Apple G5 2.5 vs MacPro 8 Cores ή MacBook Pro?

andreas73

Established Member
21 December 2006
130
Αθήνα
Έχω ένα G5 2.5 με 8GB μνήμη, 6800 Ultra, 2X750 σκληρούς, Airport και εσωτερικό Blutooth. Σκέφτομαι την αγορά ενός καινούργιου Mac. Με το G5 είμαι πολύ ευχαριστημένος και είναι πολύ γρήγορο μηχάνημα, ειδικά στις εφαρμογές που το χρειάζομαι (CS3, Quark 7). Επίσης τρέχει Classic, που δυστυχώς το χρειάζομαι ακόμα, λόγω Quark 4.11 (δίνω ακόμα ανοιχτά αρχεία). Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αξίζει να το αλλάξω με ένα MacPro 8 cores. Θα έχει τόσο μεγάλη διαφορά στην ταχύτητα; ή καλύτερα με τα μισά χρήματα από όσα θα έδινα για το MacPro (μιλάμε για πάνω από 4.000+το μηχάνημα που έχω ήδη) να πάρω ένα MacBook Pro που θα μπορεί να συνδεθεί και με την 30άρα μου;

Αγαπητέ φίλε το θέμα είναι υποκειμενικό και εξαρτάται από τις ανάγκες σου. Από την στιγμή που είσαι ευχαριστημένος με το μηχάνημα που έχεις και κάνεις όπως λές και ο ίδιος γρήγορα την δουλειά σου, δεν βλέπω το λόγο αναβάθμισης στον οκταπύρηνο Mac Pro. Σίγουρα η ταχύτητα θα είναι βελτιωμένη αίσθητα, ιδιαίτερα στο CS3 (Quark δεν έχω δουλέψει) αλλά πρέπει να αναλογιστείς αν η επένδυση των 4.000 και πλεόν ευρώ, αξίζει. Αυτό που μπορώ να σου πω συγκριτικά είναι πως το CS3 κάνει 15 δευτερόλεπτα για να ανοίξει στον iMac G5 2.0 και 5 δευτρλ. στο MacBook. Από κεί και πέρα αντιλαμβάνεσαι τις διαφορές στους χρόνους με φίλτρα, effects κ.ο.κ. Σίγουρα το Mac Pro είναι η κορυφή αλλά πρέπει να αναρωτηθείς αν με την χρήση που κάνεις σου χρειάζεται η παραπάνω ταχύτητα. Ενας άλλος παράγοντας είναι αν χρειάζεται να τρέξεις windows, όπου ο νέος Mac Pro σου δίνει αυτή την δυνατότητα αλλά δεν είναι απαραίτητος ο 8-core.

Οσον αφορά το MacBook Pro, σαφώς αποτελεί μια αναβάθμιση ώς προς τον G5 σου αλλά η επιλογή φορητού είναι σοφή αν, η πρώτη σου ανάγκη είναι η φορητότητα. Δεν μου λέει τίποτα η επιλογή ενός φορητού όταν κάνεις την δουλειά σου καλύτερα με desktop, και στα προγράμματα που γράφεις πως χρησιμοποιείς, θεωρώ ότι εξυπηρετεί το κλάσσικο πληκτρολόγιο και ποντίκι μπροστά από μια οθόνη.

Γενικοτερα πιστευω οτι το λαπτοπ ειναι ενα εργαλειο για πολυ συγκεκριμενες δουλειες. Επειδη ακριβως ικανοποιει την αναγκη της φορητοτητας, οι υπολοιπες επιδοσεις ειναι κατα κανονα υποδεεστερες απο ενα desktop, ενω η τιμη σε σχεση με τις επιδοσεις του ειναι κατα κανονα τσιμπημενη. Στη θεση σου για τις εφαρμογες που δουλευεις θα προτιμουσα ενα desktop.
Οσο για τον 8core... δεν ξερω κατα ποσο τα εξτρα προτερηματα του υποστηριζονται αυτη τη στιγμη απο τις εφαρμογες που λες, ωστε να πιασουν τοπο τα - ΠΟΛΛΑ- χρηματα που ζηταει. Μαλλον η καλυτερη λυση θα ηταν να μεινεις στο αξιοπρεπεστατο μηχανημα σου και να περιμενεις μεχρι ολες οι εφαρμογες να αξιοποιουν στο επακρο τους 8 πυρηνες, και να χαρεις τα λεφτα που θα δωσεις.

Ο 8πύρηνινος Mac είναι ένα απίστευτο εργαλείο, που όμως θα χρειαστεί να περιμένουμε το Leopard για να αρχίσει να ξεδιπλώνει πλήρως τις αρετές του.
Αυτήν την στιγμή δυστηχώς οι παρούσες εφαρμογές, με εξαίρεση το video rendering δεν τον εκμεταλεύονται πλήρως.
Τα παραπάνω σε συνδιασμό με την υποστήριξη classic που χρειάζεσαι μάλλον οδηγεί στην λύση που αναφέρεις, να αγοράσεις δηλαδή ένα macbook pro.Όπου θα έχεις και ένα φορητό για να δεις και την ταχύτητα σε intel-based mac και αργότερα σε κάνα χρόνο κάνεις την μετάβαση σε mac pro (αν μεχρι τότε μετατρέψεις τις παλιές σου δουλιές) και όχι απαραίτητα σε 8-core.

Last edited:
Ευχαριστώ όλους για την βοήθεια. Βασικά σκέφτομαι το MacBook Pro και λόγω φορητότητας (πολλά Σαββατοκύριακα που έχω δουλειά στο σπίτι σε Quark 7.2 θα μπορούσα να την κάνω στο εξοχικό). Έπειτα σκέφτομαι ότι το G5, όπως είναι φορτωμένο, δύσκολα θα μπορέσω να το πουλήσω σε καλή τιμη (δεν θέλω να το σκοτώσω). Τέλος θα ήθελα να τρέχω και windows για διάφορες αναβαθμίσεις σε δέκτες, Nokia Phones κ.α.) και το laptop θα με βόλευε, καθώς επίσης και το ότι να έχεις δύο υπολογιστές είναι καλύτερα από έναν σε περίπτωση βλάβης...

Υ.Γ.: Tα 2.5 giga υπολογιστικής ισχύος του G5 σε σχέση με τα 3.0 του MacPro σε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιούν όλους τους πυρήνες φαντάζομαι ότι δεν θα έχει μεγάλη διαφορά σε πραγματικούς χρόνους -πχ φίλτρα photoshop. Μέχρι στιγμής η μόνη εφαρμογή που θα χρησιμοποιεί όλους τους πυρήνες και την διαθέσιμη μνήμη είναι το After Effects CS3. Το Leopard νομίζω θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην κάρτα γραφικών, λόγω core image

Last edited:
Με τα καινούργια δεδομένα που μας παραθέτεις εκτιμώ πως η σωστή επιλογή θα ήταν όντως το MacBook Pro και μάλιστα για την δική σου περίπτωση, το 17άρι.