ATI HD4670, HDMI & 7.1/5.1 Προβλήματα.

Constantinos Milonas

AVClub Addicted Member
20 August 2006
1,782
ATI HD4670, HDMI & 7.1/5.1 Προβλήματα.

Προσπαθώντας εδώ και 3 μέρες να πάρω 5.1 ψηφιακό ήχο μέσω HDMI από την κάρτα ATI HD4670 διαπίστωσα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν.
Και εξηγώ.
Σύνδεσα την ATI απο την HDMI έξοδο στην είσοδο τις Sony KDL 40W5500, ανοίγω των MPC με ένα Μκv αρχείο με ήχο DTS και.... Για αρχή όλα φαίνονται να δουλεύουν μια χαρά. Με τις ρυθμίσεις από τα windows ώστε να είναι Default ο ήχος από την ATI HDMI περνώ ήχο από τα ηχεία τις TV.
Αλλα εδώ ακριβώς κάπου πονηρεύομαι. Στο thread για την Sony W5500 και στα reviews που έχουν γίνει λένε ότι δεν παίρνεις DTS ήχο από τα ηχεία του συγκεκριμένου μοντέλου.
Aρα εγώ δεν μπορεί να είμαι ο μοναδικός που ακούω DTS από την TV.
Αρχίζω το ψάξιμο να δω τι γίνετε. Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να συνδέσω την TV με τον ΑV ενισχυτή μέσω Οπτικής ίνας ώστε να δω εάν κλειδώνει ο ενισχυτής σε DTS η έστω 5.1. Ο ενισχυτής παίρνει το ψηφιακό σήμα το βλέπει και αναπαράγει από τα ηχεία, αλλα δεν κλειδώνει σε 5.1.
Και εδώ ακριβώς αρχίζουν τα προβλήματα και το ψάξιμο.
Βρήκα πολλά post ανά το Google που έχουν παρόμοιο πρόβλημα, άλλοι το έφτιαξαν και άλλοι όχι.
Η δίκια μου κάρτα είναι στο default όπως πρέπει να είναι για να βγάλει στην έξοδο τις ήχο.

http://img340.imageshack.us/img340/4629/atihdmi1.jpg

Πολλοί λένε ότι εάν κατεβάσεις τον Driver τις Realtek ATI HDMI Audio Device θα δουλέψει και θα δεις 6 η 8 κανάλια κανονικά στην κάρτα. Το δοκίμασα αλλα δεν έγινε τίποτα.
Μετά βρήκα ένα άλλο post που έλεγε ότι εάν βγάλεις τους drivers από την κάρτα ήχου του PC και αφήσεις τα windows να βάλουν δικούς τους drivers θα δουλέψει. Το δοκίμασα και αυτό αλλα πάλι τίποτα.
Μετά διάβασα ότι εάν μπεις μέσω ΒΊΟΣ και απενεργοποίησης το chipset τις κάρτας ήχου θα πάρεις ήχο και 7.1 κανονικά. Ούτε και αυτό δούλεψε.
Εάν κάποιος ξέρει κάτι η νομίζει ότι μπορεί να βοηθήσει παρακαλώ ας το κάνει. Δεν βλέπω πως αλλιώς θα μπορέσω να πάρω 5.1 από την έξοδο HDMI.
Το σύστημα μου είναι Windows 7 64bit, μητρική ASUS ΑP5Q Deluxe με κάρτα ήχου επάνω που υποστηρίζει 7.1 και φυσικά την ATI HD4670 σαν κάρτα γραφικών.

Last edited:
Αυτό που ίσως σκέφτονται πολλοί είναι γιατί απλά δεν βάζω ένα SPDIF coaxial καλώδιο από την κάρτα ήχου στον ενισχυτή και να ακούσω τελικά σε 5.1.
Σκεφτόμενος ότι κάποια στιγμή ίσως και από τον καινούργιο χρόνο αλλάξω ενισχυτή, τότε το HDMI είναι μονόδρομος για 7.1 γιατί από ότι έχω διαβάσει το Coaxial δεν μπορεί να βγάλει 7.1 παρα μονο 5.1.

Η προτεινόμενη διάταξη είναι HTPC-HDMI-A/V ενισχυτής-HDMI-TV
Απευθείας σύνδεση HTPC -HDMI-TV δεν συνίσταται γιατί οι περισσότερες TV δεν κανουν passthrought τα πολυκάναλα σήματα
πχ (HTPC-HDMI-TV-optical/coaxial-A/V ενισχυτής ) δεν θα δουλέψει σωστά.

Εάν ο ενισχυτής σου δεν υποστηρίζει HDMI τότε νομίζω ο μόνος τρόπος είναι
HTPC-HDMI-TV
kai HTPC-optical-A/V ενισχυτής

αυτό χρησιμοποιώ εγώ και δουλεύει μια χαρά με την 4670 που έχω

Καλημέρα φίλε μου,

και εγώ τη 4670 απευθείας πάνω σε έναν 663 έχω και δουλεύει μια χαρά.

Για δες το..

Το μονο που μπορώ να φανταστώ είναι ότι η κάρτα δεν βλέπει στην έξοδο τις 5.1 η 7.1 κανάλια και γί αυτό δεν κλειδώνει. Εάν γίνετε κάτι τέτοιο φυσικά. Δυστυχώς ο ΑV μου είναι αρκετά παλιός και δεν υποστηρίζει HDMI εισόδους-εξόδους.
Έχει προσπαθήσει κάποιος να συνδέσει την κάρτα του απευθείας στην TV εκτος από τον ΑΝ ?
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Κωνσταντίνε, όλα είναι φυσιολογικά.

Η κάρτα γραφικών "μιλάει" με την τηλεόραση (μέσω EDID) και βλέπει πως υποστηρίζει η τηλεόραση μόνο LPCM stero, και αυτό σου εμφανίζει ως επιλογές. Αν πάρεις ενισχυτή με πολυκάναλο LPCM και υποστήριξη για AC3/DTS, θα σου δώσει και αυτές τις επιλογές.

Προς το παρόν λοιπόν πάρε ψηφιακό AC3/DTS από το SPDIF (είναι όμως η άλλη κάρτα ήχου που έχει η μητρική σου, όχι το ATI HDMI) και όταν πάρεις νέο ενισχυτή, το γυρνάς πάλι με HDMI.

Κωνσταντίνε, όλα είναι φυσιολογικά.

Η κάρτα γραφικών "μιλάει" με την τηλεόραση (μέσω EDID) και βλέπει πως υποστηρίζει η τηλεόραση μόνο LPCM stero, και αυτό σου εμφανίζει ως επιλογές. Αν πάρεις ενισχυτή με πολυκάναλο LPCM και υποστήριξη για AC3/DTS, θα σου δώσει και αυτές τις επιλογές.

Προς το παρόν λοιπόν πάρε ψηφιακό AC3/DTS από το SPDIF (είναι όμως η άλλη κάρτα ήχου που έχει η μητρική σου, όχι το ATI HDMI) και όταν πάρεις νέο ενισχυτή, το γυρνάς πάλι με HDMI.

Ναι και εγώ κάτι τέτοιο πίστευα στο τέλος οποτε εν αναμονή όταν έρθει ο καινούργιος κάποια στιγμή. Ναι έχω συνδέσει είδη Spdif με τον Denon και εκεί όλα μια χαρά κλειδώνει σε AC3/Dts.
Ευχαριστώ για την απαντήσει.