ATI 4000 SERIES

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
17,343
Μας ήρθαν οι πολλά υποσχόμενες νέες κάρτες τις ΑΤΙ 4000 (4870 και 4850 κατ’ αρχήν).

Στα χέρια μου έχω ήδη τις 4850 και λογικά τις επόμενες ημέρες θα εμφανιστούν στην αγορά και οι 4870.

Με κόστη ~150 και ~250 Ευρώ αντίστοιχα προβλέπεται να γίνουν best sellers τόσο για 3D όσο και για HTPC χρήση.

Όσον αφορά το 3D, η διαφορά ταχύτητας με τις 3000 φαίνεται να είναι ανέλπιστα μεγάλη με την 4850 πχ να περνάει και με διαφορά την 3870.

2 x 4850 μάλιστα σε CF φαίνεται να χτυπάνε κορυφή στις περισσότερες εφαρμογές χτυπώντας άνετα και μία Nvidia 280.

Όσον αφορά την HTPC χρήση τα νέα καλούδια είναι σημαντικά:

1. 7.1 LPCM μέσω HDMI (επιτέλους!). Bitstream δεν υποστηρίζεται, όπως αναμενόταν, ακόμη αλλά ήδη το βήμα είναι σημαντικό (καθώς συνδυάζει την κορυφαία ποιότητα video της ΑΤΙ με τον βέλτιστο δυνατό ήχο).

Στο θέμα αυτό, μόνο η νέα πρόταση της Asus σε κάρτα ήχου (αλλά ίσως δυστυχώς και εικόνας μαζί) ίσως είναι καλύτερη (αλλά και αυτό είναι μεγάλη κουβέντα καθώς το θέμα ανάγεται που και πως γίνεται η αποκωδικοποίηση των νέων HD φορμά ήχου, από ποιο πρόγραμμα υποστηρίζεται το bitstream κλπ).

2. UVD 2 με διάφορα καλούδια (θα δούμε στην πορεία ποια μας είναι χρήσιμα).

Εντός των ημερών θα προβούμε σε σχετικό review οπότε και θα τα ξαναπούμε.

Στο ενδιάμεσο μπορείτε, μεταξύ άλλων, να ρίξτε μία πρώτη ματιά εδώ:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3338

http://www.guru3d.com/article/amd-ati-radeon-hd-4850-review-force-3d--powercolor/

Λοιπόν Σύριε, αν δεν έχεις τουλάχιστον 2 χ 4870 σε CF εγώ δεν έρχομαι να τις δούμε..

Μισές δουλειές θα κάνουμε;.. :antlers::antlers:
Ατιμε Ντίμη, πόσο με ξες.

Η αλήθεια είναι ότι για 2 x 4870 πήγαινα (μιας και είχαν πιάσει και τόπο οι 2 x 3870 που είχα πριν) αλλά επειδή δεν έχουν ερθει ακόμα έπεισα τον εαυτό μου ότι δεν χρειάζομαι κάτι παραπάνω από 2 x 4850 που τσίμπησα.

:p

Παιδιά εαν δεν βρεθεί κανένα περίεργο πρόβλημα στην πορεία η 4850 θα αφήσει εποχή

Η ΑΤΙ χτυπησε φλέβα χρυσού.. :grinning-smiley-043:grinning-smiley-043

δεν ξερω κατα ποσο θορυβωδης ειναι η καρτα ειναι αλλα αυτο το ανεμιστηρακι,ειναι ολα τα λεφτα.

amd_radeon_hd4870.jpg

Λοιπόν, χτες το βράδυ μαζευτήκαμε εγώ, ο Τάκης και ο Στράτος στου Σύριου για να δούμε πως τα πηγαίνει στις εφαρμογές που μας ενδιαφέρει το καινούργιο εργαλείο της Ati.

Οι δοκιμές έγιναν στο γνωστό σύγχρονο HTPC του Σύριου, αφού αφαιρέθηκε η παλιά Ati 2x00 και οι σχετικοί drivers της.

Εγκαταστήσαμε τη μια από τις δυο 4850 που είχε ο Σύριος, και ξεκινήσαμε σε περιβάλλον XP.

Εγκαταστήσαμε τους τελευταίους διαθέσιμους drivers (8.6 με hotfix) και αρχίσαμε το ψάξιμο. Όσο αφορά την εικόνα, με λίγο πείραγμα των αναλύσεων καταφέραμε να παίξουμε σε 1920 χ 1080 @ 24Hz. Έχοντας επιτύχει αυτό ανοίξαμε το PowerDVD 8 και φορτώσαμε το DVE σε BluRay. Εκεί διαπιστώσαμε ότι η κάρτα δεν περνάει με τίποτα BB.. Δοκιμάσαμε τα γνωστά κολπάκια με το "τσίμπημα" των brightness / contrast από το PDVD αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Παίξαμε και με την καινούργια ρύθμιση Dynamic Contrast αλλά δεν είδαμε ορατές διαφορές στην εικόνα. Τέλος, προσπαθήσαμε να πάρουμε και το πολυ διαφημισμένο PCM 7.1 από την HDMI της κάρτας, αλλά αποτύχαμε οικτρά. Η κάρτα φαίνεται σαν device στον device manager, έχει drivers εγκατεστημένα, αλλά μέχρι εκεί. Δεν μπορούμε να την επιλέξουμε πουθενά, από κανένα πρόγραμμα, είναι σαν να μην υπάρχει. Υποψιαζόμαστε ότι οι drivers θέλουν δουλειά από αυτή την άποψη....
Αν θυμάμαι καλά (ήταν και λίγο περασμένη η ώρα..) οι παραπάνω δοκιμές επαναλήφθηκαν και με τους 8.6 drivers χωρίς το hotfix, χωρίς ουσιαστικές διαφορές.
Αυτά τα ολίγα για τα XP.

Σειρά είχαν τα Vista.
Βάλαμε πάλι τους drivers 8.6 for Vista 32, και αρχίσαμε τις ίδιες δοκιμές που ανέφερα παραπάνω.
Το αποτέλεσμα στο test του BB ήταν το ίδιο, μέχρι που ενεργοποιήσαμε την επιλογή Dynamic Black. Τότε ξαφνικά πέρασε κανονικά το BB (?!?). Επίσης, στα Vista σε αντίθεση με τα XP φαίνεται να λειτουργεί κανονικά, με αποτέλεσμα να δίνει μια πιο "κοντραστάτη" εικόνα, εις βάρος φυσικά της ακρίβειας αναπαραγωγής και της λεπτομέρειας στα πολύ χαμηλά και υψηλά IRE. Επίσης, στα Vista υπάρχει και μια καινούργια επιλογή μεταβλητού Sharpening, το οποίο όμως δεν καταφέραμε να επιφέρει ορατά αποτελέσματα.

Όσο αφορά τον ήχο, τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα από τα XP. Πάλι φαίνεται το device, εδώ μάλιστα μπορεί και να επιλεγεί από το panel των Vista, αλλά εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Στις δυνατότητές του αναφέρει μόνο λειτουργία σε stereo, την οποία μάλιστα δεν καταφέραμε να δοκιμάσουμε επιτυχώς παρά τις πολύ φιλότιμες προσπάθειές μας. Στο PDVD φαίνεται σαν HDMI Audio Device, αλλά και εκεί εξακολουθεί να μην δίνει ήχο. Τζίφος δηλαδή.

Εν κατακλείδι, η κάρτα ως hardware είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά οι drivers θέλουν αρκετή δουλειά μέχρι να ωριμάσουν. Ως εκ τούτου, προσωπικά συνιστώ υπομονή.

Να προσθέσω κι εγώ μερικά πραγματάκια ακόμη σε αυτά που ανέφερε πολύ σωστά ο Δημήτρης.

Ήχος

Όπως τα λέει ο Δημήτρης: Τίποτα – Νέκρα – Μούγκα.

Προσωπικά μου κάνει εντύπωση να μην παίζει απολύτως τίποτα. Είπαμε ανώριμοι drivers αλλά όχι και έτσι. Αν δεν κάνουν απολύτως τίποτα τι διάολο τους έβγαλε η ΑΤΙ (είναι και ξεχωριστό πακέτο HDMI audio που περιέχεται στους Catalyst και εγκαθίσταται αυτόματα);

Σκέφτομαι μήπως 1 στο εκατομμύριο φταίει το συγκεκριμένο κομμάτι. Για τον λόγο αυτό θα τσεκάρω λίγο και το δίκτυο να δω εμπειρίες από άλλους πριν δοκιμάσω και άλλο κομμάτι.

Εικόνα

Και εκεί ζοριστήκαμε.

Μετά από κάποιες δοκιμές που έκανα αφού έφυγαν τα παιδιά, σημειώνω τα εξής:

1. Με τους 8.6 στα XP το PDVD έπαιζε συνέχεια black screen (παρόλο που νωρίτερα έπαιζε κανονικά – αν θυμάμαι καλά).

2. Με τους 8.6 Hotfix στα XP το PDVD έπαιζε κανονικά αλλά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις brightness etc του pdvd (δεν ʽάκουγανʼ – επίσης παρόλο που νωρίτερα έπαιζαν κανονικά – αν θυμάμαι καλά) με αποτέλεσμα να μην περνάει bb (το ίδιο ισχύει και για τις αντίστοιχες ρυθμίσεις της ΑΤΙ).

Το dynamic black δεν ʽάκουγεʼ και αυτό.

