Αυτοκινητιστικά νέα

Να το βράσω κι αν είναι 1,5 δις. Τα 3/4 ζουν με ένα πιάτο ρύζι, Μπορεί να είναι πολλοί, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι μακράν περισσότεροι στο κατά κεφαλήν εισόδημα.
Εχω πάει 3 φορές στην Κίνα σε ταξίδια, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις μόνο με ένα πιάτο δεν ζούνε…και αν δεις τα αμάξια που κυκλοφορούν στους δρόμους ντρέπεσαι με τα χαρχαλια που έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα ….υπαρχει μεγάλη φτώχεια ακόμα ειδικά σε χωριά, επαρχίες κλπ. Αλλά καμία σχέση με το παρελθόν που είχα ξαναπάει σαν νεαρός και έχουν πλέον τρομακτική αναπτυξη σχεδόν παντού. Είναι τεράστια χώρα και τεράστια αγορά με τεράστιες μελλοντικές δυνατότητες.

Γνωρίζεις πόσες είναι οι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες;
Σίγουρα πολλές αλλά είναι και τεράστιο το κοινό που απευθύνονται (βάλε και τους γείτονες) και αν προσθέσεις και το Ευρωπαϊκό κοινό που μπήκε πλέον στην εξίσωση για την κινεζική αυτό βιομηχανία, Sky is the limit. Εγώ θέλω να δω σε 15-20 χρόνια πόσες από τις Ευρωπαϊκές και Ιαπωνικές εταιρίες αυτοκινήτων θα υπάρχουν ακόμα…γιατί προβλέπω να κλείνουν οι μισές αν δεν σοβαρευτούν.

Υ.Γ. Μου θυμίζει σε ένα βαθμό με τα κινητά τι γινόταν στην Ευρώπη κάποτε…. Υπάρχει καμία Ευρωπαϊκή εταιρία που να πουλάει κινητά πλέον?

Να το βράσω κι αν είναι 1,5 δις. Τα 3/4 ζουν με ένα πιάτο ρύζι, Μπορεί να είναι πολλοί, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι μακράν περισσότεροι στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Δεν είναι το κατά κεφαλήν εισόδημα αλλά οι κατα κεφαλήν δαπάνες σε κατανάλωση που κάνουν τη διαφορά. Και εκεί είναι πρώτες οι ΗΠΑ, ακολουθούμε στην ΕΕ, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο φαντάζομαι θα κρατήσει όσο το μερίδιο αγοράς παραμένει σχετικά χαμηλό. Εάν σε αγοραίους όρους, επιχειρηθεί μαζικό "price dumping" με θεμιτά και αθέμιτα μέσα με σκοπό να καταστραφεί η αγορά, όπως έγινε στον τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στο παρελθόν, υπάρχουν τα μέσα -και καλό θα ήταν να χρησιμοποιηθούν.

Δεν είναι κακό να υποστηρίζουμε την αγορά μας. Δεν θα πάθει κανείς τίποτα να επιλέξει ένα μοντέλο Volvo που παράγεται στο Βέλγιο ή τη Σουηδία αντί εκείνων των μοντέλων της που παράγονται στη Κίνα. Ίσα ίσα δηλαδή, που εάν δεν το κάνει, τότε θα πάθει.

Που νομίζεις φτιαχνονταν τα "γνησια"; ....

Τα "γνήσια" λέγοντας OEM, παράγονται εκεί που τα παράγουν οι προμηθευτές τους. Εάν πάρεις Audi πχ, προμηθευτής θα είναι η Bosch η Hella, η NGK κλπ οι οποίοι παράγουν και τα OEM της Audi. Άλλο αυτό, άλλο η απομίμηση εκτός προδιαγραφών.

Τα "γνήσια" λέγοντας OEM, παράγονται εκεί που τα παράγουν οι προμηθευτές τους. Εάν πάρεις Audi πχ, προμηθευτής θα είναι η Bosch η Hella, η NGK κλπ οι οποίοι παράγουν και τα OEM της Audi. Άλλο αυτό, άλλο η απομίμηση εκτός προδιαγραφών.
Ξέχασε αυτή την καραμέλα των "εκτός προδιαγραφων" . Έσκασε η φούσκα περι κινεζικών απομιμησεων στα ειδη πολυτελείας σε ρουχισμό και αξεσουάρ. Μια χαρά μεσα στις προδιαγραφές τα κάνουν οι Κινέζοι.
Αυτό είναι ο σωλήνας του air-condition του mitsubishi colt. Ράγισε η βάση του χωρις λογο και τον άλλαξα πριν 5 χρόνια. Τιμή 80€ made in Germany τότε.
Έσπασε ξανά πέρσι ( ναι ναι ο made in Germany) χωρίς λόγο πάλι στο ιδιο σημειο! Τιμή αντιπροσωπείας 208€ και 15 εργάσιμες αναμονή πλέον!!
Έβαλα "κινεζικο" και δεν έχει καμία μα καμία διαφορά... Απλά το λάστιχο δεν γράφει Bridgestone...
Αν σπάσει σε 3 χρόνια θα έχει τα ίδια ελαττώματα με το made in Germany. Αν δεν σπάσει. Τότε ο Κινέζος έμαθε καλύτερα από τον δάσκαλο...
523716666b2f9a59395b649877be9631.jpg

Όταν θα πάει ο κατασκευαστής στον OEM, o OEM θα του πει το εξάρτημα αυτό στο βγάζω σε αυτή την ποιότητα σε μια τιμή Α, σε εκείνη την ποιότητα σε μια τιμή Β και στην άλλη ποιότητα σε μια τιμή Γ. Διάλεξε πως το θες... .

Τόσοι ενισχυτές υπάρχουν που αν τους δεις μέσα έχουν το ίδιο σχέδιο όλοι, την ίδια αρχιτεκτονική. Αλλά δεν έχουν τα ίδια επιμέρους εξαρτήματα.

Το σηματάκι CE πάντως είναι σημαντικό να σημαίνει Conformité Européene και όχι China Export.

:p

Όταν θα πάει ο κατασκευαστής στον OEM, o OEM θα του πει το εξάρτημα αυτό στο βγάζω σε αυτή την ποιότητα σε μια τιμή Α, σε εκείνη την ποιότητα σε μια τιμή Β και στην άλλη ποιότητα σε μια τιμή Γ. Διάλεξε πως το θες... .

Τόσοι ενισχυτές υπάρχουν που αν τους δεις μέσα έχουν το ίδιο σχέδιο όλοι, την ίδια αρχιτεκτονική. Αλλά δεν έχουν τα ίδια επιμέρους εξαρτήματα.

Το σηματάκι CE πάντως είναι σημαντικό να σημαίνει Conformité Européene και όχι China Export.

Αυτό το ξέρω από τα πεταλακια στις ηλεκτρικές. Ο δάσκαλος μου τότε δεν με πίστευε ότι ανοίγαμε τα boss και αλλάζαμε τα εξαρτήματα με ποιοτικότερα...

Αυτό το ξέρω από τα πεταλακια στις ηλεκτρικές. Ο δάσκαλος μου τότε δεν με πίστευε ότι ανοίγαμε τα boss και αλλάζαμε τα εξαρτήματα με ποιοτικότερα...

Αυτά υποτίθεται ότι ήταν πολύ ποιοτικά. Τι έγινε; Μάλλον έχω χάσει δεκαετίες εξέλιξης...

Εχω πάει 3 φορές στην Κίνα σε ταξίδια, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις μόνο με ένα πιάτο δεν ζούνε…και αν δεις τα αμάξια που κυκλοφορούν στους δρόμους ντρέπεσαι με τα χαρχαλια που έχουμε εμείς εδώ στην Ελλάδα ….υπαρχει μεγάλη φτώχεια ακόμα ειδικά σε χωριά, επαρχίες κλπ. Αλλά καμία σχέση με το παρελθόν που είχα ξαναπάει σαν νεαρός και έχουν πλέον τρομακτική αναπτυξη σχεδόν παντού. Είναι τεράστια χώρα και τεράστια αγορά με τεράστιες μελλοντικές δυνατότητες.

