Audio Physic + Onkyo SR-608

Ulv3r

Established Member
23 August 2007
101
Καλησπέρα σε όλους. Θα ήθελα την συμβουλή σας για 1-2 θεματάκια που με απασχολούν.
Το συστημά μου αποτελείται απο ενα htpc πάνω στον Onkyo sr608 και απο ηχεία έχω τα Yara της Audio Physic για front left-right, το Yara center, και 2 tannoy mercury m1 σαν surrounds. Το δωμάτιο δεν είναι optimal αλλά δεν είναι και μόνιμο αφού θα μετακομίσω συντομα (περίπου 4x6=24m2). Έτσι όπως είναι η διαρύθμιση, στον μικρό τοιχο έχω το όλο σύστημα, με τα μπροστινά ηχεία να είναι το ένα στην αριστερή γωνία (περίπου 40 cm απο τον πίσω τοίχο και 20 απο τον αριστερό) και το δεξί ηχείο 1,5μ απο το αριστερό (στην άλλη πλευρά της TV) και πάλι 40 απο τον πίσω τοίχο και περίπου 1.5μ απο τον δεξί.

Ερώτηση 1η: Την παλέυει ο onkyo να οδηγήσει τα yara?
Ερώτηση 2η: Χανω πολύ με το placement που έχω? (αυτή την αίσθηση έχω)
Ερώτηση 3η: Τα ηχεία είχαν spikes τα οποία αφαίρεσα γιατί έχω parke και με τις τάπες είναι λίγο επίφοβα απο θέμα ισορροπίας. Έχω την αίσθηση οτι δεν επηρεάστηκε πολύ ο ήχος αλλά δεν το έψαξα και πολύ. Να τα αφήσω εκτός?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Last edited by a moderator:
Kαλησπέρα

Δεν μας είπες πόση απόσταση έχουν μεταξύ τους τα μπροστινά ηχεία και την απόσταση απο τη θέση ακρόασης.
Επίσης αν παίζεις με ενεργό sub (είναι σημαντικό για το πόσο χρησιμοποιείς τον ενισχυτή στις χαμηλές που είναι και οι πιο ενεργοβόρες)

για τα υπόλοιπα
1) Το παλεύει αλλά σίγουρα τους άξιζε κάποιος μεγαλύτερος (είναι πολύ καλά ηχεία και δεν θα τα έλεγα δύσκολα, αλλά με χαμηλή εμπέδηση)
2) Θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε η συμμετρία αριστερά και δεξιά από τους τοίχους, όμως με την ισοστάθμιση δεν πιστεύω ότι προβληματίζει.
3) Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα spikes, τοποθετώντας τα πάνω σε κέρματα επενδυμένα στη κάτω όψης τους με τσόχα ή αυτοκόλητα πατάκια. Ειδικά για ξύλινο δάπεδο θα το έλεγα απαραίτητο. Οι δονήσεις που μεταφέρονται είναι σημαντικές.

Για να ρωτάς κάτι σε προβληματίζει, έτσι δεν είναι? Τι είναι αυτό?

Re: Απάντηση: Audio Physic + Onkyo SR-608

Καλησπέρα Dalanik και ευχαριστώ για την απάντηση!
Τα 2 μπροστινα απέχουν περίπου 1.5μ μεταξυ τους (αριστερά και δεξιά της TV δηλαδή) και ο καναπές (κέντρο, με κέντρο TV) είναι περίπου 2.5μ. Δεν μπορώ να τα έχω στο κεντρο του τοίχου δυστυχώς γιατι στο δεξί άκρο είναι η πόρτα του υπνοδωματίου.
Όλες οι ρυθμίσεις έγιναν με το audyssey του Onkyo και τα μέτρα που έβγαλε δεν είναι τα πραγματικά (αλλά μικρες οι αποκλήσεις 20-30cm max) και τα άφησα όλα όπως είναι.
Αυτο που με προβληματίζει είναι ότι μπορώ να εντοπίζω την πηγή του ήχου (ειδικά του αριστερου που είναι στη γωνία) όταν παίζει μουσική και δεν έχω αυτην την αίσθηση οτι τα ηχεία χάνονται (σε σχέση με το πως τα είχα ακούσει σε άλλο χώρο). Απλά δεν ξέρω κατα πόσο είναι κυρίως θέμα τοποθέτησης, εξοπλισμού ή και τα δύο. Αντιλαμβάνομαι την καθαρότητα αλλά κάτι χάνω σε αίσθηση που δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς. Βεβαια μπορεί απλά να ζητάω πολλά!
Αν μπορώ να κάνω κάτι άμεσα να το βελτιώσω να το κάνω, αλλιώς θα περιμένω να αλλάξουν λίγο οι συνθήκες του χώρου και θα το επανεξετάσω.
Επίσης αν ο onkyo είναι πολύ λίγος απο άποψη ποιότητας ήχου δέχομαι προτάσεις ώστε να αρχίζω να βάζω τπτ στην άκρη :).

