Αξίζει αγορά φτηνού HTIB (LG LHB655NW) ή να μείνω με τον ήχο της TV?

cn399

New member
28 March 2022
2
Καλησπέρα σε όλους,

έχω μία 77άρα LG G1. Δεν έχω εξωτερικό ήχο (soundbar, ηχεία ή οτιδήποτε άλλο) λόγω του ότι τον περισσότερο χρόνο η TV παίζει σε αρκετά χαμηλό volume. Πχ συνήθως βλέπω καμιά ταινία με τη σύζυγο το βράδυ την ώρα που στο δίπλα δωμάτιο κοιμούνται τα παιδιά. Αν θέλω να ακούσω μουσική, δεν την ακούω στην TV (ούτε από ηχεία, αλλά από αξιοπρεπή ακουστικά). Δε νομίζω να έχουμε ξεπεράσει ποτέ το 20/100 στο volume της TV (συνήθως πολύ χαμηλότερα).

Λόγω και του μεγάλου κόστους για την αγορά της συγκεκριμένης TV, θα υπήρχε ίσως ένα μάξιμουμ 430 ευρώ για αγορά ήχου από MediaMarkt (λόγω δωροεπιταγής). Το κατάστημα πουλάει αυτό σε αυτά τα λεφτά:

https://www.mediamarkt.gr/product/t...a/lg-lhb655nw-home-cinema-51-wireless/1229814

Από σύντομη αναζήτηση φαίνεται να έχει καλές κριτικές σε site όπως το skroutz, αλλά άτομα σε εξειδικευμένα φόρουμ που ασχολούνται με ήχο το θεωρούν σκουπίδι (με καλά και πειστικά επιχειρήματα).

Το συγκεκριμένο μου ερώτημα είναι: Θεωρείτε ότι με το παραπάνω σύστημα θα δω σημαντική διαφορά από τον ήχο της G1 (κυρίως λόγω surround);

Δεν υπάρχει δυνατότητα για μεγαλύτερο budget. Δεν υπάρχει περίπτωση να χτίσω κάποιο καλύτερο σε βάθος χρόνου. Οι δύο επιλογές είναι:

Α) Μένω με τον ήχο της TV

B ) Παίρνω κάτι τώρα με έως 430 ευρώ (πχ το παραπάνω ή κάποια ηχομπάρα όπως την JBL 2.1 Deep Bass).

Αν μία τέτοια φτηνή λύση είναι εξαιρετικά κακής ποιότητας, τότε καλύτερα να μείνω με τον ήχο της TV, να γλυτώσω τα χρήματα και να μη φορτώσω και το (μικρό) καθιστικό μας με συσκευές. Αν όμως δω σημαντική διαφορά, θα τα έδινα ευχαρίστως για τις λίγες φορές που βλέπουμε με ανεβασμένο volume, και ας μην πλησιάζει κατά διάνοια τον ήχο που θα είχα με ένα σοβαρό σύστημα.

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,617
Αθήνα
Έχεις μια τηλεόραση με ήχο 4.2, δηλαδή προφανώς έχει κάποια λίγο μεγαλύτερα μεγάφωνα εντός στο ρόλο του «sub» (λέμε τώρα) και συστοιχία μεγαφώνων για την αναπαραγωγή - τύπου - immersive ήχου, δηλαδή το Atmos όπως το «εννοούν» οι TV, δηλαδή Virtual Atmos.
ΟΚ, δηλαδή σε σχέση με μια απλή TV έχεις καλύτερο ήχο. Ωστόσο θέλεις καλύτερο (λογικό) καθώς όπως και να το δει κανείς, όταν θελήσεις μεγάλες στάθμες, το ηχοσύστημα της TV δεν επαρκεί.

Και οι δύο επιλογές θα σου δώσουν πιο μεγάλες στάθμες, στην περίπτωση του LG θα έχεις και surround ήχο από σημειακές πηγές (surround ηχεία, καλύτερο αποτέλεσμα αλλά σημαίνει επιπλέον ηχεία) αλλά ΔΕΝ θα έχεις με κανένα από τα δύο συστήματα την επιλογή να εκμεταλλευτείς όλα τα format ήχου που προσφέρει η TV.

