Αψεγάδιαστη, stutter-free αναπαραγωγή mkv;

scooterlord

Established Member
9 December 2007
236
Καλησπέρα σε όλους και καλά Χριστούγεννα.

Εδώ και καιρό αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα, ποτέ δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία.. μέχρι σήμερα που μου μπήκε στο μυαλό και αγανάκτησα, οπότε νά'μαι εδώ στο φόρουμ να ζητάω βοήθεια, αφού έφαγα ένα κάρο χρόνο για να λύσω το πρόβλημα μόνος μου.

Το hardware έχει ως εξής: cpu i7/960, 12gb ram, nvidia 670 gtx, onkyo sr 608, lg 55lm760s.

Software: παίζω συνήθως με pot player η media player classic - και στους δυο το αποτέλεσμα είναι δυστυχώς το ίδιο.

Το πρόβλημα είναι πως έχω κάποιο micro-stutter που μου χαλάει όλο το playback. Δε γίνεται πάντα στο ίδιο σημείο, και φαίνεται σα να χάνει ενα καρέ ή κατι τέτοιο. Το αποτέλεσμα είναι φρικτό όπως καταλαβαίνετε. Δε γίνεται σε συγκεκριμένες φάσεις, αν και συμβαίνει συνήθως σε γρήγορες σκηνές αλλά πάλι όχι πάντα. Φυσικά αν βάλω την τηλεόραση σε clear plus motion το αποτέλεσμα.. πολλαπλασιάζεται.

Δοκίμασα όλους τους πιθανούς συνδιασμούς codecs, έχω εγκατεστημένους τους Lav codecs. Καταρχήν να τονίσω πως δεν ενεργοποιείται ο Cuvid decoder (για κάποιο λόγο είναι inactive - πουθενά δε βρήκα λύση εκτός κι αν είναι κάποιου είδους bug της nvidia?). Τι ffmpeg, τι lav, τι με dxva, τι χωρίς, ένα και το αυτό. Ο σκληρός δουλεύει χαλαρά και στα σπασίματα αυτά δε φορτώνει anyway.

Υπάρχει κάποιος οδηγός, ή κάποιος που έχει αψεγάδιαστο playback να με κατευθύνει; Ποιες ρυθμίσεις να ψάξω, τι να κάνω; Υποψιάζομαι πως ίσως να έχει να κάνει γενικά με το throttling της cpu ή της gpu? :/

ΕΛΕΟΣ, με τέτοιο μηχάνημα να βλέπω stuttering. Αγανάκτησα ο άνθρωπος! ΚΑΑΑΑΑΑΠΟΤΕ έβαζα ένα reclock και μ'εσωζε. Τώρα; Δε μπορώ να ανεχτώ ούτε ένα καρέ χαμένο. Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας, ελπίζω κάποιος φωτισμένος να μου δώσει τα φώτα του και σόρρυ για τα νεύρα μου, αλλά... όσοι διαβάζετε στην ίδια κατηγορία με μένα είστε, οπότε σίγουρα με δικαιολογείτε!

Απάντηση: Αψεγάδιαστη, stutter-free αναπαραγωγή mkv;; ΈΛΕΟΣ!

Στο κάνει και με άλλες συσκευές? Έχεις δοκιμάσει κάποια άλλη τηλεόραση, μόνιτορ ή προβολέα?

Μέσα από το μενού του lav η CUDA είναι απενεργοποιημένη? Δεν επιλέγεται?

Να πω και κάτι άλλο γενικής φύσης...από την μικρή εμπειρία που έχω με HTPC έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν φταίνε ούτε τα players, ούτε οι codecs ούτε τα αρχεία. Φταίνε αυτά τα τιμημένα τα windows και όλες οι αηδίες που τρέχουν στο background. Μακάρι να βρεθεί ένας χριστιανός να κάνει έναν οδηγό υπεύθυνα με ποιες άχρηστες σαβούρες πρέπει να απενεργοποιηθούν. Φυσικά, κάτι αντιβιωτικά κ.λ.π. φεύγουν πρώτα πρώτα...

Last edited:
Re: Αψεγάδιαστη, stutter-free αναπαραγωγή mkv;; ΈΛΕΟΣ!

To CUDA μπορώ να το επιλέξω απλά από κάτω λέει "active decoder <inactive>". Στο ps3 παίζει αψεγάδιαστα. Τώρα, παίζοντας εδώ και ώρα με τις ρυμίσεις - settings κτλ διαπιστώνω το εξής. Στον MPC υπάρχει το παράθυρο με τα stats (control-j) που σου δείχνει ένα γράφημα σχετικά με το playback. Όπως ήταν λογικό οι κόκκινες και πράσινες κορυφές πεθαίνουν στα spikes. Γυρίζοντας τώρα την τηλεόραση στα 24Hz η κατάσταση είναι κάπως καλύτερη αλλα πάλι κάτι κάνει. Τώρα διαβάζω αυτό το νήμα εδώ http://forums.bakabt.me/index.php?topic=29211.0 το οποίο λέει πως μετά από κάποιο διάστημα η εικόνα αναγκάζεται να χάσει κάποια καρέ για να στρώσει με τον ήχο. Υποψιάζομαι πως είναι θέμα buffering μάλλον αλλά δεν έχω ιδέα πως να το ελέγξω...

...από αυτό που βλέπω, το γράφημα δείχνει δύο γραμμές, μία πράσινη και μία κόκκινη. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς γίνεται αλλά συμβαίνει το εξής. Οι γραμμές ξεκινούν με μια κάποια απόσταση μεταξύ τους και αρχίζουν και συγκλίνουν... μόλις φτάσουν και αγγίξουν η μια την άλλη τότε εμφανίζεται το spike (οπότε εμφανίζεται και το stutter), οι γραμμές αυτές απομακρύνονται και αρχίζουν να συγκλίνουν ξανά μέχρι να φτάσουν να τέμνονται ξανά..

Αυτή τη στιγμή που έχω παγώσει την εικόνα δείχνει frame rate: 23.625 και refresh rate: 24.00029Hz. Refresh rate στο nvidia control panel εχω τα 24, γιατί 23;

Απάντηση: Re: Αψεγάδιαστη, stutter-free αναπαραγωγή mkv;; ΈΛΕΟΣ!

...από αυτό που βλέπω, το γράφημα δείχνει δύο γραμμές, μία πράσινη και μία κόκκινη. Δεν είμαι σίγουρος τι ακριβώς γίνεται αλλά συμβαίνει το εξής. Οι γραμμές ξεκινούν με μια κάποια απόσταση μεταξύ τους και αρχίζουν και συγκλίνουν... μόλις φτάσουν και αγγίξουν η μια την άλλη τότε εμφανίζεται το spike (οπότε εμφανίζεται και το stutter), οι γραμμές αυτές απομακρύνονται και αρχίζουν να συγκλίνουν ξανά μέχρι να φτάσουν να τέμνονται ξανά..

Όταν είσαι κλειδωμένος σωστά, οι δύο γραμμές θα πηγαίνουν απολύτως παράλληλα...αν όχι, θα έχεις πριόνια και spikes.

...θα τρελαθώ. Το έβαλα 23 και δεν κάνει πια τα spikes.. τώρα οι γραμμές ξεκινούν σταθερά κοντά μεταξύ τους και απομακρύνονται. Ενώ στα 24 έβλεπτα χάσιμο καρέ ανά 20 δευτερόλεπτα περίπου τώρα δε βλέπω να χάνει. Τουλάχιστον όχι στο γράφημα γιατί στην εικόνα κάνει κάτι παλαβά. Βέβαια μετά από τόσες ώρες εδώ πανω μπορεί να με γελούν τα μάτια μου!