καθαρά για δοκιμή, τοποθέτησε πρόχειρα τα ηχεία σου σωστά στο χώρο. Με τουλάχιστον 2μ απόσταση μεταξύ τους και 80-100 πόντους από τους πλαινούς τοίχους, στήσε μια καρέκλα σε ισοσκελές τρίγωνο με τα ηχεία, κάτσε και άκου :)

Προφανώς σηκώνει db o αριστερός τοίχος.
ρίξε χειροκίνητα 3 db απο το αριστερό ηχείο, μήπως διορθωθεί.

Επίσης τα ηχεία τα έχεις πολύ κοντά (αναγκαστικά).
Κάνε αυτό που σου λέει ο Panoramix και δες το μόνος σου.
Θα υπάρξει σημαντικότατη διαφορά.

ΥΓ Για νέο ενισχυτή, επειδή έχω μείνει αρκετά πίσω από τις εξελίξεις δε μπορώ να βοηθήσω

Ο Ενισχυτής σου λογικά σε στερεοφωνική ακρόαση θα τα καταφέρνει αρκετά καλά. Εκεί που μάλλον θα αρχίζει να ζορίζεται θα είναι όταν θα πρέπει να οδηγήσει και τα πέντε ηχεία. Το κεντρικό σου είναι αυτό με τα δύο 6 1/2 ιντσα γούφερ ?

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις παιδιά. Ναι toliskot αυτό είναι.
Βασικά έχετε δίκιο. Όταν τα τράβηξα στη μέση του δωματίου αυτομάτως δημιουργείται ένας μεσαίος χώρος κάπου αναμεσά τους και λίγο ψηλότερα σαν ένα virtual ηχειο απ όπου συνήθως ακούγονται τα vocals και κάποια όργανα σαν τα τύμπανα, και τα ηχεία εξαφανίζονται.
Το καλύτερο που κατάφερα είναι να τα έχω 50cm απο τον πίσω τοίχο και 1.60cm μεταξύ τους. Αυτομάτως μικραίνει το soundstage αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο δυστυχώς.
Μια ακόμη ερώτηση που έχω είναι αν πρέπει να τα κάνω bi-wire. Έχουν φυσικά την δυνατότητα αλλά προς το παρόν χρησιμοποιώ μόνο το ένα ζεύγος (το κατω).
Επίσης το audyssey μου έβαλε το crossover για το μεσαίο στα 90Hz (το ίδιο και για τα surrounds). Μου φαίνεται λίγο ψηλά, να το αφήσω ως έχει?

O ενισχυτής σου κατά πάσα πιθανότητα παρέχει και διενίσχυση. Δηλαδή μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις εξόδους surround back για να τροφοδοτησεις τα τουίτερ των μπροστά ηχείων και τις εξόδους των front left right για να δώσεις στα αντίστοιχα woofer των μπροστινών. Δες το manual του. Θα φέρει κάποιες αλλαγές αλλά μη φαντάζεσαι κάτι συνταρακτικό. Πιθανόν να το έκανα κι εγώ στη θέση σου. Χρησιμοποίησε ίδιας μάρκας καλώδιο για κάτι τέτοιο και προφανώς αφαίρεσε τις γέφυρες από τις μπόρνες των ηχείων. Με το crossover μπορείς να πειραματιστείς αλλά γνώμη μου είναι πως μια χαρά φαίνεται. Είναι και αυτό που λέει το toliskot με τα ρεύματα. Δεν είναι να τον πολυζορίζεις τον πολυκάναλο με χαμηλές συχνότητες.

