Αυτο ειναι DIY κυριοι...

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,354
Samos!
Αυτα ειναι DIY Σαμιωτικο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ!!!...
Ιδου μια παρουσιαση του σχετικου project....

Εδω οι ελιες μετα την περισυλογη απο το χωραφι ερχονται και αφου ζυγιστουν πεφτουν σ αυτο το χωνι ωστε να αρχισει η διαδικασια...
elies1.jpg

ιμαντας μεταφορας....
elies2.jpg

εδω οι ελιες πεφτουνε και κοσκινιζονται κατω απο εναν μεγαλο αποροφητηρα ωστε να φυγουν ολα τα φυλλα, μη βγει πικρο το λαδι..
elies3.jpg

Στη συνεχεια πεφτουνε στην "βουτα" για πλυσιμο..
elies4.jpg

Αφου πλυθουν πεφτουν πεντακαθαρες πια μεσα στο χωνι που οδηγει στον σπαστηρα για συνθλιψη..
elies5.jpg

Και δω βλεπουμε το αποτελεσμα της συνθληψης αμεσως μετα τον σπαστηρα...ζυμωμα για να βγει ολο το λαδακι..
elies6.jpg

το μηχανημα που διαχωριζει το ξηρο υπολειμα απτο λαδι+οτι νερο εχει μεσα η ελια..αυτο γινεται με φυγοκεντρο δυναμη..καπου 8000rpms...
eliesmachine.jpg

αρχικος διαχωρισμος νερου και λαδιου
elies7.jpg

ποιοο εξειδικευμενος διαχωρισμος νερου - λαδιου , ωστε αυτο που παιρνεις να ξερεις οτι ειναι καθαρο λαδι και οχι νερο..
elies8.jpg

να το το καθαρο και πεντανοστιμο λαδακι....
elies10.jpg

λαδοπισινα....απο εδω μετα το ρουφανε μεσα σε μια δεξαμενη για να ζυγηστει , στη συνεχεια σε μπιτονια και τελος στο σπιτι. Σημερινο αποτελεσμα 670 κιλα ελιες κωρονεικες - 125 κιλα λαδι οξυτητα 1-Ασσος.Οτι καλυτερο...
elies9.jpg

Αυτος ειναι ο καυστηρας που ζεσταινει νερο...καιει την πυρινα δηλαδη το ξηρο υπολειμα της ελιας..
eliesspecial.jpg

tip: ολοι παιρνουμε μαζι μας μια φρατζολα ψωμι, αφου κοπει στα 4, κατα μηκος και μια στο κεντρο, δημιουργοντας 4 ΦΕΤΑΡΕΣ, τραβαμε λιγη πυρωμενη πυρινα εξω και ψηνουμε το ψωμι,,στην συνεχεια το ψωμι το βουταμε ολοκληρο μεσα στο ζεστο λαδι(που ειδατε παραπανω) για 1 sec (ΜΗΝ παπαριασει) και απο πανω ριχνουμε μισο λεμονι,αλατι και οποιος θελει ριγανη..βαζεις και μια κουπα κρασι η Σουμα (Σαμιωτικη τσικουδια) και τα ξεχνας οοοοολα...
:grinning-smiley-043

Οποιος δεν εχει παει σε ελαιοτριβειο χανει...

Εχει τυχει στην Κρητη μια φορα να βγαζουμε λαδι και ειχαμε φρεσκο ψωμακι (που βουταγαμε κατω απο τη βρυση του λαδιου βεβαιως βεβαιως) και ελιες και ντοματα και μια νταμιτζανα τσικουδια... τελικα φυγαμε το βραδακι...
Πλακα πλακα εχω καιρο να κατεβω...

Γεια σου ρε Σαμιωτη λεβεντια!

Οποιος δεν εχει παει σε ελαιοτριβειο χανει...

Εχει τυχει στην Κρητη μια φορα να βγαζουμε λαδι και ειχαμε φρεσκο ψωμακι (που βουταγαμε κατω απο τη βρυση του λαδιου βεβαιως βεβαιως) και ελιες και ντοματα και μια νταμιτζανα τσικουδια... τελικα φυγαμε το βραδακι...
Πλακα πλακα εχω καιρο να κατεβω...

Γεια σου ρε Σαμιωτη λεβεντια!

προτιμώ καζάνι:flipout::flipout:
και το λαδι χαβαλέ εχει φτανει να εχουν μαζεψει αλλοι τις ελιές

Συγχαρητήρια στη Σαμο
ισα κατ :grinning-smiley-043

Θαυμασια επεξηγηση !

ποτε δεν εχω δει πως βγαινει το λαδι αν και η Γυναικα μου ειναι απο την Μανη και εχει αρκετες ελιες... δεν ετυχε μεχρι τωρα να δω την διαδικασια !

Χαίρομαι για την παρουσία, αλλά από συνθήκες υγιεινής.............
το λαδι φιλε μου παντου περναει απο πεντακαθαρα μηχανηματα..ειναι μπορω να πω απτα καθαροτερα προιοντα....αμα πας σε καμια .... κτλ να δειςτι γινεται κει...:operator:

Last edited by a moderator: