Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Established Member
21 May 2010
139
Γεια χαρα κ καλος σας βρηκα.
Θελω εδω κ καιρο να φτιαξω εναν ενισχυτη,βεβαια δεν εχω κ πολλες γνωσεις κ εδω ειναι που θελω την βοηθεια σας!Εχω βρει ενα σχεδιο μαζι με το τροφοδοτικο του κ λεω να ακολουθησω αυτο.Ο ενισχυτης ειναι push pull 2Χ25 watt.
Το τροφοδοτικο θελει αυξηση τασης κατα 10 volt,γιατι ειναι απο πιο παλιο μοντελο.Θα ηθελα να μου πειτε:
1)Τι μετασχηματιστες χρειαζομαι για την εξοδο και την τροφοδοσια,ποσα watt,απο που θα τους προμηθευτω κ αν εχετε να μου προτινετε καποιους.
(της τροφοδοσιας θα πρεπει να ειναι τορροηδης η οχι απαραιτητα;Γιατι δεν με βολευει στην ολη κατασκευει σαν σχημα)
2)Απο λαμπες τι προτινετε σε οικονομικες;Aπο ποιον να τις προμηθευτω;
(εχω βρει καποιες shuguang στο ebay σε καλη τιμη και ειχα δει και καλα αποτελεσματα σε ενα συγκριτικο με αλλες του ιδιου τυπου.Αξιζουν;)
3)Καθε παρατητηση ειναι δεκτη για την κατασκευη κ το σχεδιο..

Attachments

• ai500-pa.jpg
    ai500-pa.jpg
    45.7 KB · Views: 197
  • ai500-89-4.jpg
    ai500-89-4.jpg
    61.9 KB · Views: 157
Καλωσηρθες φιλε! Κ γω αυτες τις μερες ξεκινησα εναν λαμπατο αλλα μικρουλη,περιπου 2x4.5watt single ended.. Βασικα χωρις να μαι ο ειδημονας μηπως ειναι καλυτερα να φτιαχνες κατι μικροτερης ισχυος κ ευκολοτερης υλοποιησης; Κ σα κοστος αν το δεις, δυο ΜΣ εξοδου 30watt θα το χουν το 100αρικο ο ενας..
Υπαρχουν παντως εδω παιδια με μπολικες γνωσεις να σε βοηθησουν οτι κ αν φτιαξεις.

Αν και δεν ειμαι της αποψης του συγκεκριμενου πακετου πoυ δειχνεις στο σχεδιο
με τις EL 34 αν και ειναι ιδιες με τις 6L6

Θα σου προτεινα στο Google υπαρχουν πιο ολοκληρωμενα σχεδια
με το τροφοδοτικο του και ολα κομπλε
ωστε να σε βοηθησει να κανεις το ξεκινημα για την ολοκληρωση του
ενισχυτη που επιθυμεις
Επισης για προενισχυση θα μπορουσες να συνδιασεις π.χ τα MPSA42
τα οποια ειναι High Voltage Amplifier

Αλλα οπως και να εχει να βρεις κατι πιο ολοκληρωμενο

Καλη επιτυχια

Αν και δεν ειμαι της αποψης του συγκεκριμενου πακετου πoυ δειχνεις στο σχεδιο
με τις EL 34 αν και ειναι ιδιες με τις 6L6

εεε, όχι κι ίδιες! ούτε στα χαρακτηριστικά αλλά ούτε και στον ήχο. Απλώς παρόμοιες.

πάντως οι... προλαλήσαντες έχουν δίκιο, χρειάζεσαι ένα πιό ...μοδέρνο σχέδιο.

http://www.tubecad.com/2010/03/blog0183.htm

στη μέση της σελίδας

Απάντηση: Re: Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

εεε, όχι κι ίδιες! ούτε στα χαρακτηριστικά αλλά ούτε και στον ήχο. Απλώς παρόμοιες.

πάντως οι... προλαλήσαντες έχουν δίκιο, χρειάζεσαι ένα πιό ...μοδέρνο σχέδιο.

http://www.tubecad.com/2010/03/blog0183.htm

στη μέση της σελίδας

Δεν είναι πιο μοντέρνο, o phase splitter είναι δε υποδεέστερος του αρχικού (κι αυτός με τη σειρά του θα ήταν καλύτερος με πηγή στις καθόδους του LTP αντί για αντίσταση).

Είναι απλώς μια άλλη παραλλαγή, πολύ διαδεδομένη και αυτή.

Na ακουτε τον john Broskie ειναι μεγας δασκαλος και ικανος ,,,ακου πολλα αλλα κρατα πιο λιγα..ΙΜΗΟ:SFGSFGSF:

Re: Απάντηση: Re: Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

Δεν είναι πιο μοντέρνο, o phase splitter είναι δε υποδεέστερος του αρχικού (κι αυτός με τη σειρά του θα ήταν καλύτερος με πηγή στις καθόδους του LTP αντί για αντίσταση).

Είναι απλώς μια άλλη παραλλαγή, πολύ διαδεδομένη και αυτή.