Μου κάνει εντύπωση πως η ισοστάθμιση σε βγάζει τόσο έξω στις αποστάσεις. Μετρώντας εγώ τις αποστάσεις που έχουμε το ίδιο σύστημα αλλά με τον Denon, δεν χάνει ούτε ένα πόντο. Το μικρόφωνο το βάζω ακριβώς εκεί που κάθομαι αλλά στο ύψος ακριβώς των αυτιών, θα σε συμβούλευα να το επιβεβαιώσεις ότι κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα ειδάλλως θα σου βγάλει λάθος αποτελέσματα. Για το κεντρικό δες καταρχήν τα χαρακτηριστικά του ηχείου και πόσο κατεβαίνει, π.χ αν λέει frequence response 70Hz-20khz τότε κατέβασέ το στα 70, αν σου λέει 85 άστο στο 90, αν λέει 60 κατέβασέ το και στο 60, κάνε και δοκιμές επί τόπου πως παίζει το ηχείο την ώρα που το ακούς άλλαζε το σημείο κρος και αποφασίζεις.

Μου κάνει εντύπωση πως η ισοστάθμιση σε βγάζει τόσο έξω στις αποστάσεις. Μετρώντας εγώ τις αποστάσεις που έχουμε το ίδιο σύστημα αλλά με τον Denon, δεν χάνει ούτε ένα πόντο. Το μικρόφωνο το βάζω ακριβώς εκεί που κάθομαι αλλά στο ύψος ακριβώς των αυτιών, θα σε συμβούλευα να το επιβεβαιώσεις ότι κάνεις ακριβώς το ίδιο πράγμα ειδάλλως θα σου βγάλει λάθος αποτελέσματα. Για το κεντρικό δες καταρχήν τα χαρακτηριστικά του ηχείου και πόσο κατεβαίνει, π.χ αν λέει frequence response 70Hz-20khz τότε κατέβασέ το στα 70, αν σου λέει 85 άστο στο 90, αν λέει 60 κατέβασέ το και στο 60, κάνε και δοκιμές επί τόπου πως παίζει το ηχείο την ώρα που το ακούς άλλαζε το σημείο κρος και αποφασίζεις.

Βασικά το μεσαίο είναι 48 Hz - 33 kHz και τα surround 55 Hz - 20KHz. Γι ' αυτό μου φάνηκε λιγο ψηλά το 90 Hz. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με 3 μετρήσεις στο audyssey (στο υψος του αυτιού) στον καναπέ και είναι πάντα αλλαντάλλων. Ίσως το δωμάτιο έχει κακή ακουστική, πολλές αντανακλάσεις κλπ τι να πω.
Όσων αφορά το bi-wiring, όταν δεν μιλάμε για banana plugs, οι άκρες και των 2 "+" ή 2 "-" μπαίνουν απλά μαζί στην ίδια θέση στον ενισχυτή και σφίγγονται μαζί?

Πρωτ' απ' όλα βλέπω ότι το Audyssey που έχει ο 608 είναι το 2EQ. Μην περιμένεις και πολλά από το συγκεκριμένο. Μάλλον θα τα πας καλύτερα χειροκίνητα.

Το THX certified που έχει, δεν σημαίνει ότι θα βάλεις στα 80Hz το crossover σε όλα τα ηχεία αλλά σε ηχεία που ακολουθούν αντίστοιχες προδιαγραφές. πιο συγκεκριμένα, με τέτοιου είδους ηχεία θα έφτανες σε στάθμη αναφοράς όταν το ποντεσιόμετρο είναι στο σημείο μηδέν στα κυβικά πόδια που αναφέρει το Select 2. Aλλά ας μην το κουράζουμε.

Η διενίσχυση θα σου δώσει λίγο περισσότερο headroom που σημαίνει ότι θα έχει λίγο περισσότερα αποθέματα ισχύος για τα εμπρός κανάλια. Αναλόγως ηχείων ενδέχεται να ακούσεις και διαφορά προς το καλύτερο. Η αφαίρεση των βραχυκυκλωτήρων από μόνη της είναι μια διαφορά στο καλώδιο. Από κει και πέρα εξαρτάται από τα φίλτρα του crossover, το οποίο δεν καταργείται σε καμία περίπτωση.

Tέσσερις μπορνες στον ενισχυτή και τέσσερις στο κάθε ηχείο με αντιστοίχηση των πόλων. Αυτό να θυμάσαι.

Last edited:
Βασικά το μεσαίο είναι 48 Hz - 33 kHz και τα surround 55 Hz - 20KHz. Γι ' αυτό μου φάνηκε λιγο ψηλά το 90 Hz. Ακολουθώ την ίδια διαδικασία με 3 μετρήσεις στο audyssey (στο υψος του αυτιού) στον καναπέ και είναι πάντα αλλαντάλλων. Ίσως το δωμάτιο έχει κακή ακουστική, πολλές αντανακλάσεις κλπ τι να πω.
Όσων αφορά το bi-wiring, όταν δεν μιλάμε για banana plugs, οι άκρες και των 2 "+" ή 2 "-" μπαίνουν απλά μαζί στην ίδια θέση στον ενισχυτή και σφίγγονται μαζί?

Για το bi wiring ό,τι σου έγραψε ο pleo πιο πάνω, πάντως σιγουρέψου και στο εγχειρίδιο του ενισχυτή, εκεί έχει ακριβώς την διαδικασία. Λογικά αν ισχύει ό,τι και στον δικό μου, αν πας στο set up assistant του ενισχυτή, στα δείχνει αναλυτικά και με εικόνα. Οσο για τις μετρήσεις τι να σου πω, με τα χαρακτηριστικά που μου έδωσες είναι ίδια με τα δικά μου ηχεία και μου τα βγάζει όλα στα 60HZ, αλλά ίσως παίζει ρόλο κι η απόδοση του υπογούφερ, ίσως και να είναι και δύσκολος ο χώρος σου. Το Dynamic volume το ενεργοποιείς; Αν ναι βάλτο στο light κι επέλεξε να ακούς απ τα δύο preset στο flat. Ολα αυτά αν είναι ίδιο το μενού του Audyssey με το δικό μου. Το καλύτερο αν δεν βγάζεις άκρη, θα ήταν με ένα ντεσιμπελόμετρο να ρυθμίσεις εσύ τις εντάσεις, να τα κροσάρεις όλα στο 60 ή στο 70 και να προσπαθήσεις όσο μπορείς για ισοσκελές τρίγωνο ηχείων - θέσης ακρόασης. Επίσης δεν απάντησες αν έχεις ενεργό υπογούφερ.

Last edited:
Οχι Κωνσταντίνε δεν έχω υπογούφερ οπότε έχει απλά ρυθμίσει τα 2 μπροστινά σαν full band και NONE στο υποφούφερ. Το LFE το έβαλε στα 120. Ο φιλος Pleo μιλάει για bi-amping απ οτι κατάλαβα. Επειδή ο Onkyo ειναι 7.1 μπορώ να χρησιμοποιήσω τους ενισχυτές απο τα 2 ηχεία που δεν χρησιμοποιώ. Αρχικά είχα στο μυαλό μου bi-wiring δηλαδή απλά διπλά καλώδια στα inputs των ηχείων ως έχουν τώρα αλλά απ οτι διαβάζω δεν έχει και κανένα σοβαρό ώφελος οπότε θα δοκιμάσω το bi-amping. Το dynamic volume το είχα οφ οπότε θα το δοκιμάσω όπως λες.

Εξ' όσων θυμάμαι οι Onkyo δεν έχουν εκείνη την άχρηστη αναχρονιστική αηδία small/large, αλλά για κάθε σετ ηχείων ορίζεις σημείο αποκοπής μέχρι το σημείο να θεωρούνται full band.

Εξ' όσων θυμάμαι οι Onkyo δεν έχουν εκείνη την άχρηστη αναχρονιστική αηδία small/large, αλλά για κάθε σετ ηχείων ορίζεις σημείο αποκοπής μέχρι το σημείο να θεωρούνται full band.

Δεν βλεπω να χει καποια χρησιμοτητα η διαφορα αυτη απ τη στιγμη που αμα θελω δηλωνω τα ηχεια small κι ας ειναι μεγαλα και μετα τα κροσαρω οπου εγω γουσταρω. Αντιθετως θεωρω πολυ χρησιμο οτι σε ενημερωνει στο χωρο σου αν μπορουν ν ανταπεξελθουν ως "μεγαλα" η "μικρα.

Πάντως κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις ένα sub. Είναι πολύ σημαντικό για το Home Cinema. Θα κάνεις διαφορετικές ρυθμίσεις, θα γίνει πιο κινηματογραφικός ο ήχος και θα αποδίδει καλύτερα ο AV σου.

Πάντως κάποια στιγμή πρέπει να πάρεις ένα sub. Είναι πολύ σημαντικό για το Home Cinema. Θα κάνεις διαφορετικές ρυθμίσεις, θα γίνει πιο κινηματογραφικός ο ήχος και θα αποδίδει καλύτερα ο AV σου.

Βασικά είχα ένα όταν χρησιμοποιούσα το home theater set της Harman Kardon (HKTS7). Εκείνο το τεράστιο που μοιάζει με μεγάλο σκαμπό :P. Απλά επειδή το είχα σχετικα χαμηλά γιατι συνηθως έβλεπα ταινίες αργά και δεν ήθελα να ενοχλώ γείτονες κλπ δεν είδα και μεγαλη διαφορά σε σχέση με τώρα που δεν έχω πλέον. Ίσως στο μέλλον σε μεγαλύτερο χώρο να το ξανασκεφτώ.
Επίσης κάτι που παρατήρησα (για όσους έχουν επίσης τον onkyo) είναι οτι όταν συνδέω πάνω του συσκευές hdmi (blu ray, htpc klp) και μετά χρησιμοποιώ το hdmi out για να στείλω εικόνα στην TV, βλέπω άθλια εικόνα. Σε κάθε σκηνή που υπάρχει κίνηση βλέπω τα πάντα να αφήνουν πίσω τους είδωλα σαν να έχεις παρει φωτογραφία αυτοκίνητα να τρέχουν την νύχτα (το trail των φώτων). Και το έχω σε "through" στην εικόνα ώστε να μην κάνει καθόλου processing. Μεγάλο θέμα γιατί δεν ήθελα να αλλάζω κάθε φορά input στην TV ανάλογα την πηγή.

Το υπογούφερ είναι απαραίτητο, έτσι έλεγα κι εγώ πριν πάρω ότι είμαι εντάξει, μέχρι που πήρα και το άκουσα, ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ. Στις ταινίες υπάρχει ξεχωριστή μπάντα και λέγεται LFE (Low Frequency Effect), την οποία ΜΟΝΟ το υπογούφερ μπορεί να την αναπαραγάγει σωστά, χωρίς αυτό δυστυχώς χάνεις πολύ από κινηματογραφική αίσθηση του ήχου. Αν άκουγες τόσο χαμηλά σε στάθμες ίσως και να μην μπορείς όντως να καταλάβεις τι χάνεις, πάντως μέχρι τις 10:30 το βράδυ μπορείς να ακούς δυνατά νόμιμα. Οσο για την εικόνα τώρα, μου φαντάζει περίεργο και υπερβολικό αυτό που βλέπεις, δεν πιστεύω ότι έχει κάνει τέτοια πατατιά η ΟΝΚΥΟ, κάτι δεν έχεις βάλει σωστά στις ρυθμίσεις. Πειραματίσου κι εκεί, βάλτο στην εγγενή ανάλυση της τηλεόρασής σου να δεις πως πάει, (αλήθεια ποια έχεις);