Στην JBL που έχει ARC (αλλά όχι eARC όπως η TV) δεν θα έχεις Dolby Atmos, παρά μόνο Dolby Audio με virtual surround ήχο ως προς το οριζόντιο επίπεδο.
Στο LG, παρ' όλο που έχει τη δυνατότητα αναπαραγωγής Dolby True HD και DTS HD Master Audio (δηλαδή surround υψηλότερης ανάλυσης και πάλι όμως στο οριζόντιο επίπεδο) αυτό αφορά μόνο την αναπαραγωγή από δίσκο Blu-ray (Ούτε καν 4Κ δίσκο, μόνο FHD). Ενώ η συνδεσιμότητα με την τηλεόραση, επειδή δεν έχει καθόλου ARC, θα είναι με οπτική σύνδεση, πράγμα που σημαίνει επιστροφή στα απλά Dolby Digital και DTS (τα συμπιεσμένα) και καθόλου έλεγχο με το remote της TV (εκτός αν συνδέσεις το HDMI για να βλέπεις από το Blu-Ray και έτσι έχεις ανοιχτό Simplink).

Το ερώτημα περί εξαιρετικά κακής ποιότητας ή όχι νομίζω απαντήθηκε. Θα παίζεις πιο δυνατά πάντως.

• Like
Reactions: Paris2018 and cn399

cn399

New member
28 March 2022
2
Να'σαι καλά για τον χρόνο σου. Παίρνω θάρρος από το πόση πληροφορία μου έγραψες για να ρωτήσω και το εξής:

Στο πατρικό μου μαζεύουν σκόνη τα παρακάτω. Είναι μάλλον του 1979. Τα δύο ηχεία έχουν ύψος 80εκ και ίσως είναι αυτά: https://www.hifiengine.com/manual_library/akai/sw-t50.shtml
Ο ενισχυτής είναι αυτός: https://www.vintagechief.com/akai-am-2350-amplifier-22494

Είναι τα ηχεία (εφόσον λειτουργούν) με κάποιο τρόπο αξιοποιήσιμα για να τα χρησιμοποιούσα ως απαρχή κάποιου συστήματος που να μπορούσα να συνδέσω με την τηλεόραση ή να τα θεωρώ απλά αντίκες; Σίγουρα έχουνε συναισθηματική άξια πάντως...
Ευχαριστώ και πάλι.

1648464172191.png1648464202755.png

Pleo

AVClub Fanatic
14 March 2008
21,617
Αθήνα
Θα μπορέσεις να ακούσεις και μουσική με αυτό δηλαδή.

Εγώ θα τα αξιοποιούσα εφόσον είναι σε λειτουργική κατάσταση.
Φτιάξε ένα στερεοφωνικό τρίγωνο με toe in στα ηχεια, ρίξε στον ενισχυτή σε μια είσοδο του ένα dacάκι για να μπορεί να παίρνει ήχο από την tv, και θα έχεις κάτι ωραίο.
Η περιέλιξη του ήχου από ένα τέτοιο σύστημα θα θυμίζει ηχομπαρα. Αλλά αντί να χρησιμοποιείται dsp για τη δημιουργία surround αίσθησης, εδώ θα το πετύχεις με τη σωστή τοποθέτηση των ηχείων, και φυσικά ανάλογο περιεχόμενο.

Παλιότερα ήμουν λιγάκι σκεπτικός κι εγώ σε σχέση με την παραπάνω περιγραφή, αλλά όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να στήσω δικαναλο ενισχυτή AV με ένα ζευγάρι ηχεία δαπέδου, μπορώ να πω ότι το σύστημα με εξέπληξε ευχάριστα.

Τα ηχεία αυτά έχουν μεν δεκαιντσο γουφερ, αλλά είναι παλαιού τύπου, έχουν και 93 dB ευαισθησία, οπότε θεωρώ ότι όπως δεν θα σου έλειπε κάτι με το σύστημα αυτό σε οδήγηση και ... fun to live with, έτσι δεν θα σου λείψει και τώρα.

• Like
Reactions: Costas_S and cn399

Dion999

AVClub Addicted Member
13 November 2006
1,799
Athens-προς τα βορεια
Εννοειται οτι θα ειναι μερα-νυχτα, με βαση οτι ακους αυτη τη στιγμη απο τα ηχεια της tv σου. (και φυσικα πολυ καλυτερη μια τετοια επιλογη σε σχεση με μια μπάρα που δε παιρνει περιφεριακα ηχεια). Το θεμα ειναι αν θα το βρεις ετοιμοπαραδοτο ή θα περιμενεις μηνες να στο κανουν παραγγελια και να στο παραδοσουν και αν.