auto tagger

Panoramix

Moderator
Staff member
31 January 2012
11,717
Θεσσαλονίκη
ξέρει κανείς κάποιο πρόγραμμα που να περνάει αυτόματα tags (καλύτερα δωρεάν...) στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη? Θέλω να ελέγχω το jriver αποκλειστικά από το κινητό αλλά 1/3 της βιβλιοθήκης χάνεται. Προφανώς πρέπει στο τέλος να μπω και να κάνω δουλείτσα και μόνος ως προς τα είδη μουσικής αλλά έχω πολλά πολλά ριπαρισμένα που δεν έχουν καν ονομασία τραγουδιού. Τα περισσότερα από αυτά δε, είναι wav. Έπεσα πάνω σε κάποιο bliss το οποίο όμως κοστίζει 40 ευρώ περίπου και πάλι από το demo είδα ότι άφηνε αρκετά χωρίς να αναγνωρίσει τίποτα.

Για εργαλεία δες εδώ:
http://lifehacker.com/5266613/six-best-mp3-tagging-tools

Δοκίμασε το mp3tag / ID3-TagIT ή όποιο άλλο σου αρέσει

Αλλά δεν είναι καθόλου απλά τα πράγματα.

Καταρχάς δεν έχεις κανένα λόγο να κρατάς wav. Μετέτρεψε τα σε flac. Τα wav δεν δέχονται Tags.
Δεύτερον κάνε μια βασική κατανομή των αρχείων σου , λ.χ. κάτω από directories: classical / jazz / disco / etc.
Κάποια από αυτά πιθανά να θές να τα ψάξεις καλύτερα και λ.χ. στην κλασική να βάζεις και composer / performer tags

Τρίτων, αποφάσισε από τώρα την ονοματολογία που θα δώσεις.
Προτεινόμενη για directories με άλμπουμ
Artist – Album (year) [FLAC] {notes}

Ping Floyd – The Division Bell (1994) [FLAC] {first pressing}

Προτεινόμενη για τα περιεχόμενα του άλμπουμ
01 - Track Name

Για various artists, ή χύμα αρχεία εκτός άλμπουμ προτεινόμενη:
TrackNo – Artist - Title

Τα εργαλεία παραπάνω μπορούν να κάνουν και rename files / directories για να σε βοηθήσουν.

Πριν ξεκινήσεις όλη τη διαδικασία κράτα ένα Backup! Πρόσεχε γιατί εάν κάνεις τα πάντα πάνω στα αρχεία και δεν έχει backup, Μπορεί να κάνεις χειρότερη ζημιά με τους αυτοματισμούς των εργαλείων.

ξέρει κανείς κάποιο πρόγραμμα που να περνάει αυτόματα tags (καλύτερα δωρεάν...) στην υπάρχουσα βιβλιοθήκη? Θέλω να ελέγχω το jriver αποκλειστικά από το κινητό αλλά 1/3 της βιβλιοθήκης χάνεται. Προφανώς πρέπει στο τέλος να μπω και να κάνω δουλείτσα και μόνος ως προς τα είδη μουσικής αλλά έχω πολλά πολλά ριπαρισμένα που δεν έχουν καν ονομασία τραγουδιού. Τα περισσότερα από αυτά δε, είναι wav. Έπεσα πάνω σε κάποιο bliss το οποίο όμως κοστίζει 40 ευρώ περίπου και πάλι από το demo είδα ότι άφηνε αρκετά χωρίς να αναγνωρίσει τίποτα.

Προσφέρομαι να να βοηθήσω για την βρώμικη δουλειά :2thumb22sup:

Last edited by a moderator:
Ασε, θα φρικαρες φραγκ. Μακαρι να ησουνα κοντα να στα εφερνα.

Ως προς τα wav, χειροκινητα μεσα απο το jriver μπορω να τους δωσω tag. Με το αυτοματο δεν ξερω τι παιζει. Αποτι καταλαβαινω παντως, το λουκι δεν το γλυτωνω.

Ως προς τα wav, χειροκινητα μεσα απο το jriver μπορω να τους δωσω tag. Με το αυτοματο δεν ξερω τι παιζει. Αποτι καταλαβαινω παντως, το λουκι δεν το γλυτωνω.

Εγώ έφαγα 8 μήνες με 3~4 ώρες κάθε μέρα για να κάνω το 95% της βιβλιοθήκης μου (μιλάμε για περί το 1,2ΤΒ χωρητικότητα), το υπόλοιπο απλά δεν έχω βρεί ελεύθερο χρόνο . Και όλα αυτά μέσω του iTunes.

Σε νιώθω να ξέρεις.....

Τελικά το να βαριέσαι έχει και τα καλά του.
Κι επειδή λοιπόν βαριέμαι να ριπάρω πάνω από ένα δισκάκι την μέρα από τη μια,είμαι και επιλεκτικός στο τι θα βάλω στην βιβλιοθήκη μου από την άλλη (παναθεμα με :flipout:),ότι έχω ριπάρει η κατεβάσει,το έχω κάνει σωστά κι έχω προσθέσει ότι πληροφορία υπάρχει και δεν υπάρχει.

Κι εφ´όσον θέλω να έχω και όλες τις λειτουργίες του Darkone (background images etc. ),προσθέτω και τα εξώφυλλα,καλλιτέχνες,οπισθόφυλλα,κλπ.,μετά από πολύ ψάξιμο για φώτος σε καλή ανάλυση.

Αλλά ακριβώς επειδή τα θέλω όλα αυτά,δεν βιάζομαι καθόλου.
Οπότε χαλαρά,λίγα-λίγα,δεν σε κυνηγάει κανείς.

Δεν είναι tag πάντως,
Όπως είπα τα wav δεν παίρνουν tag

Μπορεί να το κρατάει κάπου στο database του εσωτερικά o jriver, αλλά τι να το κάνεις αφού η πληροφορία δεν μένει στο αρχείο.
Άνοιξε το αρχείο σε άλλο Player και θα το διαπιστώσεις.

Κανείς δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά για εσένα.
Και θα παρακαλέσω να μην υπάρχουν μηνύματα για ανταλλαγές!
Να δώσω ένα παράδειγμα
Εγώ έχω αποφασίσει τους Pink Floyd να τους κατατάσσω στο Progressive Rock και όχι στο σκέτο Rock, παρά ακόμα και την άποψη των ιδίων (βλπ. DVD in Pompeii)

Άλλος όλα τα ελληνικά τα κάνει όλα Greek, άλλος ξεχωρίζει την κατηγορία Ρεμπέτικα

Άρα όταν μιλάμε για συλλογή, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι είναι προσωπική υπόθεση του καθενός
Όπως καθένας μας με άλλο τρόπο έχει βάλει τα CD και τα Βινύλια του στη βιβλιοθήκη, και μόνο αυτός ξέρει το πώς κατηγοριοποιούνται επακριβώς με εξαιρέσεις.
Έτσι και στον εικονικό κόσμο καθένας μας βρίσκει τον τρόπο του.

Last edited:
Επίσης παίζει και το Musicbrainz Picard που είναι δωρεάν. Εγώ έφτιαξα πρόσφατα την συλλογή μου περνώντας την από το Picard και ότι δεν αναγνώρισε μετά υποχρεωτικά έπεσε δουλειά τρελή είτε με το mp3tag (πιο φιλικό στο χρήστη) η με το tagscanner το θεωρώ πιο πλήρες όσο αφορά την διαδικτυακή αναζήτηση αλλά όχι τόσο φιλικό. Πάντως θέλει και λίγο προσοχή το πράγμα.

κι εγώ στο progressive τους έχω :)
και έχω κάνει υποκατηγορία Greek rempetika χεχεχε :)
Το ζόρι δεν είναι εκεί. στο να τα κατατάξω σε κατηγορίες. Το ζόρι είναι το τι γίνεται με τους φακέλους που δεν έχουν καν ονομασία στα τραγούδια :(

κι εγώ στο progressive τους έχω :)
και έχω κάνει υποκατηγορία Greek rempetika χεχεχε :)
Το ζόρι δεν είναι εκεί. στο να τα κατατάξω σε κατηγορίες. Το ζόρι είναι το τι γίνεται με τους φακέλους που δεν έχουν καν ονομασία στα τραγούδια :(

Το χειρότερο ζόρι είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ούτε εσύ δεν ξέρεις τι έχεις, μιας και είναι χύμα.
Ευκαιρία είναι να γίνουν από χύμα αρχεία => συλλογή :-)
Μαζί με το συγύρισμα, θα επισκευτείς πάλι τις μουσικές σου, θα θυμηθείς και θα γνωρίσεις
Δηλαδή τουλάχιστον υπάρχει λόγος που θα περάσεις τη φρίκη αυτή, κάτι όλους μας σπρώχνει να αποκτήσουμε τη δική μας βιβλιοθήκη :-)
Σίγουρα υπάρχει ανταμοιβή :-)

Επίσης στις συλλογές με πάνω από ένα δίσκο βολεύει η ονομασία του filename με την ακόλουθη σειρά...
Disc number Track number
Με αποτέλεσμα να βγαίνει π.χ 101, 201 κ.ο.κ οπότε αν έχεις μια συσκευή που δεν διαβάζει tags δεν μπερδεύονται οι δίσκοι μεταξυ τους

Απάντηση: Re: auto tagger

Το χειρότερο ζόρι είναι ότι με αυτόν τον τρόπο ούτε εσύ δεν ξέρεις τι έχεις, μιας και είναι χύμα.
Ευκαιρία είναι να γίνουν από χύμα αρχεία => συλλογή :-)
Μαζί με το συγύρισμα, θα επισκευτείς πάλι τις μουσικές σου, θα θυμηθείς και θα γνωρίσεις
Δηλαδή τουλάχιστον υπάρχει λόγος που θα περάσεις τη φρίκη αυτή, κάτι όλους μας σπρώχνει να αποκτήσουμε τη δική μας βιβλιοθήκη :-)
Σίγουρα υπάρχει ανταμοιβή :-)

+1000
Αυτός ΙΜΗΟ είναι και ο καλύτερος τρόπος.
Βάζεις την μουσικούλα σου και την τακτοποιείς σε real time.
Κι αν μετά από καιρό δεις πως κάτι δεν το διαλέγεις,προφανώς δεν θέλεις ούτε να το ακούσεις.
Οπότε το ξεφορτώνεσαι και ησυχάζεις.

Re: Απάντηση: Re: auto tagger

Ένα + ακομη για το MusicBrainz Picard.

Όπως αναφερουν :
Picard supports MP3, Ogg Vorbis, FLAC, MP4 (AAC), Musepack, WavPack, Speex, The True Audio and Windows Media Audio.
WAVs cannot be tagged due to the lack of a standard for doing so, however, they can be fingerprinted and renamed.

Είναι το μόνο free εργαλείο που βρήκα, το οποίο εξετάζει και το ακουστικό αποτύπωμα του αρχείου και το συγκρίνει με την δική του database για να το ταυτοποιήσει.
Θέλει λίγο διάβασμα για να αποφασίσεις τι ακριβώς θέλεις να σου κάνει, επειδή σηκώνει πολύ παραμετροποίηση μέσω plugins και scripting.
Παράλληλα διαθέτει μια ενεργή κοινότητα που λύνει απορίες.

Μπορείς απλά να προσθέσεις τα tag που σου λείπουν χωρίς να αλλάξεις την δομή των αρχείων σου, έως να το αφήσεις να κάνει πλήρη αναδιοργάνωση όλων των αρχείων με τρόπο που έχεις προκαθορίσει.

.

Μετά από την επεξεργασία περίπου 450 GB, με mp3 & flac, δηλώνω ότι δουλεύει σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό.

Το «αρνητικό» του είναι ότι απαιτεί χρόνο και δεν δέχεται με την μια πολυπληθή αρχεία, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές ….

Αξίζει να του ρίξεις μια ματιά, ειδικά εάν έχεις αποφασίσει να χτισεις κάτι από το 0.

PS

Στα specs του βλέπω ότι κάνει και CD lookup …

Πραγματικά εγώ δεν είχα ασχοληθεί ποτέ με το θέμα και μέσα σε ένα απόγευμα με τις οδηγίες από το σαιτ τους για τις ρυθμίσεις το δούλεψα εύκολα. Αλλά αυτό δουλεύει μόνο σε αυτά που αναγνωρίζει για τα υπόλοιπα που θα προκύψουν όπως είπα παραπάνω θα χρειαστεί και κάποιο άλλο πρόγραμμα.

Προσπαθώ να καταλάβω πως δουλεύει το Picard και να αξιολογήσω αν πρέπει να ξαναταγκάρω με αυτό τη Library μου τώρα που έχει ακόμη ένα λογικό μέγεθος (8000 αρχεία). Αυτό που με μπερδεύει είναι ότι σε σχέση πχ με το easy tag έχει πολλά περισσότερα πεδία για tagging. Είναι standard αυτα ή θα έχουμε κάποιο πρόβλημα αναλόγως το software που χρησιμοποιούμε; Nόμιζα ότι τα πεδία των tags ακολουθούν συγκεκριμένο standard.

Μιχάλη τα tags του Picard είναι βάση προτύπου του muzicbrainz οπότε δεν έχεις θέμα αυτά που δεν θα αναγνωρίσει θα πρέπει να τα κάνεις μόνος σου με άλλο πρόγραμμα βάση όμως του προτύπου του muzicbrainz για να μην μπερδεύεται το εκάστοτε πρόγραμμα αναπαραγωγής.

Αυτή τη στιγμή είναι όλα ταγκαρισμένα από εμένα με χρήση του EasyTag (Linux). Το μόνο πεδίο που δεν έχω ασχοληθεί σοβαρά είναι το Genre, το οποίο δε με απασχολεί και πολύ. Το θέμα μου είναι αν αξίζει να ξαναταγκάρω από το Picard για να αποκτήσουν τα αρχεία και τα έξτρα tags του Musicbrainz.

Αν σε καλύπτει δεν χρειάζεται απλά το muzicbrainz τείνει να γίνει πρότυπο και ενδεχομένως με κάποια id που προσθέτει σε προγράμματα αναπαραγωγής που έχουν δυνατότητα συνεργασίας όπως το openelec σου δείχνει fanart στίχους κλπ. Το οποίο κάποια στιγμή θα χρειαστεί στο μέλλον γιατί η μουσική θα είναι αυλη οπότε θα χρειάζεται ένα μέσο πληροφορίας