Δε διαφωνώ σε τίποτα από αυτά που λες. Ομως είναι κάτι απλό στην κατανοηση, κλασσικό σχέδιο, μοντέρνο από την άποψη οτι είναι απλό αλλά μόνο τόσο όσο χρειάζεται, δεν έχει LTP και άλλα στοιχεία που είναι δυσνόητα για κάποιον που δεν έχει ξαναφτιάξει κάτι, και στην τελική είναι κάτι που με σχετικά μικρή και πνευματική και χειρωνακτική προσπάθεια, βγάζει μουσική! και αρκετά βατ για τα ηχεία που είχαμε όλοι μας κάποτε!

Μου αρέσει που δεν έχει ουτε καν ολική ανάδραση, οπότε όλες οι τυχον αλλαγες και πειραματισμοί είναι αμεσα ακουστοί.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, το καλύτερο και το περίπλοκο είναι οι εχθροί του ...κατασκευασθέντος, όπως λέει και ο κ. Μπρόσκι.

Άκυρο, στραβωμάρα, ούτε LTP ούτε cathode ταδε. Είναι ένα - παραλλαγμένο- paraphase.

Δεν με τρελαίνει η ιδέα της απ ευθείας οδήγησης της εξόδου από το phase splitter, εκτός και αν είναι LTP με πηγή.

Σύμφωνοι, ακόμα και καταξιωμένοι λαμπάτοι της χρυσής εποχής ήταν έτσι (του broskie την τοπολογία για παράδειγμα χρησιμοποιούσε - χοντρικά- και ο Dynaco),

(περισσότερα κλασσικά κυκλώματα : http://www.drtube.com/audioamp.htm)

αλλά το φτιάχνεις μια φορά, δεν κάνεις μαζική παραγωγή, γιατί να μην είναι βέλτιστο?

Με αυτή την έννοια "προηγείται" αυτό που είχε παρουσιαστεί παλιότερα εδώ, στο λινκ που έβαλε ο Αντώνης..

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

συγγνώμη για το "ψαλίδι", ήθελα να απομονώσω την τελευταία σου παράγραφο
Και για να μην ξεχνιόμαστε, το καλύτερο και το περίπλοκο είναι οι εχθροί του ...κατασκευασθέντος, όπως λέει και ο κ. Μπρόσκι.

Σ αυτό δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 150%

Re: Απάντηση: Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

Άκυρο, στραβωμάρα, ούτε LTP ούτε cathode ταδε. Είναι ένα - παραλλαγμένο- paraphase.

Δεν με τρελαίνει η ιδέα της απ ευθείας οδήγησης της εξόδου από το phase splitter QUOTE]

Μ/Σ για splitter ?

Re: Απάντηση: Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

Δεν με τρελαίνει η ιδέα της απ ευθείας οδήγησης της εξόδου από το phase splitter QUOTE]

Μ/Σ για splitter ?
Απλα η κορυφαια λυση.:ernaehrung004::ernaehrung004::ernaehrung004::ernaehrung004:

Απάντηση: Re: Αρχαριος,κατασκευή λαμπάτου ενισχυτή

Αναλαμβάνει κανείς να τυλίξει?

Δύσκολο είναι να τον υπολογίσεις. Αλλά και το τύλιγμα δεν πάει πίσω: Τουλάχιστον 2500-3000 σπείρες σε 14 κατ ελάχιστο - τυλίγματα (ανάλογα τον πυρήνα) με το πολύ 0,2 μμ σύρμα. Εφιάλτης!

Ο συμφορουμίτης όμως θέλει ένα σχέδιο που να μπορεί να το φτιάξει ακολουθώντας οδηγίες, δεν έχει την εμπειρία να κάνει μετατροπές και υπολογισμούς - κάπως έτσι δεν αρχίσαμε κι εμείς σύντροφοι ?

Γι αυτό και θα ξαναπροτείνω αυτό που έβαλε ο Αντώνης από την παλιότερη παρουσίαση εδώ.
Με έναν καλό εξόδου, δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα, θα έχει έναν κλασσικό ενισχυτή που θα λειτουργεί με οποιοδήποτε φορτίο και αν αργότερα αποκτήσει "ανησυχίες" μπορεί να κάνει και αλλαγές.

Το κύκλωμα του broskie - αν και απλούστερο-, είναι για συνειδητοποιημένους, που δεν θέλουν ανάδραση, θα επιλέξουν προσεκτικά το φορτίο για να μην τον γονατίσει κανένα "βαρύ" κρος κλπ.

Ξέρω ότι οι πιο έμπειροι δεν θα φτιάχναμε τίποτα απ όλα αυτά, αλλά εδώ είναι άλλο το ζητούμενο.

Αν έχει ήδη αγοράσει κάποια υλικά γι αυτό που έχει βρει ο ίδιος, εδώ είμαστε, θα τον βοηθήσουμε να κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές για να τα αξιοποιήσει όσο είναι δυνατόν.

Παράδειγμα: Το σχέδιό του έχει τάπα 16 ωμ στον εξόδου. Αυτό περιορίζει την επιλογή σε διαθέσιμους μετ/τές του εμπορίου.
Αν έφτιαχνε το αρχικό, θα του λέγαμε απλά να πάρει κάποιον κι ας έχει μόνο 4-8 ωμ, θα άλλαζε μόνο την αντίσταση της ανάδρασης από 10κ σε 7κ.
Το αποτέλεσμα θα ήταν το ίδιο ακριβώς με το original.

Last edited: