Aspect Ratio σε TFT monitor (aka ποιο ειναι το σωστο ColorEdge Eizo ? )

Kosh

AVClub Fanatic
7 September 2006
101,106
Εκεί ψηλά.....
O τιτλος τα λεει ολα...

Κοιταζω για ενα επαγγελματικο μονιτορ για επεξεργασια φωτογραφιων αλλα και editing και εχω εστιασει στην "καλη" σειρα της Eizo τα ColorEdge.

Δεδομενης της υψηλης τιμης τους δεν κοιταξα το 30αρι αλλα προσανατολιζομαι σε ενα κατω απο 25 και πανω απο 21 ιντσες.

Αυτο που θελω να ρωτησω ειναι πιο απο την σειρα ColorEdge που βλεπετε βασει των ιντσων του δεν παραμορφωνει την εικονα ειτε στον οριζοντιο ειτε στον καθετο αξονα ?

Eχετε γνωση επι του θεματος ? (ρωτω γιατι πχ βαζοντας μια ταινια στο 23αρι Philips ειναι μια χαρα αλλα στο 24αρι της ιδιας εταιρειας παραμορφωνει ελαχιστα το aspect ratio )

Όποια οθόνη και να βάλεις σε native resolution, θεωρητικά δε παραμορφώνει.
Η 24άρα είναι σε native resolution?
Δες πάντως και τις προδιαγραφές των αρκετά πιο οικονομικών hp και dell.

Τασο μου εχουν πει οτι δεν εχουν καμια σχεση οι ColorEdge με τις υπολοιπες. Για την HP δεν εχω αποψη αλλα για την Dell δεν θαμπωθηκα κι ολας απο μια μεγαλη που ειδα.
Οπως επισης δεν εχω αποψη και για τις Lacie.

Όπως λέει και ο Τάσος, όποια και αν πάρεις, αν την δουλεύεις στη native ανάλυσή της δεν θα σου παραμορφώνει το aspect ratio.

Αν παρά τη σωστή ανάλυση έχεις παραμόρφωση, ψάξε στις ρυθμίσεις του λογισμικού σου.. κάτι θα γίνεται εκεί.

Γενικότερα πάντως, κανόνας είναι ότι τα monitors που έχουν ανάλυση 1920 x 1200 έχουν aspect ratio 16:10, ενώ αυτά που έχουν 1920 x 1080 έχουν 16:9.

Όλα τα μόνιτορ καλιμπράρονται το θέμα είναι σε τι colourspace, και τι απόκλιση θεωρείς αποδεκτή.
Η dell έρχετε και pre-calibrated μαζί με τα αποτελέσματα του calibration σε έτυπο και είναι μια καλή αρχή.
Τι ψάχνεις που δε βρίσεις στη dell?
Σε 27” υπάρχει και η λύση της apple σε glossy αντί AG Coating.
Μη τυχών θες 30”?

Πες μας καλύτερα τι ψάχνεις, τι χρήση θα κάνεις, και όρισε budget!

Τασο μου εχουν πει οτι δεν εχουν καμια σχεση οι ColorEdge με τις υπολοιπες. Για την HP δεν εχω αποψη αλλα για την Dell δεν θαμπωθηκα κι ολας απο μια μεγαλη που ειδα.
Οπως επισης δεν εχω αποψη και για τις Lacie.

Δεν είναι καλό να γενικεύουμε του τύπου είδα μια ΧΥΖ και δε με εντυπωσίασε.

Πρέπει να τα βάλεις κάτω και να σκεφτείς πολλές παραμέτρους.
Νταξ το Budget είναι μια από τις πρώτες αποφάσεις και η σημαντικότερη, καθ´λως υπάρχουν οθόνες που έχουν και αστρονομικά ποσά.

Μετά έρχονται ανάλυση, ίντσες, χρωματική ακρίβεια, συνδεσιμότητα, refresh rate, βάση οθόνης, δυνατότητες portrait / landscape, glossy / mate.

Φυσικά σημασία παίζει ο χώρος ο φωτισμός και η θέση εργασίας και κατά πόσο η οθόνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί εργονομικά στη θέση για την οποία την προορίζεις. Αποστάσεις από γραφεία καρέκλες μάτια κ.ο.κ.

Calibration όσο καλύτερα εργαλεία έχεις και όσο πιο αυστηρές διαδικασίες τόσο καλήτερα αποτελέσματα θα έχεις για να φτάσεις το κάθε πάνελ στα όρια του.