3. Με τους 8.6 Hotfix στα Vista το PDVD έπαιζε κανονικά αλλά πάλι δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα οι ρυθμίσεις brightness etc του pdvd (δεν ʽάκουγανʼ) με αποτέλεσμα να μην περνάει bb.

Εδώ όμως οι αντίστοιχες ρυθμίσεις της ΑΤΙ έπαιζαν με αποτέλεσμα να περνάει τελικά bb.

Το dynamic black έπαιζε επίσης κανονικά και ʽξεμπλόκαρεʼ επίσης το bb (αλλά δεδομένου ότι έπαιζαν και τα ρυθμιστικά της ΑΤΙ, δεν υπήρχε λόγος ενεργοποίησης – τουλάχιστον για το bb, τώρα τι άλλο κάνει θέλει λίγο ψάξιμο (αν και γενικά είμαι αρνητικός σε αυτού του είδους τις ʽπαρεμβάσειςʼ)).

Επίσης να σημειωθεί ότι το Powestrip (η τελευταία final έκδοση – δεν προλάβαμε να κοιτάξουμε για beta) δεν συνεργαζόταν με την 4800 με αποτέλεσμα τις δυσκολίες που είχαμε στα κλειδώματα των αναλύσεων.

Με 2 λόγια πάντως και από όσα προλάβαμε να δούμε στην σύντομη αυτή επαφή μας: Από εικόνα φαίνεται να είμαστε ΟΚ στα Vista και από ήχο πουθενά ακόμα.

Θέλουν σίγουρα δουλειά ακόμη οι drivers.

Last edited:
Update

Για το θέμα του ήχου ξεχάσαμε να δοκιμάσουμε τους drivers της (λογικά) 'μαμάς´ Realtek (v.1.96 - 12/6/200).

Αν και συνήθως αυτοί έλυναν σχετικά θέματα στα XP και όχι στα Vista, θα τους δοκιμάσω και θα επανέλθω.

Δοκίμασα και τους ʽμαμάʼ drivers και με άλλο κομμάτι και ότι άλλο μπορούσα να σκεφτώ αλλά τίποτις, η κάρτα δεν λαλάει.

Εντωμεταξύ με τους Realtek drivers την βλέπει με άλλο όνομα (λογικό) αλλά λέει συνέχεια ʽnot connected / pluged in' (εννοεί δλδ την σύνδεση με τον ενισχυτή – που φυσικά είναι ΟΚ). Ακριβώς μάλιστα επειδή την βλέπει σε αυτή την κατάσταση δεν μπορείς να πας και στο ʽconfigureʼ να δεις πχ πόσα κανάλια βλέπει (με τον άλλο driver βλέπει μόνο 2 – πάντα μουγκά βέβαια).

Το μόνο που σκέφτομαι πλέον είναι το format / δοκιμή σε άλλο pc (αν και δεν νομίζω ότι αυτό θα λύσει το πρόβλημα).

Η περίπτωση να μην πάει κάτι καλά με τον ενισχυτή (Denon 3808 με τελευταίο firmware) μου κάνει και αυτή απίθανη (αλλά τι άλλο να σκεφτώ πλέον).

Τα παραπάνω με δεδομένο ότι, απʼ ότι διάβασα, σε άλλους παίζει κανονικά.

Last edited:
Ερωτηση, αν θεωρησουμε οτι δεν μας ενδιαφερει ο ηχος, ειδατε κατι που μπορει να δωσει σαν καρτα γραφικων σε ενα htpc σε θεματα εικονας σε σχεση με αυτες της σειρας 3800?

Από τα λίγα που προλάβαμε να δούμε, τα 2 νέα βασικά futures στο θέμα της εικόνας είναι το Dynamic Black και το Sharpening.

To 1ο παίζει (με ότι πχ σημειώσαμε αναφορικά με το ʽξεκόλλημα του bbʼ), προς το παρόν, μόνο στα Vista (στα XP, αν και υπάρχει, δεν φαίνεται να κάνει κάτι) ενώ το 2ο, ακόμα και στα Vista, δεν φαίνεται να κάνει κάτι.

Γενικώς αυτά τα features δεν μου πολυγεμίζουν το μάτι (αν και ποτέ δεν ξέρεις βέβαια) αλλά μένει να τα δούμε στην πράξη όταν δουλέψουν σωστά.

Το βασικό θέμα στις 4000 είναι προφανώς ο ήχος, ο οποίος, στην περίπτωσή μας τουλάχιστον και μέχρι τώρα, είναι no go.

Μωρέ το κάνω, δεν είναι πρόβλημα (πάντα μες το πρόγραμμα είναι και δίνει και έναν αέρα ανανέωσης :p) αλλά δεν μου ''κολλάει'' ότι θα είναι η λύση...

Τεσπα, προφανώς θα το κάνω (πρώτα ίσως δοκιμάσω την κάρτα σε άλλο μηχάνημα).