Ρώτησα το ΑΙ τι ποσοστό των Κινέζων βγάζει πάνω από 20Κ USD το χρόνο.

Ξέρεις τι απάντησε; λιγότερο από το 0,6%.

Ακόμα και για έναν αστρονομικά μεγάλο πληθυσμό σαν της Κίνας, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο από οκτώμισι εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την άλλη, οι μάρκες είναι από 100 έως εκατοντάδες, ανάλογα ποιον ρωτάς και πως τις μετράς.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να επιβιώσουν όλες.

• Like
Reactions: takisot
Αυτά υποτίθεται ότι ήταν πολύ ποιοτικά. Τι έγινε; Μάλλον έχω χάσει δεκαετίες εξέλιξης...
Μια χαρά ποιοτικά είναι, αλλά με αστείο κόστος αλλάζαμε tone capacitors με καλυτερους και τις διόδους με mοsfet και το πεταλακι αποκτούσε καλύτερα μεσαία και ένταση.

Ακόμα και για έναν αστρονομικά μεγάλο πληθυσμό σαν της Κίνας, αυτό μεταφράζεται σε λιγότερο από οκτώμισι εκατομμύρια ανθρώπους.

Από την άλλη, οι μάρκες είναι από 100 έως εκατοντάδες, ανάλογα ποιον ρωτάς και πως τις μετράς.

Χα. Μου φάνηκε κουφό και έκανα την ίδια ακριβώς ερωτηση, με το αποτέλεσμα να είναι πιο κοντά σε αυτό που είχα στο μυαλό μου.

So the clean takeaway is: for all people living in China, over $20k/year is likely a single-digit to low-double-digit share, with about 5%–10% being a sensible ballpark. If you want, I can also give you the comparable estimate for workers only, urban residents only, or households instead
individuals.

Στο πιο πρόσφατο ταξίδι μου πέρσι στο Chengdu (πόλη 20Μ κατοίκων), οι τιμές ήταν παραπλήσιες με αυτές της Αθήνας. Και τα αυτοκίνητα σαφώς πιο σύγχρονα. Καλά, για υποδομές δε μιλάω καν, τελείως άλλο επίπεδο, μια πόλη τόσο γιγάντια και πουθενά δεν κολλούσε τίποτα, από μετρό μέχρι αεροδρόμια, δρόμους κλπ.

Last edited:
  • Like
Reactions: karamela

Εγώ ξέρω τι έχω δει με τα μάτια μου, αυτοκίνητα πολύ καλύτερα από τα δικά μας, τρελές υποδομές, δρόμους κλπ. Μόνο το Πεκίνο παίζει να έχει εκατομμύρια καινουρια αμαξια. Οπότε ή το Ai δεν μας τα λέει καλά ή με κάποιο τρόπο οι Κινέζοι με αστεία εισοδήματα έχουν ένα μεγάλο μέρος τους καινουρια αμάξια. Πάντως όσο γύρισα την χώρα και έχω γυρίσει πολύ, οι υποδομές, οι δρόμοι, τα αυτοκίνητα , η ποιότητα ζωής κλπ. Είναι ανώτερα από την Ελλάδα…ενώ ούτε φτηνά είναι, παρόμοιες τιμές με Αθήνα σχεδόν στα πάντα…πως γίνεται να τα έχουν όλα αυτά με εισόδημα πάτος?

Οι μάρκες που έχουν έρθει στην Ελλάδα από Κίνα είναι τεράστιες όλες, με δεκαετίες πίσω τους…πουλήσουν δεν πουλήσουν καλά στην Ευρώπη θα συνεχίζουν να είναι μια χαρά….οι μικρές που ίσως κλείσουν, δεν έρχονται Ελλάδα οπότε δεν μας απασχολεί…εδώ εξαγοράζουν τις Ευρωπαϊκές, για δες ποιος έχει την Volvo!

Last edited: