Αύξηση χωρητικότητας σε πυκνωτές τροφοδοσίας...

mitsnas

Established Member
8 February 2009
209
Τελικά ρε παιδιά:

1) Σε δεδομένο κύκλωμα τρανζιστοράτου ενισχυτή μέχρι πόσο μπορώ να αυξήσω τους πυκνωτές τροφοδοσίας?? Τι κερδίζω και τι κίνδυνος υπάρχει αν τους μεγαλώσω πάρα πολύ?
2) Ενα τροφοδοτικό με τοροειδή Μ/Τ 120 VA ανα κανάλι χρειάζεται soft start κύκλωμα?

Last edited by a moderator:
Re: Μπέρδεμα....

Τελικά ρε παιδιά:

1) Σε δεδομένο κύκλωμα τρανζιστοράτου ενισχυτή μέχρι πόσο μπορώ να αυξήσω τους πυκνωτές τροφοδοσίας?? Τι κερδίζω και τι κίνδυνος υπάρχει αν τους μεγαλώσω πάρα πολύ?
2) Ενα τροφοδοτικό με τοροειδή Μ/Τ 120 VA ανα κανάλι χρειάζεται soft start κύκλωμα?

1. Εξαρτάται απο τα VA του Μετ/στη, και την αντοχή της γέφυρας σε ρεύμα.
Αν τους παραμεγαλώσεις, δεν θα μπορεί ο Μ/στης να τους φορτίζει γρήγορα μετά από κάποιο μεταβατικό, και ουσιαστικά δεν θα εκμεταλλευθείς ηχητικά την extra χωρητικότητα. Ασε, που αν υπερβάλλεις, (πχ 120VA με 2χ33.000μF) ο ήχος μπορεί και να "λασπώσει".

2. όχι. Soft start συνήθως σε πάνω από 500VA (toroidal).

Για πες τι θες να κάνεις συγκεκριμένα.

Αν τα παραπάνω είναι σκέψεις για τον Velleman των 70W/8Ω που λες σε άλλο θέμα, η γνώμη μου είναι η εξής:

To kit έχει ένα υπέρ-απλουστευμένο (απλοϊκό) κυκλωματικό, που εγώ τουλάχιστον ΔΕΝ θα εμπιστευόμουν. Οι λεπτομέρειες δεν είναι της παρούσης.

Τα 120VA είναι μία οριακή τροφοδοσία για αυτή την ισχύ, αφού ούτε θεωρητικά δεν βγαίνει (η τάξη Β έχει θεωρητικό συντελεστή απόδοσης 50%)....
Αν επιμένεις σε αυτό το configuration, μην βάλεις πάνω από 2χ10.000μF πάντα με μία γέφυρα που να αντέχει ρεύματα πάνω από 10Α.

Για λίγα χρήματα με πολύ καλό ήχο, εγώ θα έφτιαχνα ένα LM3886 με περίπου 200VA/κανάλι

Αν τα παραπάνω είναι σκέψεις για τον Velleman των 70W/8Ω που λες σε άλλο θέμα, η γνώμη μου είναι η εξής:

To kit έχει ένα υπέρ-απλουστευμένο (απλοϊκό) κυκλωματικό, που εγώ τουλάχιστον ΔΕΝ θα εμπιστευόμουν. Οι λεπτομέρειες δεν είναι της παρούσης.

Τα 120VA είναι μία οριακή τροφοδοσία για αυτή την ισχύ, αφού ούτε θεωρητικά δεν βγαίνει (η τάξη Β έχει θεωρητικό συντελεστή απόδοσης 50%)....
Αν επιμένεις σε αυτό το configuration, μην βάλεις πάνω από 2χ10.000μF πάντα με μία γέφυρα που να αντέχει ρεύματα πάνω από 10Α.

Για λίγα χρήματα με πολύ καλό ήχο, εγώ θα έφτιαχνα ένα LM3886 με περίπου 200VA/κανάλι
+1

LM rulez ...

1)Επειδή δεν είμαι και πολύ έμπειρος είπα να ξεκινήσω με ένα κιτάκι αγορασμένο από μαγαζί στην Ελλάδα και να φτιάξω το ένα κανάλι.Ολα τα κιτ που προτείνετε είναι μέσω διαδικτύου.
2) Μεταξύ λοιπόν smartkit και velleman προτίμησα το δεύτερο.
3) Ο κατασκευαστής λοιπόν δίνει σχέδιο με 3300Χ2=6600μF ανά κανάλι με την πρόταση για βελτίωση 2Χ4700/50V και Μ/Τ 120 VA για το ένα κανάλι
Αν τελικά δουλέψει ίσως να προχωρήσω (με λίγο φόβο είναι η αλήθεια) σε κάτι πιό βαρβάτο μόνο όμως αν μπορώ να μαζέψω σίγουρα όλα τα υλικά.

Ούτως η άλλως τα βασικά μου ηχεία είναι 92 db οπότε δεν χρειάζομαι και πολλά βάτ.

ΥΓ.Ολα τα κίτ που αναφέρετε είναι μόνο απο το διαδίκτυο ?

Απάντηση: Μπέρδεμα....

Μπα, μια χαρα ειναι.
http://www.spaennare.se/k8060.html
Εχω παρει και εγω δυο τετοια αλλα ακομα δεν τα εχω φτιαξει.
Ειναι πραγματι πολυ απλο σχεδιο, ισως παρωχημενο αλλα με ευκολα φορτια σε λογικες εντασεις πιστευω οτι δεν θα απογοητευσει.