίσκος ειναι το χειρότερο μέσο σε θεμα ασφάλειας: πχ αστοχία υλικού, καταστροφή λόγω ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, λόγω υπερτάσεων, χτυπημάτων-πτώσεων, απώλεια λόγω κλοπής.
Ενώ αντίθετα με καλή φύλαξη μακρυά από τον ήλιο, ειναι μακράν πιο ασφαλή τα dvd ή BD

thx!

Δε θέλω να σου ανάψω φυτίλια αλλά έχω ακόμα νωπή την τραυματική εμπειρία της απώλειας 2 αντιγράφων ασφαλείας σε DVD πολλών αναντικατάστατων φωτογραφιών! Για να καταλάβεις αφού τα αντέγραψα τα διάβασα στο drive με επιτυχία και τα "εθαψα" σε ένα ντουλάπι για 1,5 χρόνο. Όταν χρειάστηκε να ανατρέξω σε αυτά τα DVD ήταν αδύνατο να διαβαστούν και τα δύο!!! Βλέπεις είχα την ατυχία να αντιγράψω σε προβληματική παρτίδα και τα δύο DVD. Από τότε έχω στραφεί στους δίσκους. Ένα RAID1 με δύο δίσκους για αρχική αποθήκευση και δύο επιπλέον δίσκους για backup. Κάθε δίσκος σε διαφορετικό σημείο (σπίτι, γραφείο, ντουλάπι) και πλέν κοιμάμαι πιο ήσυχος! (Λέμε τώρα!!!)

Ακριβώς το ίδιο έπαθα πριν 2-3 χρόνια, με τουλάχιστον 30 DVDs με
παιχνίδια (ποδόσφαιρο). Από τότε, RAID5 και τίποτα άλλο.

Πριν απο δυο χρονια ειχα ενα εξωτερικο σκληρο δισκο Samsung 1.5 Tb. Ολα καλα μεχρι που σκονταψα στο καλωδιο και τον πεταξα κατω. Ετσι απλα. Ευτυχως, καπως, με ειδικο προγραμμα, ανεκτισα τα περισσοτερα αρχεια/φωτογραφιες.

Απο τοτε, μονο shock proof USB σκληρους χρησιμοποιω. Κατι σαν το SH93 A-DATA σε 500/650κβ.