...απολύτως παράλληλα αλλά σε τί απόσταση; Στα 23 πραγματικά βελτιώνεται η κατάσταση αισθητά. Οι δυο γραμμές τώρα ξεκινούν σε μικρή απόσταση εντός των 2 μπλε γραμμών και απομακρύνονται σταδιακά, τώρα που το άφησα να παίζει κάνα δίλεπτο έχουν ξεπεράσει 2 μπλε γραμμές απόσταση και ΜΟΛΙΣ τώρα ξαναενώθηκαν και άρχισαν το παράλληλο ταξίδι τους. Φυσιολογικό; Το γιατί 23 και όχι 24 όμως μου κάνει μεγάλη εντύπωση

Απάντηση: Re: Αψεγάδιαστη, stutter-free αναπαραγωγή mkv;; ΈΛΕΟΣ!

Αυτή τη στιγμή που έχω παγώσει την εικόνα δείχνει frame rate: 23.625 και refresh rate: 24.00029Hz. Refresh rate στο nvidia control panel εχω τα 24, γιατί 23;

Μη πατάς pause, απλά παρακολούθησε το frame rate...φυσιολογικά πρέπει να παίζει στα 23,976 (το αρχείο).

Για το rr θέλεις 23Hz για να κλειδώσεις στα 23,976 και όχι 24. Το μικρό στάτερινγκ που διαπιστώνεις πιθανότατα γίνεται γι' αυτό το λόγο.

23,971 λέει. Προφανώς αυτό σημαίνουν και οι γραμμές. αυτό το 0.005 που χάνει το συγχρονίζει αφού περάσει ο αντίστοιχος χρόνος ώστε να κάνει σκιπ ένα καρέ. Γιατί όμως δεν παίζει απόλυτα σωστά; έχω v-sync on και accurate v-sync... είτε με, είτε χωρίς το δεύτερο το αποτέλεσμα είναι το ίδιο... Αν βγάλω τελείως το v-sync βλέπω μικρο-spikes, και νομίζω το βλέπω και στην εικόνα.. εσύ τι ρυθμίσεις έχεις; Τι άλλο μπορεί να φταίει; Η βελτίωση είναι αισθητή αλλά αφού έφτασα ως εδώ ας το τελειώσω σωστά μια και καλή!

Γιάννη μου είσαι φοβερός! Δεν ξέρω πως να σ'ευχαριστήσω! Μου είχε φάει τα συκώτια το όλο θέμα. Τώρα λέει πως παίζει 23.975 και refresh rate έχω 23.974?? - 23.975??. Πάλι βλέπω μια απομάκρυνση στις δυο γραμμές, πιο αναιπαίσθητη όμως. Να βγάλω και το vsync μήπως;

Woohoo! Βγάζοντας και το v-sync φαίνεται να δουλεύουν όλα άψογα! Αύριο θα δοκιμάσω να δω τι γίνεται με τα 3d... ευχαριστώ και πάλι!

Last edited:

Αν πείραξες χειροκίνητα και σου δίνει 23,975, αυτό είναι το πραγματικό RR που σου δίνει αυτή τη στιγμή η κάρτα, ας γράφει 23Hz. Αν το παλέψεις λίγο ακόμα, θα δεις ότι θα καρφώσει στα 23,976. Αυτή τη στιγμή, πάντως, πρέπει να είσαι καλά με το κλείδωμα και η κίνησή σου αρκετά σωστή. Αν πειράζοντας λίγο ακόμα βρεις το 23,976, δεν χρειάζεται να κλείσεις το vsync.

Παρακαλώ!! Να 'σαι καλά και χρόνια πολλά!!:smile:

Last edited:

κ.Χατζηγεωργίου μπορώ να πώ πως με εντυπωσίασες για άλλη μιά φορά!Και βρήκες τη λύση απάνω που ετοιμαζόμουν να γράψω στο παληκάρι να πάρει ένα media player να βρεί την υγειά του!:ernaehrung004:

Και επισης να μην περιμενεις την τελεια κινηση, μην ξεχναμε και το telecine judder των 24 καρε.!
Ομως η κινηση πλεον θα πρεπει να ειναι απροβληματιστη.

Απο εκει και περα πας σε SVP frame interpollation στα 60 καρε κινηση π.χ. για αθλητικα δρωμενα περισσοτερο.
(εχεις αρκετα δυνατο pc για αυτο)

Ο Χατζηγεωργιου, βαλές. Δινει λυσεις για ολα. (εκτος για την χτικιαρα ATI μου) :Banane0:

Θενκ γιου παιζάκια!! Γιου αρ βερυ καιντ!!

Νίκο, να πάρει το παλληκάρι και media player!! Πίστευες, όμως, ότι δεν θα υπήρχαν λύσεις και θα αφήναμε κάτι γάτους ν' αλωνίζουν εδώ μέσα με τα πλειεράκια τους??:Banane0:

Γιωργο καλημέρα και χρόνια πολλά. Χαίρομαι που είσαι κι εσύ πρωινός τύπος σαν κι εμένα. Δε μου λες, μια που με βοήθησες με αυτό προφανώς θα ξέρεις να με βοηθήσεις και σε άλλα δύο θεματάκια που έχω.

α) Πως μπορώ να ρυθμίσω αντίστοιχα με τον mp και τον pot player? Ψάχνω να βρω κάποιου είδους γράφημα, αλλά δε βρίσκω κάτι για να ελέγξω την ομαλότητά του, αν και νομίζω πως κάπου χάνει.
β) (σημαντικότερο). στα 24Hz και στα top-bottom 3d μου βγάζει μια γραμμή που φαίνεται σα να είναι το πάνω μέρος της κάτω εικόνας. Ξέρω πως στο bluray 3d υπάρχουν κάπου 40px κενό ανάμεσα στις δύο εικόνες, αλλά αυτό δεν ισχύει για τα mkv. Καμιά ιδέα πως να το διορθώσω αυτό;

Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σου (ή για όποιον άλλο ασχοληθεί τελοσπάντων!)

Καλημέρα και συγγνώμη για το όνομα, νωρίς και ταλαιπωρημένος βλέπεις! αχα

α) βλέπω η με evr ή με vmr9 renderless

β) Χτες άλλες 5 ώρες παιδευόμουν μέχρι τα χαράματα. Αφού τόσο καιρό το είχα καθυστερήσει είπα να ασχοληθώ να τα τελειώσω όλα μια και καλή. Να υποθέσω ότι δεν ξέρεις δηλαδή, ας ελπίσω ότι κάποιος άλλος ξέρει.

Σημασία έχει πως η τηλεόρασή μου βγάζει άλλες ρυθμίσεις στα 60hz και άλλες στα 24hz, οπότε υποθέτω ότι στα 24 περιμένει να δει bluray 3d, που φαντάζομαι ότι στα over-under θα υπάρχει οπωσδήποτε το active blanking και μου το χαλάει όλο. Έψαξα παντού στις ρυθμίσεις της τηλεόρασης και της κάρτας γραφικών για κάποιου είδους ρύθμιση ή για scaling, αλλά δε βρήκα απολύτως τίποτα... Έχω σκάσει! Βρήκα επιτέλους πως παίζει stutter-free (και οι δοκιμές στο 3d με clear plus ειναι ΦΟΒΕΡΕΣ...) κι έχω τη βλακεία κάτω. Εδώ να πω γενικά πως στο 3d-off το desktop φαίνεται σωστά στο πλαίσιο της οθονης, χαλάει μόνο στο 3d.

Να σημειώσω πως με τις ρυθμίσεις που έδωσες χτες, αν βάλω στο nvidia panel > custom resolution και πειράξω τις γραμμές και τα hz, αν βάλω επάνω 23hz η τηλεόραση τρεμοπαίζει, όχι απαλά, σαν tearing, αλλά δοκιμή στο 3d ΔΕΝ έχει αυτό το overlapping κάτω. Στα 24hz παίζει κανονικά και ομαλά με την ιδιαιτερότητα αυτή κάτω.

Αυτό που μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι ότι δε μπορώ να βρω σχετικές πληροφορίες ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού στο Internet, δηλαδή ο μόνος με αυτό το θέμα είμαι; Να τονίσω πως ακολούθησα και τις συμβουλές ενός άλλου παιδιού σε άλλο νήμα αυτού του φόρουμ, για αλλαγή ονόματος της θύρας αλλά τίποτα.. τζίφος και πάλι.